Risotto

sieni

Heips! Ajattelin laittaa risottoa, ja risottoriisi on loppu. Käykö jasminriisi risottoon. Googlesta ei löytynyt ainakaan apua, joten arvelen sen olevan sopimatonta moiseen käyttöön. Lisäkeenä olen aiemmin käyttänyt. Tavallista pitkäjyväistä ja puuroriisiäkin kaapissa on, mutta en ole aiemmin käyttänyt muuta kuin risottoriisiä.

12

5969

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Riz Otto

      Kyllähän sä siitä jonkinlaista suuhunpantavaa saat, mut ei sitä voi risotoksi sanoa.

    • Suomenmieli

      Tottahan siitä tulee parempi risotto jos saa riisistä maksaa vähän enemmän? Muistatteko vielä "muutaman" vuoden taakse kun ei tarvinut murehtia noin suuria ongelmia?

    • sieni

      Tein jasminista, ja pirun hyvää, eli syötävää siitä tuli. Oli ehkä hieman erikoisen makuinen, mutta ihan ok. jasminin tuoksu oli outo, mutta maku ei ollut huono. laitoin sieniä, sianlihasuikaleita ja sipulia sekä mausteita. Ihan hyvää.

    • yasminet

      Miten teit risottosi?

    • risottoa

      Kyseessä on tainnut olla tämä suomalainen "risotto", jolla ei ole mitään tekemistä oikean risoton kanssa. Silloin on se ja sama mitä riisiä siihen laittaa.

      • muutakinon

        Italiassakin tunnetaan kahdenlaista risottoa - kaikkien tuntemaa arborio-riisistä tehtyä "löysää", nestettä vähitellen lisäten tehtyä, puuromaista, kermaista risottoa kuin myös suomalaista muistuttavaa "kuivaa" risottoa.

        Asia on suunnilleen sama kuin mikä se on se pitsa eli pizza todellakin.

        Yleensä unohdetaan, että Italiassa lähes joka kylässä on oma ruoka-kulttuuri ja se, mikä on kansainvälisesti käsitetty muka oikeaksi tavaksi tehdä jotain ruokaa ei välttämättä ole se ainoa ja oikea.


      • risottoa
        muutakinon kirjoitti:

        Italiassakin tunnetaan kahdenlaista risottoa - kaikkien tuntemaa arborio-riisistä tehtyä "löysää", nestettä vähitellen lisäten tehtyä, puuromaista, kermaista risottoa kuin myös suomalaista muistuttavaa "kuivaa" risottoa.

        Asia on suunnilleen sama kuin mikä se on se pitsa eli pizza todellakin.

        Yleensä unohdetaan, että Italiassa lähes joka kylässä on oma ruoka-kulttuuri ja se, mikä on kansainvälisesti käsitetty muka oikeaksi tavaksi tehdä jotain ruokaa ei välttämättä ole se ainoa ja oikea.

        No itseasiassa ei tunneta. Risotto nimellä tunnettu ruokalaji on just sitä itseään ja ei se trad. arborio edes ole se arvostetuin riisilajike kyseiseen ruokaan.

        Riisiruokia toki Italiassa on sadoittain niinkuin muissakin maissa ja niitä Risotto nimellä kutsuttavia ruokiakin on kymmenittäin.

        Pastetaan vielä loppuun wikipediasta:
        "Monia hyvin samankaltaisia ruokalajeja on olemassa, mutta italialaisen keittiöperinteen mukaan niitä ei tulisi kutsua risotoksi, jollei riisi ole hieman valuvaa."


    • Basmatimies

      Hanki etnokaupasta 1 kg basmati riisiä. Yksi desilitra (1 dl) basmati riisiä veteen (15 min) pehmenemään.
      Paistinpannu kuumaksi ja pannulle paistumaan kaikkea mitä löydät kaapista (sipuli, sienet, jauheliha, pavut, herneet). Kun paistos alkaa olla valmis kaada paistinpannulle 5-8 dl vettä ja mausteeksi vielä liemikuutio (liha tai kasvis) ja katso, että liukenee paistokseen.
      Ota riisit ja kaada ne siivilään. Laske siivilä vielä vesialtaaseen, jotta saat huuhdeltua riisin täysin puhtaaksi. Kaada huuhdeltu riisi siivillä paistinpannuun ja sekoita paistokset riisin kanssa. Kansi paistinpannun päälle ja anna riisin hautua niin risottosi on valmista kun neste on paistoksessa imeytynyt täysin.

    • Riisiä kaikille

      Toki tällä ei ole mitään tekemistä risoton kanssa - mutta jotain siitä silti sait aikaiseksi.
      Liemikuutio on turha ja valmis ruoka on jotain riisipataa tai vastaavaa - ei risottoa. Palellakin on lähempänä tätä ruokaa kuin risotto - tosin sitäkään ei tehdä basmatiriisistä.

      Risotto on aivan jotain muuta, eikä sitä todellakaan voi tehdä kuin risottoriisistä.
      Tämä ei estä millään tavalla tekemästä eri ruokia riisistä - jos itse pidät olet onnistunut.

    • riisi pois

      Riisi on epähyödyllinen elintarvike köyhine ravinto-ominaisuuksineen.

      Risoton tyylinen ruoka kannattaa tehdä ohrasta. On huomattavasti maukkaampaa, vitamiinipitoisempaa ja ennen kaikkea ekologisempaa, kun käyttää kotimaista ohraa.

      • risottoa

        Risoton tyylisen ruuan voi tehdä mistä vaan, silloin se tosin ei ole risottoa vaan eism ohrattoa. Viimeksi tein juuressottoa siitä mitä kaapista sattui löytymään, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa, aavistus punajuurta, salottisipulia , kaikki kuutioitu vähän riisinjyvää suuremmaksi kuutioksi, oli julmetun hyvää sekin.


    • niinsevainon

      No mutta tunnetaan! Viittaus suomenkieliseen wikipediaan on jo lähtökohtaisesti suppea kuten myös asianomainen kirjoitus.

      Ennen muodostumistaan valtioksi nykyisen Italian alue oli hyvin hajanainen itsenäisten hallintojen alue, joilla kaikilla oli myös oma ruokakulttuurinsa, joten "italialainen" keittiö käsitteenä on abstraktio.

      Po-joen laakso on ja oli riisin kasvatuksen varsinainen alue ja risotto kuten myös kansainvälisesti kuuluisat maitotalouden tuotteet ovat perinteisesti tulleet sieltä. Mutta silti yleisesti tunnettu käsite risotto ei välttämättä silläkään seudulla ole se ainoa oikea - variaatioita siitäkin on tehty eri alueilla.

      Pointti on, että koskaan ei ole vain yhtä totuutta vaan risotoksi kutsuttua ruokaa tehdään eri alueilla aina vähän eri tavoilla.

      Tseffit vain haluavat hihistellä asialla vastoin parempaa tietoa ja asiakasta syyllistetään maustaan ja mielipiteistään vaikka homma pitäisi olla toisin päin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      89
      2638
    2. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      203
      1668
    3. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      116
      1600
    4. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      41
      1461
    5. Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla

      Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v
      Ikävä
      64
      1222
    6. Juhannusterveiset kaivatulle

      Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻
      Ikävä
      76
      1015
    7. Kaupunki osti Absin

      Nyt vaan yrittäjiä kaivataan
      Haapavesi
      56
      979
    8. Sä oot kyllä

      Aika erikoinen nainen
      Ikävä
      45
      867
    9. Rakastan sinua

      Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
      Ikävä
      64
      864
    10. Millaistakohan

      Sun kanssa suhde olisi?
      Ikävä
      61
      835
    Aihe