Mitä mikro tekee veden vetysidoksille?

Ihmeitten ihme 234

Olen kuullut tutkimuksesta, että jos kasvia kastelee vedellä, joka on kuumennettu mikroaaltouunissa ja jäähdytetty, niin kasvi kuolee. Kaipa tuo tutkimus pitäisi tutkia että pitääkö paikkansa.

En ymmärrä kaikkia aallonpituuksia ja taajuuksia, mutta sen ymmärrän, että mikroaalto tärisyttää polaarisia molekyylejä, kuten vettä, satoja kertoja sekunnissa. Mitä tapahtuu vesimolekyylien vetysidoksille? Muuttuvatko juuri ne vetysidokset lämpöenergiaksi? Voisiko vetysidosten hajoaminen mikrossa olla syy, että kasvien veden imemiseen tarvitsema kapillaarivoima ei enää toimisi?

12

279

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Entiiämittää

      Empä usko tuohon vetysidokseen. Jos veden "vetysidos" hajoaa, jäljelle jää vetyä ja happea. Kumpikin on kaasu joka leijalisi tiehensä kun mikron ovi avataan.

      Mielenkiintoista olisi tietää, toimiiko sama kasvin tappo perinteisesti keitetyllä vedellä? Loppujen lopuksi sekä normaali kuumennus, että mikroaaltouuni saavat veden molekyylit liikkumaan.

      Jos tämä suljetaan pois, ainoa mikä minulle tulee mieleen, on ionien määrä. Eli mikroaaltouuni saattaisi vaikuttaa veden osien sähkövaraukseen. Sekään ei taida vaikuttaa veteen itseensä, vaan vedessä oleviin epäpuhtauksiin, kuten flooriin ym.. Tosin tällä voisi olla biokemiallista vaikutusta. Se voisi esimerkiksi vaikuttaa kasvin kykyyn nostaa ravinteita veden mukana. Tarpeeksi tappamaan kasvi? Empä tiedä. Itse en usko niin.

      • hei vaan

        Vetysidoksilla tarkoitetaan kahden vesimolekyylin välistä vuorovaikutusta, jossa toisen molekyylin happi ja toisen vety ovat heikossa vuorovaikutuksessa. En usko että käsittelyn jälkeen vetysidokset olisivat jotenkin muuttuneet. Huom: ilman vetysidoksia veden kiehumispiste olis jossain pakkasen puolella!


      • hslsj
        hei vaan kirjoitti:

        Vetysidoksilla tarkoitetaan kahden vesimolekyylin välistä vuorovaikutusta, jossa toisen molekyylin happi ja toisen vety ovat heikossa vuorovaikutuksessa. En usko että käsittelyn jälkeen vetysidokset olisivat jotenkin muuttuneet. Huom: ilman vetysidoksia veden kiehumispiste olis jossain pakkasen puolella!

        Lämpö on liikettä, joten kun vesimolekyylit saadaan mikrossa värähtelemään enemmän, liike kasvaa ja lämpö nousee. Näin yksinkertaistettuna


    • Teoreettisesti mikroaallot eivät tee mitään pysyvää vedelle, mutta jos asia kerta kiinnostaa, niin aloittajahan voi itse kokeilla. Esimerkiksi ottaa neljä samanlaista tainta tai kasvia (ehkä alkuperäishuhusta löytyy tarkempi tieto, mikä kasvi on mikroaaltoherkkä?), arpoo ne kahteen joukkoon ja sitten kastelee toista joukkoa vain mikrotetulla vedellä ja toista samalla määrällä mikrottamatonta, mutta kutakuinkin samanlämpöistä vettä.

      a) Jos kaikki kasvit kuolevat, joko kastelit liikaa tai liian vähän.
      b) Jos vain mikrotetulla vedellä kastellut kasvit kuolevat, niin jotain siinä on
      c) Jos mikrottamattomalla vedellä kastellut kasvit kuolevat, niin mikrottaminen (lämmittäminen?) poistaa taudinaiheuttajia tai haitta-aineita vedestä.
      d) muut tapaukset jäänevät selvittämättömiksi tasapeleiksi.

    • 9+17

      Ei vetysidoksia ole olemassakaan. Tarkoitat varmaa vetysiltoja.

      • 15+17

        Vetysidos, vetysilta.. Synonyymejä. Yliopistossanikin ihan yleisesti käytössä oleva termi:)


      • 15+17

        tosin oot ihan oikeassa ettei siinä mitään todellista sidosta ole. Sama juttu kuin keskipakovoimaa ei ole vaan tulis käyttää keskihakuvoimaa :)


      • 15+17 kirjoitti:

        tosin oot ihan oikeassa ettei siinä mitään todellista sidosta ole. Sama juttu kuin keskipakovoimaa ei ole vaan tulis käyttää keskihakuvoimaa :)

        Enpä nyt vetysidosta aivan näennäisvoimiinkaan rinnastaisi. Onhan vetysidos todellinen ja vieläpä aika vahvakin vuorovaikutus. Määritelmänsäkin mukaan se on eräs heikoista kemiallisista sidoksista.

        Tuota myyttiä on testattu lukuisat kerrat. Kuten itsestäänselvää on, kasvit kasvoivat mirkossa kiehautetulla vedellä aivan samaan tapaan kuin muullakin vedellä.

        Tuo "vetysidosten hajottaminen" oli minulle ainakin uusi lisä vanhaan myyttiin. Kai sillä yritetään höynäyttää kemiaa tuntemattomia ihmisiä. Jos nestemäisen veden "vetysidokset hajottaa" niin lopputuotehan ei ole mitään mystistä kasveille myrkyllistä vettä vaan ihan tavallista vesihöyryä.


    • 20+6

      Mikrotettu vesi tappaa kasvit ja 100% etanoli on kiinteää. Onhan noita kemian urbaanilegendoja joilla höynäytetään hölmöjä ja jotka sitten polleana kertovat "faktojaan" eteenpäin.

    • -Urbaanilegenda-

      Huuhaata, se on vedelle tismalleen yhdentekevää, miten sitä lämmitetään.

    • 4+20

      Joo ja onhan noiden vetysidosten lisäksi rautasidoksiakin ja tinasidoksia ja kloorisidoksia ja argonsidoksia ja natriumsidoksia uraanisidoksista puhumattakaan. Kaikki ihan yleisessä käytössä jossain yliopistopelleillä.

      • ...

        Höpöhöpö, eikä ole.

        T. Yliopistopelle


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      156
      3959
    2. Missäs lynkkausjoukot piileksii?

      Tänään lähilehden kirjoituksessa paikallinen entinen pizzayrittäjä kertoi muuttaneensa pois Sysmästä. Syynä oli koulukiu
      Sysmä
      59
      1523
    3. Mies hävisi oikeudenkäynnin koronapassista valtiota ja Fazeria vastaan määrättiin korvaamaan lähes

      https://yle.fi/a/74-20091554 Henkilö liikkui ilman Koronapassia ja yritti päästä aamiaiselle Fazer kahvilaan,
      Maailman menoa
      273
      1288
    4. Haluisin jutella sulle siitä

      Mistä mennään. Tiedän yhteyden.
      Ikävä
      44
      1064
    5. Suomen edesottamukset Ukrainan sodassa jaksavat ihmetyttää ulkomaisia työkavereitani

      Työskentelen korkean teknologian yrityksessä, jossa on ihmisiä ympäri maailmaa. Suuri osa ulkomaisista on kotoisin Aasia
      Maailman menoa
      305
      1046
    6. Haluaisitko sitten mies

      Että ottaisin sinuun yhteyttä?
      Ikävä
      53
      992
    7. Tulihan tästä

      Meidän "jutusta" vähän turhan suuri show tänne palstalle. Sivusta seurasin sitä enimmäkseen.
      Ikävä
      68
      953
    8. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      54
      929
    9. Mitä ajattelisit siitä

      Miten reagoisit jos kaivattusi ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      52
      924
    10. En ymmärrä käytöstäsi, mies

      Jotain miehen logiikkaa? Et siis halua tutustua yhtään millään tavoin paremmin, vaikka ajatuksissasi näköjään joskus pyö
      Rakkaus ja rakastaminen
      65
      904
    Aihe