Kotitekoinen jamakka, eli rahka

Utu

Kaikissa lukemissani kotitekoisen rahkan ohjeissa käytetään piimää ja lämmitetään uunissa. Mummoni opetti, että jamakka tehdään näin:
Hapanta maitoa (kunnolla hapanta, ihan kokkareista) lämmitetään kattilassa, mutta ei saa kiehua. Siitä herra pikkuhiljaa erottuu ja sen voi poimia reikäkauhalla ja annetaan valua sideharson läpi murumaiseksi rahkaksi.
Sitten sekaan munaa, sokeria, vaniljasokeria, raastettua sitruunankuorta ja rusinoita.
Ja sitten vaan pullataikinalevyn päälle ja uuniin. Parempaa ei voi olla!

13

5404

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Noin minullekin on opetettu lapsena. Eteläkarjalaista rahkaa (suku Muolaasta) tehdään kattilassa. Sanaa jamakka ei siinä käytetty koskaan, olen kuullut sen vasta viime aikoina!

      Rahka käytettiin meillä tavallisesti rahkapiirakan täytteeksi: pullataikinapohja, maustettiin rahka makeaksi ja joukkoon rusinoita. Jos oli sitruuna, niin laitettiin kuoriraastettakin mausteeksi.

      Rahkapiirakkaa leivottiin lauantaisin, lähinnä lauantai-illan herkuksi. Ja sunnuntain pyhäaamuna sitä oli aamukahvilla.

      • Uunjpiimeä

        Hyväst tiijen. Meil tehtii uunjpiimeä nii kauva ku olj vielj lehmä eli vuostuhannen loppuun. Ja vielä senkin jälkeen joskus ostettiin tinkimaitoa, jotta saatiin viiliä, (hapan)kermaa ja uunpiimää (rahkaa/jamakkaa). Nyt ei kyllä ole enää muutamaan vuoteen tehty.
        Maito kaadetaan uuniastiaan - meillä paksumahaiseen saviruukkuun. Annetaan piimiä. Kerman voi sitten kuoria päältä pois jos on smetanalle käyttöä.

        Sitten viili ruukussa viillellään veitsellä ikäänkuin kuutioiksi. Eli veitsellä päältäpäin leikellään viili n. 4 4 cm suuruisiin ruutuihin. Siitä vaan sitten leivinuunin jälkilämpöön tai sähköuuniin. Sähköuunissa mieluusti alle sataankin asteeseen.

        Kun herran on erottunut ja rahkakuutiot tiivistyneet ruoka on valmis.

        On kuulkaa parempaa kuin kaupan rahkat. Monikäyttöistä - saa hyvää piirakkaa ynnä muuta. Itse tykkään syödä sitä maidon kera: rahkakuutioita lautaselle ja kylmää maitoa päälle. Kyll on hyvveä.


      • 60-luvun nuori
        Uunjpiimeä kirjoitti:

        Hyväst tiijen. Meil tehtii uunjpiimeä nii kauva ku olj vielj lehmä eli vuostuhannen loppuun. Ja vielä senkin jälkeen joskus ostettiin tinkimaitoa, jotta saatiin viiliä, (hapan)kermaa ja uunpiimää (rahkaa/jamakkaa). Nyt ei kyllä ole enää muutamaan vuoteen tehty.
        Maito kaadetaan uuniastiaan - meillä paksumahaiseen saviruukkuun. Annetaan piimiä. Kerman voi sitten kuoria päältä pois jos on smetanalle käyttöä.

        Sitten viili ruukussa viillellään veitsellä ikäänkuin kuutioiksi. Eli veitsellä päältäpäin leikellään viili n. 4 4 cm suuruisiin ruutuihin. Siitä vaan sitten leivinuunin jälkilämpöön tai sähköuuniin. Sähköuunissa mieluusti alle sataankin asteeseen.

        Kun herran on erottunut ja rahkakuutiot tiivistyneet ruoka on valmis.

        On kuulkaa parempaa kuin kaupan rahkat. Monikäyttöistä - saa hyvää piirakkaa ynnä muuta. Itse tykkään syödä sitä maidon kera: rahkakuutioita lautaselle ja kylmää maitoa päälle. Kyll on hyvveä.

        Tämähän on kuin kokkelipiimän teko-ohje. Meillä äiti teki sen kyllä kuoritusta maidosta eli kurrista. Valmisti sen hellan perälämmöllä. Todella hyvää kylmän maidon kanssa.


    • Mitä se jamakka muuten on? Millaista? Mihin käytettiin?

      • Utu

        Jamakka on happamasta maidosta tehtyä rahkaa (tai piimästä). Se muistuttaa Ingmannin raejuustoa, on siis murumaista koostumukseltaan. Sellaisenaan ei mitenkään erityistä, mutta juuri kuten edellisessä Sannnnnas ja minä kuvasimme mausteetuna piirakan täytteenä, ihanaa.
        Minä jätän hieman kosteaksi sen valutettaessa, niin siihen jää vähän happaman maku, jos haluaa vähemmän maksua kannattaa valuttaa kuivemmaksi.


      • Utu
        Utu kirjoitti:

        Jamakka on happamasta maidosta tehtyä rahkaa (tai piimästä). Se muistuttaa Ingmannin raejuustoa, on siis murumaista koostumukseltaan. Sellaisenaan ei mitenkään erityistä, mutta juuri kuten edellisessä Sannnnnas ja minä kuvasimme mausteetuna piirakan täytteenä, ihanaa.
        Minä jätän hieman kosteaksi sen valutettaessa, niin siihen jää vähän happaman maku, jos haluaa vähemmän maksua kannattaa valuttaa kuivemmaksi.

        ..nniin ja vielä lisäksi Jamakkapiirakkaa kutsuttiin toisella nimellä Piimäpiirakaksi...


      • Utu kirjoitti:

        ..nniin ja vielä lisäksi Jamakkapiirakkaa kutsuttiin toisella nimellä Piimäpiirakaksi...

        Juu, tosiaan piimäpiirakasta puhuttiin. Se taisikin olla tavallisempi nimi sille rahkapiirakalle. Rahkasta tehtiin piimäpiirakkaa :)


      • utu
        sannnnnas kirjoitti:

        Juu, tosiaan piimäpiirakasta puhuttiin. Se taisikin olla tavallisempi nimi sille rahkapiirakalle. Rahkasta tehtiin piimäpiirakkaa :)

        Juu, näin Uudellakirkollakin ! :)


    • Katselin tuossa kaupan rahkoja. Tuntui olevan uusi keksintö tuo "pehmeä rahka" - sitä oli montaa merkkiä. Tuli mieleen, että sitähän saadaan kun sekoittaa vettä joukkoon ja vatkaa tasaiseksi, sellaiselta ne ainakin näyttivät ja maistuivat. Maku muuttuu miedommaksi vedellä laimennettaessa, sitä keinoa käytettiin piimäänkin!

      Saadaan sillä keinolla maku pehmeämmäksi/miedommaksi ja parempi katekin kun vesi on niin edullinen raaka-aine...

      • Utu


      • Utu

        Just niin. Ja maistuu laimennetulta erikeeperiltä.
        Alkoi tehdä taas mieli piimäpiirakkaa, joten taidan mennä hapantamaan vanhat maidot jääkaapista...


      • Mummovm1890teki
        Utu kirjoitti:

        "Alkoi tehdä taas mieli piimäpiirakkaa, joten taidan mennä hapantamaan vanhat maidot jääkaapista... "
        Älä hyvä ihminen yritä tavallista kaupanmaidosta. Ei piimäydy. Siitä tulee vain jotain haisevaa litkua - ei piimää. Jostain kaupoista on saanut pastoroimatonta, siitä onnistunee.


    • piirakka piia

      no hyi saatana!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      91
      7181
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      27
      7109
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      119
      6438
    4. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      97
      5538
    5. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5434
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      63
      5255
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      42
      5141
    8. Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta

      Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t
      Maailman menoa
      3
      5064
    9. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4635
    10. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      19
      3775
    Aihe