Eikö makaroonitkin voisi keittää kylmään veteen kuten perunat?
Makaroonit saisi nopeammin valmiiksi ja energiaakin säästyisi.
Makaroonin keitto kylmään veteen?
27
3626
Vastaukset
- joskusnäinkin
Siis mitä häh? Kylmään veteen keittäminen on siis mitä?
Lapsi hyvä - keittäminen tarkoittaa veden kiehumista ja kuluttaa energiaa enemmän kuin kuvitteletkaan. Myös pakasteiden sulatus ja kuumennus mikrossa kuluttaa uskomattoman määrän energiaa.
Pasta ja perunat kypsyvät vain kiehuvassa vedessä - pasta noin kymmenessä minuutissa lajikkeesta riippuen, perunat taas noin 15-30 minuuttia - joskus jouduin keittämään perunoita jopa 45 minuuttia - ne vain eivät tahtoneet kypsyä ja pehmentyä.- -mään -mässä
Onhan sillä toki eroa keittääkö kylmään veteen vai kylmässä vedessä. Toki kylmä vesi ei kiehu kuin vasta riittävän korkealla.
Peruna on raaka, joten se tarvitsee lämmintä kypsyäkseen. Makaroni taas on pelkästään kuivattua vehnää, joka pitää saada pehmitettyä nesteellä. Imee luultavasti veden ilman lämmitystäkin, kuten vaikkapa kuivatut herneet. Aikaa menee vaan pidempään.
Joten mielestäni voi laittaa huoletta kylmään veteen. "Al denten" saavuttamiseksi pitää tehdä vaan enemmän koeheittoja keittiökaappien oviin, koska kiehuva vesi on vakioitu ympäristö ja sen vuoksi keittoaikakin on aina vakio. - ??????????????
-mään -mässä kirjoitti:
Onhan sillä toki eroa keittääkö kylmään veteen vai kylmässä vedessä. Toki kylmä vesi ei kiehu kuin vasta riittävän korkealla.
Peruna on raaka, joten se tarvitsee lämmintä kypsyäkseen. Makaroni taas on pelkästään kuivattua vehnää, joka pitää saada pehmitettyä nesteellä. Imee luultavasti veden ilman lämmitystäkin, kuten vaikkapa kuivatut herneet. Aikaa menee vaan pidempään.
Joten mielestäni voi laittaa huoletta kylmään veteen. "Al denten" saavuttamiseksi pitää tehdä vaan enemmän koeheittoja keittiökaappien oviin, koska kiehuva vesi on vakioitu ympäristö ja sen vuoksi keittoaikakin on aina vakio."Toki kylmä vesi ei kiehu kuin vasta riittävän korkealla."
Mitä hiton puhetta tämä on. Vesi kiehuu aina 100 asteessa on se sitten kylmää tai kuumaa. Tosin en ole koskaan kuullutkaan, että kylmä vesi kiehuu... - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
?????????????? kirjoitti:
"Toki kylmä vesi ei kiehu kuin vasta riittävän korkealla."
Mitä hiton puhetta tämä on. Vesi kiehuu aina 100 asteessa on se sitten kylmää tai kuumaa. Tosin en ole koskaan kuullutkaan, että kylmä vesi kiehuu...voi voi voi voi .... sitä on nukuttu fysiikan tunneilla, "mitä hiton puhetta tämä on ", lol.
Ilmanpaine vaikuttaa kiehumislämpötilaan, mitä korkeammalla ollaan, sitä matalammassa lämmössä vesi kiehuu. Esim Everestin huipulla veden kiehumislämpötila on noin 70 astetta. - gv fdf
!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kirjoitti:
voi voi voi voi .... sitä on nukuttu fysiikan tunneilla, "mitä hiton puhetta tämä on ", lol.
Ilmanpaine vaikuttaa kiehumislämpötilaan, mitä korkeammalla ollaan, sitä matalammassa lämmössä vesi kiehuu. Esim Everestin huipulla veden kiehumislämpötila on noin 70 astetta.Olihan kikkailua tuokin.
Perunan kypsentäminen tuolla vaatikiin 27 tuntia. - Anonyymi
Jos vesi kiehuu tuolla ylhäällä 70 asteessa siinä menee normaali aika.
- Panhandle
Millähän matematiikalla siinä energiaa säästyisi, kun sen veden pitää kuitenkin kuumentua kiehuvaksi ennen kuin siinä mikään kypsyy? En usko, että se säästäisi aikaakaan, vaikka makaroni kuumeneekin siinä yhdessä veden kanssa. Voi nimittäin olla, että pelkkä vesi kiehuu nopeammin kuin vesi ja makaronit yhdessä.
Sen sijaan keitettävät kananmunat kannattaa laittaa kylmään veteen. Silloin ne eivät mene rikki, niin kuin helposti käy silloin, kun munat laittaa kiehuvaan veteen.- hgfhcgfh
"Sen sijaan keitettävät kananmunat kannattaa laittaa kylmään veteen. Silloin ne eivät mene rikki, niin kuin helposti käy silloin, kun munat laittaa kiehuvaan veteen."
Olen vuosia laittanut munat tulikuumaan vesijohtoveteen. Yleensä 6sta on rikkoutunut 1 tai ei yhtään.
Nyt juuri kokeilin kylmään veteen 6 munaa ja veden lämmitys kiehuvaksi kesti tooosi kauan täydellä teholla.
Tuloksena 3 munaa rikki pitkin kattilaa. - Panhandle
hgfhcgfh kirjoitti:
"Sen sijaan keitettävät kananmunat kannattaa laittaa kylmään veteen. Silloin ne eivät mene rikki, niin kuin helposti käy silloin, kun munat laittaa kiehuvaan veteen."
Olen vuosia laittanut munat tulikuumaan vesijohtoveteen. Yleensä 6sta on rikkoutunut 1 tai ei yhtään.
Nyt juuri kokeilin kylmään veteen 6 munaa ja veden lämmitys kiehuvaksi kesti tooosi kauan täydellä teholla.
Tuloksena 3 munaa rikki pitkin kattilaa.Vesijohtovesi ei ole tulikuumaa, ei ainakaan samassa merkityksessä kuin kiehuva, josta minä puhuin. Hanasta tuleva vesi on korkeintaan 65-asteista, kiehuva 100-asteista. Toki 65-asteinen vesi kiehuu nopeammin kuin kylmä.
http://www.kiinteistoklubi.com/vesi-ja-viemaeri/112-vedenkulutus-ja-laatu/612-laempimaen-kaeyttoeveden-oltava-riittaevaen-kuumaa - hgfhcgfh
Panhandle kirjoitti:
Vesijohtovesi ei ole tulikuumaa, ei ainakaan samassa merkityksessä kuin kiehuva, josta minä puhuin. Hanasta tuleva vesi on korkeintaan 65-asteista, kiehuva 100-asteista. Toki 65-asteinen vesi kiehuu nopeammin kuin kylmä.
http://www.kiinteistoklubi.com/vesi-ja-viemaeri/112-vedenkulutus-ja-laatu/612-laempimaen-kaeyttoeveden-oltava-riittaevaen-kuumaaOn se vesijohtovesi niin kuumaa ettei siinä esim. kättä pidä sekuntia pidempään.
Täytyy muuten korjata tuo määr. 4 munaa oli rikki 6sta.
Oliko tämä nyt sitten vain huono tsäkä, en tiedä...
- kjlklkk
Kylmään veteen laitettuna makaroni muuttuu liisteriseksi taikinaksi ennen kuin kypsyy.
Makaronin vehnäjauhon täytyy myös kypsyä, eikä vain imeä vettä pehmetäkseen.- senpituinense
Siis vehnäjauho ei "kypsy" kylmässä vedessä vaan liottuu limaiseksi massaksi.Juuri tämän takia se tulisi kypsentää kiehuvassa, runsas-suolaisessa vedessä. Jotkut pasta-laadut sisältävät myös kananmunaa (esim. tuorepastat), joka sekin olisi hyvä kypsentää ennen nauttimista.
Ja toki lämmin ateria on mielyttävämpää syötävää kuin liiskainen, vetinen kylmä mössö.
Pastan keittämisessä "oikein" on useita koulukuntia - jotkut käyttävät myös olliviöljyä keitinvedessä, kuten esim. Gordon Ramsay (ja minä) jopa tuorepastaa keittäessään. Kerran ohjelmassaan hän keitti ravioleja runsaasti suolatussa vedessä ja lisäsi öljyä pinnalle. Täytetyn pastan keitossa tärkeää on, ettei vesi kiehu voimakkaasti vaan lähinnä poreilee miedosti - näin pasta ei hajoa veden vaikutuksesta ja pysyy ehjänä.
Yksi huvittava havainto tseffien kokkailussa on se kun he laitavat kuivan spagetin kattilaan (yleensä liian pieni) niin vesi hyvä kun on edes kuumaa (ei kiehu) ja jättävät sen törröttämään reunoja vasten. Näille tseffeille on niin kovin tärkeää pastan oikea kypsyys, mutta sehän vaihtelee näin tehtynä - osa ylikypsää ja osa liiankin "al dente" - ehkä keskiosa on sopivaa. Ainoastaan Rachel Ray on käyttänyt riittävän suurta kattillaa (pitkulainen) ja näin pitempikin pasta on kiehumassa yhtäaikaa
Itse olen ratkaissut ongelman valitsemalla suuren (tosin pyöreä) kattilan ja siihen runsaasti vettä, vähän suolaa ja öljyä. Kun vesi kiehuu voimakkaasti niin otan tarvittavan määrän spagettia käsiini ja murran sen keskeltä puoliksi (kypsyy tasaisesti ja on helpompi syödä) ja heitän spagetinpuolikkaat kiehuvaan veteen. Pienennän levyn lämpöä puoliteholle, sekoitan haarukalla jotta pasta pysyy irtonaisen ja annan kiehua noin 7-8 minuuttia aina välillä sekoittaen. Ajan kuluttua umpeen, sammutan levyn ja kaadan keitinveden pois, lisään tekemäni kastikkeen pastan joukkoon, sekoitan hyvin ja nautin.
- kuoretonelämä...
Kyllä, makaroonit tahmeentuvat kylmässä vedessä.
Ensin vesi kuumaksi ja vasta sitten makaroonit ym veteen.
Perunat voi laittaa kylmään veteen. P-kuori suojaa vitamiinin pysymistä perunassa.
Syökää uusienperunoiden kuoret myös! - säästöönsäästöön
Alkuperäisellä kysyjällä siis ajatuksen ideana on säätää aikaa ja energiaa.
Jos keittiössä on normaali liesi, ei siis induktio, niin normilieden hyötysuhde on aika onneton, alle 50% tehosta lämmittää itse ruokaa. Tällöin fiksuin keino veden lämmitykseen on ostaa halpis vedenkeitin, mielellään vielä semmonen vanhanaikaisempi jossa on kunnon uppovastus eikä mitään pohjaan integroitua höpöhöpöä.
Sen hyötysuhde on yli 90% joten lämmitysenergiassa ja myös lämmitysajassa säästää puolet. Toki sitä makaronia tuskin tulee keitettyä siinä vedenkeittimessä, vaikka miksei sekin onnistuisi, joten kiehuvan veden joutuu pitämään kiehumispisteessä kypsennyksen ajan ihan normi kattilassa hellalla.
Induktioliedellä hyötysuhde on paljon parempi , taitaa sekin olla yli 90%, joten kyseinen kikkailu ei silloin tehoa.
Itseasiassa jos energiataloudellisimman tuloksen haluaa, niin kannattanee vedenkeittimen asemasta hommata siirrettävä 2000w irtoinduktiolevy jolla se itse kypsennysaikakin sujuu hyötysuhteeltaan tehokkaammin. - Tollo kokkaa?
Tiedä sitten energian säästöstä... Itse olen aina laittanut munat, perunat, riisit ja makaroonit... kaiken... kylmään veteen. Siitä se lähtee sitten joskus kiehumaan ja joskus ruokakin kypsyy. Ei tule juuri kellostakaan aikaa kateltua. Oikeaoppisista ruokahifistien ohjeista en tiedä enkä tajua, mutta aina on meikäläisen kokkaama pöperö maistunut itselle ja muillekin.
Muutaman kerran olen joskus kokeillut lisätä vasta kiehuvaan veteen keitettävät, mutta aina sain kuumia roiskeita käsille, joten nykyään sitten näin. Ihan yhtä hyvää tulee. Ehkä olen vaan liian tyhmä tajutakseni, että esim makarooneistani olisi tullut kylmää ja vetistä liisteriä... - jeppana
Makaronit ehtivät imeä turhan paljon vettä, mutta eivät kypsyä, jos laitat ne kylmään veteen. Lopputuloksena puoliraakaa tärkkelysliisteriä, joka hajoaa. Eli ei, ei voi laittaa suoraan kylmään.
- gv fdf
"Eikö makaroonitkin voisi keittää kylmään veteen kuten perunat?"
Laitatko perunatkin kylmään veteen? Minä laitan nekin, niinkuin kananmunatkin, tulikuumaan vesijohtoveteen, josta lämmitys kiehuvaksi.
Puhuit alussa energiansäästöstä. Tuo kylmä vesi on valtavaa energian tuhlausta.- ei ei ei.....
Älä hyvä mies käytä lämmintä/kuumaa vesijohtovettä ruuanlaittoon.
- riisihärö
Ja tämäkin on taas tietämättömyyttä:
"Puhuit alussa energiansäästöstä. Tuo kylmä vesi on valtavaa energian tuhlausta."
No milläs meinasit että se hanastasi tuleva kuumavesi on lämmennyt ?? Ittekseen ?
Tätä "speden naisen logiikkaa" lienee, mitä me ydinvoimalla tehdään , käytetään sähköä siitä sitä tulee seinästä.
Tokikin boilerin hyötysuhde on parempi kuin normi kotihellan, samaa luokkaa tuon ylempänä suositellun vedenkeittimen kanssa. - gv fdf
riisihärö kirjoitti:
Ja tämäkin on taas tietämättömyyttä:
"Puhuit alussa energiansäästöstä. Tuo kylmä vesi on valtavaa energian tuhlausta."
No milläs meinasit että se hanastasi tuleva kuumavesi on lämmennyt ?? Ittekseen ?
Tätä "speden naisen logiikkaa" lienee, mitä me ydinvoimalla tehdään , käytetään sähköä siitä sitä tulee seinästä.
Tokikin boilerin hyötysuhde on parempi kuin normi kotihellan, samaa luokkaa tuon ylempänä suositellun vedenkeittimen kanssa.Mitä kauemmin kuuma vesi seisoo putkistossa, niin sitä enemmän se kerrostalossa jäähtyy ennenkuin se putkistosta otetaan. Sitä jo valmiiksi kuumennettua vettä pitäisikin enemmän käyttää esim. perunan ja kananmunien keittämiseen ja ruoan/vihannesten hauduttamiseen, koska kaikki käyttämättömyys johtaa väistämättä energiahukkaan.
Olen niin vanhanaikainen, että en kuitenkaan käyttäisi putkiston kuumaa vettä ruoan osana esim. keitoissa vaikka alla "riisihärö" ansiokkaasti kertoikin sen olevan Suomessa turvallista.
- riisihärö
Lämmintä/kuumaa vesijohtovettä voi suomessa aivan erinomaisesti käyttää ruuanlaittoon.
Ensinnäkin suomen lainsäädäntö pitää huolen että veden varastointilämpötila boilerissa tulee olla niin kuuma että pöpöt ei pääse lisääntymään, nehän tappais ihan juomaveden välitykselläkin, esim legioonalaistauti, joten sitä ei voi käyttää perusteluna.
Toinen pointti on sitten mineraalipitoisuus , lämpimän veden mineraalipitoisuus todellakin on vähän korkeampi kuin kylmän veden, mutta itseasiassa täysin merkityksettömän vähäisesti, eri alueiden vedenkovuuksissa on enemmän heittoja kun lämpimän/kylmän veden ero, joten sitä ei voi käyttää perusteluna.
Suomessa lainsäädäntö myöskin hyvin tarkkaan reguloi sitä mitä ainetta boileri on, se on inerttiä ainesta, emalia/rosteria siinä ei ole kuparijäämiä, joten metallipitoisuutta ei voi käyttää perusteluna miksi kuumaa vettä ei saisi käyttää ruuanlaitossa.
No kuuma vesi on myös hapettomampaa kuin kylmä, mutta sillä ei ole tuon taivaallista merkitystä kun käytetään vettä kypsennykseen ja siinä ei ole tarkoitus kasvatella mitään joka tarvitsee happea (eri asia esim kotiviinin kanssa , hiiva tarvitsee lisääntyäkseen happirikkaan ympäristön).
Joten tämä on taas näitä urbaanilegendoja jota ihmiset toistaa ymmärtämättä miksi.
Kuumaa vettä voi aivan erinomaisesti käyttää ruuanlaittoon.- gv fdf
"riisihärö" onko laittaa linkkiä johonkin tutkimukseen tai vastaavaan?
- kattilan kansi
Niin ja sitten kun vielä istuu pilkkopimeässä niin sähköä säästyy vielä enempi. tai menee naapuriin hyödyttämään niiden sammutetun hellan jälkilämmöt että saa tämmösen gurmee herkun nimeltä kylmässä vedessä mössätty makarooni.
- seonsimppelii
Vain kylmävesihanasta vettä ruoanlaittoon - kuuma on tarkoitettu vain peseytymiseen.
Ja pasta vain kunnolla kiehuvaan veteen - näin se kypsyy kunnolla limaantumatta tai sitten käy kuin masterchefofaustralia-ohjelmassa, missä ämmä lillutti tuorepastaa "kuumassa" vedessä yliajan ja ihmetteli, että miksi gnocchhit olivat ylösnostettaessa löysiä ja hajoavia.
Tuorepastan kohdalla - kiehuva, suolattu vesi, 1-3 minuuttia riippuen pastasta (hiuspasta vain 30 sekuntia, gnocchi pari minsaa) nostetaan ylös, pyöräytellään kastikkeessa ja se on siinä - ei muuta kuin nautitaan heti.
- legioonalainenbasi
Vanhoissa taloissa voi vesikatkon jälkeen lähteä aika pahasti biofilmi liikenteeseen. Sen näkee ruskeana veden värinä lämpimältä puolelta. Legionella on pahin pelko.
PO
www.lamminvesivaraaja.fi- liuij
Onko Suomessa ollut yhtään legionellabakteeritartuntaa?
- pöpönpelko
No esim. http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/tietopaketit/vesi/vesiepidemiat/legionelloosit, mutta mitään laajoja epidemioita ei ole ollut.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän475146- 3261918
Nainen, se auttaisi jo paljon minua
tuskissani, jos tunnustaisit sinulla olevan tunteita, vaikka et haluaisikaan suhdetta. Olisi upeaa tietää, että olen sin1131838Anja ja Janne
Eli nämä kosulan manipellet sai raploojan tubetuksen loppumaan,sitten selitellään uusimmalla videolla ettei heillä ollut701517Tässä epämiellyttävä totuus
Sinä olet henkisesti sairas ja se on epämiellyttävä totuus jota välttelet ja jota et halua kuulla sanottavan. Sinä elät681467- 811214
Elämäni rakkaus
Miten hirveästi haluaisin olla lähelläsi, halata sinua ja kuiskata monta kertaa, että rakastan sinua. Hyvää yötä! Mieh321213- 361056
- 421035
Mikä sinussa on parasta
Olet sellainen ihana kokonaisuus, että en löydä huonoa juttua. Mutta siis parasta. Tarmokkuus, pitkäjänteisyys, kädet, ä21984