Voisitteko selkokielellä kertoa, mitä "tavalliseen" ruokaan tottunut ihminen, saisi helposti ja kohtuuhintaan tilalle ruokavalioon, jos opettelee jättämään maidot ja viljat pois ?
Henk.koht. pidän rahkasta, sen mausta ja olemuksesta, lisään siihen spirulinaa, hamppurouhetta, marjoja yms hyvää, mutta jos nyt joudun luopumaan maitotuotteista vatsaoireitten takia, pitäisi saada jotain siihen tilalle ?
Pähkinät eivät käy vastaukseksi, sillä ne on nyt poissuljettu. Kauraa ajattelin vielä pitää mukana, kun eräs luomukauraleipä maistuu makoisalle lohen kanssa, mutta aloittaisin muista viljoista ja maidosta ensin.
Rukiin olen jo jättänyt ja se ehkä helpotti vähän, mutta oireet ovat edelleen kovat, närästys, ilmavaivat, vatsakivut, röyhtäyksen tapaiset korinat (se äänikin vielä) ym sosiaalista elämää rajoittavat oireet on. Kaikki hyvät, mahdollisimman halpahintaiset vinkit tervetulleita.
Maidoton/viljaton - mitä tilalle ?
22
3150
Vastaukset
- Saa kertoa
Onko vastaajat vähissä, vai miksi kukaan ei kerro ?
- hmm.
Miten totesit oireidesi johtuvan juuri maidosta ja viljasta ? vai sanoiko sinulle joku niin ?
- NatuMan
Aloita viljasta ja jos oireet jatkuu niin sitten kokonaan maito pois.
Jos pystyy kokonaan viljat jättämään niin paluuta niihin ei ole. Olo todella hyvä ja energien ilman viljaa.
Kannattaa rauhassa aloittaa ja suunnitella vaihtoehtoisia ruokia. Helposti voi mennää 1-2kk viljattomanan ennenkuin keho alkaa "parantua" Valmistaudu myös siihen, että tulet laihtumaan muutaman kilon.
Kuidun saannista pitää kuitenkin huolehtia joten kannattaa ostaa apteekista kuitulisää.
Maitoa käytön ruanlaitossa, mutta esim. muroihin menee riisi tai mantelimaitoa.
Kunnon smoothie itse tehtynä on muuten hyvä aamupala joten suosittelen kokeilemaan. Kunnolla kasviksia ja hedelmiä sinne niin kuidut pysyy kuosissa ja elimistö kiittää.- Ysvaan
Ei noin yksinkertaista. Oma suolistoni ei enää (tiedän kyllä syynkin) siedä runsaskuituista ruokaa, eli ruisleipä yms. pois. Kaupassa tuijottelen kuitupitoisuuksia välttääkseni liiallisen kuidun saannin. Aiheuttaa mm. aloittajan kuvaamia oireita (paitsi närästystä).
Sen sijaan viljoja ja hiilihydraatteja en voi jättää pois. En toimi ilman niitä, en jaksa urheilla eikä kyllä suolistonikaan toimi. Joudun siis tasapainoilemaan liian vähäisen ja liiallisen kuidun saannin välillä (viljatuotteet siis). Kasivkuidut toimivat eri tavalla.
Vehnäleseet esim. toimivat kohdallani loistavasti. Samoin kauraleipä ja kaurapuuro (kunhan ei liian usein) ovat hyviä noin keskimäärin. manteli- ja riisijauhot ovat elimistölleni myrkkyä, ja niistä vasta vatsaoireita tuleekin (mantelimaito on kyllä hyvää eikä ongelmia, tosin tuossa taustalla ihan todettu laktoosiongelma eikä mikään muotivillitys).
- Ysvaan
Jos vatsaoireita, kokeile ryhmä/aine kerrallaan. Itse en ole mistään saanut niin pahoja oireita kuin spirulinasta, ja käyttö on jäänyt tasan siihen yhteen kertaan.
Nyt hoetaan gluteenitonta ja maidotonta vastauksena kaikkeen. Kuitenkin syynä saattaa olla esim. ärtyvä suoli, tietyt ruoka-aineet joiden allergia oireilee suolistossa jne.- Tulee ja menee
--Nyt hoetaan gluteenitonta ja maidotonta vastauksena kaikkeen.--
Näissä vaihtoehtoisissa piireissä on näitä ajoittaisia uskomuksia joiden tilalle tulee kohta taas joku uusi höpinä ja näin se etenee vuodesta toiseen.
- NatuMan
Gluteenittomuus nimenomaan auttaa ärtyneen suolen oireyhtymään.
- Ysvaan
Ja tämä perustuu mihin? FODMAP-ruokavalio on tutkitusti tehokkain apu, vaika yksilöllisiä eroja on paljon eikä auta kaikkia. Siinä sallitaan esim. kaura.
- NatuMan
Ysvaan kirjoitti:
Ja tämä perustuu mihin? FODMAP-ruokavalio on tutkitusti tehokkain apu, vaika yksilöllisiä eroja on paljon eikä auta kaikkia. Siinä sallitaan esim. kaura.
Kaurassa ei ole gluteenia joten siksi se sallitaan. Katso vaikka ohjeita ärtyneen suolen oireyhtymään niin ensimmäinen neuvo on gluteenittomuus.
Oikein pahassa tapauksessa pitää jättää kaikki fodmapit. Silloin ei voi syödä edes paprikaa. - Ysvaan
NatuMan kirjoitti:
Kaurassa ei ole gluteenia joten siksi se sallitaan. Katso vaikka ohjeita ärtyneen suolen oireyhtymään niin ensimmäinen neuvo on gluteenittomuus.
Oikein pahassa tapauksessa pitää jättää kaikki fodmapit. Silloin ei voi syödä edes paprikaa.Ei ole, vaan nimenomaan ensin kokeillaan FODMAP-ruokavaliota, joka on eri asia. Jodenkin viljojen poisjättäminen ei johdu gluteenista, vaan nk. FODMAP-hiilihydraateista.
- tottuus
Miksi???? Miksi luulet ks. "ruokavalion olevan muka terveellinen"?? Jos se olisi terveellinen miksei se olisi yleinen ruokavalio suositus? Mistä näitä daijjuja sikiää. Luonnonvalinta kenties yrittää karsia idiootteja pois jotka eivät usko edes tieteellisesti todistettuihin vedenpitäviin faktoihin.
- Valoa säkillä tupaan
Juu, kannattaa jättää kaikki viljat ja muut pois ja vetää kiinalaista raskasmetalli superfoodia tilalle sekä jossain vinkuintiassa pas kalammikossa kasvatettua levää, kyllä suoli kiittää ja per se laulaa.
- respetejä riittää
Mulla viljat aiheutti ummetusta, kovaa vatsaa jne...
Aamulla ja illalla menee smoothie ja lounaalla lämmin ruoka.
Välipalana pähkinöitä.
"Nykyään yli 70% länsimaalaisten ihmisten ravinnosta tulee ruuista, jotka eivät ole lajillemme ominaisia, kuten viljat ja maitotuotteet. Vaikuttaisi siis, että useimpien kroonisten tautien taustalla on modernin maailman mukanaan tuomien elämäntapojen ja ruokavalion suuri poikkeama siitä ympäristöstä, johon geenimme ovat tottuneet."
http://www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta/- Ysvaan
Oletko syönyt itse tehtyjä leipiä, leseitä yms? Söit muuten hyvin terveellisesti, ei höttöhiilareita tms?
Monesti kun ihmiset kehuu tiettyä ruokavaliota, käy ilmi, että samalla on siivottu kaikenlaista muutakin ruokavaliosta pois, jolloin oireiden yhdistäminen juuri tiettyyn ei olekaan niin yksiselitteistä.
Valmisleivissä yms. on usein paljon suolaa, lisäaineita jne. Itse en oikein siedä e-koodeja, olen oppinut siihen, että mitä vähemmän väri- ja lisäaineita (ja käsittelyaineita), sen vähemmän oireita. Itselläni on esim. tuotteita, joita voin tuoreena syödä luomuna, mutten muuten.
Joskus oireiden tarkan syyn selvittäminen n melkoista salapoliisin työtä
- kksts
"Gluteenittomuus nimenomaan auttaa ärtyneen suolen oireyhtymään."
Kamut-vehnä vähentää ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivien oireita ja vähentää tulehdusta:
Br J Nutr. 2014 Feb 13:1-8. [Epub ahead of print]
Effect of Triticum turgidum subsp. turanicum wheat on irritable bowel syndrome: a double-blinded randomised dietary intervention trial.
Sofi F1, Whittaker A2, Gori AM3, Cesari F3, Surrenti E4, Abbate R3, Gensini GF3, Benedettelli S2, Casini A1.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24521561 - kstts
Beduiineilla ja eräillä juutalaisryhmillä, jotka ovat noudattaneet perinteistä ruokavaliotaan, on ollut vähän kroonisia sairauksia vanhemmalla iällä. Ylipaino, diabetes ja sydänsairaudet ovat olleet harvinaisia heidän keskuudessaan. He syövät 750 gr täysjyvävehnää päivässä. 90 % päivittäisestä kalorien saannista tulee täysjyvävehnästä:
http://healthylongevity.blogspot.fi/2013/08/asian-paradox-low-carb-diets.html - Ensin gluteeniton
Siirry aluksi gluteenittomiin viljoihin: tattari, hirssi, maissi, riisi, kvinoa jne. Vatsavaivat helpottavat varmasti, jo sillä tavalla. Ja jos eivät auta, lopeta myöhemmin myös gluteenittomat viljat.
Tattari on erittäin terveellinen vilja, helposti sulava, ei aiheuta vatsavaivoja. Yksi vanhimpia viljelyskasveja, siitä johtuu sen hyvä siedettävyys. Tattari on ainoa vilja, jolla on antioksidatiivisia vaikutuksia.
Kaurassa on hieman gluteenia luonnostaan.
Itse syön joka aamu tattaripuuroa- enkä muita viljatuotteita juuri syö päivän mittaan. - skst
"Tattari on ainoa vilja, jolla on antioksidatiivisia vaikutuksia."
Kaikissa viljoissa on antioksidantteja.
Kaurassa on antioksidanttia avenanthramide, jota ei ole missään muussa kasvissa. Tuftsin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että avenanthramide voi vähentää sydän- ja verisuonitauteja:
Nutr Rev. 2009 Dec;67(12):731-5. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x.
Potential health benefits of avenanthramides of oats.
Meydani M.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19941618
Kaurassa on myös muita antioksidantteja, joilla on tulehdusta vähentävää vaikutusta:
Food Chem. 2013 Aug 15;139(1-4):426-31. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.01.104. Epub 2013 Feb 10.
In vitro antioxidant capacity and anti-inflammatory activity of seven common oats.
Chu YF1, Wise ML, Gulvady AA, Chang T, Kendra DF, Jan-Willem van Klinken B, Shi Y, O'Shea M.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23561127
Kaurassa on terveyttä edistäviä vaikutuksia:
Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(2):126-44. doi: 10.1080/10408398.2010.526725.
Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview.
Singh R1, De S, Belkheir A.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23072529
Kaurassa on beetaglukaania. Beetaglukaani tehostaa immuniteettia:
Medicina (Kaunas). 2007;43(8):597-606.
Effects of beta-glucans on the immune system.
Akramiene D1, Kondrotas A, Didziapetriene J, Kevelaitis E.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17895634
Kauran ja ohran beetaglukaani vähentää glykeemistä vastetta:
Eur J Clin Nutr. 2013 Apr;67(4):310-7. doi: 10.1038/ejcn.2013.25. Epub 2013 Feb 20.
Review of human studies investigating the post-prandial blood-glucose lowering ability of oat and barley food products.
Tosh SM.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23422921
Kaura suojaa rottia diabeettiselta nefropatialta:
Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:609745. doi: 10.1155/2013/609745. Epub 2013 Oct 10.
Oat Protects against Diabetic Nephropathy in Rats via Attenuating Advanced Glycation End Products and Nuclear Factor Kappa B.
Al-Malki AL.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24223616
Kaura suojaa valtimoita kovettumiselta:
Mol Nutr Food Res. 2012 Jul;56(7):1003-13. doi: 10.1002/mnfr.201100706. Epub 2012 Jun 12.
Dietary oats and modulation of atherogenic pathways.
Andersson KE1, Hellstrand P.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22764134
Avenanthramide estää paksusuolen syöpäsoluja leviämästä:
Nutr Cancer. 2010;62(8):1007-16. doi: 10.1080/01635581.2010.492090.
Avenanthramides inhibit proliferation of human colon cancer cell lines in vitro.
Guo W1, Nie L, Wu D, Wise ML, Collins FW, Meydani SN, Meydani M.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21058188- tattari paras
OK. Kaurassa on antioksidantteja mutta esimerkiksi rukiissa ei ole.
Kaurahan on miltei gluteeniton vilja.
Tattari on joka tapauksessa erittäin terveellinen vilja, joka käy helposti sulavana kaikille ihmisille.
Vehnä kannattaa vaihtaa tattariin.
Lisäksi tattarin viljely on ympäristöystävällistä - sxl
Tiedän että kaura esim. alentaa kolesterolia kun syö päivittäin kaurapuuroa. Tattari on vähän oudon makuinen mutta olen yrittänyt käyttää sitä gluteenittomaan leivontaan. Mutta voi kunpa tattaria saisi kotimaisena luomuna. Sitähän viljellään myös Suomessa mutta ei luomuna, en ainakaan ole kaupasta löytänyt luomutattarihiutaleita tai jauhoja. On pitänyt turvautua ulkomaisiin tuotteisiin mitä en haluaisi. Kauraa viljellään Suomessa luomuna mutta kaupoista ei saa täysin gluteenittomana kun sitä käsitellään samoissa tiloissa muiden viljojen kanssa. Se on harmillinen tilanne kun haluaisi käyttää kotimaista luomukauraa leivonnassa ja muutenkin pienen lapsenlapseni keliakian tähden. Haluaisin tehdä mahdollisimman terveellisiä tuotteita myös hänelle niinkuin itsekin käytän kaikessa luomutuotteita ja uskonkin että tehovijelyihin käytetyt kemialliset aineet keinolannoitteissa ja kasvinsuojeluaineet (=lue myrkyt) viljojen kasvatuksessa aiheuttavat nykyiset suolisto ym sairaudet sillä eihän näitä sairauksia edes ollut olemassa entisaikaan kun kaikki kasvatettiin luonnonmukaisesti. Odotan että pian havahduttaisiin tähän ongelmaan ja viljelysmaat puhdistettaisiin kaikista kemikaaleista ja alettaisiin käyttämään luonnonmukaisia menetelmiä kaikessa maataloudessa myös karjan hoidossa niin että saamme puhtaita ja turvallisia luomumaitotuotteita!
Kiitettävästi on kyllä lisääntynytkin luomutuotteiden saatavuus ja toivoisin ihmisten niitä paljon käyttävän niin sitä kautta hinnatkin kohtuullistuvat ja luomutuotanto lisääntyisi. Luomutuotteita tuottavia tiloja pitää tukea ja helpottaa heidän työtään niin että jaksavat hoitaa tilojaan maan ja meidän ihmisten parhaaksi.
- rqwrfjf
Näillä erikoisruokavalion noudattajilla vailla todellista sairautta on psyyken ongelmia, joihin liittyy vahva somatisaatio. Ts. ei tunnisteta pahaa oloa ja sen sijaan hellitään kuviteltuja sairauksia. Myös perhe, työyhteisö ja muut ulkoiset asiat ja tekijät ovat projektion kohteena. Haastavimpia parannettavia psykiatriassa, sairaudentunnottomat ihmiset.
- Kokeilevat
Keliaatikko. Ruis Ohra ja Vehnä pois nkakki sellaiset tuotteet. Ei ole vaikeaa. Kokemusta on vuosia
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1122917Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222354Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081996- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198- 801044
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2501040- 711034