Kysymys jauhelihasta

Kiitos!

Kävin maanantaina kaupassa, ja ostin mm. jauhelihaa. Kauppareissun jälkeen kävin kyläilemässä, ja ostokset olivat autossani n. 1 - 1,5 h.

Ruskistin jauhelihan vasta äsken.

Kysyisin, onko kylmäketju ehtinyt katketa jo tuolloin maanantaina, eli olisiko minun pitää heti kotiin tultuani ruskistaa se. Laitoin jauhelihan maanantaina heti, kun tulin kotiin, jääkaappiin..

15

280

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiitos!

      Anteeksi, päivä olikin tiistai, ei maanantai!

      • ole hyvä !

        No se tietysti ratkaisee asian että kävitkin tiistaina etkä maanantaina.
        Maanantaina ostettu liha pilaantuu, tiistaina ostettu ei pilaannu.


    • lihamestaristi

      Lihahan on mutkikas juttu. Siinä on katsokaas sitä solua. Se solu juuri on se joka pilaantuu. Yleensähän uskotaan, että solu pilaantuu juuri maanantaina, mutta myös keskiviikoinen solu pilaantuu myös jo noin tunnin autossa olon jälkeen. Solun voi poistaa lihasta niin se jäljelle jäävä on kyllä käytettävissä. Hemoklopiini ei pilaannu muutakuin täydenkuun aikaan.

    • opijaelä

      Niinhän siinä kävi, että kylmäketju pääsi katkeamaan ja jauheliha olisi pitänyt valmistaa heti kotiin päästyäsi. Pelkkä jääkaappiin laittaminen ei enää riitä vaan se olisi pitänyt ruskistaa heti ja laittaa sopivan kokoisina annoksina pakkaseen myöhemmin käytettäväksi.

      Jauhelihahan on hienonnettua lihasta, jonka sekaan jauhamisen yhteydessä pääseee ilmaa ja epäpuhtauksia ympäristöstä. Tämä luo bakteerikasvustolle otollisen ympäristön kasvaa.

      Jos kyseessä olisi kokonainen, hyvin pakattu liha en olisi niinkään huolissani.

      Mutta jos jauheliha oli hyvän väristä, ei haissut huonolle eikä siitä valunut nesteitä ulos niin mikä ettei sitä voisi käyttää - riittävän pitkä kuumentaminen (yli 100 astetta 20 minuuttia) riittää kyllä tappamaan bakteerit ja niiden toksiinit.

    • kyllä se

      henki nyt lähtee senjälkeen kun valmistamasi jauhelihan olet syönyt.

    • pohtivat

      Tuttavani kysyi minulta hyvän kysymyksen.."kenen jääkaappi on noin kylmä, kun jauheliha paketissa käsketään säilyttää tuote?" Itse en syö lihaa joten en ole huomannut asiaa aikaisemmin, muistaakseni säilytyslämpötilan pitäisi olla 4-6 astetta. Jäin miettimään asiaa ja totesin että ei ole monenkaan jääkaappi tuon lämpöinen... Kaikki muut tavarat kärsisi siitä. Joten päädyin siihen että taas on vain tehty joku asia helvetin vaikeeksi. Onko kellään muulla toista teoriaa.
      Joo Joo tiedän että lihassa alkaa kasvaa nopeasti kaikenlaisia bakteereja, mutta eihän tuossa ol mitään järkeä.

    • ethän sinä

      sitä raakana syö ja vakuumipaketissa jääkaapissa säilyy avaamattomana vielä kolmepäivää yli parastapäivämäärän.

      • pohtivat

        Minä en syö ollenkaan lihaa mutta aloin miettiä että mitä järkeä on laittaa tuollainen lämpötila säilytykseen kun ei kellään ole erikseen jääkaappia lihoille, tai ei ainakaan normaalisti ole. Ei ole siitä kyse että ei uskaltaisi käyttää lihaa kun on ollut 7-8 asteisessa jkaapissa, vaan siitä et eihän tuossa ole mitään järkeä..muuta kuin tehdä vanhemmat ihmiset hulluiksi..


      • Vilukaapin hankkinut
        pohtivat kirjoitti:

        Minä en syö ollenkaan lihaa mutta aloin miettiä että mitä järkeä on laittaa tuollainen lämpötila säilytykseen kun ei kellään ole erikseen jääkaappia lihoille, tai ei ainakaan normaalisti ole. Ei ole siitä kyse että ei uskaltaisi käyttää lihaa kun on ollut 7-8 asteisessa jkaapissa, vaan siitä et eihän tuossa ole mitään järkeä..muuta kuin tehdä vanhemmat ihmiset hulluiksi..

        >mitä järkeä on laittaa tuollainen lämpötila säilytykseen...

        On siinä ainakin se järki, että kylmemmässä mm. liha- ja kala säilyvät paremmin ja ruokamyrkytyksen saamisen vaara on vähäisempi!

        Tehdessäni keittiöremonttia 19 vuotta sitten päätin investoida kylmälaitteisiin vähän tavanomaista jääkaappia enemmän. Hankin kotikylmiön, jossa on neljä eri osastoa, kaikissa oma lämpötilansa. Jääkaapin (leveys 60 cm) alapuolella on samanlevyinen vihanneslokero, jonka lämpötila on vähän jääkaappia korkeampi. Pakastinkaapin (leveys 40 cm) alapuolella on vastaavasti kylmätila, jonka lämpötila on nollan vaiheilla (pakastimen toimiessa normaaliteholla, säilytyslämpötila –18 °C). Säilytän tuoreet lihat ja leikkeleet tuossa ”nollatilassa”, ja hyvin ovatkin säilyneet!

        Systeemi ei ollut ihan halpa, mutta mielestäni satsaus kannatti.


    • kyllästynyt

      Niin ehkä joillain ihmisillä kannattaa mutta tuskin useimmissa talouksissa on mahdollista tuohon. Juu kyllä tajuan että kylmemmässä lihat säilyy paremmin, vaikuttaa kuitenkin naurettavalta.."hei nyt lasketaan säilytys lämpötilaan vähän ja laitetaan pakkaukseen uusi lämpötila, niin siten meitä ei kukaan voi syyttää jos tulee ruokamyrkytys..me voidaan aina sanoa ettei jauhelihaa ole säilytetty oikeassa lämpö tilassa.."- nimeltä mainitsemattoman lihafirman herra iso herra..

    • väliloikka

      miks niitä lihoja pitää säilytellä päiväkausia...itse valmistan samana tai viimeistään seuraavana päivänä aina kaikki lihat.

    • ihan vain

      Tää mun esittämä kysymys alkoi kun vanhempi ihminen kysyi tätä minulta. Joten syy oli varmasti ettei hän pääse kauppaan kuin kerran viikossa ja oli luultavasti hyvin hämmentynyt asiasta että miksi nyt on vaihtunut säilytys lämpötila. Sitten kun osa vanhemmista henkilöistä on tarkkoja näistä asioista, vaikka ei kuulemma sitä ennenkään "tälläsiä turhia ohjjeitta ollu".
      Mulla ei edelleenkään ole ongelmaa ollu, porkkanat näkee jos on vanhentunut.. Sitten voi silti syödä ne:D

    • väriänälyysi,,

      Tuore jauheliha on väriltään punertava.

      Pilaantunut jauheliha on väriltään harmahtava.

      Kerran tuli nähtyä kun oli tuore ja pilaantunun jauheliha suht vierekkäin. Väriero oli tyrmäävä.

      Jauheliha voi olla jo harmahtava kun kotiisi pääset.

      Syötyäsi pilaantunutta lihaa, se aiheutaa kovaa pistemäistä kipua alavatsan seudulla.

    • edelleen

      Daa? Niin.. Miten tuo nyt liittyi tuohon säilytys lämpötilaan? Aihehan oli miks jauhelihan säilytys lämpötila on vaihdettu noin alhaiseksi, ei järkeä..

    • danskatsinkkanoeiei

      Nykyään olisin enemmän huolissani mrsa-bakteerista jauhelihassa kuten tutkimuksessa Tukholman seudun myymälöiden tuotteissa havaittiin.

      Jos ostamasi jauheliha oli valmistajan suojakasuun pakkaamaa ja valmistaessasi sitä et mitään hälyttävää nähnyt eli huonoa hajua, nesteiden ulosvalumista, harmaata väriä jauhelihan pinnassa jne.. niin jauheliha oli aivan kelvollinen ihmisravinnoksi.

      Kuumennus riittävän pitkän ajan eli 100 astetta 10 minuuttia riittää tappamaan suurimman osan bakteereista - ainakin ihmiselle haitalliset.

      Joulukinkkuja valitettaessa kannattaa huomata tanskalaisten mrsa-tartunnat ja suosia mieluummin kotimaista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. MIksi suurin osa persuista on alkoholisteja?

      Tätä jäin pohdiskelemaan....
      Maailman menoa
      82
      3943
    2. 51
      3248
    3. Kehutaan vaihteeksi Perussuomalaisia

      Perussuomalaiset ovat olleet melkoisen lokakampanjoinnin kohteena, vaikka ovat saaneet paljon hyvää aikaiseksi. Nyt on
      Maailman menoa
      154
      2989
    4. Putin lähti takki auki sotaan....

      Luuli, että kolmessa päivässä hoidetaan, nyt on mennyt 3,5 vuotta eikä voitosta tietoakaan. Kaiken lisäksi putin luuli,
      Maailman menoa
      59
      2913
    5. SDP ylivoimainen ykkönen

      En ole koskaan viitsinyt käydä äänestämässä, mutta nyt SDP:n etumatka on niin kutkuttava, että pakkohan se on vaivautua.
      Maailman menoa
      75
      2446
    6. Suomalainen lähti ilman takkia sotaan

      Malli oli "kajander", johon kuului pelkästään kokardi, ja sotilaan itse metsästä katkoma puukeppi ryssien huitomiseen.
      Maailman menoa
      4
      2269
    7. Patteriauton ovia ei saatu auki - kuljettaja koki hirvittävän kuoleman!

      ”Oviongelma johti kuskin kuolemaan kolarissa – tämä ratkaisu saatetaan kieltää kokonaan Sivulliset pyrkivät tempomaan a
      Maailman menoa
      25
      1964
    8. Roiskeläpät takaisin niin alkaa lasit kestämään

      "Tuulilaseja hajottava talvi-ilmiö on ehkä ratkennut" Tämän päivän autoissa kun on esimerkiksi vanhempaa autokalustoa s
      Yleistä autoilusta
      62
      1951
    9. Polttomoottoriauto on köyhän merkki

      Kun ei ole varaa ostaa sähköautoa, niin joutuu köyhän autoa käyttämään.
      Maailman menoa
      161
      1902
    10. Kaivattusi ominaistuoksu?

      Itse vastaan juustonaksu 😅
      Ikävä
      91
      1301
    Aihe