Kävin maanantaina kaupassa, ja ostin mm. jauhelihaa. Kauppareissun jälkeen kävin kyläilemässä, ja ostokset olivat autossani n. 1 - 1,5 h.
Ruskistin jauhelihan vasta äsken.
Kysyisin, onko kylmäketju ehtinyt katketa jo tuolloin maanantaina, eli olisiko minun pitää heti kotiin tultuani ruskistaa se. Laitoin jauhelihan maanantaina heti, kun tulin kotiin, jääkaappiin..
Kysymys jauhelihasta
15
242
Vastaukset
- Kiitos!
Anteeksi, päivä olikin tiistai, ei maanantai!
- ole hyvä !
No se tietysti ratkaisee asian että kävitkin tiistaina etkä maanantaina.
Maanantaina ostettu liha pilaantuu, tiistaina ostettu ei pilaannu.
- lihamestaristi
Lihahan on mutkikas juttu. Siinä on katsokaas sitä solua. Se solu juuri on se joka pilaantuu. Yleensähän uskotaan, että solu pilaantuu juuri maanantaina, mutta myös keskiviikoinen solu pilaantuu myös jo noin tunnin autossa olon jälkeen. Solun voi poistaa lihasta niin se jäljelle jäävä on kyllä käytettävissä. Hemoklopiini ei pilaannu muutakuin täydenkuun aikaan.
- opijaelä
Niinhän siinä kävi, että kylmäketju pääsi katkeamaan ja jauheliha olisi pitänyt valmistaa heti kotiin päästyäsi. Pelkkä jääkaappiin laittaminen ei enää riitä vaan se olisi pitänyt ruskistaa heti ja laittaa sopivan kokoisina annoksina pakkaseen myöhemmin käytettäväksi.
Jauhelihahan on hienonnettua lihasta, jonka sekaan jauhamisen yhteydessä pääseee ilmaa ja epäpuhtauksia ympäristöstä. Tämä luo bakteerikasvustolle otollisen ympäristön kasvaa.
Jos kyseessä olisi kokonainen, hyvin pakattu liha en olisi niinkään huolissani.
Mutta jos jauheliha oli hyvän väristä, ei haissut huonolle eikä siitä valunut nesteitä ulos niin mikä ettei sitä voisi käyttää - riittävän pitkä kuumentaminen (yli 100 astetta 20 minuuttia) riittää kyllä tappamaan bakteerit ja niiden toksiinit. - kyllä se
henki nyt lähtee senjälkeen kun valmistamasi jauhelihan olet syönyt.
- pohtivat
Tuttavani kysyi minulta hyvän kysymyksen.."kenen jääkaappi on noin kylmä, kun jauheliha paketissa käsketään säilyttää tuote?" Itse en syö lihaa joten en ole huomannut asiaa aikaisemmin, muistaakseni säilytyslämpötilan pitäisi olla 4-6 astetta. Jäin miettimään asiaa ja totesin että ei ole monenkaan jääkaappi tuon lämpöinen... Kaikki muut tavarat kärsisi siitä. Joten päädyin siihen että taas on vain tehty joku asia helvetin vaikeeksi. Onko kellään muulla toista teoriaa.
Joo Joo tiedän että lihassa alkaa kasvaa nopeasti kaikenlaisia bakteereja, mutta eihän tuossa ol mitään järkeä. - ethän sinä
sitä raakana syö ja vakuumipaketissa jääkaapissa säilyy avaamattomana vielä kolmepäivää yli parastapäivämäärän.
- pohtivat
Minä en syö ollenkaan lihaa mutta aloin miettiä että mitä järkeä on laittaa tuollainen lämpötila säilytykseen kun ei kellään ole erikseen jääkaappia lihoille, tai ei ainakaan normaalisti ole. Ei ole siitä kyse että ei uskaltaisi käyttää lihaa kun on ollut 7-8 asteisessa jkaapissa, vaan siitä et eihän tuossa ole mitään järkeä..muuta kuin tehdä vanhemmat ihmiset hulluiksi..
- Vilukaapin hankkinut
pohtivat kirjoitti:
Minä en syö ollenkaan lihaa mutta aloin miettiä että mitä järkeä on laittaa tuollainen lämpötila säilytykseen kun ei kellään ole erikseen jääkaappia lihoille, tai ei ainakaan normaalisti ole. Ei ole siitä kyse että ei uskaltaisi käyttää lihaa kun on ollut 7-8 asteisessa jkaapissa, vaan siitä et eihän tuossa ole mitään järkeä..muuta kuin tehdä vanhemmat ihmiset hulluiksi..
>mitä järkeä on laittaa tuollainen lämpötila säilytykseen...
On siinä ainakin se järki, että kylmemmässä mm. liha- ja kala säilyvät paremmin ja ruokamyrkytyksen saamisen vaara on vähäisempi!
Tehdessäni keittiöremonttia 19 vuotta sitten päätin investoida kylmälaitteisiin vähän tavanomaista jääkaappia enemmän. Hankin kotikylmiön, jossa on neljä eri osastoa, kaikissa oma lämpötilansa. Jääkaapin (leveys 60 cm) alapuolella on samanlevyinen vihanneslokero, jonka lämpötila on vähän jääkaappia korkeampi. Pakastinkaapin (leveys 40 cm) alapuolella on vastaavasti kylmätila, jonka lämpötila on nollan vaiheilla (pakastimen toimiessa normaaliteholla, säilytyslämpötila –18 °C). Säilytän tuoreet lihat ja leikkeleet tuossa ”nollatilassa”, ja hyvin ovatkin säilyneet!
Systeemi ei ollut ihan halpa, mutta mielestäni satsaus kannatti.
- kyllästynyt
Niin ehkä joillain ihmisillä kannattaa mutta tuskin useimmissa talouksissa on mahdollista tuohon. Juu kyllä tajuan että kylmemmässä lihat säilyy paremmin, vaikuttaa kuitenkin naurettavalta.."hei nyt lasketaan säilytys lämpötilaan vähän ja laitetaan pakkaukseen uusi lämpötila, niin siten meitä ei kukaan voi syyttää jos tulee ruokamyrkytys..me voidaan aina sanoa ettei jauhelihaa ole säilytetty oikeassa lämpö tilassa.."- nimeltä mainitsemattoman lihafirman herra iso herra..
- väliloikka
miks niitä lihoja pitää säilytellä päiväkausia...itse valmistan samana tai viimeistään seuraavana päivänä aina kaikki lihat.
- ihan vain
Tää mun esittämä kysymys alkoi kun vanhempi ihminen kysyi tätä minulta. Joten syy oli varmasti ettei hän pääse kauppaan kuin kerran viikossa ja oli luultavasti hyvin hämmentynyt asiasta että miksi nyt on vaihtunut säilytys lämpötila. Sitten kun osa vanhemmista henkilöistä on tarkkoja näistä asioista, vaikka ei kuulemma sitä ennenkään "tälläsiä turhia ohjjeitta ollu".
Mulla ei edelleenkään ole ongelmaa ollu, porkkanat näkee jos on vanhentunut.. Sitten voi silti syödä ne:D - väriänälyysi,,
Tuore jauheliha on väriltään punertava.
Pilaantunut jauheliha on väriltään harmahtava.
Kerran tuli nähtyä kun oli tuore ja pilaantunun jauheliha suht vierekkäin. Väriero oli tyrmäävä.
Jauheliha voi olla jo harmahtava kun kotiisi pääset.
Syötyäsi pilaantunutta lihaa, se aiheutaa kovaa pistemäistä kipua alavatsan seudulla. - edelleen
Daa? Niin.. Miten tuo nyt liittyi tuohon säilytys lämpötilaan? Aihehan oli miks jauhelihan säilytys lämpötila on vaihdettu noin alhaiseksi, ei järkeä..
- danskatsinkkanoeiei
Nykyään olisin enemmän huolissani mrsa-bakteerista jauhelihassa kuten tutkimuksessa Tukholman seudun myymälöiden tuotteissa havaittiin.
Jos ostamasi jauheliha oli valmistajan suojakasuun pakkaamaa ja valmistaessasi sitä et mitään hälyttävää nähnyt eli huonoa hajua, nesteiden ulosvalumista, harmaata väriä jauhelihan pinnassa jne.. niin jauheliha oli aivan kelvollinen ihmisravinnoksi.
Kuumennus riittävän pitkän ajan eli 100 astetta 10 minuuttia riittää tappamaan suurimman osan bakteereista - ainakin ihmiselle haitalliset.
Joulukinkkuja valitettaessa kannattaa huomata tanskalaisten mrsa-tartunnat ja suosia mieluummin kotimaista.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124600MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar912366Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5671800- 91503
Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011491Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671187Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331128Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt2191000Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o64967Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3958