Inversio-ongelma, mitä tarkoittaa?

Jo_vähän_opiskellut

Kun katselee noita Suomessa toimivien tutkimusrahoittajien sivuja, niin huomaa helposti, että lähes kaikki matematiikan alalle myönnetyt apurahat on nykyisin suunnattu 'inversio-ongelmien' tutkimukseen.

Voisiko joku yksinkertaisesti ja maallikon ymmärtämällä tavalla selittää, mitä näillä inversio-ongelmilla tarkoitetaan?

Kannattaako matematiikasta kiinnostuneen opiskelijan ruveta opiskelemaan noita inversiojuttuja?

2

828

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joupou

      http://wiki.helsinki.fi/display/inverseproblems/Home
      http://youtu.be/EhWMWiu5Jhs

      Inversio-ongelmassa yritetään löytää ilmiöiden aiheuttajat havaitun mittausaineiston perusteella. Esim. tiedät, että neliön pinta-ala on 2 ja haluat selvittää sen sivun pituuden. Neliön pinta-ala A = s^2, missä s on etsittävä sivun pituus. Saadaan siis yhtälö s^2 = 2, jolle löytyy tietysti kaksi ratkaisua ja - neliöj. 2. Käyttämällä tietoa, että s on epänegatiivinen, saadaan lopuksi yksi ratkaisu s = neliöj. 2.

      Vaikeimmissa inversio-ongelmissa tiedetään esim. luonnonlakeja kuvaavat differentiaaliyhtälöt (vert. A = s^2) ja (joitakin) ratkaisuja niille (vert. A = 2). Ongelmana on selvittää oikeat parametrit kyseisille yhtälöille.

      Mikäli inversio-ongelmat kiinnostaa, niin toki niihin kannattaa erikoistua. Itse olen myös vasta aloittanut matematiikan opinnot, mutta en vielä tässä vaiheessa vaivaa päätä tällaisten asioiden miettimisellä.

    • Jesse Railo

      Kuten nm. joupou totesi, aloittavan matematiikan opiskelijan ei kauheasti tarvitse miettiä, mihin hän haluaa suuntautua. Perus- ja aineopintojen runko on melko samanlainen kaikissa yliopistoissa (DI-linjoilla voi kuitenkin erota jonkin verran, sillä tavoitteena on usein sovellettu matematiikka eli tilastotiede, mallintaminen yms.).

      Inversio-ongelmat ovat Suomessa vahva tutkimusala, johon suuntautuminen voi olla hyvä ratkaisu. Inversio-ongelmatkin voidaan karkeasti jakaa kahteen kategoriaan: analyysi ja laskennalliset menetelmät. Laskenallisella puolella löytyy paljon sovelluksia mm. lääketieteestä, geofysiikasta jne., ja menetelmät ovat tilastotiedettä, ohjelmointia ja jonkin verran matematiikan sekä sovelluksen tuntemusta. Analyyttiset ongelmat ovat taas puhtaasti matemaattisia, tällöin tulee hallita todella hyvin erilaisia teorioita (lineaariavaruudet, mittateoria, osittaisdifferentiaaliyhtälöt, differentiaaligeometria yms.) ja matemaattista päättelyä (aksioomat/määritelmät-todistukset). Analyyttiset tulokset ovat harvoin suoraan sovellettavissa, mutta ongelmien ratkaisut ovat hienoja matemaattisia saavatuksia.

      Summa summarum, inversio-ongelmat ovat monipuolinen ala. Kannattaa kuitenkin kokeilla analyysia, algebraa, logiikkaa, tilastotiedettä, ohjelmointia ja fysiikkaa yms., niin tietää mikä kiinnostaa. Uskoisin, että motivoituneille opiskelijoille löytyy paikkoja alalta kuin alalta.

      Olen kirjoittanut graduni inversio-ongelmiin liittyen: http://tampub.uta.fi/handle/10024/95897 Ei tosin kannata säikähtää, jos se tuntuu vaikealta, koska teksti on kirjoitettu matematiikan yliopisto-opinnot suorittaneelle lukijalle (tai vastaavat tiedot). Siitä voi saada kuitenkin jonkinlaisen kuvan millaisia asioita ala käsittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1224
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1036
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      60
      770
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      720
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      628
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      624
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe