Tein risottoa

mitä puuttuu

mutta siitä tuli helekatin kuivaa, mitähän jäi puuttumaan. Laitoin kyllä suolaa ja curryä.

7

347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maustaja

      No jos se on kuivaa, niin pitää varmaan laittaa lisää nestettä.

      Maustaminen on taas kiinni siitä, mitä muita aineksia risottoon laitoit.

      Itse laitan esim. katkarapujen ja kalan kanssa sitruunanmehua.

      Kävisikö esim. soijakastike, yrttisuola, chili, paprika, mustapippuri, valkopippuri, erilaiset yrttimausteet.

      Curryä käytettäessä laitan mausteen ensin pannulle öljyn kanssa muhimaan, jolloin maku tulee paremmin esille.

    • risotoija

      Jotainhan sulla on menny pieleen, risotto pitäisi olla kuin löysää puuroa, helposti lusikoitavissa. Se on oikeasti hyvinkin haastava ruoka.

      Tärkeitä juttuja on riisilajike (esim. Arborio), sen ja sipulin kuullottaminen riittävän pitkään miedolla lämmöllä. Nesteen lisäys, sen pitäminen kiehuvana ja sekoittaminen.

      Tässä reseptiesimerkki risotosa, joka omaan makumaailmaan toimii peijakkaan hyvin. Kun näitä ohjeita seuraa, ei pitäisi mennä pieleen. Nyt odotankin innolla sateita ja alkavaa herkkutattikautta.

      http://www.olivialehti.fi/reseptit/samettinen-tattirisotto/

      • Lamberti

        "Se on oikeasti hyvinkin haastava ruoka. "

        Sen verran pitää kommentoida, että itse en pitkään aikaan uskaltanut kokeilla risoton tekoa, kun aina kuuli sanottavan että se on haastava ruoka. Sitten kun kokeilin en ollut uskoa miten helppo se on tehdä. Kun muistaa tosiaan laittaa riittävästi nestettä ja käyttää puuroutuvaa riisiä hommaa on vaikea pilata (ellei polta pohjaan).

        Omat opit vuosien saatossa on seuraavat:

        Valkkarilla on väliä, eli jos tekee risottoa johon tulee viiniä niin kannattaa kysyä Alkosta ruoanlaittoon sopivaa viiniä. Yhden risoton pilasin vääränlaisella, liian voimakkaalla viinillä. Esim. Italialainen Lamberti on tarpeeksi mieto risottoon kuin risottoon.

        Jos tykkää laittaa risottoon Mascarpone-juustoa, niin kannattaa kokeilla sen asemesta lämmintä voita johon on vatkattu kovaa juustoa raasteena (esim. parmesan). Toimii :)

        Ja, jos tekee sienirisottoa kuivatuista sienistä, niin se sienien liotusliemi kannattaa käyttää risotossa.


      • trendikamaajavoita
        Lamberti kirjoitti:

        "Se on oikeasti hyvinkin haastava ruoka. "

        Sen verran pitää kommentoida, että itse en pitkään aikaan uskaltanut kokeilla risoton tekoa, kun aina kuuli sanottavan että se on haastava ruoka. Sitten kun kokeilin en ollut uskoa miten helppo se on tehdä. Kun muistaa tosiaan laittaa riittävästi nestettä ja käyttää puuroutuvaa riisiä hommaa on vaikea pilata (ellei polta pohjaan).

        Omat opit vuosien saatossa on seuraavat:

        Valkkarilla on väliä, eli jos tekee risottoa johon tulee viiniä niin kannattaa kysyä Alkosta ruoanlaittoon sopivaa viiniä. Yhden risoton pilasin vääränlaisella, liian voimakkaalla viinillä. Esim. Italialainen Lamberti on tarpeeksi mieto risottoon kuin risottoon.

        Jos tykkää laittaa risottoon Mascarpone-juustoa, niin kannattaa kokeilla sen asemesta lämmintä voita johon on vatkattu kovaa juustoa raasteena (esim. parmesan). Toimii :)

        Ja, jos tekee sienirisottoa kuivatuista sienistä, niin se sienien liotusliemi kannattaa käyttää risotossa.

        Jotenkin täytyy puuttua tähän vaikka mieli sanoo ettei ei!

        Mulle viinin tai etikan (viinietikat) käyttö kuumiin ruokiin tekee niistä vain jotenkin epämiellyttävän sameita - mikä tahansa kastike, laatikko tai paistos, jossa on käytetty viiniä tai etikkaa tekee ruoasta epämiellyttävää vaikka nyky-trendin mukaan ne ovatkin ehdoton pakko.

        Esim. tomaattikastikkeeseen on pakko lorauttaa punkkua sekaan tai se ei ole hjuva. Olen kyllä toista mieltä - mitä järkeä on lisätä hapokkuutta jo ennestään happamaan (esim. tomaatti) ruokaan ja sitten kaataa kourakaupalla sukkeria perään - ei itse asiassa mitään.

        Tämä taas on vain esimerkki ihmisten typeryydestä - yleensä vinkku ruoassa ei oikeastaan maistu hyvältä vaan ihmiset haluavat mieluimmin "pyöreitä" makuja.

        Toinen käsittämätön asia on tämä pakkomielle "rakenteista" ja "purutuntumasta" - miksi ihmeessä "pehmeä" ei saisi olla pehmeä - ei se vaadi vastakkaisuutta ollakseen hyvää.

        Parasta on "suussasulava" ilman karheutta.


    • niiin amatööri

      Joo, on se melko helppoa, jos hallitsee kypsennyksen. Ylisuurella teholla mm. haihdutat lientä liikaa, jolloin on vaarana ajaa risottoon liemen kautta liikaa suolaa, kun sitä täytyy lisätä enemmän.

      Riittävän tärkkelyksen ulossaanti riisin pinnalta vs. riisin kypsyys ja käytetty nestemäärä vaatii näppituntumaa.

      Itse onnistuin jo toisella kerralla saamaan sellaista, että vaimollekin kelpasi.

    • kuninkaallisille

      Heh, vai kelpasi vaimolle. Minun risotto kelpasi kerran Ruotsin Victorialle, kun olivat Danielin kanssa Oopperakellarissa syömässä Danielin kanssa.
      Itse toimin silloin kokkina kyseisessä ravintolassa.

    • koulukuntaero

      Riittämättömästi nestettä - toiset riisit vain imevät nestettä enemmän - olen monesti joutunut lisäämään vettä ohjeiita enemmän Basmati-riisiin, en toki Ambrorio-riisiin).

      Tosin "oikeaoppisen" risoton valmistuksesta voisi kiivailla vaikka kuinka kauan - tosiasia on, ettei sellaista ole.

      Esim. Bo Hagströmin "Makumatka Italiaan"-sarjassa hän kävi pohjois-italiassa, jossa paikallinen teki risoton vastoin "tseffien" tapaa eli laittaen kaiken nesteen kerralla vähittäisen lisäyksen sijaan ja hyvin kelpasi Bo:lle kun mukana oli riittävästi voita ja paikallista juustoa.

      Toinen maininta "erilaisesta" risotosta on Market Kitchen-ohjelmassa, missä eräs juontajista sanoi kuulleensa vuoristolaisesta "kuivasta" risotosta, joka varmaan muistuttaa Suomen 70-luvun "risottoa" eli keitettyyn riisiin sekoitettua kastiketta (jauheliha, sieni jne...).

      Risotto kuten pizzakin on venyvä käsite - ainakin venyvän juustonsa (parmesaani, grana padano, pecorino, mustaleimainen jne...) takia.

      Näin pelkistetysti - mikään tapa ei ole se ainoa oikea - tärkeintä on, että maistuu hyvältä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      134
      3596
    2. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      75
      2336
    3. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      259
      2235
    4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      141
      1990
    5. Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla

      Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v
      Ikävä
      69
      1562
    6. Rakastan sinua

      Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
      Ikävä
      101
      1460
    7. Sä oot kyllä

      Aika erikoinen nainen
      Ikävä
      61
      1323
    8. Juhannusterveiset kaivatulle

      Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻
      Ikävä
      93
      1317
    9. Kaupunki osti Absin

      Nyt vaan yrittäjiä kaivataan
      Haapavesi
      61
      1290
    10. Millaistakohan

      Sun kanssa suhde olisi?
      Ikävä
      71
      1161
    Aihe