Tein risottoa

mitä puuttuu

mutta siitä tuli helekatin kuivaa, mitähän jäi puuttumaan. Laitoin kyllä suolaa ja curryä.

7

274

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maustaja

      No jos se on kuivaa, niin pitää varmaan laittaa lisää nestettä.

      Maustaminen on taas kiinni siitä, mitä muita aineksia risottoon laitoit.

      Itse laitan esim. katkarapujen ja kalan kanssa sitruunanmehua.

      Kävisikö esim. soijakastike, yrttisuola, chili, paprika, mustapippuri, valkopippuri, erilaiset yrttimausteet.

      Curryä käytettäessä laitan mausteen ensin pannulle öljyn kanssa muhimaan, jolloin maku tulee paremmin esille.

    • risotoija

      Jotainhan sulla on menny pieleen, risotto pitäisi olla kuin löysää puuroa, helposti lusikoitavissa. Se on oikeasti hyvinkin haastava ruoka.

      Tärkeitä juttuja on riisilajike (esim. Arborio), sen ja sipulin kuullottaminen riittävän pitkään miedolla lämmöllä. Nesteen lisäys, sen pitäminen kiehuvana ja sekoittaminen.

      Tässä reseptiesimerkki risotosa, joka omaan makumaailmaan toimii peijakkaan hyvin. Kun näitä ohjeita seuraa, ei pitäisi mennä pieleen. Nyt odotankin innolla sateita ja alkavaa herkkutattikautta.

      http://www.olivialehti.fi/reseptit/samettinen-tattirisotto/

      • Lamberti

        "Se on oikeasti hyvinkin haastava ruoka. "

        Sen verran pitää kommentoida, että itse en pitkään aikaan uskaltanut kokeilla risoton tekoa, kun aina kuuli sanottavan että se on haastava ruoka. Sitten kun kokeilin en ollut uskoa miten helppo se on tehdä. Kun muistaa tosiaan laittaa riittävästi nestettä ja käyttää puuroutuvaa riisiä hommaa on vaikea pilata (ellei polta pohjaan).

        Omat opit vuosien saatossa on seuraavat:

        Valkkarilla on väliä, eli jos tekee risottoa johon tulee viiniä niin kannattaa kysyä Alkosta ruoanlaittoon sopivaa viiniä. Yhden risoton pilasin vääränlaisella, liian voimakkaalla viinillä. Esim. Italialainen Lamberti on tarpeeksi mieto risottoon kuin risottoon.

        Jos tykkää laittaa risottoon Mascarpone-juustoa, niin kannattaa kokeilla sen asemesta lämmintä voita johon on vatkattu kovaa juustoa raasteena (esim. parmesan). Toimii :)

        Ja, jos tekee sienirisottoa kuivatuista sienistä, niin se sienien liotusliemi kannattaa käyttää risotossa.


      • trendikamaajavoita
        Lamberti kirjoitti:

        "Se on oikeasti hyvinkin haastava ruoka. "

        Sen verran pitää kommentoida, että itse en pitkään aikaan uskaltanut kokeilla risoton tekoa, kun aina kuuli sanottavan että se on haastava ruoka. Sitten kun kokeilin en ollut uskoa miten helppo se on tehdä. Kun muistaa tosiaan laittaa riittävästi nestettä ja käyttää puuroutuvaa riisiä hommaa on vaikea pilata (ellei polta pohjaan).

        Omat opit vuosien saatossa on seuraavat:

        Valkkarilla on väliä, eli jos tekee risottoa johon tulee viiniä niin kannattaa kysyä Alkosta ruoanlaittoon sopivaa viiniä. Yhden risoton pilasin vääränlaisella, liian voimakkaalla viinillä. Esim. Italialainen Lamberti on tarpeeksi mieto risottoon kuin risottoon.

        Jos tykkää laittaa risottoon Mascarpone-juustoa, niin kannattaa kokeilla sen asemesta lämmintä voita johon on vatkattu kovaa juustoa raasteena (esim. parmesan). Toimii :)

        Ja, jos tekee sienirisottoa kuivatuista sienistä, niin se sienien liotusliemi kannattaa käyttää risotossa.

        Jotenkin täytyy puuttua tähän vaikka mieli sanoo ettei ei!

        Mulle viinin tai etikan (viinietikat) käyttö kuumiin ruokiin tekee niistä vain jotenkin epämiellyttävän sameita - mikä tahansa kastike, laatikko tai paistos, jossa on käytetty viiniä tai etikkaa tekee ruoasta epämiellyttävää vaikka nyky-trendin mukaan ne ovatkin ehdoton pakko.

        Esim. tomaattikastikkeeseen on pakko lorauttaa punkkua sekaan tai se ei ole hjuva. Olen kyllä toista mieltä - mitä järkeä on lisätä hapokkuutta jo ennestään happamaan (esim. tomaatti) ruokaan ja sitten kaataa kourakaupalla sukkeria perään - ei itse asiassa mitään.

        Tämä taas on vain esimerkki ihmisten typeryydestä - yleensä vinkku ruoassa ei oikeastaan maistu hyvältä vaan ihmiset haluavat mieluimmin "pyöreitä" makuja.

        Toinen käsittämätön asia on tämä pakkomielle "rakenteista" ja "purutuntumasta" - miksi ihmeessä "pehmeä" ei saisi olla pehmeä - ei se vaadi vastakkaisuutta ollakseen hyvää.

        Parasta on "suussasulava" ilman karheutta.


    • niiin amatööri

      Joo, on se melko helppoa, jos hallitsee kypsennyksen. Ylisuurella teholla mm. haihdutat lientä liikaa, jolloin on vaarana ajaa risottoon liemen kautta liikaa suolaa, kun sitä täytyy lisätä enemmän.

      Riittävän tärkkelyksen ulossaanti riisin pinnalta vs. riisin kypsyys ja käytetty nestemäärä vaatii näppituntumaa.

      Itse onnistuin jo toisella kerralla saamaan sellaista, että vaimollekin kelpasi.

    • kuninkaallisille

      Heh, vai kelpasi vaimolle. Minun risotto kelpasi kerran Ruotsin Victorialle, kun olivat Danielin kanssa Oopperakellarissa syömässä Danielin kanssa.
      Itse toimin silloin kokkina kyseisessä ravintolassa.

    • koulukuntaero

      Riittämättömästi nestettä - toiset riisit vain imevät nestettä enemmän - olen monesti joutunut lisäämään vettä ohjeiita enemmän Basmati-riisiin, en toki Ambrorio-riisiin).

      Tosin "oikeaoppisen" risoton valmistuksesta voisi kiivailla vaikka kuinka kauan - tosiasia on, ettei sellaista ole.

      Esim. Bo Hagströmin "Makumatka Italiaan"-sarjassa hän kävi pohjois-italiassa, jossa paikallinen teki risoton vastoin "tseffien" tapaa eli laittaen kaiken nesteen kerralla vähittäisen lisäyksen sijaan ja hyvin kelpasi Bo:lle kun mukana oli riittävästi voita ja paikallista juustoa.

      Toinen maininta "erilaisesta" risotosta on Market Kitchen-ohjelmassa, missä eräs juontajista sanoi kuulleensa vuoristolaisesta "kuivasta" risotosta, joka varmaan muistuttaa Suomen 70-luvun "risottoa" eli keitettyyn riisiin sekoitettua kastiketta (jauheliha, sieni jne...).

      Risotto kuten pizzakin on venyvä käsite - ainakin venyvän juustonsa (parmesaani, grana padano, pecorino, mustaleimainen jne...) takia.

      Näin pelkistetysti - mikään tapa ei ole se ainoa oikea - tärkeintä on, että maistuu hyvältä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7651
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4566
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      67
      3211
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2166
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1709
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1687
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      357
      1485
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      15
      1442
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1129
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      276
      1080
    Aihe