poronkäristys

avuton

kertokaas miten valmistetaan kunnon aito suomalainen poronkäristys!pitäs yllättää koti, jossa asun ulkomailla ja haluaisivat syödä poroa..

siis ihan perusresepti ja huomatkaa että olen täysin avuton joten oikein rautalangasta veistetty malli sopii hyvinkin!

7

4374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kerron
    • -ukko-

      Poronkäristys lienee yksi maailman helpoimmista ruoista. Eli osta poronkäristystä (jos sitä sieltä saa). Ruskista lihapalat mielellään valurautapadassa pienissä erissä. Heitä sitten kaikki lihan pataan ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sitten vettä niin, että lihat melkein peittyvät (jotkut käyttävät myös olutta makua antamassa; laita sitä halutessasi desi tai kaksi). Hauduta noin kolme varttia.

      Tarjoile perunamuussin ja puolukkasurvoksen kera. Ai että on herkkua!

      • Joulupukki

        Joo, jos et saa poroo nii käytä saksanhirvee (engl. red deer), niin tulee riistakäristystä, anyway.


      • Mössääjä
        Joulupukki kirjoitti:

        Joo, jos et saa poroo nii käytä saksanhirvee (engl. red deer), niin tulee riistakäristystä, anyway.

        Vielä läheisempi poron sukulainen on villi metsäpeura. Niitä elää jonkinlainen kanta Itä-Suomessa. Pari otusta olen nähnyt omin silmin Kuhmossa (viimeksi kuluneena kesänä, hyppäsi autoni edestä tieltä n. 50-100 metrin päässä).

        Ostimme Mössääjättären kanssa viime lauantaina Helsingin Hakaniemen hallin loistavasta lihakaupasta Reinin lihasta metsäpeuran potkakiekkoja. Hinta ei ollut ollenkaan paha. Teimme niistä osso bucoa (liemeen kunnon loraus valkoviiniä, tietty), ja johan tuli maistuvaa muonaa!

        Rangifer tarandus domesticus = poro
        Ranfifer tarandus = metsäpeura


      • Mössääjä
        Mössääjä kirjoitti:

        Vielä läheisempi poron sukulainen on villi metsäpeura. Niitä elää jonkinlainen kanta Itä-Suomessa. Pari otusta olen nähnyt omin silmin Kuhmossa (viimeksi kuluneena kesänä, hyppäsi autoni edestä tieltä n. 50-100 metrin päässä).

        Ostimme Mössääjättären kanssa viime lauantaina Helsingin Hakaniemen hallin loistavasta lihakaupasta Reinin lihasta metsäpeuran potkakiekkoja. Hinta ei ollut ollenkaan paha. Teimme niistä osso bucoa (liemeen kunnon loraus valkoviiniä, tietty), ja johan tuli maistuvaa muonaa!

        Rangifer tarandus domesticus = poro
        Ranfifer tarandus = metsäpeura

        Ranfifer tarandus => Rangifer tarandus = metsäpeura

        Kukahan lie laittanut f:n ja g:n niin lähelle toisiaan minun näppikselläni?


    • Runttaaja

      Myöhässä tämä varmaan tulee, mutta kirjoitanpahan kuitenkin vastaisuuden varalle.

      Ensinnäkin, kauppojen hyllyiltä hyvää poronkäristyslihaa löytyy vain hyvällä tuurilla. Minulta saisi tietysti kunnollista, mutta...

      No, osta jostain pakastettu poron paisti ja anna sen sulaa hetki niin, että saat vuoltua siitä ohuita lastuja.

      Laita reilusti rasvaa (valurauta)pannulle, vaikka oikeaa voita (voipaketista sellainen reilun parin sentin siivu/kilo lihaa). Rasvana kuuluisi käyttää poron rasvaa ns. kuuta, mutta sen usein joutuu korvaamaan voilla, voit käyttää myös voin ja öljyn sekoitusta. Jotkut käyttävät sian rasvaa, mutta jos löydät villisian rasvaa, niin se on paljon parempaa.

      Lihat ruskistetaan kuumassa rasvassa kunnolla, siis KÄRISTETÄÄN. Lihat saa olla osittain jäisiä.
      Sitten lisätään vettä niin, että lihat melkein peittyy, minä lisään myös lorauksen olutta.

      Seuraavaksi lisätään MERISUOLAA maun mukaan, eikä mitään muuta. Kansi päälle ja levy niin pienelle, että neste juuri ja juuri vähän kuplii (kiehuu).

      Kunnollista käristyslihaa ei tarvi noin hauduttaa kuin n. 10 min, mutta huonolle lihalle ei tahdo riittää tuntikaan. Maistelemalla se selviää.

      Tällä ohjeella onnistuu aina, kunhan liha vaan on kunnollista. Pottumuusin teko onkin sitten jo vaikeampaa.

    • naminami

      Myisin sulle älyhyvää kärylihaa...

      Mutta käykääpä katsomassa www.paliskunnat.fi jo löytyy ohjeita. NAM

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      64
      3315
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3137
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      43
      2518
    4. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      115
      2468
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1933
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1830
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1626
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1445
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1310
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      82
      1169
    Aihe