poronkäristys

avuton

kertokaas miten valmistetaan kunnon aito suomalainen poronkäristys!pitäs yllättää koti, jossa asun ulkomailla ja haluaisivat syödä poroa..

siis ihan perusresepti ja huomatkaa että olen täysin avuton joten oikein rautalangasta veistetty malli sopii hyvinkin!

7

4399

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kerron
    • -ukko-

      Poronkäristys lienee yksi maailman helpoimmista ruoista. Eli osta poronkäristystä (jos sitä sieltä saa). Ruskista lihapalat mielellään valurautapadassa pienissä erissä. Heitä sitten kaikki lihan pataan ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sitten vettä niin, että lihat melkein peittyvät (jotkut käyttävät myös olutta makua antamassa; laita sitä halutessasi desi tai kaksi). Hauduta noin kolme varttia.

      Tarjoile perunamuussin ja puolukkasurvoksen kera. Ai että on herkkua!

      • Joulupukki

        Joo, jos et saa poroo nii käytä saksanhirvee (engl. red deer), niin tulee riistakäristystä, anyway.


      • Mössääjä
        Joulupukki kirjoitti:

        Joo, jos et saa poroo nii käytä saksanhirvee (engl. red deer), niin tulee riistakäristystä, anyway.

        Vielä läheisempi poron sukulainen on villi metsäpeura. Niitä elää jonkinlainen kanta Itä-Suomessa. Pari otusta olen nähnyt omin silmin Kuhmossa (viimeksi kuluneena kesänä, hyppäsi autoni edestä tieltä n. 50-100 metrin päässä).

        Ostimme Mössääjättären kanssa viime lauantaina Helsingin Hakaniemen hallin loistavasta lihakaupasta Reinin lihasta metsäpeuran potkakiekkoja. Hinta ei ollut ollenkaan paha. Teimme niistä osso bucoa (liemeen kunnon loraus valkoviiniä, tietty), ja johan tuli maistuvaa muonaa!

        Rangifer tarandus domesticus = poro
        Ranfifer tarandus = metsäpeura


      • Mössääjä
        Mössääjä kirjoitti:

        Vielä läheisempi poron sukulainen on villi metsäpeura. Niitä elää jonkinlainen kanta Itä-Suomessa. Pari otusta olen nähnyt omin silmin Kuhmossa (viimeksi kuluneena kesänä, hyppäsi autoni edestä tieltä n. 50-100 metrin päässä).

        Ostimme Mössääjättären kanssa viime lauantaina Helsingin Hakaniemen hallin loistavasta lihakaupasta Reinin lihasta metsäpeuran potkakiekkoja. Hinta ei ollut ollenkaan paha. Teimme niistä osso bucoa (liemeen kunnon loraus valkoviiniä, tietty), ja johan tuli maistuvaa muonaa!

        Rangifer tarandus domesticus = poro
        Ranfifer tarandus = metsäpeura

        Ranfifer tarandus => Rangifer tarandus = metsäpeura

        Kukahan lie laittanut f:n ja g:n niin lähelle toisiaan minun näppikselläni?


    • Runttaaja

      Myöhässä tämä varmaan tulee, mutta kirjoitanpahan kuitenkin vastaisuuden varalle.

      Ensinnäkin, kauppojen hyllyiltä hyvää poronkäristyslihaa löytyy vain hyvällä tuurilla. Minulta saisi tietysti kunnollista, mutta...

      No, osta jostain pakastettu poron paisti ja anna sen sulaa hetki niin, että saat vuoltua siitä ohuita lastuja.

      Laita reilusti rasvaa (valurauta)pannulle, vaikka oikeaa voita (voipaketista sellainen reilun parin sentin siivu/kilo lihaa). Rasvana kuuluisi käyttää poron rasvaa ns. kuuta, mutta sen usein joutuu korvaamaan voilla, voit käyttää myös voin ja öljyn sekoitusta. Jotkut käyttävät sian rasvaa, mutta jos löydät villisian rasvaa, niin se on paljon parempaa.

      Lihat ruskistetaan kuumassa rasvassa kunnolla, siis KÄRISTETÄÄN. Lihat saa olla osittain jäisiä.
      Sitten lisätään vettä niin, että lihat melkein peittyy, minä lisään myös lorauksen olutta.

      Seuraavaksi lisätään MERISUOLAA maun mukaan, eikä mitään muuta. Kansi päälle ja levy niin pienelle, että neste juuri ja juuri vähän kuplii (kiehuu).

      Kunnollista käristyslihaa ei tarvi noin hauduttaa kuin n. 10 min, mutta huonolle lihalle ei tahdo riittää tuntikaan. Maistelemalla se selviää.

      Tällä ohjeella onnistuu aina, kunhan liha vaan on kunnollista. Pottumuusin teko onkin sitten jo vaikeampaa.

    • naminami

      Myisin sulle älyhyvää kärylihaa...

      Mutta käykääpä katsomassa www.paliskunnat.fi jo löytyy ohjeita. NAM

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2564
    2. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      77
      2416
    3. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      66
      2323
    4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      23
      2040
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      84
      1769
    6. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      7
      1559
    7. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      30
      1378
    8. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      17
      1273
    9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

      11 yksikköä paikalla
      Pyhäjärvi
      4
      1123
    10. Se on siinä

      Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
      Lappajärvi
      32
      957
    Aihe