poronkäristys

avuton

kertokaas miten valmistetaan kunnon aito suomalainen poronkäristys!pitäs yllättää koti, jossa asun ulkomailla ja haluaisivat syödä poroa..

siis ihan perusresepti ja huomatkaa että olen täysin avuton joten oikein rautalangasta veistetty malli sopii hyvinkin!

7

4324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kerron
    • -ukko-

      Poronkäristys lienee yksi maailman helpoimmista ruoista. Eli osta poronkäristystä (jos sitä sieltä saa). Ruskista lihapalat mielellään valurautapadassa pienissä erissä. Heitä sitten kaikki lihan pataan ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sitten vettä niin, että lihat melkein peittyvät (jotkut käyttävät myös olutta makua antamassa; laita sitä halutessasi desi tai kaksi). Hauduta noin kolme varttia.

      Tarjoile perunamuussin ja puolukkasurvoksen kera. Ai että on herkkua!

      • Joulupukki

        Joo, jos et saa poroo nii käytä saksanhirvee (engl. red deer), niin tulee riistakäristystä, anyway.


      • Mössääjä
        Joulupukki kirjoitti:

        Joo, jos et saa poroo nii käytä saksanhirvee (engl. red deer), niin tulee riistakäristystä, anyway.

        Vielä läheisempi poron sukulainen on villi metsäpeura. Niitä elää jonkinlainen kanta Itä-Suomessa. Pari otusta olen nähnyt omin silmin Kuhmossa (viimeksi kuluneena kesänä, hyppäsi autoni edestä tieltä n. 50-100 metrin päässä).

        Ostimme Mössääjättären kanssa viime lauantaina Helsingin Hakaniemen hallin loistavasta lihakaupasta Reinin lihasta metsäpeuran potkakiekkoja. Hinta ei ollut ollenkaan paha. Teimme niistä osso bucoa (liemeen kunnon loraus valkoviiniä, tietty), ja johan tuli maistuvaa muonaa!

        Rangifer tarandus domesticus = poro
        Ranfifer tarandus = metsäpeura


      • Mössääjä
        Mössääjä kirjoitti:

        Vielä läheisempi poron sukulainen on villi metsäpeura. Niitä elää jonkinlainen kanta Itä-Suomessa. Pari otusta olen nähnyt omin silmin Kuhmossa (viimeksi kuluneena kesänä, hyppäsi autoni edestä tieltä n. 50-100 metrin päässä).

        Ostimme Mössääjättären kanssa viime lauantaina Helsingin Hakaniemen hallin loistavasta lihakaupasta Reinin lihasta metsäpeuran potkakiekkoja. Hinta ei ollut ollenkaan paha. Teimme niistä osso bucoa (liemeen kunnon loraus valkoviiniä, tietty), ja johan tuli maistuvaa muonaa!

        Rangifer tarandus domesticus = poro
        Ranfifer tarandus = metsäpeura

        Ranfifer tarandus => Rangifer tarandus = metsäpeura

        Kukahan lie laittanut f:n ja g:n niin lähelle toisiaan minun näppikselläni?


    • Runttaaja

      Myöhässä tämä varmaan tulee, mutta kirjoitanpahan kuitenkin vastaisuuden varalle.

      Ensinnäkin, kauppojen hyllyiltä hyvää poronkäristyslihaa löytyy vain hyvällä tuurilla. Minulta saisi tietysti kunnollista, mutta...

      No, osta jostain pakastettu poron paisti ja anna sen sulaa hetki niin, että saat vuoltua siitä ohuita lastuja.

      Laita reilusti rasvaa (valurauta)pannulle, vaikka oikeaa voita (voipaketista sellainen reilun parin sentin siivu/kilo lihaa). Rasvana kuuluisi käyttää poron rasvaa ns. kuuta, mutta sen usein joutuu korvaamaan voilla, voit käyttää myös voin ja öljyn sekoitusta. Jotkut käyttävät sian rasvaa, mutta jos löydät villisian rasvaa, niin se on paljon parempaa.

      Lihat ruskistetaan kuumassa rasvassa kunnolla, siis KÄRISTETÄÄN. Lihat saa olla osittain jäisiä.
      Sitten lisätään vettä niin, että lihat melkein peittyy, minä lisään myös lorauksen olutta.

      Seuraavaksi lisätään MERISUOLAA maun mukaan, eikä mitään muuta. Kansi päälle ja levy niin pienelle, että neste juuri ja juuri vähän kuplii (kiehuu).

      Kunnollista käristyslihaa ei tarvi noin hauduttaa kuin n. 10 min, mutta huonolle lihalle ei tahdo riittää tuntikaan. Maistelemalla se selviää.

      Tällä ohjeella onnistuu aina, kunhan liha vaan on kunnollista. Pottumuusin teko onkin sitten jo vaikeampaa.

    • naminami

      Myisin sulle älyhyvää kärylihaa...

      Mutta käykääpä katsomassa www.paliskunnat.fi jo löytyy ohjeita. NAM

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      171
      3498
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      85
      1516
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      25
      1259
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1222
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      978
    6. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      971
    7. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      953
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      57
      832
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      91
      788
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      745
    Aihe