poronkäristys

avuton

kertokaas miten valmistetaan kunnon aito suomalainen poronkäristys!pitäs yllättää koti, jossa asun ulkomailla ja haluaisivat syödä poroa..

siis ihan perusresepti ja huomatkaa että olen täysin avuton joten oikein rautalangasta veistetty malli sopii hyvinkin!

7

4357

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kerron
    • -ukko-

      Poronkäristys lienee yksi maailman helpoimmista ruoista. Eli osta poronkäristystä (jos sitä sieltä saa). Ruskista lihapalat mielellään valurautapadassa pienissä erissä. Heitä sitten kaikki lihan pataan ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sitten vettä niin, että lihat melkein peittyvät (jotkut käyttävät myös olutta makua antamassa; laita sitä halutessasi desi tai kaksi). Hauduta noin kolme varttia.

      Tarjoile perunamuussin ja puolukkasurvoksen kera. Ai että on herkkua!

      • Joulupukki

        Joo, jos et saa poroo nii käytä saksanhirvee (engl. red deer), niin tulee riistakäristystä, anyway.


      • Mössääjä
        Joulupukki kirjoitti:

        Joo, jos et saa poroo nii käytä saksanhirvee (engl. red deer), niin tulee riistakäristystä, anyway.

        Vielä läheisempi poron sukulainen on villi metsäpeura. Niitä elää jonkinlainen kanta Itä-Suomessa. Pari otusta olen nähnyt omin silmin Kuhmossa (viimeksi kuluneena kesänä, hyppäsi autoni edestä tieltä n. 50-100 metrin päässä).

        Ostimme Mössääjättären kanssa viime lauantaina Helsingin Hakaniemen hallin loistavasta lihakaupasta Reinin lihasta metsäpeuran potkakiekkoja. Hinta ei ollut ollenkaan paha. Teimme niistä osso bucoa (liemeen kunnon loraus valkoviiniä, tietty), ja johan tuli maistuvaa muonaa!

        Rangifer tarandus domesticus = poro
        Ranfifer tarandus = metsäpeura


      • Mössääjä
        Mössääjä kirjoitti:

        Vielä läheisempi poron sukulainen on villi metsäpeura. Niitä elää jonkinlainen kanta Itä-Suomessa. Pari otusta olen nähnyt omin silmin Kuhmossa (viimeksi kuluneena kesänä, hyppäsi autoni edestä tieltä n. 50-100 metrin päässä).

        Ostimme Mössääjättären kanssa viime lauantaina Helsingin Hakaniemen hallin loistavasta lihakaupasta Reinin lihasta metsäpeuran potkakiekkoja. Hinta ei ollut ollenkaan paha. Teimme niistä osso bucoa (liemeen kunnon loraus valkoviiniä, tietty), ja johan tuli maistuvaa muonaa!

        Rangifer tarandus domesticus = poro
        Ranfifer tarandus = metsäpeura

        Ranfifer tarandus => Rangifer tarandus = metsäpeura

        Kukahan lie laittanut f:n ja g:n niin lähelle toisiaan minun näppikselläni?


    • Runttaaja

      Myöhässä tämä varmaan tulee, mutta kirjoitanpahan kuitenkin vastaisuuden varalle.

      Ensinnäkin, kauppojen hyllyiltä hyvää poronkäristyslihaa löytyy vain hyvällä tuurilla. Minulta saisi tietysti kunnollista, mutta...

      No, osta jostain pakastettu poron paisti ja anna sen sulaa hetki niin, että saat vuoltua siitä ohuita lastuja.

      Laita reilusti rasvaa (valurauta)pannulle, vaikka oikeaa voita (voipaketista sellainen reilun parin sentin siivu/kilo lihaa). Rasvana kuuluisi käyttää poron rasvaa ns. kuuta, mutta sen usein joutuu korvaamaan voilla, voit käyttää myös voin ja öljyn sekoitusta. Jotkut käyttävät sian rasvaa, mutta jos löydät villisian rasvaa, niin se on paljon parempaa.

      Lihat ruskistetaan kuumassa rasvassa kunnolla, siis KÄRISTETÄÄN. Lihat saa olla osittain jäisiä.
      Sitten lisätään vettä niin, että lihat melkein peittyy, minä lisään myös lorauksen olutta.

      Seuraavaksi lisätään MERISUOLAA maun mukaan, eikä mitään muuta. Kansi päälle ja levy niin pienelle, että neste juuri ja juuri vähän kuplii (kiehuu).

      Kunnollista käristyslihaa ei tarvi noin hauduttaa kuin n. 10 min, mutta huonolle lihalle ei tahdo riittää tuntikaan. Maistelemalla se selviää.

      Tällä ohjeella onnistuu aina, kunhan liha vaan on kunnollista. Pottumuusin teko onkin sitten jo vaikeampaa.

    • naminami

      Myisin sulle älyhyvää kärylihaa...

      Mutta käykääpä katsomassa www.paliskunnat.fi jo löytyy ohjeita. NAM

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      83
      6349
    2. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      52
      4566
    3. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      76
      4297
    4. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      131
      4091
    5. 56
      3417
    6. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      26
      3078
    7. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      7
      2747
    8. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      36
      2386
    9. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      205
      2198
    10. Kerro nyt rehellisesti fiilikset?

      Rehellinem fiilis
      Suhteet
      46
      2046
    Aihe