"Sorruin" vuosi sitten sensonic-vaihteiseen Saab 900 SE T Talladegaan. Auto on pelannut kuin enkeli, mutta olen mietiskellyt sensonicin kestoa. Periaatteessahan sen kai pitäisi kestää manuaalivaihteistoa paremmin. Kovin paljonhan näitä sensonic-autoja Saab ei loppujen lopuksi tehnyt, joten onko kellään kokemusta.
Joku valitteli aiemmin Saabin käynnistymistä. Omassa autossani on sama vika ja se liittyy puolilämpimään moottoriin. Kovallakin pakkasella kone käynnistyy heti, mutta lohkolämmitttimen päästä harvoin ensimmäisellä kerralla. Samoin käy, jos kone ajon jälkeen jäähtyy.
Moottoriantennin toimivuutta lisää luonnollisesti se, jos loskakelillä puhdistaa antennin ennen virran katkaisua. Työlästähän se hieman on, mutta itselläni on tarkoitusta varten talouspaperia hattuhyllyllä. Kerran antenni hieman jumitti, mutta hieman aseöljyä auttoi - ja kylläpä mustaa töhnää irtosi antennista pitkään.
Menossa on jo kolmas Saab. aiemmat olivat vm.89 i 16, vm.91 900 T16, ja ne ovat edelleen perhepiirissä, vaimollani ja turbo veljelläni. Turbolla on ajettu nyt jo noin 400000 km, ja alla on alkuperäinen katalysaattori. Kysyin joskus noin 200000 km:n jälkeen tutulta asentajalta katalysaattorin mahdollista kestoa ja hän sanoi, ettei syytä huoleen, koska Saabilla on hyvä moottorinohjausjärjestelmä. Perussäädöt kannattaa luonnollisesti tehdä säännöllisesti, ja esimerkiksi aiemmassa turbossa, kuten myös vapaastihengittävässä läppäkotelon puhdistus noin 10000 km:n välein on paikallaan.
Hesarissa autotohtori on monena keväänä varoittanut ostamasta vanhaa turbo-Saabia. Minua se on hieman hymyilyttänyt, kun tiedän Saabin turboilla olleen ongelmia oikeastaan vain ennen nestejäähdytykseen siirtymistä. Tottakai on oltava sitä tarkempi, mitä enemmän tekniikkaa autossa on, mutta pitäisi suuren lehden autopalstoilla antaa hieman tarkempaa tietoa.
Sensonicin kesto
6
1081
Vastaukset
- Turbo Sensonic
Sensonicin kesto riippuu ilmeisesti myös siitä, mitä vuosimallia auto on. Olen lukenut saabnet.comista, että vuosimallien 1994-1996 NG900 Turbo Sensonicin omistajilla olisi ollut ongelmia autonsa Sensonicin kanssa. Omasssa autossa (vm. 1997) ei tosin ole ollut vielä mitään Sensoniciin liittyviä ongelmia (lasissa tällä hetkellä 140000 km), ja silti auton kytkin vaikuttaa kuin uudelta.
Olen myös lukenut Sensonicia käsittelevistä jutuista (netissä ja esim. vuoden 1994 TM:ssä), että Sensonicin kytkin olisi kaksin verroin kestävämpi, kuin NG900:n tavallisen manuaalilaatikon kytkin. Tuo Sensonicin kytkin maksaa Saabilla aivan suolaisia summia, mutta Speedpartsilta (http://www.speedparts.se/prod/res_vxl_koppling.shtml) tuon Sensonicin kytkimen voi ostaa 2120 SEKillä. Sensonicin kytkin ei joudu läheskään niin kovalle rasitukselle, kuin tavallisen manuaalivaihteisen NG900:n kytkin. Siitä pitävät huolen elektroniikka ja varsinkin Sensonicin yhteydessä olevat varotusjärjestelmät, jonka viestejä olet varmaan nähnyt ajotietokoneen näytöllä, mm. "disengage gear","shift down" jne.
Sensonic ei ollut Saabille mikään myyntimenestys. Koska kysyntää ei kyseiselle tuotteelle ollut, lopetettiin sen valmistus samalla, kun NG900 vaihtui 9-3:ksi. "Konservatiivinen" automaailma ei ottanut keksintöä vastaan, vaan auton ilmeisesti piti edelleen olla joko täysin manuaali tai täysin automaatti.
Muistanet varmaan takavuosilta Saabin mainoksen, jossa kaveri, jolla on vasen jalka kipsissä käy pyörittämässä NG900 Turbo Sensonicia radalla kuin "viimeistä päivää", ja sitten kun hän astuu autosta ulos, niin ihmiset ihmettelevät, kuinka kipsijalkainen kaveri on voinut antaa autolle sellaista kyytiä. Eli Sensonicia jopa vielä mainostettiinkin. Nykyäänhän Saabilla tuo mainostaminen on aika heikkoa.
No nyt on kuitenkin nähtävissä taas "valoa" tunnelin päässä niille Saab -autokuskeille, jotka haluavat vaihtaa itse vaihteita, mutta eivät halua painella kytkinpoljinta. Uusimmassa Saabin konseptiautossa 9-3X:ssä on puoliautomaattivaihteisto, jossa vaihteiden vaihtaminen käy ohjauspyörässä olevista painikkeista, eikä kytkinpedaalia tarvitse painella. Todella hyvä juttu! Vielä kun kyseinen vaihteisto ehtisi uuteen 9-3:een, niin sellaiseen kyllä satsaan omat fyrkkani!
Vaikkakin Sensonic ei ollut myyntimenestys, niin Sensonicin markkinoillaoloaikoina joka kolmas Britanniassa myyty NG900 Turbo oli varustettu Sensonicilla.
P.S. Oletko muuten huomannut autostasi, että kaasun ollessa painettuna max. 20%:ia vaihteita voi vaihtaa lennosta vedon ollessa päällä. Aika kiva ja hyödyllinen ominaisuus! - Achilles Viggen
Hesarin vikalistat ja autoneuvot yleensäkin ovat jossain säälittävän ja naurettavan rajamailla, riippumatta siitä minkä automerkin ja mallin kohdalta niitä tarkastellaan.
Tilastollista dataa vikaantumisista, katsastuksen hylkäämisperusteista ym on helppo kerätä ja saada siitä puoli-ilmaista palstantäytettä. Jotta datasta olisi jollekulle jotakin todellista hyötyä se täytyisi myös analysoida asiallisesti. Analysoimatta dataa sen kummemmin saadaan merkille kuin merkille mahtava vikalista, jonka väitetään sisältävän merkilli tyypilliset viat vaikka se itse asiassa sisältääkin pääasiassa vikoja, jotka ovat mille tahansa autolle tyypillisiä kun ikää ja kilometrejä alkaa karttumaan.
Nyt Hesarin vikalista toimii lähinnä referenssimateriaalina työpaikkojen kahvipöytien ja internetin keskusteluissa niille jotka eivät autoista tai tekniikasta mitään ymmärrä, mutta kokevat silti tarpeelliseksi tuoda esiin oman tyhjänpäiväisen mielipiteensä ja tarvitsevat sille tukea.
Saabissa esimerkiksi voidaan varmasti sanoa turbon olevan heikko paikka, se on melko suurella varmuudella osa joka koneesta ensimmäisenä hajoaa, mutta jotta väite olisi edes jotakuinkin järkevä olisi syytä myös mainita että se kuitenkin kestää pidempään kuin keskivertoauton perusmoottori. Saab vain esimerkkinä, muiden merkkien kohdalta löytyy aivan yhtä älyvapaita juttuja. - aries
Minäkin olin kuullut aiempien sensonicien temppuilleen. Se siinä ihmetyttikin, kun puutteellisella autoteknisellä tuntemuksellani järkeilin, että mekaanisesti kytkimen pitäisi kestää manuaalia paremmin. Omallani on ajettu vajaat 100000 km, joten huolettomia kilometrejä pitäisi olla edessä paljon. Se "kytkinlinkki" ei työkoneellani auennut, mutta otin sen kuitenkin talteen.
Infon kuittailut ovat varmaan ihan paikallaan, mutta aluksi ne ärsyttivät, etenkin kun aiemmassa turbossa oli lyhyemmät välitykset, jolloin kone veti kolmosella alempaa. Nyt kun oppinut tavat, ei vaihtokehotuksia enää tule. Kiitos vaihtovinkistä osakaasulla ajettaessa. Olen varmaan muutamia kertoja kyseisellä tavalla vaihtanutkin, mutta en tietoisesti.- Turbo Sensonic
Omassa autossa on BSR:n 'steg 1' -virityssatsi (227 hv, 346 Nm). Tällöin autolla voi ajaa isommalla vaihteella kierrosten ollessa 1200-1500 rpm, eikä ajotietokone valita, että "vaihda pienemmälle". Siis löytyy tuosta virityksestä ainakin jotakin hyötyä (jos ei ajattele pelkkää kulkupuolta, siis kiihtyvyys jne.).
- aries
Turbo Sensonic kirjoitti:
Omassa autossa on BSR:n 'steg 1' -virityssatsi (227 hv, 346 Nm). Tällöin autolla voi ajaa isommalla vaihteella kierrosten ollessa 1200-1500 rpm, eikä ajotietokone valita, että "vaihda pienemmälle". Siis löytyy tuosta virityksestä ainakin jotakin hyötyä (jos ei ajattele pelkkää kulkupuolta, siis kiihtyvyys jne.).
Mistä kyseistä virityssarjaa saa ja mitä maksaa? Onko kallis operaatio? Tarvitseeko vaihtaa muita osia?
- Turbo Sensonic
aries kirjoitti:
Mistä kyseistä virityssarjaa saa ja mitä maksaa? Onko kallis operaatio? Tarvitseeko vaihtaa muita osia?
Samanlaista virityssarjaa, kuin minun autossani on (steg 1) saa esim. BSR:ltä (www.bsrab.se, tarkempi osoite: http://www.bsrab.se/se/0_frame.asp?vart=saab_900_185hk) tai Speedpartsilta (www.speedparts.se, tarkempi osoite: http://www.speedparts.se/prod/uppgrad/sp_ug_900t_94-98.shtml).
Speedparts on näistä kahdesta hieman halvempi, virityssetti maksaa heillä 4800 SEK. Jos olet Suomen Saabklubin jäsen, saat vielä Speedpartsilta alennusta 10-15% viritysseteistä.
Tilauskaavakkeessa on ilmoitettava auton merkki, moottori, alkuperäinen teho, vuosimalli, vaihteistotyyppi (sinun tapauksessasi kannattaa ilmoittaa, että autossa on Sensonic -kytkin), onko autossa vakionopeudensäätäjää vai ei, onko autossa käynnistyksenestoa vai ei, onko autossa luistonestoa vai ei, sekä haluamasi viritysaste (steg 1).
Lisäksi on tilauksessa ilmoitettava erittäin tärkeä juttu, nimittäin autosi Trionic -ohjausboksin osa- ja sarjanumerot (ks. http://www.speedparts.se/order/index.htm).
Boksiin pääset käsiksi näin: http://www.speedparts.se/arkiv/anvisningar/box/box93.htm
Kun lähetät tilauskaavakkeen (jompaan kumpaan firmaan), niin tilauksen käsittely ottaa aikaa noin 2-4 viikkoa. Virityspaketti saapuu sinulle lähimpään postiin, josta voit käydä sen noutamassa postiennakolla. Tämän jälkeen sinun pitäisi palauttaa autosi alkuperäinen Trionic -boksi 10 päivän sisällä viritysfirmalle, joka saa siitä raaka-ainetta uusiin virisetteihinsä. Jos tuota viritysboksia ei palauta, tulee siitä eräänlainen sakkomaksu. Tosin ainakin Speedpartsille voi tilauksen yhteydessä mainita, että haluan pitää auton alkuperäisen ohjausboksin. Lisäkustannus siitä, että pidät itselläsi tuon boksin on 2500 SEK (em. sakkomaksu on yli kaksinkertainen verrattuna tuohon 2500 SEK).
Tuosta alkuperäisen boksin säilyttämisestä voi olla se hyöty, että kun sitten aikanaan olet myymässä autoasi, niin kaikki eivät välttämättä halua ostaa viritettyä autoa. Jos tietää, että tällainen potentiaalinen ostaja on tulossa tsekkaamaan autosi, kannattaa vaihtaa viritysboksi alkuperäiseen boksiin koeajon ajaksi (ja lopullisesti, mikäli kaupat syntyvät). Toinen hyvä puoli alkuperäisestä ohjausboksista voi olla katsastuksessa. Voi nimittäin olla, että katsastusmiehenä on joku virittelyistä perillä oleva hemmo. Tällöin olisi hyvä viedä auto katsastukseen alkuperäisellä ohjausboksilla varustettuna, jottei katsastusmies "näe", että autoa on hieman "doupattu".
Ai niin, muutama juttu unohtui vielä kertoa. Virityssetin asentamisen jälkeen suositellaan 98 -oktaanisen bensiinin käyttöä (itse käytän ainoastaan 98:ia). Ja virityssetti koostuu Trionic -vaihtoboksista, johon on uusille lastuille ohjelmoitu virityssofta, vapaavirtausilmafiltteristä (pestävä, ei tarvitse "ikinä" vaihtaa), sekä ilmafiltteriöljystä.
Virityssetti on helppo asentaa itse, kun seuraa em. Trionic -boksin irroitus ja kiinnitysohjeita, ja osaa vaihtaa autoonsa ilmansuodattimen. Vapaavirtausilmafiltteri öljytään mukana tulevalla öljyllä ja asetetaan entisen ilmansuodattimen tilalle. Ilmafiltteri pitäisi pestä 10000 km:n välein ja öljytä ja laittaa sitten taas paikalleen.
Siinäpä niitä ohjeita. Jos selvitin jotain sekavasti (meikäläisellä on siihen taipumusta), tai tarvitset vielä jotain tietoa tuosta setistä, sen tilaamisesta jne., niin kysy ihmeessä!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692733
- 632674
- 681792
- 241627
- 201550
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91490- 151392
- 481247
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81207