Ydinaseiden maksimiteho?

Pommimies59

Onko mahdollista rakentaa vaikkapa miljardin gigatonnin fuusiopommia(fissio-fuusio-pommia)?
Mitkä tekijät rajoittavat teoriassa ja käytännössä ydinpommin maksimitehoa?

Tsar-bombaa ja useita fissio/fuusiovaiheita matkien voitaisiin tehdä vaikka kymmenen fissio/fuusio-vaiheen pommi, jossa olisi lisäksi esim litiumin isotooppia 7 kiihdyttämässä reaktiota jne.

Haaveilin tuossa maankuoren halkaisemista mariaanien haudan kohdalta. Taitaisi onnistua jos pommi(10^24 TNT-tonnin=miljardi gigatonnia) porattaisiin vielä muutaman sadan kilometrin syvyyteen pohjasta laskien, pyrittäisiin siis heikentämään maankuorta niin että se ei pysty vastustamaan alemman kerroksen painetta. Kuitenkaan tämäkään pommi ei ihmeisiin pystyisi, ja jos halutaan kunnolla vapauttaa maapallon magmasäiliöt niin voisi hyödyntää jo olemassaolevia tulivuoria, vaikkapa yhdysvaltain Yellowstonen supertulivuori voitaisiin sytyttää tällaisella pommilla, kun vain upotetaan se oikeaan kohtaan maankuoressa.. Käytännössä siis USA ensin kokisi valtavan maanjäristyksen, jonka jälkeen Yellowstone purkautuisi ja tulisi maailmanloppu 100% varmuudella.

7

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pommimies59

      Vertailun vuoksi esim. Tapaninpäivän 2004 maanjäristyksessä vapautui(ei laskettu mukaan jälkijäristysten energioita) 400 megatonnin verran energiaa. siis 4*10^8 TNT-tonnia. Tämä on pieni pieru miljardin gigatonnin energiamäärään verrattuna, ja 14,5 milj. vuotta sitten syntynyt Nördlinger Riesin kraatteri, joka syntyi halkaisijaltaan 1,1-1,5km asteroidista(törmäysnopeus n. 20km/s ja törmäyskulma 30-50 astetta) oli törmäysenergialtaan 3,6*10^13 TNT-tonnia.

      Yllä oleviin lukuihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella, en ole ehtinyt niitä tarkistelemaan, jos jollain luotettavampaa tietoa niin korjatkoon ja antakoon lähteet mielellään mukaan tai laskennallisen todistuksen.

      • Työn orja

        Ehdinkö pitämään talvilomat, ennen kuin pamahtaa?


    • tiedän. senä

      Miljardi gigatonnia on yksi eksatonni. Se on kymmenen tuhatta kertaa voimakkaampi kuin dinosaurukset tappanut asteroidi.

    • 16+19

      Supernovahan on fuusiopommi jonka teho on ziljoona tonnia. Ihmisten tekemissä ydinpommeissa on rajoituksena käsittääkseni riittävän suuren kemiallisen räjähdyksen aikaansaaminen, joka räjäyttää maksimaalisen fissiopommin, joka taas räjäyttää maksimaalisen fuusiopommin. Mutta jos käytetään hyväksi painovoimaa, ei tuota rajoitusta ole. Eli tee supernova!

    • 9+5

      Tuli hiljattain joku dokumentti pommien koon kasvattamisesta 1950 - 60 -luvuilla jossa venäläinen sanoi jotain että ilmakehän mataluuden vuoksi pommin kasvattaminen niin suureksi kuin kaavailtiin oli jo hyödytöntä. Teho meni jotenkin jo harakoille avaruuteen?

    • Ei nyherretä

      Mitä tuollaisia kioskimurron kokoisia asioita mietit, kun samalla vaivalla voisit tyhjentää Fort Knoxin, eli tuhon kohteeksi kannattaa valita ainakin aurinkokunta, mieluummin koko galaksi.

    • nojatuoli-teller

      Raja tulee vastaan siinä, että räjähdyksessä vain pieni osa pommin materiasta osallistuu reaktioon, koska se ei pysy koossa riittävän pitkään. On totta että nykyaikaisen lämpöydinlatauksen käynnistää tritiumin avulla kiihdytetty fissiosytytin, jonka avulla läpötila ja paine sytyttimen säteilypaineen avulla nostetaan fuusion kannalta riittävän korkeaksi U238 kuoren sisällä. Sytyttimen deuterium ja tritium kiihdyttimellä kyetään fissiota tehostamaan, mutta pääosa energiasta vapautuu fuusioreaktiossa. Siinäkin tulee kokoa kasvatettaessa ongelmaksi se, että lataus räjähtää sikäli nopeasti ettei kaikkea materiaa ennätetä hyödyntämään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3544
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2022
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1968
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1598
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1435
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1129
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      101
      1093
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      874
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe