Pastan keitto

Jaani

Olisko antaa hyvää pastan keitto-ohjetta,itse saan aina pastani liisteriksi,vaikka laitan öljyä,huuhdon sitten pastan tai en.Kerro kuinka sin pastan keität,siis ihan kirjaimellisesti.

8

1574

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olio

      Kokeile tummalla pastalla, ei ainaskaan liisteröidy niin helposti mulla, enkä edes käytä öljyä. Ja kun syö heti valmistumisen jälkeen, niin ei ehdi liimautua niin pahasti myöskään.

    • Onni Stunut

      Vai että "al dente ja vähän ylikin"?

      1) Valitse korkealaatuinen pasta, joka on valmistettu 100-prosenttisesta durum-vehnästä.

      2) Keitä riittävän isossa kattilassa, väljässä vedessä.

      3) Älä keitä yhtään liian kauan. Ohjeellinen aika on merkitty pastapakkaukseen.

    • riittävästi

      Veden täytyy kiehua ennen pastan lisäämistä!

      Iso avara kattila ja kunnolla kiehuva vesi. Pasta lisätään useassa erässä aina välillä sekoittaen. Ei paakkuunnu eikä liisteröidy!

    • Alfred Dente

      Suomalainen spagetti on poikkeuksetta kelvotonta. Ei auta vaikka olisi kuinka durum-vehnää. Kannattaa luottaa tunnettuihin ulkomaisiin (Italia) valmistajiin. Ikävä sanoa näin, mutta totuus ei liisteröidy.

      Sitten tuosta ikivanhasta perisuomalaisesta ohjeesta huuhdella pasta keittämisen jälkeen olisi jo syytä luopua. Huuhtomisohje ilmeisesti periytyy sukupolvelta toiselle ja se on peräisin ajalta, jolloin maahan ei saanut tuoda ulkomaista parempaa vehnää. Huono suomalainen vehnä kun ei sisällä niin paljon valkuaista kuin durum-vehnä niin se liisteröityy. Huuhtomalla liisteriä saa vähennettyä.

      Pakkauksissa on yleensä melko pätevät keitto-ohjeet ja tärkeintä on muistaa, että vesi on suolattua ja että vettä on riittävästi sekä sopiva kiehumisaste. Yleensä suomalaiset keittävät pastaa aivan liian kauan. Öljyä ei veteen tarvitse lisätä, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Lisäksi mahdollinen kastike imeytyy huonosti.

      • Onni Stunut

        Pitää paikkansa – italialaisista pastoista on minullakin paremmat kokemukset kuin suomalaisista, vaikka nekin olisi tehty durum-vehnästä. Vanha suosikkimerkkini on
        http://it.primopiatto.barilla.com/home.jsp

        Suomalaisetkin durum-vehnäpastat ovat sentään jotain muuta kuin takavuosien tuotteet, joita oli yritetty sinnikkäästi tehdä tavallisesta (suomalaisesta?) vehnästä. Maatalouspolitiikalla ja vaihtotasejutuilla jyrättiin silloin kulinarismin yli pahan kerran.

        Suomalaisella elintarviketeollisuudella on pastan osalta joka tapauksessa vielä opittavaa italialaisilta!

        Lapsuudestani muistan pitkän pitkät ontot makaronit. Lieneeköhän niitä vielä kaupoissa missään? Luulisi, että tavaran hinta nousee nykyisillä liksoilla liian kalliiksi – siinä reikien poraamisessa on sentään julmettu työ!

        ;•)


    • ohje

      Ota nauha kattilasta... ja kun heität seinään tai ikkunaan... jos putoo... keitä lisää... kun jää kii... on valmista

    • Arrogant

      Osta ainoastaan aitoa italialaista kovasta durum-vehnästä tehtyä pastaa (esim. Barilla, De Cecco). Laita kattilaan riittävä määrä vettä ja käytä riittävän isoa kattilaa. Vettä laitetaan litra jokaista kuivan pastan 100 g kohden.

      Kun vesi kiehuu reippaasti, lisää suolaa 10g vesilitraa kohden ja sitten pasta. Keittoaika on pakkauksessa ilmoitettu, eikä missään tapauksessa yhtään enempää. Mittaa keittoaika siitä kun vesi alkaa kiehumaan uudestaan pastan lisäyksen jälkeen. Laita kattilaan kansi päälle.
      Sekoita pastaa pari kertaa keittoaikana ja katso, että se kiehuu sopivasti koko ajan.

      Kun pasta on valmis, valuta se heti ja tuo tarjolle. Pastaa ei saa eikä tarvitse valella vedellä. Valmis pasta ei odota ruokailijoita vaan ruokailijat odottavat pastan valmistumista. Jos kaikkea pastaa ei tarjoilla heti, laita se kattilaan takaisin ja lisää vähän neutraalia ruokaöljyä ja pidä lämpimänä.

    • mää

      olen ainakin minä saanut pastasta siitä lähtien kun olen tehnyt jonkun tv-kokin ohjeiden mukaan.

      Keitettyäsi pastan paketissa olevan ohjeen mukaan, valuta suurin osa pastan keitinvedestä pois mutta jätä tilkka vettä pohjalle 'kastikkeeksi'. Sitten tilkka voita tai öljyä ja sekoitat. Ei takertele ainakaan minulla tuon jälkeen. Älä huuhtele vedellä.
      Ja toinen hyvä konsti on sekoittaa kastike pastan joukkoon ennen annostelua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ei sua enään tunnista

      Kun olet vanhentunut ja lihonut.
      Ikävä
      170
      6724
    2. Huomenet naiselle

      Harmittaa ettei ehkä nähdä enää koskaan. Näillä mennään sitten.
      Ikävä
      59
      4542
    3. Etsin vastaantulevista sua

      Nyt kun sua ei oo, ikävöin sua niin v*tusti. 😔Jokaisesta etsin samoja piirteitä, samantyyppistä olemusta, samanlaista s
      Ikävä
      29
      3446
    4. Mikä kaivatussasi kolahti?

      Mikä oli erityistä?
      Ikävä
      61
      3037
    5. Kaikesta muusta

      Mulla on hyvä fiilis. Mä selviän tästä ja sit musta tulee parempi ihminenkin. Ainut, mitä mun pitää nyt välttää on se ko
      Ikävä
      16
      1915
    6. Tekis mieli lähestyä sua

      Mutta pelkään että peräännyt ja en haluis häiritä sua... En tiedä mitä tekisin olet ihana salaa sua rakastan...💗
      Ikävä
      27
      1616
    7. Hyvää yötä.

      Miten äkäpussi kesytetään? 😉 pus
      Ikävä
      17
      1610
    8. Ajatteletko koskaan

      Yhteisiä työvuosia ja millaista silloin oli? Haluaisin palata niihin vuosiin 🥹
      Ikävä
      40
      1543
    9. Kyllä hävettää!

      Olla taivalkoskelta jos vuoden taivalkoskelainen on tuommoinen tumpelo.
      Taivalkoski
      34
      1399
    10. T, miten mun pitäis toimia

      Olen niin toivottoman ihastunut suhun...ollut jo liian,monta,vuotta. Lähestynkö viestillä? Miten? Sun katse...mä en kest
      Ikävä
      47
      1350
    Aihe