yleissivistys

James Elwood

Jos ihmisellä on hyvä yleissivistys, katsoisin hänen olevan älykäs. Miten sitten mitataan yleissivistystä? Mielestäni sitä ei saavuteta menestyksellä Trivial Pursuitissa tai EU-tiedossa, kuten Lasse Lehtinen väittää. Mielestäni ihminen omaa hyvän yleissivistyksen, jos osaa käyttää monipuolisesti hyvin internet-hakusanoja. Tällöin voi pärjätä hyvin myös Suomi24-keskustelussa, koska täällä ei sentään tarvita superluokan tohtorin pätevyyttä.

16

1121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tavallinen tallaaja

      Itse en näkisi yleissivistyksen olevan älykkyyttä koska nimikin jo kertoo, että nämä asiat voidaan olettaa jokaisen tietävän.
      Yleissivistys voi olla myös kulttuurisidonnaista, mitä opetetaan jo lapsesta asti.

      Helpottaahan se elämää kun tietää kaikenlaista, kuten mikä oli aurinkokunnan 9 planeetta ennen vuotta 2006, montako presidenttiä suomella on ollut, mikä kirjain tulee ä:n jälkeen, mikä on lyhenne tunnetulle älykkyysosamäärälle...
      Toisaalta taas onko näillä tiedoilla mitään tekemistä normaalielämän kanssa käytännössä?

      Enemmän pidän arvossa sitä että hoksataan uusia asioita, osataan yhdistellä asioita ja että ei ole aina sormisuussa kun tulee outo tilanne vastaan, jossa ei ole aikaisemmin ollut.

    • dfsdffff

      Älykkyydellä ei ole oikeastaan paljoa tekemistä yleissivistyksen kanssa. Vaikka ihan tavallinen peruskoululainen tietää teoriassa enemmän tai että hänellä on tuoreempaa tietoa kuin Newtonilla ja Einsteinilla aikoinaan niin älykkyydestä se ei kerro vielä mitään.

      "Enemmän pidän arvossa sitä että hoksataan uusia asioita, osataan yhdistellä asioita ja että ei ole aina sormisuussa kun tulee outo tilanne vastaan, jossa ei ole aikaisemmin ollut. "

      Älykäs oppii virheistään. Tyhmempi taas yrittää ratkoa ongelmia tavoilla jotka eivät ole ennenkään toimineet. Yleensä ongelma ei ratkea sillä tasolla millä se on syntynyt vaan vaatii uudenlaista lähestymistapaa.

      • Tavallinen tallaaja

        et tainnut sitten hoksata mitä tarkoitin tuolla lauseella..
        Kyllä älykäs oppii virheistä, mutta jos joudut UUTEEN tilanteeseen jossa et ole VIELÄ virhettä tehnyt ja se miten toimit määrittää aika hyvin tilanteen, nostatko kädet pystyyn vai toteatko kylmänrauhallisesti "no, vittuaks täss ootellaa", huom. dramaattisesti esitettynä.

        Kukaan ei ole seppä syntyessään ja pumpattuna täyteen tietoa miten toimia eri tilanteissa, niin kuin taisit todeta aluksi, jonka jälkeen lainaus josta -> "crash-caboom" reaktio.


    • kurpsis

      yleissivistys on enemmänkin viisautta kuin älykkyyttä, se on sitten eri asia, kuinka älykkäästi ja johdonmukaisesti osaat käyttää kaikkea sitä viisautta eri vaiheissa elämää selviytyäksesi kiperistä tilanteista.

    • yleissivari

      Mitä muuta ongelmanratkaisu muka on kuin opittujen ratkaisumallien tai tiettyjen matemaattisten lainalaisuuksien soveltamista uusiin tilanteisiin? Mitä enemmän ihminen tietää sitä laajempi työkalupakki hänellä on käytettävissään.

    • kaikki liittyy

      Älykkään on helpompi yhdistellä toisiinsa liittyviä tietoja ja siten parantaa yleissivistystään. Tosin muistillakin on tässä palapelissä oma vaikutuksensa.

    • blaablaablaa:D

      Mä luulen ettei mulla kovin hyvä yleistieto oo, silti äo oli 128. Eli ihminen voi olla älykäs ilman että olis kovin paljoa opiskellutkaan. Tosin yleissivistystä nyt saa muutenkin kun koulunpenkiltä. Olen itse käynyt vaan peruskoulun. Ja osaan käyttää hyvin internethakusanoja, löydän aina mitä etsinkin.

      Älykäs selviää tilanteista, mihin viisas ei edes joudu.

      Mielestäni älykkyys on tavallaan eräänlaista luovuuttakin. Tosin ahdistus tai shokkitila voi estää älykkyyden käyttöä, joten älykkyys ei välttämättä näy päällepäin laisinkaan. Samoin keskittymishäiriöiset ei välttämättä osaa ilmaista älykkyyttään niin kuin haluaisivat keskittymiskyvyn puutteen takia.

      Mun mielestä ongelmanratkaisu ei välttämättä liity siihen mitä on oppinut. Tai päteehän se joissain perustilanteissa, mutta ite oon esim ollu hyvä aina ratkomaan uusia tilanteita mihin muut ei välttämättä keksi ratkasua.

      • yleissivari

        Kaksi kommenttia.

        Ensinnäkin haluaisin tietää mistä tuo 128 on peräisin?

        Toiseksi, väitätkö ettei opituilla taidoilla, sellaisillakaan kuin luku ja kirjoitus,työkalun käyttötaito tai logiikan tuntemus ole mitään tekemistä, kun ratkaiset niitä uusia ongelmiasi. Väitän että sellaiset ongelmat, jotka ratkeavat pelkästään kolmiulotteisen hahmottamisen, hyvän muistin tai keskittymisen avulla on aika vähän. Usein tarvitaan vähintäänkin olemassaolevien tietojen yhdistelyä jotta mielivaltainen ongelma saadaan ratkaistua.


      • ammann

        Minulle ymmärrys, viisaus ja luovuus on pyhä kolminaisuus. Ymmärrys tuo elämään suuntaa, viisaus vakautta ja luovuus sisältöä.


    • Yleistieto on avain

      Kukin taaplaa tyylillään läpi elämän, ainokaisensa... Itse tunnen pärjääväni parhaiten itselleni omimmalla tavalla eli intuitiolla, eli sisäinen vakuuttuneisuus asioista on minulla ajatusteni oikeellisuudelle yleensä se paras mittari. Toki intuitio on sitä käyttökelpoisempi, mitä parempi on ihmisen yleiskäsitys maailmankaikkeudesta, joten luen paljon kaikenlaista atomitason ja universumin suuruusluokkien väliltä. Todellisuus on mielessäni kaikki yhtä ja samaa substanssia, historiaa on kaikki mitä on tapahtunut tähän mennessä, arkinen havaintokenttä on vain kapea rako siitä moninaisuudesta, joka on. Riittävä yleiskäsitys "kaikesta" tuo iloa, mielenrauhaa ja vähentää arkitasolla tarpeetonta äimistelyä asioiden edessä. Tiedelukemiston lisäksi pidän filosofiaa suunnattoman tärkeänä uskonnottomalle ihmiselle. Se edustaa mielestäni (mielessäni) ihmisajattelun korkeinta tasoa, ja metafysiikan pyörittely kehittää omaa ajattelua.

    • ihyehgow

      Tietämättömyys ei ole tyhmyyttä, sillä asiat on opittavissa ottamalla vain selvää.

    • 138

      älykkyys = hermoyhteyksien määrä. eri osat aivoissa voi sisältää eri määrän hermoyhteyksiä. psykologiset seikat ja älykkyys on kaksi eri asiaa. esim. sosiaalisesti köyhä mt-potilas voi olla esim. matemaattisesti tai musikaalisesti superälykäs.

    • elwoodinvalot

      Itseasiassa yleis-sivistys ei ole viisautta eikä älykkyyttä vaan ympäristön historian tuntemusta ja hyvää käyttäytymistä muita kohtaan.

      Viisaus taas on syy/seuraus-suhteiden ymmärtämistä ja niiden soveltamista niin itsensä kuin yhteisönkin hyväksi.

      Älykkyys taas on ylivertaista ajattelua, joka voi olla hyvää tai huonoa niin yksilön kuin yhteisön kannalta - älykäs voi olla niin viisas kuin sivistynyt, mutta ei välttämättä. Osa älykkäistä ei voi toimia normi-yhteiskunnassa ja osa heistä on psykopaatteja.

      Minut on mitattu monissa testeissä (koulut, intti ja mensa) huippuälykkääksi, mutta silti en koe olevani mitenkään viisas tai edes sivistynyt vaan teen tyhmiä asioita kuin pakosta eli kärsin eräänlaisesta sosiaalisesta touretten-syndroomasta ilman kirosanoja - aina välillä on vain pakko käyttäytyä huonosti eli olen ns. huonosti käyttäytyvä mies vaikkakin yleensä otan ihmiset liiankin hyvin huomioon (olen siis "kiltti").

    • Kerroppas

      Erotellaan älykkäät ja viisaat lukijat pienellä mittamuunnos laskelmalla. Piirrät paperille meidän oman aurinkomme ja sen halkaisia olisi 1cm sitten sinun pitäisi piirtää muut planeetat oikeilla mittasuhteilla. Onnistuuko? Jos ei, niin miksi?

      • kerrotaanpas

        Typerä kysymys, mutta vastataan silti - ei onnaa, koska kynän kärki on liian suuri.

        Ja sinäkö muka älykäs - lähinnä näsäviisas pikku paska.


      • kerrotaanpas
        kerrotaanpas kirjoitti:

        Typerä kysymys, mutta vastataan silti - ei onnaa, koska kynän kärki on liian suuri.

        Ja sinäkö muka älykäs - lähinnä näsäviisas pikku paska.

        Enpä sanoisi itseäni älykkääksi,i mutta etpä kertonut toistakin syytä, miksi piirtäminen ei tulisi onnistumaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      364
      3222
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      143
      1229
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1167
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      138
      1007
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      816
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      160
      752
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      727
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      727
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      689
    Aihe