Luomukana

Kun luomua saa

Miten valmistaisitte kokonaisen (pakaste)luomukanan? Ettehän ehdota mausteeksi currya, inhoan sen hajuakin :)

Olen syönyt viimeksi 38 vuotta sitten koulussa kanaa (viillokkia).

7

313

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koirakiittää

      Keitä kaksi tuntia, anna jäähtyä ja tarjoa koiralle.

    • khanaa

      Jos tykkäät sitruunasta, niin työnnä kanan nahkan ja lihan väliin ohuita sitruunan viipaleita, käytä luomusitruunaa niissä on vähemmän myrkkyjä, myös voita voi tunkea sinne, tulee rapsakka nahka.
      Pintaan öljyä ja tuoreyrttejä, salvia, basilikaa, timjamia jne... valkosipulia.

      Kerran hieroin pintaan myös enemmänkin possulle tekemäni BBQ rubin, jossa oli paljon muscovada sokeria, paprikaa, juustokuminaa, sipuli ja valkosipulijauhetta jne.. siitäkin tuli hyvä ja vähän makeampi.

      googlaa BBQ rub.

      • khanaa

        niin ja siis uunissa tai grillissä tekisin kokonaisena.

        Muista leikata siitä perseestä se pieni nipukka pois monet kokit väittävät että se antais huonoa makua.


      • tsikkenii
        khanaa kirjoitti:

        niin ja siis uunissa tai grillissä tekisin kokonaisena.

        Muista leikata siitä perseestä se pieni nipukka pois monet kokit väittävät että se antais huonoa makua.

        Lintujen rasvarauhanen siinä peräaukon tuntumassa on hyvä poistaa - se ei anna hyvää makua ruokaan.

        Ensin sulattaisin tsikkenin rauhallisesti astiassa jääkaapissa yön yli eli vähintään 12 tuntia 5 asteen lämmössä, jotta nesteet eivät valuisi ulos ja tsikkeni ei pilaantuisi.

        Kokonaisen tsikkenin valmistukseen käyttäisin tseimin kikkaa eli pestyjä, kuumassa vedessä keitettyjä luomusitrushedelmiä veitsellä pisteltyinä sisus täyteen ja vähän voita ja yrttejä mukaan - näin sisus on lämmin heti kypsennyksen alussa.

        Siivet irti ja koivet narulla sidottuna ruhon ympärille. Mausteet ja voi kuten edelläkirjoittava mainitsee - 180 astetta uuniin ja puoli tuntia per kilo. Valele aina välillä 15 minuutin välein vuoan pohjalle valuneella nesteellä ja tarkkaile nahan väriä - jos näyttää, että saa liikaa väriä niin alenna lämpötilaa 150 asteeseen tai
        peitä foliolla.

        Jos olet epävarma kypsyydestä niin viillä paksuimpaan kohtaan (reisi) veitsellä ja tarkista onko liha vielä punertavaa - jos on niin anna kypsyä uunissa vielä reilu kymmenen - viisitoista minuuttia tai kunnes tsikkeni näyttää kypsältä.

        Uunikypsytyksen jälkeen nosta tsikkeni vadille ja peitä foliolla ja anna levätä 10-15 minuuttia ennenkuin leikkaat sen ja nauti lisukkeiden kera, joissa vain taivas on rajana - kuskusia, riisiipetiä, kauden uuni juureksia jne...


      • astuva kukko
        khanaa kirjoitti:

        niin ja siis uunissa tai grillissä tekisin kokonaisena.

        Muista leikata siitä perseestä se pieni nipukka pois monet kokit väittävät että se antais huonoa makua.

        Ei kanalla ole nipukkaa.


      • näinneyllättää
        astuva kukko kirjoitti:

        Ei kanalla ole nipukkaa.

        Itseasiassa tsikkenilläkin on "nipukka" eli peräpäästä kannattaa poistaa kolmiomallinen perärauhanen, jos ei ylimääräistä "makua" ruokaansa halua.


    • 10 vuoden kokemus

      Jamien täydellinenuunitipu . 3 annosta

      1 luomukana, jos saatavilla), n. 1 – 1½ kg
      suolaa
      mustapippuria
      3 pientä kourallista tuoreita yrttejä (basilikaa, persiljaa, meiramia tms.) riivittynä ja hienonnettuna
      4 rkl oliiviöljyä
      1 sitruuna pestynä ja halkaistuna
      4 laakerinlehteä revittynä
      2 tuoretta rosmariininoksaa
      6 valkosipulinkynttä kuorineen litistettynä

      3-4 perunaa viipaleina (me teimme 2)
      valkosipulinkynsiä
      sipulia lohkoina

      Esivalmistelut: ota hänet sulamaan ajoissa, jääkaapissa (muovipussi) sen sulamiseen menee noin vuorokausi, huoneenlämmössäkin useita tunteja.

      Laita uunipannu uuniin ja kuumenna uuni 225 -asteiseksi. Huuhtele hyvin sulanut tipi ulko- ja sisäpuolelta ja taputtele mahdollisimman kuivaksi talouspaperilla. Hiero linnun vatsaonteloon suolaa. Irrota nahka varovasti ja ehjänä rintalihoista. Rintalastojen yhtymäkohdasta nahka on kiinni lihassa ohuella kudoskerroksella, joten voit tehdä tunnelit rintalastan molemmin puolin tai yrittää irrottaa nahan myös keskeltä. Hiero hieman suolaa nahan alle lihan pintaan, työnnä sinne myös hienonnetut yrtit ja voita ( viron karhunlaukka voi ) sisään suola-yrttiseos sitruunat .
      sido hänet
      Pirskota pinnalle hieman oliiviöljyä. Työnnä linnun vatsaonteloon sitruunanpuolikkaat, laakerinlehdet, rosmariini ja valkosipulinkynnet. Vedä nahka takaisin paikoilleen (varovasti) ja tarkista, ettei lihaa jää pilkottamaan nahan alta. Paina koivet ja siivet lintua vasten ja sido lintu mahdollisimman napakasti paistilangalla.Koipiin hiero jäljelle jäänyttä yrttisekoitusta. . Sivele käsin hieman oliiviöljyä linnun nahkaan ja mausta pinta reilusti suolalla ja mustapippurilla joka puolelta.
      Ota kuuma uunipannu uunista ja kaada pohjalle hieman öljyä. Aseta lintu kyljelleen pannulle ja laita pannu takaisin uuniin. Ruskista noin 5 minuuttia, käännä lintu toiselle kyljelleen ja ruskista taas 5 minuuttia. Käännä sitten lintu rintapuoli ylöspäin ja kypsennä noin tunnin ajan (lämpötila on siis koko ajan 225 astetta).
      Punasipulia, sipulia, valkosipulia, juuripersiljaa, yrttisekoituksen loput,
      perunaa, porkkanaa, sitruunaa

      Viipaloi perunat ja lohko sipulit (me laitoimme tosiaan joukkoon myös porkkanaa, juuripersiljaa ja chiliä). Irrottele valkosipulinkynnet erilleen (ei tarvitse kuoria) / Pari kiina-sipulia Heitä kasvikset viimeiseksi 30-40 minuutiksi (alkuperäisessä reseptissä lukee 15-20 min mutta se ei ole meillä riittänyt lisukkeiden kypsentämiseen) pannulle kanan kanssa, jolloin kanan rasva ja nesteet maustavat ne ihanan maukkaiksi lisukkeiksi. Valkosipulit voit lopuksi puristaa ulos kuoristaan.

      Öljy roiskuu ja käry käy, joten mieluiten kana lintupadassa ei kantta /Savipadassa jos hyvin ruskistettu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      294
      4781
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      135
      3066
    3. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      52
      2973
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1541
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1242
    6. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1189
    7. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      7
      996
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      78
      991
    9. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      981
    10. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      52
      969
    Aihe