Luomukana

Kun luomua saa

Miten valmistaisitte kokonaisen (pakaste)luomukanan? Ettehän ehdota mausteeksi currya, inhoan sen hajuakin :)

Olen syönyt viimeksi 38 vuotta sitten koulussa kanaa (viillokkia).

7

148

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koirakiittää

      Keitä kaksi tuntia, anna jäähtyä ja tarjoa koiralle.

    • khanaa

      Jos tykkäät sitruunasta, niin työnnä kanan nahkan ja lihan väliin ohuita sitruunan viipaleita, käytä luomusitruunaa niissä on vähemmän myrkkyjä, myös voita voi tunkea sinne, tulee rapsakka nahka.
      Pintaan öljyä ja tuoreyrttejä, salvia, basilikaa, timjamia jne... valkosipulia.

      Kerran hieroin pintaan myös enemmänkin possulle tekemäni BBQ rubin, jossa oli paljon muscovada sokeria, paprikaa, juustokuminaa, sipuli ja valkosipulijauhetta jne.. siitäkin tuli hyvä ja vähän makeampi.

      googlaa BBQ rub.

      • khanaa

        niin ja siis uunissa tai grillissä tekisin kokonaisena.

        Muista leikata siitä perseestä se pieni nipukka pois monet kokit väittävät että se antais huonoa makua.


      • tsikkenii
        khanaa kirjoitti:

        niin ja siis uunissa tai grillissä tekisin kokonaisena.

        Muista leikata siitä perseestä se pieni nipukka pois monet kokit väittävät että se antais huonoa makua.

        Lintujen rasvarauhanen siinä peräaukon tuntumassa on hyvä poistaa - se ei anna hyvää makua ruokaan.

        Ensin sulattaisin tsikkenin rauhallisesti astiassa jääkaapissa yön yli eli vähintään 12 tuntia 5 asteen lämmössä, jotta nesteet eivät valuisi ulos ja tsikkeni ei pilaantuisi.

        Kokonaisen tsikkenin valmistukseen käyttäisin tseimin kikkaa eli pestyjä, kuumassa vedessä keitettyjä luomusitrushedelmiä veitsellä pisteltyinä sisus täyteen ja vähän voita ja yrttejä mukaan - näin sisus on lämmin heti kypsennyksen alussa.

        Siivet irti ja koivet narulla sidottuna ruhon ympärille. Mausteet ja voi kuten edelläkirjoittava mainitsee - 180 astetta uuniin ja puoli tuntia per kilo. Valele aina välillä 15 minuutin välein vuoan pohjalle valuneella nesteellä ja tarkkaile nahan väriä - jos näyttää, että saa liikaa väriä niin alenna lämpötilaa 150 asteeseen tai
        peitä foliolla.

        Jos olet epävarma kypsyydestä niin viillä paksuimpaan kohtaan (reisi) veitsellä ja tarkista onko liha vielä punertavaa - jos on niin anna kypsyä uunissa vielä reilu kymmenen - viisitoista minuuttia tai kunnes tsikkeni näyttää kypsältä.

        Uunikypsytyksen jälkeen nosta tsikkeni vadille ja peitä foliolla ja anna levätä 10-15 minuuttia ennenkuin leikkaat sen ja nauti lisukkeiden kera, joissa vain taivas on rajana - kuskusia, riisiipetiä, kauden uuni juureksia jne...


      • astuva kukko
        khanaa kirjoitti:

        niin ja siis uunissa tai grillissä tekisin kokonaisena.

        Muista leikata siitä perseestä se pieni nipukka pois monet kokit väittävät että se antais huonoa makua.

        Ei kanalla ole nipukkaa.


      • näinneyllättää
        astuva kukko kirjoitti:

        Ei kanalla ole nipukkaa.

        Itseasiassa tsikkenilläkin on "nipukka" eli peräpäästä kannattaa poistaa kolmiomallinen perärauhanen, jos ei ylimääräistä "makua" ruokaansa halua.


    • 10 vuoden kokemus

      Jamien täydellinenuunitipu . 3 annosta

      1 luomukana, jos saatavilla), n. 1 – 1½ kg
      suolaa
      mustapippuria
      3 pientä kourallista tuoreita yrttejä (basilikaa, persiljaa, meiramia tms.) riivittynä ja hienonnettuna
      4 rkl oliiviöljyä
      1 sitruuna pestynä ja halkaistuna
      4 laakerinlehteä revittynä
      2 tuoretta rosmariininoksaa
      6 valkosipulinkynttä kuorineen litistettynä

      3-4 perunaa viipaleina (me teimme 2)
      valkosipulinkynsiä
      sipulia lohkoina

      Esivalmistelut: ota hänet sulamaan ajoissa, jääkaapissa (muovipussi) sen sulamiseen menee noin vuorokausi, huoneenlämmössäkin useita tunteja.

      Laita uunipannu uuniin ja kuumenna uuni 225 -asteiseksi. Huuhtele hyvin sulanut tipi ulko- ja sisäpuolelta ja taputtele mahdollisimman kuivaksi talouspaperilla. Hiero linnun vatsaonteloon suolaa. Irrota nahka varovasti ja ehjänä rintalihoista. Rintalastojen yhtymäkohdasta nahka on kiinni lihassa ohuella kudoskerroksella, joten voit tehdä tunnelit rintalastan molemmin puolin tai yrittää irrottaa nahan myös keskeltä. Hiero hieman suolaa nahan alle lihan pintaan, työnnä sinne myös hienonnetut yrtit ja voita ( viron karhunlaukka voi ) sisään suola-yrttiseos sitruunat .
      sido hänet
      Pirskota pinnalle hieman oliiviöljyä. Työnnä linnun vatsaonteloon sitruunanpuolikkaat, laakerinlehdet, rosmariini ja valkosipulinkynnet. Vedä nahka takaisin paikoilleen (varovasti) ja tarkista, ettei lihaa jää pilkottamaan nahan alta. Paina koivet ja siivet lintua vasten ja sido lintu mahdollisimman napakasti paistilangalla.Koipiin hiero jäljelle jäänyttä yrttisekoitusta. . Sivele käsin hieman oliiviöljyä linnun nahkaan ja mausta pinta reilusti suolalla ja mustapippurilla joka puolelta.
      Ota kuuma uunipannu uunista ja kaada pohjalle hieman öljyä. Aseta lintu kyljelleen pannulle ja laita pannu takaisin uuniin. Ruskista noin 5 minuuttia, käännä lintu toiselle kyljelleen ja ruskista taas 5 minuuttia. Käännä sitten lintu rintapuoli ylöspäin ja kypsennä noin tunnin ajan (lämpötila on siis koko ajan 225 astetta).
      Punasipulia, sipulia, valkosipulia, juuripersiljaa, yrttisekoituksen loput,
      perunaa, porkkanaa, sitruunaa

      Viipaloi perunat ja lohko sipulit (me laitoimme tosiaan joukkoon myös porkkanaa, juuripersiljaa ja chiliä). Irrottele valkosipulinkynnet erilleen (ei tarvitse kuoria) / Pari kiina-sipulia Heitä kasvikset viimeiseksi 30-40 minuutiksi (alkuperäisessä reseptissä lukee 15-20 min mutta se ei ole meillä riittänyt lisukkeiden kypsentämiseen) pannulle kanan kanssa, jolloin kanan rasva ja nesteet maustavat ne ihanan maukkaiksi lisukkeiksi. Valkosipulit voit lopuksi puristaa ulos kuoristaan.

      Öljy roiskuu ja käry käy, joten mieluiten kana lintupadassa ei kantta /Savipadassa jos hyvin ruskistettu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      46
      3167
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      12
      2033
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      18
      1492
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1375
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1351
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1261
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1171
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1105
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1054
    10. 22
      1047
    Aihe