Etninen ruoka

Pirog

Mitä on etninen ruoka?
Onko olemassa Suomalaista etnistä ruokaa?
Onko suomalaisen keittion ruoka kansainvälistä ?

23

355

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etninenonentistä

      Etninen ruoka on karvakäsien ja vinku-intiaanien valmistamaa.

      Joskus muinoin oli myös suomalaista etnistä ruokaa, mutta nykyään se on vain entistä.

      Suomi on aina sijainnut kahden "suurvallan" välissä eli Ruotsin ja Venäjän siksi suomalainen ruokakin on kansojen välistä.

      Autonomian aikaan Suomi oli hyvin kansainvälinen paikka, varsinkin Viipuri, ja vaikutteet jatkuivat pitkälle itsenäisyyden alkuaikoihin. Myöhemmin suomalainen ruokakulttuuri sulkeutui ja vasta 2000-luvulla se on taas kehittynyt avoimemmaksi, vaikutteita muualta maailmasta vastaanottavaksi.

      Mutta onhan meillä esimerkiksi mämmi, karjalan piirakat tai kalakukko, joita ei mistään muualta löydy ja metsä on täynnä maailman parhaita marjoja ja sieniä ja järvissä on fisuja, joista muu maailma on kateellinen - on ne vaan niin hyvää.

    • perinne ruoka
      • eksoottinen_peruna

        Ainakin Lemin särässä on perunoita, joten se ei ole aitoa suomalaista ruokaa. Perunat ovat Etelä-Amerikan intiaanien ruokaa, jotka ovat vasta 1800-luvulla tulleet suomeen.
        Vuonna 1915 peruna (ja lemin särä) vielä oli samanlaista eksoottista etnistä ruokaa, kuin nykyisin ovat spagetti, tortilla, wokki, yms. Ehkä ei enää kovin eksoottista, mutta kaikki kuitenkin tietävät ettei se ole suomalaista.


    • sulhaspiirakat

      onko sultsinat entistä ruokaa?

    • eksoottista ainakin
    • 4h56j

      Kaikki suomalainen ruoka on etnistä ulkomailla.

      • entinentseffi

        Mutta kuinka monessa maassa ja ravintelissa tarjotaan suomalaista ruokaa turistikohteet poislukien.

        Onko muka New Yorkissa suomalaista ruokaa tarjoavaa raflaa ja onko ruoka enää suomalaista, jos se on tehty ulkomaisista aineksista.

        Suomessa suomalainen keittiö on "entinen" sillä mamut ovat karvakäsiensä kautta vallanneet markkinat - siitä suuri kiitos sosiaalipuolen mamujen kotiuttamisesta.

        Nykyään kaikki haluavat kebabbia, pizzaa tai falafellejä - kukaan tuskin syö porilaista tai lörtsyä kaikilla täytteillä ja mausteilla.


      • kuumakoira
        entinentseffi kirjoitti:

        Mutta kuinka monessa maassa ja ravintelissa tarjotaan suomalaista ruokaa turistikohteet poislukien.

        Onko muka New Yorkissa suomalaista ruokaa tarjoavaa raflaa ja onko ruoka enää suomalaista, jos se on tehty ulkomaisista aineksista.

        Suomessa suomalainen keittiö on "entinen" sillä mamut ovat karvakäsiensä kautta vallanneet markkinat - siitä suuri kiitos sosiaalipuolen mamujen kotiuttamisesta.

        Nykyään kaikki haluavat kebabbia, pizzaa tai falafellejä - kukaan tuskin syö porilaista tai lörtsyä kaikilla täytteillä ja mausteilla.

        Porilaisessa ja lörtsyssä on vehnää, joka on tullut suomalaiseen keittiöön ulkomaalaisperäisen herrasväen myötä. Mitä suomalaista se porilaisen paahtoleipäkään on olevinaan?

        Suomalaisten suosima mättöpizza taas on niin kaukana italialaisesta, että sitä voi jo pitää suomalaisen kulinarismin omana luomuksena vähintään yhtä paljon kuin porilaista.


      • Pitskinkki

        Joku missikin ilmoitti mieliruoakseen Suomalaisen Pitsan.


    • Secale

      Suomalaista etnistä ruokaa on se kun pöytään tuodaan ruokajuomaksi maitopurkki, ihan sama mitä syödään.

      Kova kuivakka täysrukiinen reikäleipä ruokapuolelta on ehkä aika suomalainen ilmiö, mutta rajoittuu alun perin Länsi-Suomeen. Itä-Suomessa on syöty paksua tuoretta limppua.

    • entinenetninen

      Suomalainen etninen ruoka on nykyään karvakäsi-mamujen "sullehjuvapitsa" tasoista - varsinainen "suomalainen" ruoka on "entistä" eikä se enää palaa vaikka tseffit yrittävät päinvastaista väittää - kaikkeen tarjontaan lisätään aina ne samat fisusoossit, mauste-seokset, "purutuntumat" jne..

      Jos Henkka ei edes osannut tehdä kunnon suomalaista ruskea-kastiketta niin finski etnisyys on entistä vaikka nykissä yrittäisi tarjota.

    • äläuskohenkkaa

      Suomessa on entistä ruokaa, jos sanaleikin ymmärrät.

      Valitettavasti suomalainen ruoka on katoamassa "välimerellisen" ruoan alta, mitä sitten tämä "välimerellineenkään" tarkoittaa.

      • simppelisimon

        "Välimerellinen" on sama kun ruoan sekaan heittää vähän kuivattua basilikaa, oreganoa ja valkosipulisuolaa ja on "bueno".

        Itse teen aina välillä ihan suomalaistakin ruokaa kuten perunamuussia läskisoossilla ja etikkaisia oheen, karjalan paistia, fisua paistaen vaikka silakkapihvejä jne...ilman mitään chilejä, tamarandia, harissaa tms. - ihan vain suomalaisia makuja eli sipulia, suolaa ja peppaa ja hyvältä maistuu.


    • pottukunniaan

      Suomalainen ruoka on "entistä" vaikka hyvää onkin - välillä teen kuten edellinenkin ihan vain keitettyjä perunoita soossilla ja etikkaisia oheen - se vain maistuu hyvältä.

      Perusmaut vain ovat hyviä varsinkin oikein tehtynä.

      • hippelithuijaa

        Juuri näin - voivat kutsua sitä "entiseksi" vaikka "etnistä" taitaakin olla kaikkien avokado-pastojen jälkeeen.

        Söin äsken keitettyä pottua paistetulla makkaralla(senappia kylkeen) ja mummon kurkuilla ja parempaa en ole saanut aikoihin - simppelit, aidot maut ja hyvältä maistui .

        Aina ei kaipaa kaikkea 30 maustetta "tasapainottamaan" makua kuten "simppelissä" aasialaisessa yleensä tarvitaan ja glytomaatti kaiken päälle "umamin" takia.

        Joskus toivoisi toivoisi näiden "tseffien" korostavan hygieniaa katuruoan maun sijaan - Jamienkin toivoisi joskus edes joskus pesevän kätensä saati sitten keittiönsä. Todennäköisesti "tseffeillä" on pieni siivous-armeija perässään, joka pitää edes pinnat puhtaina.


    • cfmcfhmf

      minusta on rasistista lokeroida etniset ja ei-etniset ruoat erilleen. tekeekö se ruoasta jotenkin erilaista tai syömäkelvotonta jos tekijän ihon väri on musta?

    • countryJyri

      muikkukukko on aika "etninen" jonkun ämeriikkalaisen jupin mielestä varmaankin.. savolaisten mielestä ehkä ei niinkään !

    • KauhaKäteen

      Etnistä on oikeasti elää niillä raaka-aineilla, mitä Suomi kylmine talvineen tarjoaa tai sallii kasvattaa. Eihän tavallisella kansalla ollut muuta vaihtoehtoa entisinä aikoina.

    • parisiennedededede

      Kaikki aito suomalainen suoka on etnistä - niin Suomessa kuin ulkomailla, erityisesti ulkomailla. Siis sellanen suomalainen ruoka jota on täällä tehty omintakeisesti vuosikymmenet, esim kesäkeitto, siskonmakkarakeitto, nakkikastike ja perunoita, kaalijauhelihalaatikkoa etc.
      Nämä on etnistä suomalaista ruokaa esim Pariisissa.

      Eiköhän tää idea jo ole selvä kaikille.

    • Harvakoura

      Pesevätkö karvakädet vasemman kätensä vessassa käytyään?
      Hehän eivät käytä paperia pyyhkimiseen.

      • gloriamundi

        Mainio huomio - esim. Marakeshin torilla saa Jamien ja muiden tseffien mukaan "maukasta" purtavaa, mutta miten onkaan hygienian laita - peseytymismahdollisuudet taitavat olla minimissä, jos sitäkään kuten myös muissa katukeittiöissä.

        "Umami" taitaa olla käytännössä vasemman käden pesemättömyydeen maku.

        Ja raaka-aineiden laadusta ei ole mitään takeita - "maistuu aivan tsikkenille".


    • Anonyymi

      Moit!
      Kokki Jaakko Kolmosen kirjat, on hyviä "kotimaisen etnoruuan" reseptejä täynnä.
      Oma suosikkini tällä hetkellä on "divarilöytö" Kolmosen parhaat Kakkonen..

    • Anonyymi

      Meidän nykysuomalaisten
      ruokavalio eroaa merkittävästi meidän esivanhempien ruokavaliosta 8000 vuotta sitten. Suomalaiseen keittiöön ovat vaikuttaneet monet tekijät, kuten ilmasto, maantiede, arkeologiset löydöt sekä kulttuuriset ja historialliset perinteet. Kahdeksantuhatta vuotta sitten suomalaisten ruokavalio perustui metsästykseen ja keräilyyn. Nykysuomalaisten esivanhemmat söivät riistaa, kalaa, marjoja, sieniä ja kasveja. He myös keittivät tulella käyttämällä yksinkertaisia ​​kivestä, luusta ja puusta valmistettuja astioita. Sen sijaan nykysuomalaisille kuten kaikille muillekin on tarjolla monenlaisia ​​ruokia globalisaation, kansainvälisen kaupan sekä nykyaikaisen maatalouden ja liikennejärjestelmien kehittymisen ansiosta. Nykyaikaiseen suomalaiseen ruokavalioon kuuluu monipuolisia ruokia, kuten lihaa, maitotuotteita, viljaa, hedelmiä ja vihanneksia, sekä tuontielintarvikkeita, kuten kahvia ja mausteita. Kaiken kaikkiaan suomalaisesta ruokavaliosta on tullut monipuolisempi, käsitellympi ja kätevämpi kuin 8000 vuotta sitten. Perinteisellä suomalaisella ruokakulttuurilla on kuitenkin edelleen merkittävä rooli maan kulinaarisessa perinnössä, ja ruokia, kuten poronkäristys, kalakeitto ja ruisleipä, kulutetaan edelleen paljon. Lisäksi löytyy myös paljon erilaisia etnisiä suomalaisia ruokia joiden luettelemiseen menisi kauan aikaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe