Mitä on etninen ruoka?
Onko olemassa Suomalaista etnistä ruokaa?
Onko suomalaisen keittion ruoka kansainvälistä ?
Etninen ruoka
23
531
Vastaukset
- etninenonentistä
Etninen ruoka on karvakäsien ja vinku-intiaanien valmistamaa.
Joskus muinoin oli myös suomalaista etnistä ruokaa, mutta nykyään se on vain entistä.
Suomi on aina sijainnut kahden "suurvallan" välissä eli Ruotsin ja Venäjän siksi suomalainen ruokakin on kansojen välistä.
Autonomian aikaan Suomi oli hyvin kansainvälinen paikka, varsinkin Viipuri, ja vaikutteet jatkuivat pitkälle itsenäisyyden alkuaikoihin. Myöhemmin suomalainen ruokakulttuuri sulkeutui ja vasta 2000-luvulla se on taas kehittynyt avoimemmaksi, vaikutteita muualta maailmasta vastaanottavaksi.
Mutta onhan meillä esimerkiksi mämmi, karjalan piirakat tai kalakukko, joita ei mistään muualta löydy ja metsä on täynnä maailman parhaita marjoja ja sieniä ja järvissä on fisuja, joista muu maailma on kateellinen - on ne vaan niin hyvää. - perinne ruoka
muillekin todella etnistä.
http://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/vieraasta-omaksi
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2014020218000328_ru.shtml
http://www.ruokala.net/reseptit/haku/verkossa?words=perinneruoka
ja maakunnittain, tappaiskeitto, lapskoussi, rössipottu, Lemin särä, poronkäristys, suomalanen tapa valmistaa lipeäkala jne- eksoottinen_peruna
Ainakin Lemin särässä on perunoita, joten se ei ole aitoa suomalaista ruokaa. Perunat ovat Etelä-Amerikan intiaanien ruokaa, jotka ovat vasta 1800-luvulla tulleet suomeen.
Vuonna 1915 peruna (ja lemin särä) vielä oli samanlaista eksoottista etnistä ruokaa, kuin nykyisin ovat spagetti, tortilla, wokki, yms. Ehkä ei enää kovin eksoottista, mutta kaikki kuitenkin tietävät ettei se ole suomalaista.
- sulhaspiirakat
onko sultsinat entistä ruokaa?
- eksoottista ainakin
Karjalaista perinneruokaa ja muille varmaan entistä. Äiti-Venäjän tuomaa. http://www.datsha.com/ruokanurkka/
- 4h56j
Kaikki suomalainen ruoka on etnistä ulkomailla.
- entinentseffi
Mutta kuinka monessa maassa ja ravintelissa tarjotaan suomalaista ruokaa turistikohteet poislukien.
Onko muka New Yorkissa suomalaista ruokaa tarjoavaa raflaa ja onko ruoka enää suomalaista, jos se on tehty ulkomaisista aineksista.
Suomessa suomalainen keittiö on "entinen" sillä mamut ovat karvakäsiensä kautta vallanneet markkinat - siitä suuri kiitos sosiaalipuolen mamujen kotiuttamisesta.
Nykyään kaikki haluavat kebabbia, pizzaa tai falafellejä - kukaan tuskin syö porilaista tai lörtsyä kaikilla täytteillä ja mausteilla. - kuumakoira
entinentseffi kirjoitti:
Mutta kuinka monessa maassa ja ravintelissa tarjotaan suomalaista ruokaa turistikohteet poislukien.
Onko muka New Yorkissa suomalaista ruokaa tarjoavaa raflaa ja onko ruoka enää suomalaista, jos se on tehty ulkomaisista aineksista.
Suomessa suomalainen keittiö on "entinen" sillä mamut ovat karvakäsiensä kautta vallanneet markkinat - siitä suuri kiitos sosiaalipuolen mamujen kotiuttamisesta.
Nykyään kaikki haluavat kebabbia, pizzaa tai falafellejä - kukaan tuskin syö porilaista tai lörtsyä kaikilla täytteillä ja mausteilla.Porilaisessa ja lörtsyssä on vehnää, joka on tullut suomalaiseen keittiöön ulkomaalaisperäisen herrasväen myötä. Mitä suomalaista se porilaisen paahtoleipäkään on olevinaan?
Suomalaisten suosima mättöpizza taas on niin kaukana italialaisesta, että sitä voi jo pitää suomalaisen kulinarismin omana luomuksena vähintään yhtä paljon kuin porilaista. - Pitskinkki
Joku missikin ilmoitti mieliruoakseen Suomalaisen Pitsan.
- Secale
Suomalaista etnistä ruokaa on se kun pöytään tuodaan ruokajuomaksi maitopurkki, ihan sama mitä syödään.
Kova kuivakka täysrukiinen reikäleipä ruokapuolelta on ehkä aika suomalainen ilmiö, mutta rajoittuu alun perin Länsi-Suomeen. Itä-Suomessa on syöty paksua tuoretta limppua. - entinenetninen
Suomalainen etninen ruoka on nykyään karvakäsi-mamujen "sullehjuvapitsa" tasoista - varsinainen "suomalainen" ruoka on "entistä" eikä se enää palaa vaikka tseffit yrittävät päinvastaista väittää - kaikkeen tarjontaan lisätään aina ne samat fisusoossit, mauste-seokset, "purutuntumat" jne..
Jos Henkka ei edes osannut tehdä kunnon suomalaista ruskea-kastiketta niin finski etnisyys on entistä vaikka nykissä yrittäisi tarjota. - äläuskohenkkaa
Suomessa on entistä ruokaa, jos sanaleikin ymmärrät.
Valitettavasti suomalainen ruoka on katoamassa "välimerellisen" ruoan alta, mitä sitten tämä "välimerellineenkään" tarkoittaa.- simppelisimon
"Välimerellinen" on sama kun ruoan sekaan heittää vähän kuivattua basilikaa, oreganoa ja valkosipulisuolaa ja on "bueno".
Itse teen aina välillä ihan suomalaistakin ruokaa kuten perunamuussia läskisoossilla ja etikkaisia oheen, karjalan paistia, fisua paistaen vaikka silakkapihvejä jne...ilman mitään chilejä, tamarandia, harissaa tms. - ihan vain suomalaisia makuja eli sipulia, suolaa ja peppaa ja hyvältä maistuu.
- pottukunniaan
Suomalainen ruoka on "entistä" vaikka hyvää onkin - välillä teen kuten edellinenkin ihan vain keitettyjä perunoita soossilla ja etikkaisia oheen - se vain maistuu hyvältä.
Perusmaut vain ovat hyviä varsinkin oikein tehtynä.- hippelithuijaa
Juuri näin - voivat kutsua sitä "entiseksi" vaikka "etnistä" taitaakin olla kaikkien avokado-pastojen jälkeeen.
Söin äsken keitettyä pottua paistetulla makkaralla(senappia kylkeen) ja mummon kurkuilla ja parempaa en ole saanut aikoihin - simppelit, aidot maut ja hyvältä maistui .
Aina ei kaipaa kaikkea 30 maustetta "tasapainottamaan" makua kuten "simppelissä" aasialaisessa yleensä tarvitaan ja glytomaatti kaiken päälle "umamin" takia.
Joskus toivoisi toivoisi näiden "tseffien" korostavan hygieniaa katuruoan maun sijaan - Jamienkin toivoisi joskus edes joskus pesevän kätensä saati sitten keittiönsä. Todennäköisesti "tseffeillä" on pieni siivous-armeija perässään, joka pitää edes pinnat puhtaina.
- cfmcfhmf
minusta on rasistista lokeroida etniset ja ei-etniset ruoat erilleen. tekeekö se ruoasta jotenkin erilaista tai syömäkelvotonta jos tekijän ihon väri on musta?
- countryJyri
muikkukukko on aika "etninen" jonkun ämeriikkalaisen jupin mielestä varmaankin.. savolaisten mielestä ehkä ei niinkään !
- KauhaKäteen
Etnistä on oikeasti elää niillä raaka-aineilla, mitä Suomi kylmine talvineen tarjoaa tai sallii kasvattaa. Eihän tavallisella kansalla ollut muuta vaihtoehtoa entisinä aikoina.
- parisiennedededede
Kaikki aito suomalainen suoka on etnistä - niin Suomessa kuin ulkomailla, erityisesti ulkomailla. Siis sellanen suomalainen ruoka jota on täällä tehty omintakeisesti vuosikymmenet, esim kesäkeitto, siskonmakkarakeitto, nakkikastike ja perunoita, kaalijauhelihalaatikkoa etc.
Nämä on etnistä suomalaista ruokaa esim Pariisissa.
Eiköhän tää idea jo ole selvä kaikille. - Harvakoura
Pesevätkö karvakädet vasemman kätensä vessassa käytyään?
Hehän eivät käytä paperia pyyhkimiseen.- gloriamundi
Mainio huomio - esim. Marakeshin torilla saa Jamien ja muiden tseffien mukaan "maukasta" purtavaa, mutta miten onkaan hygienian laita - peseytymismahdollisuudet taitavat olla minimissä, jos sitäkään kuten myös muissa katukeittiöissä.
"Umami" taitaa olla käytännössä vasemman käden pesemättömyydeen maku.
Ja raaka-aineiden laadusta ei ole mitään takeita - "maistuu aivan tsikkenille".
- Anonyymi
Moit!
Kokki Jaakko Kolmosen kirjat, on hyviä "kotimaisen etnoruuan" reseptejä täynnä.
Oma suosikkini tällä hetkellä on "divarilöytö" Kolmosen parhaat Kakkonen.. - Anonyymi
Meidän nykysuomalaisten
ruokavalio eroaa merkittävästi meidän esivanhempien ruokavaliosta 8000 vuotta sitten. Suomalaiseen keittiöön ovat vaikuttaneet monet tekijät, kuten ilmasto, maantiede, arkeologiset löydöt sekä kulttuuriset ja historialliset perinteet. Kahdeksantuhatta vuotta sitten suomalaisten ruokavalio perustui metsästykseen ja keräilyyn. Nykysuomalaisten esivanhemmat söivät riistaa, kalaa, marjoja, sieniä ja kasveja. He myös keittivät tulella käyttämällä yksinkertaisia kivestä, luusta ja puusta valmistettuja astioita. Sen sijaan nykysuomalaisille kuten kaikille muillekin on tarjolla monenlaisia ruokia globalisaation, kansainvälisen kaupan sekä nykyaikaisen maatalouden ja liikennejärjestelmien kehittymisen ansiosta. Nykyaikaiseen suomalaiseen ruokavalioon kuuluu monipuolisia ruokia, kuten lihaa, maitotuotteita, viljaa, hedelmiä ja vihanneksia, sekä tuontielintarvikkeita, kuten kahvia ja mausteita. Kaiken kaikkiaan suomalaisesta ruokavaliosta on tullut monipuolisempi, käsitellympi ja kätevämpi kuin 8000 vuotta sitten. Perinteisellä suomalaisella ruokakulttuurilla on kuitenkin edelleen merkittävä rooli maan kulinaarisessa perinnössä, ja ruokia, kuten poronkäristys, kalakeitto ja ruisleipä, kulutetaan edelleen paljon. Lisäksi löytyy myös paljon erilaisia etnisiä suomalaisia ruokia joiden luettelemiseen menisi kauan aikaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023