Mung-pavutko haitallisia?

hölmistynyt

Miksi mung-papujen pakkauksessa sanotaan, että ne voivat olla terveydelle haitallisia? Keiden terveydelle ja miksi? Onko joitain sairauksia, joita potevien olisi vältettävä mung-papuja?

4

148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Raakoina

      Raa'at pavut (varsinkin kidney-pavut) sisältävät mm. lektiiniä (fytohemagglutiniini), joka edistää punaisten verisolujen takertumista toisiinsa. "Veritulppa" voi aiheuttaa aivohalvauksen tai sydärin. Liottaminen (liotusvesi on kaadettava pois) ja kunnon kypsennys eliminoivat tämän myrkyn.

      Paradoksaalisesti papuja ei pitäisi keitellä miedolla lämmöllä, vaan kovalla tulella, koska miedolla lämmöllä (80° C) kypsennetyt sisältävät moninkertaisesti lektiinejä raakoihin verrattuna.

      Raakoja papuja ei pitäisi napsia suoraan palosta suuhun. Ne sisältävät myös glykosidejä, jotka voivat suolistossa aiheuttaa hydrosyaanihapon muodostumista, ja pikkulapsia on kuollutkin syötyään raakoja papuja. Raakoja papuja pitäisi keittää ainakin 10 min.

      Kuivat pavut on aina liotettava, heitettävä liotusvesi pois, ja keitettävä kunnolla.

      Tietääkseni raa'oissa soijapavuissa ei ole glykosidejä .

      • papuauusipapu

        Aivan oikein - tuoreita papuja tulisi keittää noin 5-10 minuuttia tseffien ohjeiden vastaisesti ja kuivatut pavut tulisi liottaa vähintään 12 tuntia (liotusvesi pois ja huuhtelu päälle) ennen keittämistä, jonka aika riippuu pavun lajista - tarhapavut noin 30-45 minuuttia, joillakin muilla jopa tunnin.

        Keitettäessä nesteen tulee poreilla kunnolla (sata astetta) ja esim. tomaattikastikkeessa keitettäessä (chili con carne jne ...) keittoaikaa tulee lisätä kolmanneksen lisää, sillä tomaatin hapokkuus vaikuttaa hidastavasti pavun kypsymiseen ja sitä kautta lektiinin hajoamiseen.

        Välillä tekee pahaa nähdä kun tseffit käyttävät papuja suoraan puskista "kasvisruokiinsa" ajattelematta yhtään enempää reseptien hakjioita - oikein käytettyinä pavut ovat hyvä lisä ravintoon, mutta väärin käytettyinä haitallisia elimistölle. Roomalaiset aikoinaan pitivät esim. härkäpapua vaarallisena kukinnan aikaan ja tuoreena vaikkakin se oli yksi tärkeimmistä viljelykasvaista.


      • papuauusipapu kirjoitti:

        Aivan oikein - tuoreita papuja tulisi keittää noin 5-10 minuuttia tseffien ohjeiden vastaisesti ja kuivatut pavut tulisi liottaa vähintään 12 tuntia (liotusvesi pois ja huuhtelu päälle) ennen keittämistä, jonka aika riippuu pavun lajista - tarhapavut noin 30-45 minuuttia, joillakin muilla jopa tunnin.

        Keitettäessä nesteen tulee poreilla kunnolla (sata astetta) ja esim. tomaattikastikkeessa keitettäessä (chili con carne jne ...) keittoaikaa tulee lisätä kolmanneksen lisää, sillä tomaatin hapokkuus vaikuttaa hidastavasti pavun kypsymiseen ja sitä kautta lektiinin hajoamiseen.

        Välillä tekee pahaa nähdä kun tseffit käyttävät papuja suoraan puskista "kasvisruokiinsa" ajattelematta yhtään enempää reseptien hakjioita - oikein käytettyinä pavut ovat hyvä lisä ravintoon, mutta väärin käytettyinä haitallisia elimistölle. Roomalaiset aikoinaan pitivät esim. härkäpapua vaarallisena kukinnan aikaan ja tuoreena vaikkakin se oli yksi tärkeimmistä viljelykasvaista.

        Kätevintä on keittää papuja ensin suurempi määrä vedessä ja vaikka pakastaa ylimääräiset, ja sitten lisätä valmiiksi keitettyjä sopiva määrä chili sin carneen taikka vastaavaan :) Papukohtaiset keittoajat löytyy netistä, ja niitä on syytä noudattaa!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      101
      7463
    2. 83
      5102
    3. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      80
      4895
    4. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      132
      4288
    5. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      10
      3078
    6. Miksi sä valitsit

      Juuri minut sieltä?
      Ikävä
      52
      2709
    7. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      43
      2642
    8. Kerro nyt rehellisesti fiilikset?

      Rehellinem fiilis
      Suhteet
      53
      2267
    9. Törkeää toimintaa

      Todella törkeitä kaheleita niitä on Ylivieskassakin. https://www.ess.fi/uutissuomalainen/8570818
      Ylivieska
      11
      2243
    10. Suudeltiin unessa viime yönä

      Oltiin jossain rannalla jonkun avolava auton lavalla, jossa oli patja ja peitto. Uni päättyi, kun kömmit viereeni tähtit
      Ikävä
      21
      1860
    Aihe