Miksi mung-papujen pakkauksessa sanotaan, että ne voivat olla terveydelle haitallisia? Keiden terveydelle ja miksi? Onko joitain sairauksia, joita potevien olisi vältettävä mung-papuja?
Mung-pavutko haitallisia?
4
148
Vastaukset
- Raakoina
Raa'at pavut (varsinkin kidney-pavut) sisältävät mm. lektiiniä (fytohemagglutiniini), joka edistää punaisten verisolujen takertumista toisiinsa. "Veritulppa" voi aiheuttaa aivohalvauksen tai sydärin. Liottaminen (liotusvesi on kaadettava pois) ja kunnon kypsennys eliminoivat tämän myrkyn.
Paradoksaalisesti papuja ei pitäisi keitellä miedolla lämmöllä, vaan kovalla tulella, koska miedolla lämmöllä (80° C) kypsennetyt sisältävät moninkertaisesti lektiinejä raakoihin verrattuna.
Raakoja papuja ei pitäisi napsia suoraan palosta suuhun. Ne sisältävät myös glykosidejä, jotka voivat suolistossa aiheuttaa hydrosyaanihapon muodostumista, ja pikkulapsia on kuollutkin syötyään raakoja papuja. Raakoja papuja pitäisi keittää ainakin 10 min.
Kuivat pavut on aina liotettava, heitettävä liotusvesi pois, ja keitettävä kunnolla.
Tietääkseni raa'oissa soijapavuissa ei ole glykosidejä .- papuauusipapu
Aivan oikein - tuoreita papuja tulisi keittää noin 5-10 minuuttia tseffien ohjeiden vastaisesti ja kuivatut pavut tulisi liottaa vähintään 12 tuntia (liotusvesi pois ja huuhtelu päälle) ennen keittämistä, jonka aika riippuu pavun lajista - tarhapavut noin 30-45 minuuttia, joillakin muilla jopa tunnin.
Keitettäessä nesteen tulee poreilla kunnolla (sata astetta) ja esim. tomaattikastikkeessa keitettäessä (chili con carne jne ...) keittoaikaa tulee lisätä kolmanneksen lisää, sillä tomaatin hapokkuus vaikuttaa hidastavasti pavun kypsymiseen ja sitä kautta lektiinin hajoamiseen.
Välillä tekee pahaa nähdä kun tseffit käyttävät papuja suoraan puskista "kasvisruokiinsa" ajattelematta yhtään enempää reseptien hakjioita - oikein käytettyinä pavut ovat hyvä lisä ravintoon, mutta väärin käytettyinä haitallisia elimistölle. Roomalaiset aikoinaan pitivät esim. härkäpapua vaarallisena kukinnan aikaan ja tuoreena vaikkakin se oli yksi tärkeimmistä viljelykasvaista. papuauusipapu kirjoitti:
Aivan oikein - tuoreita papuja tulisi keittää noin 5-10 minuuttia tseffien ohjeiden vastaisesti ja kuivatut pavut tulisi liottaa vähintään 12 tuntia (liotusvesi pois ja huuhtelu päälle) ennen keittämistä, jonka aika riippuu pavun lajista - tarhapavut noin 30-45 minuuttia, joillakin muilla jopa tunnin.
Keitettäessä nesteen tulee poreilla kunnolla (sata astetta) ja esim. tomaattikastikkeessa keitettäessä (chili con carne jne ...) keittoaikaa tulee lisätä kolmanneksen lisää, sillä tomaatin hapokkuus vaikuttaa hidastavasti pavun kypsymiseen ja sitä kautta lektiinin hajoamiseen.
Välillä tekee pahaa nähdä kun tseffit käyttävät papuja suoraan puskista "kasvisruokiinsa" ajattelematta yhtään enempää reseptien hakjioita - oikein käytettyinä pavut ovat hyvä lisä ravintoon, mutta väärin käytettyinä haitallisia elimistölle. Roomalaiset aikoinaan pitivät esim. härkäpapua vaarallisena kukinnan aikaan ja tuoreena vaikkakin se oli yksi tärkeimmistä viljelykasvaista.Kätevintä on keittää papuja ensin suurempi määrä vedessä ja vaikka pakastaa ylimääräiset, ja sitten lisätä valmiiksi keitettyjä sopiva määrä chili sin carneen taikka vastaavaan :) Papukohtaiset keittoajat löytyy netistä, ja niitä on syytä noudattaa!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1017463
Siekkilässä ajettu ihmisten yli- mitä tapahtui? Länsi-Savo ei ole uutisoinut asiata
Manneja, vaiko matuja?835102- 804895
- 1324288
Alavuden sairaala
Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan103078- 522709
- 432642
- 532267
Törkeää toimintaa
Todella törkeitä kaheleita niitä on Ylivieskassakin. https://www.ess.fi/uutissuomalainen/8570818112243Suudeltiin unessa viime yönä
Oltiin jossain rannalla jonkun avolava auton lavalla, jossa oli patja ja peitto. Uni päättyi, kun kömmit viereeni tähtit211860