Mung-pavutko haitallisia?

hölmistynyt

Miksi mung-papujen pakkauksessa sanotaan, että ne voivat olla terveydelle haitallisia? Keiden terveydelle ja miksi? Onko joitain sairauksia, joita potevien olisi vältettävä mung-papuja?

4

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Raakoina

      Raa'at pavut (varsinkin kidney-pavut) sisältävät mm. lektiiniä (fytohemagglutiniini), joka edistää punaisten verisolujen takertumista toisiinsa. "Veritulppa" voi aiheuttaa aivohalvauksen tai sydärin. Liottaminen (liotusvesi on kaadettava pois) ja kunnon kypsennys eliminoivat tämän myrkyn.

      Paradoksaalisesti papuja ei pitäisi keitellä miedolla lämmöllä, vaan kovalla tulella, koska miedolla lämmöllä (80° C) kypsennetyt sisältävät moninkertaisesti lektiinejä raakoihin verrattuna.

      Raakoja papuja ei pitäisi napsia suoraan palosta suuhun. Ne sisältävät myös glykosidejä, jotka voivat suolistossa aiheuttaa hydrosyaanihapon muodostumista, ja pikkulapsia on kuollutkin syötyään raakoja papuja. Raakoja papuja pitäisi keittää ainakin 10 min.

      Kuivat pavut on aina liotettava, heitettävä liotusvesi pois, ja keitettävä kunnolla.

      Tietääkseni raa'oissa soijapavuissa ei ole glykosidejä .

      • papuauusipapu

        Aivan oikein - tuoreita papuja tulisi keittää noin 5-10 minuuttia tseffien ohjeiden vastaisesti ja kuivatut pavut tulisi liottaa vähintään 12 tuntia (liotusvesi pois ja huuhtelu päälle) ennen keittämistä, jonka aika riippuu pavun lajista - tarhapavut noin 30-45 minuuttia, joillakin muilla jopa tunnin.

        Keitettäessä nesteen tulee poreilla kunnolla (sata astetta) ja esim. tomaattikastikkeessa keitettäessä (chili con carne jne ...) keittoaikaa tulee lisätä kolmanneksen lisää, sillä tomaatin hapokkuus vaikuttaa hidastavasti pavun kypsymiseen ja sitä kautta lektiinin hajoamiseen.

        Välillä tekee pahaa nähdä kun tseffit käyttävät papuja suoraan puskista "kasvisruokiinsa" ajattelematta yhtään enempää reseptien hakjioita - oikein käytettyinä pavut ovat hyvä lisä ravintoon, mutta väärin käytettyinä haitallisia elimistölle. Roomalaiset aikoinaan pitivät esim. härkäpapua vaarallisena kukinnan aikaan ja tuoreena vaikkakin se oli yksi tärkeimmistä viljelykasvaista.


      • papuauusipapu kirjoitti:

        Aivan oikein - tuoreita papuja tulisi keittää noin 5-10 minuuttia tseffien ohjeiden vastaisesti ja kuivatut pavut tulisi liottaa vähintään 12 tuntia (liotusvesi pois ja huuhtelu päälle) ennen keittämistä, jonka aika riippuu pavun lajista - tarhapavut noin 30-45 minuuttia, joillakin muilla jopa tunnin.

        Keitettäessä nesteen tulee poreilla kunnolla (sata astetta) ja esim. tomaattikastikkeessa keitettäessä (chili con carne jne ...) keittoaikaa tulee lisätä kolmanneksen lisää, sillä tomaatin hapokkuus vaikuttaa hidastavasti pavun kypsymiseen ja sitä kautta lektiinin hajoamiseen.

        Välillä tekee pahaa nähdä kun tseffit käyttävät papuja suoraan puskista "kasvisruokiinsa" ajattelematta yhtään enempää reseptien hakjioita - oikein käytettyinä pavut ovat hyvä lisä ravintoon, mutta väärin käytettyinä haitallisia elimistölle. Roomalaiset aikoinaan pitivät esim. härkäpapua vaarallisena kukinnan aikaan ja tuoreena vaikkakin se oli yksi tärkeimmistä viljelykasvaista.

        Kätevintä on keittää papuja ensin suurempi määrä vedessä ja vaikka pakastaa ylimääräiset, ja sitten lisätä valmiiksi keitettyjä sopiva määrä chili sin carneen taikka vastaavaan :) Papukohtaiset keittoajat löytyy netistä, ja niitä on syytä noudattaa!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      191
      11529
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      58
      5469
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      46
      2757
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      40
      2395
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1861
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      44
      1825
    7. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      29
      1664
    8. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      6
      1476
    9. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      41
      1470
    10. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      12
      1416
    Aihe