Työpaikka jossa ei ole mitään työehtosopimusta, kuka auttaa??

hidas hämäläinenkö

Olen työsuhteessa , ensin 2kk ja jatkettu sitten 4llä kuukaudella Työnantaja saa minusta palkkatukea.Palkkani on kuitenkin alle siivojiin yleensä käytettävän työehtosopimuksen ollen nyt 9.3e/tunti.Kysyttäessä mitä tes:ä täällä noudatetaan on vastaus ollut "yleistä työehtosopimusta" elikkä käytännössä ei mitään.
Työnantaja järjestäytämätön.Palkassani maksetaan myös lomat ulos etukäteen % määrällä laskettuna joka palkasta eli kertyneistä 8 lomapäivästä saan pitää näillä näkymim vain 3pv jotka palkatonta vapaata..

Työterveyshuoltoakaan ei ole osoitettu.
Kysyttyäni te -keskukselta että kuka valvoo palkkatuella palkattujen työsopimusten laillisuutta palkkatukea myönnettäessä ja selitin tilannetta oli vastaus että meitä koskevat samat lait kuin muitakin kun olen työsuhteessa

Liiton toimitsijan neuvot olivat hyvin ylimalkaisia. Kuulemma pätkötöissä lomat saa maksaa ulos jne jne. Tessi asiaan ei osannut ottaa kantaa koska kyseessä monialainen yritys eli melko mahdoton määrittää mitään työehtosopimusta.
Tssin kokonaan puuttuessa alin käypä palkka on 7,85 e/h, jota noudatetaan esim. näitä palkkatukipäätöksissä.Itselläni siis nyt 9.3e/tunti. Kiinteistöhuoltoalan tessin mukaan siivoojan alin palkka 9.56e/tunti. Mitään korotuksiahan ei tarvitse maksaa jos ei kerta ole tessiä. Työajat, lepotauot ym on täysin mielivaltaisia kun ei ole työehtosopimusta mistä mitään tarkistaa...
Työpaikka voi hakea minusta valtion tukea vielä 6lle kuukaudelle..

Eli ilmeisestikin pitäisi suostua tes huonompaan palkkaan ja valtion tuella?Työsopimuksessani lukee , että noudatetaan työehtosopimus lakia, joka tessin puuttuessa on kyllä hyvin suppea...Yrityksessä muitakin työntekijöitä jotka saavat osa jopa huonompaa palkkaa kuin mitä itse saan.

Minusta saa vielä 6kk hakea valtion tukea. Tulossa oleva sopimus on kuitenkin ilmeisestikin toistaiseksi voimassa oleva. Mistään palkankorotuksesta ei varmaankaan tarvitse haaveilla kun tessiä ei kerran ole, eikä sitä kuulemma oikein voi edes määrittää...Tässähän on työnantajille selkeä porsaanreikä olla maksamatta yleisesti hyväksyttyjen työehtosopimusten mukaista palkkaa. Tarvitsee vain olla monta ainakin 4 erilaista toimialaa ja yhtiömuodoksi osuuskunta!

Meillä ei ole luottamusmiestä tai työsuojeluvaltuutettua koska työntekijöitäkin on alle 10.

4

160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tes;n käyttö

      Lain mukaan käytettävä TES on oltava kaikkien nähtävillä työpaikalla, esim. intranetissä tai ilmoitustululla jonne kaikilla on vapaa pääsy. Mitään "yleistä työehtosopimusta" ei ole olemassa, vaan työnantajan on kerrottava mitä TES:ä työpaikalla sovelletaan. Ja TES määräytyy pääasiallisen toimialan mukaan, eli jos kiinteistön huolto on pääasiallinen toimiala käytetään PAM:n neuvottelemaa TES:ä.

      TES:n soveltaminen ei riipu työnantajan kuulumisesta oman alan liittoon, kunhan TES on saanut Yleissitovan-statuksen. Silloin TES:ä käytetään ensimmäsen palkatun työntekijän jälkeen.

      Vai tarkoitetaanko tuolla "yleistä työehtosopimuksella" Työsopimuslakia? Tätähän käytetään vain, jos kyseiselle alalle ei ole saatu neuvoteltua yleissitovaa tai sitovaa työehtosopimusta (toisinsanoen sitoo vain niitä yrityksiä jotka ovat sopimuksen allekirjoittaneet), joka on kuitenkin aika harvinasta työntekijä ammateissa.



      Pikaisesti etsittynä TES:n käytöstä osuuskunnassa on Pellervon sivuilla seuraavanlainen tieto:

      Työnantajan ja työntekijän tiedot


      * Sovellettava työehtosopimus; noudatettava TES määräytyy kunkin työntekijän tosiasiassa tekemän työn mukaan. Monitoimialaisella osuuskunnalla voi olla käytössä monta eri työehtosopimusta.

      http://pellervo.fi/tietoa-osuustoiminnasta/osuuskuntaneuvonta/osuuskunnan-perustaminen/osuuskunnan-perustajan-muistilista/


      Jos olet ammattiliiton jäsen mene sinne liiton toimitsijan juttusille uudestaan ja keskustele asiasta. Jos olet jonkin muun kuin PAM:n jäsen ei ole merkitystä, koska liitot kyllä auttavat toisiaan asioiden hoidossa. Jos asiat eivät hoidu omassa liitossa ota yhteyttä suoraan PAM:in ja kerro tilanteesi sinne ja samalla kerro minkä liiton jäsen olet. Omakohtaisesti olen kerran hoitanut asioita juuri kerrotulla tavalla, kun oma liitto ei voinut auttaa, mutta lähettivät oikean liiton toimistoon juttelemaan ja sitä kautta asiat hoituivat kuntoon.

    • alkup aloittaja

      Liiton toimitsija oli sitä mieltä että moniala yrityksessä, jonka yhtiömuoto työosuuskunta on tessiä mahdoton määrittää...Eli tyydyttävä osaani???

      • tes;n käyttö

        Ei tietenkään, asiaa on vain selvitettävä tarkemmin. Soita sinne liiton pääpaikkaan ja pyydä puhelimeen joku joka tietää asiasta enemmän. Paikallistoimiston toimitsija ei välttämättä tiedä kaikista asioista kaikkea, vaikka sitä ei välttämättä heti myönnäkkään. On vaikea uskoa, että suomesta löytyy yhtiömuoto jolle ei voida selvittää käytettävää työehtosopimusta.

        Tuossa Pellervon linkistä on lainattunakin se oleellinen, eli jokaiseen työntekijään sovelletaan sen alan työehtosopimusta jota pääasiallinen työ on. Eli jos työ on pääasiallisesti siivousta sovelletaan kyseiseen työntekijään pam:n kyseisen alan tes:ä.


    • Riistoa riittää

      Esimerkiksi puhelinmyynnissä ei ole olemassa minkäänlaista yleissitovaa tessiä, joten työsuhteen sisältö voi olla ihan mitä tahansa tuntimääristä palkkaukseen, lomiin ja palkkaehtoihin asti... on tullut elettyä tuolla touhulla muutama vuosi, enää en jaksa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      294
      3286
    2. 202
      2908
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2504
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      224
      1969
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      15
      1398
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1308
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      163
      1252
    Aihe