Makkarakastike

hivensuolainen

Pieni vinkki kaikille makkarakastikkeen tekijöille - jättäkää kastike suolaamatta ja lisätkää ruskistetut makkaran palat siihen, pari ruokalusikallista jauhoa sekaan, vettä noin puoli litraa, sekoitus ja antakaa muhia kannen alla miedolla lämmöllä vajaan tunnin ajan aina välillä sekoittaen. Näin makkaroiden sisältämä suola maustaa kastikkeen ja siitä ei tule tönkkösuolattua - makkarat sisältävät paljon suolaa (2-2,5%) ja pikaisesti tehtynä ja maustettuna kastikkeen suolapitoisuus on huomattava.

Lisäksi pitkä haudutus tuottaa kauniin ruskean kastikkeen ilman jauhojen ruskistamista, mikä monille on vaikeaa - pelkästään ruskistetuista makkaroista irtoava väri ja vehnäjauhojen kypsyminen riittää. Samaten pitkällä haudutuksella esim. sipuli pehmenee huomaamattomaksi ja käytettyjen yrttien maut syvenevät.

Kastikkeen voi maustaa loppuvaiheessa esim. peppalla ja sinapilla, jos makua jää uupumaan.

12

449

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvämaku

      No on kyllä ankea ohje. Lihaliemeen se kastike pitää tehdä.

    • makkarankeksijä

      Todellista perinneruokaa?

      • nitriittinakki

        Itseasiassa läskisoossi ja makkarakastike ovat suomalaista perinneruokaa oikein tehtyinä.

        Ohjeen tarkoitus on auttaa ihmisiä saamasta liikaa suolaa ravinnostaan - nitriittinakeissa sitä on jo enemmän kuin riittävästi vaikka kylmänä maistaen siltä ei tunnukaan.


    • iso vinkki

      Mikäs alottelija täällä koittaa opettaa uusavuttomia makkarakastikkeen tekoon, Niin ja mikä ihmeen makkaroista irtoava väri ? Yrtit makkarakastikkeessa ? häh ?
      Kauhaa komisenkytä vuotta pyöritelleenä takuuvarma ohje

      Täyslihamakkaraa, tai hk blöö
      Sipulikuutioita
      - ruskista ,älä polta, voissa pannulla, ripota päälle vehnäjuhoja n 2-3 rkl
      Kaada päälle kylmää vettä, sekoita tehokkaasti ja liheliemikuutio ja laakerinlehti sekaan

      Anna porista miedolla lämöllä puolisen tuntia

      Maustekurkku
      - pieneittynä, sinappia, ketsuppia ja kermaa loraus vähän ennen tarjoilua

      Jos kastike on liian paskua, lorauta maustekurkun lientä sekaan

      Niin ja mitään suolaa tähän EI lisätä, liemikuutio ja makkara riittää

      • nitriittinakki

        Siis mitään suolaa ei muka lisätä kunhan vähän liemikuutiota, maustekurkunlientä, ketsuppia, sinappia ja makkaroiden suola - lopputulemana tönkkösuolattu kastike, jonka syötyään joutuu juomaan vettä loppuillan.

        Te ette sitten huomaa miten paljon suolaa jo pelkkä makkara sisältää liemikuutioista puhumattakaan. Pelkkä makkaran suola riittää kunhan antaa kastikkeen muhia jonkun aikaan.

        Ja kyllä - jauhoja ei ole pakko ruskistaa, jos sitä ei osaa - makkaroiden ja sipulien ruskistuminen riittää kastikkeen väriin - kokeile, jos et usko. Aluksi jauhojen ja veden jälkeen kastike on valjun värinen, mutta anna muhia vajaan tunnin niin värikin on muuttunut tummemmaksi jauhojen kypsymisen ja makkaroiden paistopinnasta irtoavan värin myötä.

        Varsinainen suomalainen ruskeakastike tehdään laittaen pannulle sama määrä voita ja vehnäjauhoja sekoittaen ne tasaiseksi massaksi, ruskistaen se tummaksi muttei palaneeksi, keitettyä vettä sekaan ja sekoittaen tasaiseksi, maustaminen suolalla ja pippurilla.

        Makkaroiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne sisältävät välillä hyvinkin paljon suolaa - itse tarkistan maun loppuvaiheessa ennen suolan lisäämistä kastikkeeseen - yleensä sitä ei tarvitse lisätä, ehkä vähän peppaa ja sinappia.


      • iso vinkki
        nitriittinakki kirjoitti:

        Siis mitään suolaa ei muka lisätä kunhan vähän liemikuutiota, maustekurkunlientä, ketsuppia, sinappia ja makkaroiden suola - lopputulemana tönkkösuolattu kastike, jonka syötyään joutuu juomaan vettä loppuillan.

        Te ette sitten huomaa miten paljon suolaa jo pelkkä makkara sisältää liemikuutioista puhumattakaan. Pelkkä makkaran suola riittää kunhan antaa kastikkeen muhia jonkun aikaan.

        Ja kyllä - jauhoja ei ole pakko ruskistaa, jos sitä ei osaa - makkaroiden ja sipulien ruskistuminen riittää kastikkeen väriin - kokeile, jos et usko. Aluksi jauhojen ja veden jälkeen kastike on valjun värinen, mutta anna muhia vajaan tunnin niin värikin on muuttunut tummemmaksi jauhojen kypsymisen ja makkaroiden paistopinnasta irtoavan värin myötä.

        Varsinainen suomalainen ruskeakastike tehdään laittaen pannulle sama määrä voita ja vehnäjauhoja sekoittaen ne tasaiseksi massaksi, ruskistaen se tummaksi muttei palaneeksi, keitettyä vettä sekaan ja sekoittaen tasaiseksi, maustaminen suolalla ja pippurilla.

        Makkaroiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne sisältävät välillä hyvinkin paljon suolaa - itse tarkistan maun loppuvaiheessa ennen suolan lisäämistä kastikkeeseen - yleensä sitä ei tarvitse lisätä, ehkä vähän peppaa ja sinappia.

        Joo ei. Ei lisätä suolaa.
        Liemikuutio on muuten puolelle litralle nestettä tarkoitettu, jos laittaa sinappia ja ketsuppia öbaut puolitoista ruokalusikkaa niin ei ne sitä suolaa. Maustekurkun liemessä on etikkaa ja sokeria pääosin.

        Et vissiin usko- no kokeile.

        Mikähän ihme mauste on peppa ? Neuvokoon muna nyt kanaa.
        Jos tarkoitat pippuria, aika harvoin sitä kyllä makkarasoossiin laitan, keittoon kokonaisia MAUSTE (ei musta) pippureita.

        Ikinä en kyllä makkaraa keitä yli tuntia vehnäjauhoissa mutta tee sinä kuten tykkäät.


      • jadiabetestäpukkaa
        iso vinkki kirjoitti:

        Joo ei. Ei lisätä suolaa.
        Liemikuutio on muuten puolelle litralle nestettä tarkoitettu, jos laittaa sinappia ja ketsuppia öbaut puolitoista ruokalusikkaa niin ei ne sitä suolaa. Maustekurkun liemessä on etikkaa ja sokeria pääosin.

        Et vissiin usko- no kokeile.

        Mikähän ihme mauste on peppa ? Neuvokoon muna nyt kanaa.
        Jos tarkoitat pippuria, aika harvoin sitä kyllä makkarasoossiin laitan, keittoon kokonaisia MAUSTE (ei musta) pippureita.

        Ikinä en kyllä makkaraa keitä yli tuntia vehnäjauhoissa mutta tee sinä kuten tykkäät.

        Peppa on mustapippuri kansanomaisesti sanottuna vaikka peppa terminä voidankiin yhdistää myös peppuun eli takapuoleen.

        Maustepippuri ei varsinaisesti ole pippuri vaikka mauste onkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Maustepippuri. Oikeastaan ainoa mauste, jota naiseni suostuu laittamaan lihapulliin - suotakoon se hänelle, sillä pullat ovat maultaan hyviä.

        Niin maustekurkun liemessä kuin sinapissa ja ketsupissa on suolaa, joten kastikkeesi on maustettu suolalla, suolalla ja suolalla ja juuri tätä yritin ohjeellani välttää - pelkästään makkaran sisältämä suola riittää maustamaan kastikkeen kunhan antaa sen muhia rauhassa riittävän kauan.

        Et näemmä ymmärrä, mutta kastikkeesi suolapitoisuus on jotain 5 % luokkaa eli yli minkään suosituksen.


      • Mesu2
        jadiabetestäpukkaa kirjoitti:

        Peppa on mustapippuri kansanomaisesti sanottuna vaikka peppa terminä voidankiin yhdistää myös peppuun eli takapuoleen.

        Maustepippuri ei varsinaisesti ole pippuri vaikka mauste onkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Maustepippuri. Oikeastaan ainoa mauste, jota naiseni suostuu laittamaan lihapulliin - suotakoon se hänelle, sillä pullat ovat maultaan hyviä.

        Niin maustekurkun liemessä kuin sinapissa ja ketsupissa on suolaa, joten kastikkeesi on maustettu suolalla, suolalla ja suolalla ja juuri tätä yritin ohjeellani välttää - pelkästään makkaran sisältämä suola riittää maustamaan kastikkeen kunhan antaa sen muhia rauhassa riittävän kauan.

        Et näemmä ymmärrä, mutta kastikkeesi suolapitoisuus on jotain 5 % luokkaa eli yli minkään suosituksen.

        Iso vinkki tarkoitti, ettei lisättyä suolaa, jonka ravintola-alan ammattilaiset kyllä heti ymmärtävät. Mutta täällähän suuri osa on tavallisia pulliaisia, jotka ei oikeesti ymmärrä ruuanlaitosta hölkäsen pöläystä.
        ja en kyllä ole kuullut pippuria kansanomaisesti sanottavan pepaksi, vaikka olen ollut keittiössä vuodesta 1979 alkaen.


      • mesulleviikseen
        Mesu2 kirjoitti:

        Iso vinkki tarkoitti, ettei lisättyä suolaa, jonka ravintola-alan ammattilaiset kyllä heti ymmärtävät. Mutta täällähän suuri osa on tavallisia pulliaisia, jotka ei oikeesti ymmärrä ruuanlaitosta hölkäsen pöläystä.
        ja en kyllä ole kuullut pippuria kansanomaisesti sanottavan pepaksi, vaikka olen ollut keittiössä vuodesta 1979 alkaen.

        Lisätyä suolaa kuitenkin tuli kaikesta maustekastikkeista ja lihaliemestä ilman tarvitsematta lsätä sitä enää suolapurkista.

        Ns. ammattilainen eikä muka ole koskaan kuullut sanaa peppa - ehkä pitäisi putsata korvansa ja opetella tavoille.

        Jo 35 vuotta tehden paskaa eikä vieläkään ole oppinut tavoille - hyi häpeä.


      • Mesu2
        mesulleviikseen kirjoitti:

        Lisätyä suolaa kuitenkin tuli kaikesta maustekastikkeista ja lihaliemestä ilman tarvitsematta lsätä sitä enää suolapurkista.

        Ns. ammattilainen eikä muka ole koskaan kuullut sanaa peppa - ehkä pitäisi putsata korvansa ja opetella tavoille.

        Jo 35 vuotta tehden paskaa eikä vieläkään ole oppinut tavoille - hyi häpeä.

        Niin siis selvitykseksi, Jos sanotaan ei lisättyä suolaa tarkoittan siis ettei liemien ym. lisäksi ole enää lisätty suolaa puhtaana suolana.

        Hmm.. muuten aika asiaton kommentti tuo yllä oleva, joka ei näköjään itse osaa tapoja, joita kyllä opetetaan alan ammattilaisille ravintolakoulussa.


    • fakiiri kronblom

      jaaHans onko lidlin grillimakkaradissaaja hra/rva tönkkösuola taas liikenteessä.

      • taianomainen

        Haista hans sinunkin vilkkuvillesi jos et parempaa keksi.

        Lliiterin huora ei paljon eineksiä naamavärkillään paranna - kuraa mikä kuraa vaikka mikkeliini-ukko niitä mainostaisi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      83
      7111
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7063
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      109
      6168
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5414
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5238
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      63
      5205
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5108
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4595
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      17
      3477
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3390
    Aihe