Makkarakastike

hivensuolainen

Pieni vinkki kaikille makkarakastikkeen tekijöille - jättäkää kastike suolaamatta ja lisätkää ruskistetut makkaran palat siihen, pari ruokalusikallista jauhoa sekaan, vettä noin puoli litraa, sekoitus ja antakaa muhia kannen alla miedolla lämmöllä vajaan tunnin ajan aina välillä sekoittaen. Näin makkaroiden sisältämä suola maustaa kastikkeen ja siitä ei tule tönkkösuolattua - makkarat sisältävät paljon suolaa (2-2,5%) ja pikaisesti tehtynä ja maustettuna kastikkeen suolapitoisuus on huomattava.

Lisäksi pitkä haudutus tuottaa kauniin ruskean kastikkeen ilman jauhojen ruskistamista, mikä monille on vaikeaa - pelkästään ruskistetuista makkaroista irtoava väri ja vehnäjauhojen kypsyminen riittää. Samaten pitkällä haudutuksella esim. sipuli pehmenee huomaamattomaksi ja käytettyjen yrttien maut syvenevät.

Kastikkeen voi maustaa loppuvaiheessa esim. peppalla ja sinapilla, jos makua jää uupumaan.

12

301

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvämaku

      No on kyllä ankea ohje. Lihaliemeen se kastike pitää tehdä.

    • makkarankeksijä

      Todellista perinneruokaa?

      • nitriittinakki

        Itseasiassa läskisoossi ja makkarakastike ovat suomalaista perinneruokaa oikein tehtyinä.

        Ohjeen tarkoitus on auttaa ihmisiä saamasta liikaa suolaa ravinnostaan - nitriittinakeissa sitä on jo enemmän kuin riittävästi vaikka kylmänä maistaen siltä ei tunnukaan.


    • iso vinkki

      Mikäs alottelija täällä koittaa opettaa uusavuttomia makkarakastikkeen tekoon, Niin ja mikä ihmeen makkaroista irtoava väri ? Yrtit makkarakastikkeessa ? häh ?
      Kauhaa komisenkytä vuotta pyöritelleenä takuuvarma ohje

      Täyslihamakkaraa, tai hk blöö
      Sipulikuutioita
      - ruskista ,älä polta, voissa pannulla, ripota päälle vehnäjuhoja n 2-3 rkl
      Kaada päälle kylmää vettä, sekoita tehokkaasti ja liheliemikuutio ja laakerinlehti sekaan

      Anna porista miedolla lämöllä puolisen tuntia

      Maustekurkku
      - pieneittynä, sinappia, ketsuppia ja kermaa loraus vähän ennen tarjoilua

      Jos kastike on liian paskua, lorauta maustekurkun lientä sekaan

      Niin ja mitään suolaa tähän EI lisätä, liemikuutio ja makkara riittää

      • nitriittinakki

        Siis mitään suolaa ei muka lisätä kunhan vähän liemikuutiota, maustekurkunlientä, ketsuppia, sinappia ja makkaroiden suola - lopputulemana tönkkösuolattu kastike, jonka syötyään joutuu juomaan vettä loppuillan.

        Te ette sitten huomaa miten paljon suolaa jo pelkkä makkara sisältää liemikuutioista puhumattakaan. Pelkkä makkaran suola riittää kunhan antaa kastikkeen muhia jonkun aikaan.

        Ja kyllä - jauhoja ei ole pakko ruskistaa, jos sitä ei osaa - makkaroiden ja sipulien ruskistuminen riittää kastikkeen väriin - kokeile, jos et usko. Aluksi jauhojen ja veden jälkeen kastike on valjun värinen, mutta anna muhia vajaan tunnin niin värikin on muuttunut tummemmaksi jauhojen kypsymisen ja makkaroiden paistopinnasta irtoavan värin myötä.

        Varsinainen suomalainen ruskeakastike tehdään laittaen pannulle sama määrä voita ja vehnäjauhoja sekoittaen ne tasaiseksi massaksi, ruskistaen se tummaksi muttei palaneeksi, keitettyä vettä sekaan ja sekoittaen tasaiseksi, maustaminen suolalla ja pippurilla.

        Makkaroiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne sisältävät välillä hyvinkin paljon suolaa - itse tarkistan maun loppuvaiheessa ennen suolan lisäämistä kastikkeeseen - yleensä sitä ei tarvitse lisätä, ehkä vähän peppaa ja sinappia.


      • iso vinkki
        nitriittinakki kirjoitti:

        Siis mitään suolaa ei muka lisätä kunhan vähän liemikuutiota, maustekurkunlientä, ketsuppia, sinappia ja makkaroiden suola - lopputulemana tönkkösuolattu kastike, jonka syötyään joutuu juomaan vettä loppuillan.

        Te ette sitten huomaa miten paljon suolaa jo pelkkä makkara sisältää liemikuutioista puhumattakaan. Pelkkä makkaran suola riittää kunhan antaa kastikkeen muhia jonkun aikaan.

        Ja kyllä - jauhoja ei ole pakko ruskistaa, jos sitä ei osaa - makkaroiden ja sipulien ruskistuminen riittää kastikkeen väriin - kokeile, jos et usko. Aluksi jauhojen ja veden jälkeen kastike on valjun värinen, mutta anna muhia vajaan tunnin niin värikin on muuttunut tummemmaksi jauhojen kypsymisen ja makkaroiden paistopinnasta irtoavan värin myötä.

        Varsinainen suomalainen ruskeakastike tehdään laittaen pannulle sama määrä voita ja vehnäjauhoja sekoittaen ne tasaiseksi massaksi, ruskistaen se tummaksi muttei palaneeksi, keitettyä vettä sekaan ja sekoittaen tasaiseksi, maustaminen suolalla ja pippurilla.

        Makkaroiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne sisältävät välillä hyvinkin paljon suolaa - itse tarkistan maun loppuvaiheessa ennen suolan lisäämistä kastikkeeseen - yleensä sitä ei tarvitse lisätä, ehkä vähän peppaa ja sinappia.

        Joo ei. Ei lisätä suolaa.
        Liemikuutio on muuten puolelle litralle nestettä tarkoitettu, jos laittaa sinappia ja ketsuppia öbaut puolitoista ruokalusikkaa niin ei ne sitä suolaa. Maustekurkun liemessä on etikkaa ja sokeria pääosin.

        Et vissiin usko- no kokeile.

        Mikähän ihme mauste on peppa ? Neuvokoon muna nyt kanaa.
        Jos tarkoitat pippuria, aika harvoin sitä kyllä makkarasoossiin laitan, keittoon kokonaisia MAUSTE (ei musta) pippureita.

        Ikinä en kyllä makkaraa keitä yli tuntia vehnäjauhoissa mutta tee sinä kuten tykkäät.


      • jadiabetestäpukkaa
        iso vinkki kirjoitti:

        Joo ei. Ei lisätä suolaa.
        Liemikuutio on muuten puolelle litralle nestettä tarkoitettu, jos laittaa sinappia ja ketsuppia öbaut puolitoista ruokalusikkaa niin ei ne sitä suolaa. Maustekurkun liemessä on etikkaa ja sokeria pääosin.

        Et vissiin usko- no kokeile.

        Mikähän ihme mauste on peppa ? Neuvokoon muna nyt kanaa.
        Jos tarkoitat pippuria, aika harvoin sitä kyllä makkarasoossiin laitan, keittoon kokonaisia MAUSTE (ei musta) pippureita.

        Ikinä en kyllä makkaraa keitä yli tuntia vehnäjauhoissa mutta tee sinä kuten tykkäät.

        Peppa on mustapippuri kansanomaisesti sanottuna vaikka peppa terminä voidankiin yhdistää myös peppuun eli takapuoleen.

        Maustepippuri ei varsinaisesti ole pippuri vaikka mauste onkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Maustepippuri. Oikeastaan ainoa mauste, jota naiseni suostuu laittamaan lihapulliin - suotakoon se hänelle, sillä pullat ovat maultaan hyviä.

        Niin maustekurkun liemessä kuin sinapissa ja ketsupissa on suolaa, joten kastikkeesi on maustettu suolalla, suolalla ja suolalla ja juuri tätä yritin ohjeellani välttää - pelkästään makkaran sisältämä suola riittää maustamaan kastikkeen kunhan antaa sen muhia rauhassa riittävän kauan.

        Et näemmä ymmärrä, mutta kastikkeesi suolapitoisuus on jotain 5 % luokkaa eli yli minkään suosituksen.


      • Mesu2
        jadiabetestäpukkaa kirjoitti:

        Peppa on mustapippuri kansanomaisesti sanottuna vaikka peppa terminä voidankiin yhdistää myös peppuun eli takapuoleen.

        Maustepippuri ei varsinaisesti ole pippuri vaikka mauste onkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Maustepippuri. Oikeastaan ainoa mauste, jota naiseni suostuu laittamaan lihapulliin - suotakoon se hänelle, sillä pullat ovat maultaan hyviä.

        Niin maustekurkun liemessä kuin sinapissa ja ketsupissa on suolaa, joten kastikkeesi on maustettu suolalla, suolalla ja suolalla ja juuri tätä yritin ohjeellani välttää - pelkästään makkaran sisältämä suola riittää maustamaan kastikkeen kunhan antaa sen muhia rauhassa riittävän kauan.

        Et näemmä ymmärrä, mutta kastikkeesi suolapitoisuus on jotain 5 % luokkaa eli yli minkään suosituksen.

        Iso vinkki tarkoitti, ettei lisättyä suolaa, jonka ravintola-alan ammattilaiset kyllä heti ymmärtävät. Mutta täällähän suuri osa on tavallisia pulliaisia, jotka ei oikeesti ymmärrä ruuanlaitosta hölkäsen pöläystä.
        ja en kyllä ole kuullut pippuria kansanomaisesti sanottavan pepaksi, vaikka olen ollut keittiössä vuodesta 1979 alkaen.


      • mesulleviikseen
        Mesu2 kirjoitti:

        Iso vinkki tarkoitti, ettei lisättyä suolaa, jonka ravintola-alan ammattilaiset kyllä heti ymmärtävät. Mutta täällähän suuri osa on tavallisia pulliaisia, jotka ei oikeesti ymmärrä ruuanlaitosta hölkäsen pöläystä.
        ja en kyllä ole kuullut pippuria kansanomaisesti sanottavan pepaksi, vaikka olen ollut keittiössä vuodesta 1979 alkaen.

        Lisätyä suolaa kuitenkin tuli kaikesta maustekastikkeista ja lihaliemestä ilman tarvitsematta lsätä sitä enää suolapurkista.

        Ns. ammattilainen eikä muka ole koskaan kuullut sanaa peppa - ehkä pitäisi putsata korvansa ja opetella tavoille.

        Jo 35 vuotta tehden paskaa eikä vieläkään ole oppinut tavoille - hyi häpeä.


      • Mesu2
        mesulleviikseen kirjoitti:

        Lisätyä suolaa kuitenkin tuli kaikesta maustekastikkeista ja lihaliemestä ilman tarvitsematta lsätä sitä enää suolapurkista.

        Ns. ammattilainen eikä muka ole koskaan kuullut sanaa peppa - ehkä pitäisi putsata korvansa ja opetella tavoille.

        Jo 35 vuotta tehden paskaa eikä vieläkään ole oppinut tavoille - hyi häpeä.

        Niin siis selvitykseksi, Jos sanotaan ei lisättyä suolaa tarkoittan siis ettei liemien ym. lisäksi ole enää lisätty suolaa puhtaana suolana.

        Hmm.. muuten aika asiaton kommentti tuo yllä oleva, joka ei näköjään itse osaa tapoja, joita kyllä opetetaan alan ammattilaisille ravintolakoulussa.


    • fakiiri kronblom

      jaaHans onko lidlin grillimakkaradissaaja hra/rva tönkkösuola taas liikenteessä.

      • taianomainen

        Haista hans sinunkin vilkkuvillesi jos et parempaa keksi.

        Lliiterin huora ei paljon eineksiä naamavärkillään paranna - kuraa mikä kuraa vaikka mikkeliini-ukko niitä mainostaisi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      110
      2850
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2334
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1947
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1630
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1345
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      286
      1176
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      991
    Aihe