Paljonko pitäis olla leivinuunissa lämpöä ennenkuin laitatte kinkun sinne?
Tiedän että jokainen uuni on omanlaisensa mutta kertokaa kuinka itse sen teette ja minkälaisessa leivinuunissa?
Pakko tehdä tänään harjoituskinkku : )
Toivon vastauksia piakkoin!!!
KINKKU LEIVINUUNISSA?
5
21764
Vastaukset
- Erämies
Lämpöä ei tarvitse olla kuin 100 astetta mutta sitä pitää olla pitkään.
Perinteinen käytäntö on lämmittää leivinuunia kunnolla, useampi pesällinen puita. Jos iso uuni niin jo edellisenä päivänä pari pesällistä.
Ensin paistetaan piirakat ja joulutortut jotka tarvitsevat kovan lämmön 200 astetta, sitten laatikkoruokia ja lopuksi pitkää kypsytystä tarvitsevat kinkut ym.
Eli alkulämpötila 120 - 100 astetta ja aikaa monta tuntia, esim. yön yli. Liha kypsyy vielä 70 - 80 asteen jälkilämmössä.
Iso, monen kilon kinkku, vaatii aikaa. Tärkeätä muistaa ottaa kinkku huoneenlämpöön reilusti ennen uuniin laittoa!- pete
Entä oletteko käyttänyt paistopussia vai onko joku muu hyväksi havaittu menetelmä? Vai onko kinkku vain uunivuuassa?
- LONGI
pete kirjoitti:
Entä oletteko käyttänyt paistopussia vai onko joku muu hyväksi havaittu menetelmä? Vai onko kinkku vain uunivuuassa?
Sori kun tulee vähän myöhään, mutta ens jouluksi ehtii ainakin. Eli itse en käytä paistopussia leivinuunissa koska tahdon kinkkuun eri maun kun sähköuunissa. Kaikki uunit käyttäytyy erilailla opetelkaa omanne. Itse tein viime jouluna ekaa kertaa tiilerin takkaleivinuunissa. Onnistui mainiosti näin. Pidin edellisenä iltana leivinuunissa kunnolla tulta pari pesällistä (tulien sammuttua uunissa oli 320°). Kun seuraavana päivänä laitoin kinkun uuniin mittarissa lukema 150°. Huoneenlämpöinen kinkku jäähdytti uunin parissa tunnissa ja uuninlämpömittari näytti enään 90° ajattelin että mitähän tästä tulee ja laskin tunnit, että kauan saan nukkua. Kun sitten kello herätti ja menin katsomaan kinttua, uunissa oli taas 110° ja kinkussa 80°, luulin kinkun menneen jo liikaa ylikypsäksi, mutta eipäs ollutkaan se oli paras kinkku mitä meillä on koskaan ollut. Sitä pystyi leikkaamaan hajoamatta ja se oli mehevä.
- jonna
Meidän leivinnuuni on ikivanha, ajalta ennen sähköuunia, ja joulukinkkumme on lähes aina paistettu siinä, edesmennyt mummomme osasi kinkunpaiston niksit, mutta onnistuu se meiltä jälkipolviltakin. Uunin lämpötilan tunteminen kannattaa opetella niin että tietää kauanko uunissa pysyy se sata astetta, kannattaa hankkia lämpömittari uuniin eikä sinnitellä kinkkumittarilla. Erämiehen viestissä oli paistolämpötilat mainittu hyvin, eli 120 asteista kuumempaan ei kannata laittaa! Meillä kinkku on ollut jälkilämmössä yön yli.
- sow68
pelkältä intuitiopohjalta;
poltat pari kunnon pesällistä puita
laitat huoneenlämpöisen kinkun (noin 7 kg) uuniin
annat olla uunissa n 12 tuntia
jos kinkku on isompi, lämmitä uuni kuumemmaksi
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?
Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot5853889Muuttaisiko viesti mitään
Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j483328- 382801
Valpuri Nykänen elokapina
Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.662769Oon vähän ihastunut suhun nainen
Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)192154- 322101
Se että tavattiin
Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni121977- 291865
Oot pala mun sielua
Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my171810Hei T........
Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu471759