Painekattila

paineet pienentää

on niin mahtava. Maut tulevat syviksi ja laajoiksi. Ainesten oma maku on niin vahva, että ei paljon muita mausteita kaipaa. Minulla oli painekattilasta kovin vanhanaikainen käsitys, nykyajan systeemi on kätevä ja turvallinen. Keittoaika lyhenee huimasti ja energiaa säästyy, kun homma hoituu minimilämmöllä. Olen hurahtanut pahasti ja koko ajan löytyy lisää käyttötapoja.
Perinteisin meillä on hernekeitto. Tavallisessa kattilassa hyvin muhineen paksun keiton valmistumiseen menee 2-3tuntia, painekattilassa 40-60min. Laitan herneet ja jäisen savupotkan ja se on siinä. http://hellapoliisi.yhteishyva.fi/2014/02/09/hernekeitto-painekattilassa/

Kaikkien papujen ja jyvien keittoaika lyhenee huimasti, esim kokonainen esikeittämätön ohra valmistuu noin 16-18minuutissa.
Täysjyväriisi,norm kattilassa noin 50 min, painekattilassa 15min. Perunoitten keitto ajatustakin nopeammin..

Kokonainen kana/broisku kypsyy noin puolessa tunnissa, samalla saat hyvän kanaliemen. Pintaan voi ottaa grillissä vielä rusketusta.


Liha/riistaosasto on sitten ihan oma paratiisinsa! Maku on jotain aivan mahtavaa ja liha tulee ihanan mureaksi, haarukalla pilkottavaksi. Maukas osso bucco valmistuu alta puolen tunnin! Burgundinpata, kyljykset, palapaisti, karjalanpaisti, kassler, kaalipata, ym ym ym, NAM!

Keitoista tulee tosi aromikkaita, vihanneskeiton makukin on jotain uskomatonta. Hirvikeitto valmistuu tosi helposti.

Sitten yksi mikä hämmästytti minut todella oli risotto! 6-10 min ja kaiken voi laittaa kattilaan kerralla. Ja maku..!

Spagettikastiketta olen tehnyt jauhelihasta (kaikki kattilaan ja 7min) sekä italialaiseen ragu-tyyliin lihasta (kaikki kattilaan ja noin 20min).

Liha-, kana-, kala- ja kasvisliemet valmistuvat kätevästi. Ketsuppiakin olen keitellyt ja omenasosetta pakkaseen.

Joku on tehnyt juustokakunkin painekattilassa! Tuonne jälkkäripuolelle en ole vielä eksynyt.

Mutta kuten huomaat, mahdollisuudet ovat rajattomat!! Jos kiinnostuit, tässä muutama vinkki hyvästä kirjasta: Mat med tryck, Anna Skippers / Miss Vickie´s big book of pressure cooker recipes, Vickie Smith / Lorna Sass on tehnyt useita painekattilallisia kirjoja ja ne ovat kaikki tosi hyviä.
Blogeja: http://pressurecookingwithlornasass.wordpress.com/
http://www.tryckkokning.se/
http://www.hippressurecooking.com/
http://missvickie.blogspot.com/

Kuten huomaat, suomeksi/Suomesta ei oikein tahdo löytyä kirjallisuutta, vaikka mielestäni ennen vanhaan painekattila kuului melkein joka torppaan!

OpaMuurikka on pitänyt oivan tuotteensa ihan liian pimennossa. Heidän sivuiltaan löytyy muutama resepti.

Kana
http://www.savonsanomat.fi/erikoissivut/ruokajajuoma/lisakkeetjakastikkeet/kanaliemi/1036760

14

4933

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sgr2

      En ole hankkinut viellä. Kyllä herneet kypsyy tunnissa. Mutta pavut ei vaikka toista vuorokautta niitä liottaisi, niin kovaksi jäävät vaikka kaksi tuntia keittäisi. Täytyypä katsoa tuota mallia . Aika kallita ne on vähintään 70 €.

      • paine_pipsa

        painekattilan käyttöä
        – käyttöohje vaatii huolellista perehtymistä ja voisi olla selkeämpi ja käytännönläheisempi
        – kolminkertainen turvamekanismi
        – painekantta ei saa pestä tiskikoneessa
        – tiiviste tulee vaihtaa vuosittain (huuhdo aina käytön jälkeen ja ruokaöljyä )
        – huoltotsekkaus 10 vuoden jälkeen
        – keitinosalla 10 vuoden takuu, muilla vuoden.


      • paine_paula
        paine_pipsa kirjoitti:

        painekattilan käyttöä
        – käyttöohje vaatii huolellista perehtymistä ja voisi olla selkeämpi ja käytännönläheisempi
        – kolminkertainen turvamekanismi
        – painekantta ei saa pestä tiskikoneessa
        – tiiviste tulee vaihtaa vuosittain (huuhdo aina käytön jälkeen ja ruokaöljyä )
        – huoltotsekkaus 10 vuoden jälkeen
        – keitinosalla 10 vuoden takuu, muilla vuoden.

        keittoaikoja jotta onnistut
        http://energianeuvonta.ksoy.fi/kaytaoikein/millaista-on-kokata-painekattilalla


      • juur_ipuna
        paine_paula kirjoitti:

        keittoaikoja jotta onnistut
        http://energianeuvonta.ksoy.fi/kaytaoikein/millaista-on-kokata-painekattilalla

        kattila paineet ja keittoajat
        http://www.kotivinkki.fi/ruoka/painekattila-on-nopea-ja-energiatehokas


    • eikaikkien

      Kaikkien papujen ja jyvien


      Tuskin kaikkien. Ainakin mun pavut ja jyvät on ihan raakoja vieläkin

    • pressu_keitos

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      86
      4064
    2. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      35
      3141
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      102
      2295
    4. Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä

      Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?
      Puolanka
      31
      2118
    5. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      82
      1886
    6. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      28
      1827
    7. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      31
      1810
    8. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      27
      1567
    9. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      9
      1527
    10. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1501
    Aihe