Majoneesin terveellisyys

Olisiko tietoa majoneeseista?

Suositellaanko painonpudottajille?

Paljonko saa käyttää?

Mikä "majo" olis terveysvaikutuksiltaan suositeltavinta?
Ilmoita


43 Vastausta

Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.


Veijo Puustinen pitää matkoilla povarissaan majoneesipulloa mukanaan.

Terv, Veijon tytär
Ilmoita
Majoneesissa on paljon energiaa koska se on liki pelkkää rasvaa. Ei siis suuria määriä laihduttajan lautaselle. Toisaalta suurin osa majoneeseista tehdään meillä rypsiöljystä ja sen rasvahappokoostumus on hyvä. Itse käytän Lidlin kevytmajoneesia, 30% rasvaa joten selviän vähäisemmillä kaloreilla.
Ilmoita
Kiitos täst hyvästä vastauksesta!
Tätä tietoa juuri lähdinkin hakemaan.

(Nämä "terroristit" tahtovat vain innostuksissaan keritä aina vastaamaan ensimmäisinä, vaikka heiltä ei mitään kysyisikään.)

Olen ajatellut ryhtyä siis korvaamaan ainakin osittain "Kevyt Levi"-levitettä tällä majoneesilla.

Olen käsittänyt asian niin, että varsinkin tässä Lidlin tuotteessa rasva on sitä pehmeää-, vihreää-, turvallisempaa rasvaa, kuin mitä kovat- ja eläinperäiset rasvat ovat.
Ihminen kun kuitenkin tarvitsee välttämättä jonkin verran rasvaa voidakseen hyvin?!
22 VASTAUSTA:
Itse korvasin kevytmajoneesilla kiinteän rasvan leivän päällä reilu vuosikymmen sitten. Vaihdoin muutenkin öljyihin ja vähensin rasvaisten eläintuotteiden käyttöä. Kokonaiskolesteroli tippui noilla, kuidulla, liikunnalla ja kolesterolilääkkeellä hiukan yli 50% ja pudotus oli kaikki huonosta kolesterolista. Kolesterolilääkkeet jäävät pois todennäköisesti ensi syksynä kun nyt kokeillaan annosta 40% minimiannoksesta.

Majoneesit tehdään aina kasviöljyistä eikä edes kookos- tai palmuöljyä voi käyttää eli niistä kaikista saa terveellistä kasviöljyä, joka parantaa kolesteroliarvoja. Meillä käytetään pääasiassa rypsi- ja rapsiöljyjä, joiden rasvahappokoostumus on paras yleisesti käytetyistä kasviöljyistä (camelina olisi parempi vaan kallis).

Kevytmajoneeseissa on osa majoneesin rasvasta korvattu hyytelöimisaineella ja vedellä. Energiaa niissä on sitten reilusti vähemmän kuin aidossa. Noita ei voi käytännössä tehdä itse, aito majoneesi on suhteellisen helppo tehdä mutta koska siihen käytetään raakoja kananmunan keltuaisia niin niitä ei pitäisi tarjota pikkulapsille eikä vanhuksille.

Ihminen tarvitsee päivässä 4 g välttämättömiä rasvahappoja ja sen saa ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Suuremmasta saannista ei ole haittaa, päinvastoin, mutta rasvassa on runsaasti energiaa.
hp&v kirjoitti:
Itse korvasin kevytmajoneesilla kiinteän rasvan leivän päällä reilu vuosikymmen sitten. Vaihdoin muutenkin öljyihin ja vähensin rasvaisten eläintuotteiden käyttöä. Kokonaiskolesteroli tippui noilla, kuidulla, liikunnalla ja kolesterolilääkkeellä hiukan yli 50% ja pudotus oli kaikki huonosta kolesterolista. Kolesterolilääkkeet jäävät pois todennäköisesti ensi syksynä kun nyt kokeillaan annosta 40% minimiannoksesta.

Majoneesit tehdään aina kasviöljyistä eikä edes kookos- tai palmuöljyä voi käyttää eli niistä kaikista saa terveellistä kasviöljyä, joka parantaa kolesteroliarvoja. Meillä käytetään pääasiassa rypsi- ja rapsiöljyjä, joiden rasvahappokoostumus on paras yleisesti käytetyistä kasviöljyistä (camelina olisi parempi vaan kallis).

Kevytmajoneeseissa on osa majoneesin rasvasta korvattu hyytelöimisaineella ja vedellä. Energiaa niissä on sitten reilusti vähemmän kuin aidossa. Noita ei voi käytännössä tehdä itse, aito majoneesi on suhteellisen helppo tehdä mutta koska siihen käytetään raakoja kananmunan keltuaisia niin niitä ei pitäisi tarjota pikkulapsille eikä vanhuksille.

Ihminen tarvitsee päivässä 4 g välttämättömiä rasvahappoja ja sen saa ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Suuremmasta saannista ei ole haittaa, päinvastoin, mutta rasvassa on runsaasti energiaa.
"Ihminen tarvitsee päivässä 4 g välttämättömiä rasvahappoja ja sen saa ruokalusikallisesta rypsiöljyä."

Mitä ne mahtais olla? Jos kysyä voipi?

Riitäiskö

Ohrasuurimo Ravintoarvot / 100 g
Kokonaisenergian jakautuminen
rasva ***** 5%
proteiini ********** 10%
hiilihydraatti imeytyvä

(Sillä se sika tuli toimeen siihen asti ku se sitten sydärin sai.)
Hentunen kirjoitti:
"Ihminen tarvitsee päivässä 4 g välttämättömiä rasvahappoja ja sen saa ruokalusikallisesta rypsiöljyä."

Mitä ne mahtais olla? Jos kysyä voipi?

Riitäiskö

Ohrasuurimo Ravintoarvot / 100 g
Kokonaisenergian jakautuminen
rasva ***** 5%
proteiini ********** 10%
hiilihydraatti imeytyvä

(Sillä se sika tuli toimeen siihen asti ku se sitten sydärin sai.)
Välttämättömät rasvahapot ovat ALA (alfalinoleenihappo) ja LA (linolihappo). Molempien päivittäinen saantisuositus on 2 g ja rypsiöljyssä on ALA:a 10% eli 20 g päivässä riittää. LA:ta on 20% joten se ei ole rajoittava.

Nuo ovat välttämättömiä rasvahappoja koska elimistö tarvitsee niitä eikä niitä pysty valmistamaan.

Voi sen ALA:n ottaa voistakin, 550 g riittää.
hp&v kirjoitti:
Välttämättömät rasvahapot ovat ALA (alfalinoleenihappo) ja LA (linolihappo). Molempien päivittäinen saantisuositus on 2 g ja rypsiöljyssä on ALA:a 10% eli 20 g päivässä riittää. LA:ta on 20% joten se ei ole rajoittava.

Nuo ovat välttämättömiä rasvahappoja koska elimistö tarvitsee niitä eikä niitä pysty valmistamaan.

Voi sen ALA:n ottaa voistakin, 550 g riittää.
"Nuo ovat välttämättömiä rasvahappoja koska elimistö tarvitsee niitä eikä niitä pysty valmistamaan."

Olette ymmärtänyt täysin väärin... siksi se ei sitä valmista koska ei se sitä tartte. Elikkä haeppa kipinkapin toimiva linkki missä lääketieteellisesti näytetään toteen tuo väittämäsi rasvan tarve.

Ehkä hiukan liioittelit voin suhteen joten opiskele uusiksi.
Hentunen kirjoitti:
"Nuo ovat välttämättömiä rasvahappoja koska elimistö tarvitsee niitä eikä niitä pysty valmistamaan."

Olette ymmärtänyt täysin väärin... siksi se ei sitä valmista koska ei se sitä tartte. Elikkä haeppa kipinkapin toimiva linkki missä lääketieteellisesti näytetään toteen tuo väittämäsi rasvan tarve.

Ehkä hiukan liioittelit voin suhteen joten opiskele uusiksi.
"rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 8216.701 mg laskettu reseptistä THL:n tuottama
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 1029.366 mg"

Sian selekä silava...- meitä joitakuita ihmisiä sanotaan kyllä sioiksi ja lienee muutoinkin elimmistöt samantapaisia. Eli mistä se läskipossu tuota pehemiää rasvaa tekee vaikka ei niille ole kautta aikojen rasvaa syötetty. Ai niin se rypsipossu häätyy ne puristus jätteet jonnekkin syöttää.
Hentunen jatkaa kirjoitti:
"rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 8216.701 mg laskettu reseptistä THL:n tuottama
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 1029.366 mg"

Sian selekä silava...- meitä joitakuita ihmisiä sanotaan kyllä sioiksi ja lienee muutoinkin elimmistöt samantapaisia. Eli mistä se läskipossu tuota pehemiää rasvaa tekee vaikka ei niille ole kautta aikojen rasvaa syötetty. Ai niin se rypsipossu häätyy ne puristus jätteet jonnekkin syöttää.
Hölynpölyn aarreaitta --

http://www.rasvatieto.fi/
Hentunen kirjoitti:
"Nuo ovat välttämättömiä rasvahappoja koska elimistö tarvitsee niitä eikä niitä pysty valmistamaan."

Olette ymmärtänyt täysin väärin... siksi se ei sitä valmista koska ei se sitä tartte. Elikkä haeppa kipinkapin toimiva linkki missä lääketieteellisesti näytetään toteen tuo väittämäsi rasvan tarve.

Ehkä hiukan liioittelit voin suhteen joten opiskele uusiksi.
Tässä vaikka terveyskirjaston artikkeli välttämättömistä rasvahapoista:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00152

Voissa:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi
on ALA:a 360 mg/100 g. Jotta saisi 2 g eli 2000 mg ALA:a siitä sitä tarvitaan 5,6 kertaa 100 g eli 560 g.
Hentunen jatkaa kirjoitti:
"rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 8216.701 mg laskettu reseptistä THL:n tuottama
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 1029.366 mg"

Sian selekä silava...- meitä joitakuita ihmisiä sanotaan kyllä sioiksi ja lienee muutoinkin elimmistöt samantapaisia. Eli mistä se läskipossu tuota pehemiää rasvaa tekee vaikka ei niille ole kautta aikojen rasvaa syötetty. Ai niin se rypsipossu häätyy ne puristus jätteet jonnekkin syöttää.
1000 mg/100 g tarkoittaa sitä, että sitä selkäsilavaa täytyy syödä 200 g päivässä, että saa välttämättömät rasvahapot. Aika iso määrä varsinkin kun finelin mukaan laardissa ei ole kuin 536 mg/100 g eli sitä pitäisi sitten syödä 350 g päivässä:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=550&lang=fi

Sika saa välttämättömät rasvahapot ruuastaan kuten muutkin nisäkkäät. Nykyään rypsirehu on erittäin yleistä ja siksi sikojen rasvassakin on enemmän välttämättömiä rasvahappoja. Hyvä niin.

5 kg perunaa sisältää suunilleen 2500 kcal ja siinä on 1.2 g ALA:a. Vastaava voimäärä on 350 g ja se sisältää juuri saman määrän ALA:a. Rypsiöljyä tarvittaisiin sitten 12 g ruohon samaan määrään.
hp&v kirjoitti:
Tässä vaikka terveyskirjaston artikkeli välttämättömistä rasvahapoista:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00152

Voissa:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi
on ALA:a 360 mg/100 g. Jotta saisi 2 g eli 2000 mg ALA:a siitä sitä tarvitaan 5,6 kertaa 100 g eli 560 g.
Juu viis vuotta on tosta julkaisusta aikaa ja mokomaa saarnaa on jaettu vuoskymmeniä joten kysyisin kuinka paljon on diabetes vähentynyt????

Eli taitaa olla harhaoppia muka välttämättöt.. ei tarvitse sitten laskea mistä me saamme riittävästi hölynpölyn uskomuksia.

Täällä vilahti tohtori Kuuselan kirijootus joka koski diabetesta.... oliko se joillekuille lkiian vahavaa "tynyä" koska poistaa piti. Mutta linkki sinne ... niin ei sitä uskoa tarvitse sillä jokainen itse kantaa tautinsa eikä käypähoito neuvojat kanna niistä mitään vastuuta.

http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=41&p=42237#p42237
Hentunen kirjoitti:
Juu viis vuotta on tosta julkaisusta aikaa ja mokomaa saarnaa on jaettu vuoskymmeniä joten kysyisin kuinka paljon on diabetes vähentynyt????

Eli taitaa olla harhaoppia muka välttämättöt.. ei tarvitse sitten laskea mistä me saamme riittävästi hölynpölyn uskomuksia.

Täällä vilahti tohtori Kuuselan kirijootus joka koski diabetesta.... oliko se joillekuille lkiian vahavaa "tynyä" koska poistaa piti. Mutta linkki sinne ... niin ei sitä uskoa tarvitse sillä jokainen itse kantaa tautinsa eikä käypähoito neuvojat kanna niistä mitään vastuuta.

http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=41&p=42237#p42237
Jättäkää se Kuusela rauhaan. Syöttää liian paljon hiilareita hedelmien muodossa.
ei hyvä kirjoitti:
Jättäkää se Kuusela rauhaan. Syöttää liian paljon hiilareita hedelmien muodossa.
Juu Kuusela on hoitanut sokeritautiansa vuosia joten on meidän hyvä lukea hänen kokemuksia.

Vai onko se pahasta, jos tulee itselle selväksi notta on joutunut hoopotuksen ansaan? Kunnon kommunistin sanassa.. minussa herätti suurta suuttumusta huomatesani notta opetukset eivät ole todellisuuden kanssa samassa linjassa.
hp&v kirjoitti:
Tässä vaikka terveyskirjaston artikkeli välttämättömistä rasvahapoista:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00152

Voissa:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi
on ALA:a 360 mg/100 g. Jotta saisi 2 g eli 2000 mg ALA:a siitä sitä tarvitaan 5,6 kertaa 100 g eli 560 g.
http://www.diabetes.fi/files/3687/500/diabeetikot_aikasarja.gif

https://ravitsemusjaterveys.files.wordpress.com/2013/12/voin-kulutus-ja-ylipainoisten-osuus-suomessa-2013-12.jpg?w=700&h=418

Kansa mässäilee kasvirasvoilla? Vai mitä?
Hentunen kirjoitti:
Juu viis vuotta on tosta julkaisusta aikaa ja mokomaa saarnaa on jaettu vuoskymmeniä joten kysyisin kuinka paljon on diabetes vähentynyt????

Eli taitaa olla harhaoppia muka välttämättöt.. ei tarvitse sitten laskea mistä me saamme riittävästi hölynpölyn uskomuksia.

Täällä vilahti tohtori Kuuselan kirijootus joka koski diabetesta.... oliko se joillekuille lkiian vahavaa "tynyä" koska poistaa piti. Mutta linkki sinne ... niin ei sitä uskoa tarvitse sillä jokainen itse kantaa tautinsa eikä käypähoito neuvojat kanna niistä mitään vastuuta.

http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=41&p=42237#p42237
Noilla rasvaopeilla suomalaisten ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on saatu laskemaan 80%.

Kakkostyypin diabeteksen suurimmat riskitekijät ovat geenit, lihavuus ja liikkumattomuus. Suositusruokavalio on taas kalorirajoitettu joten sillä ei voi lihoa ja THL suosittaa myös liikuntaa.

Suomalaiset eivät sitten noudata erityisen hyvin suosituksia. Sokeria menee 30 kg vuodessa ja alkoholia 8 kg eikä THL suosita kumpaakaan. Tuo muuten vastaa 23 kg rasvakudosta vuodessa ja aika pitkälti selittää suomalaisten lihavuuden.
hp&v kirjoitti:
Noilla rasvaopeilla suomalaisten ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on saatu laskemaan 80%.

Kakkostyypin diabeteksen suurimmat riskitekijät ovat geenit, lihavuus ja liikkumattomuus. Suositusruokavalio on taas kalorirajoitettu joten sillä ei voi lihoa ja THL suosittaa myös liikuntaa.

Suomalaiset eivät sitten noudata erityisen hyvin suosituksia. Sokeria menee 30 kg vuodessa ja alkoholia 8 kg eikä THL suosita kumpaakaan. Tuo muuten vastaa 23 kg rasvakudosta vuodessa ja aika pitkälti selittää suomalaisten lihavuuden.
"Noilla rasvaopeilla suomalaisten ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on saatu laskemaan 80%."

Joo Pohjois-Karjalassa sitä valistustyötä tehty siellä sydänkuolleisuus lisääntyi kahteen otteeseen vaikka vertailkualueella Kuopionläänissä ei annetu valistusta niin siellä sydänkuolleisuus laski jatkuvasti. Pohjois-Karjalssa rasvanpelon takia sokeritauti on räjähtänyt käsiin.

Palaan tähän asiaan myöhemmin.
hp&v kirjoitti:
Noilla rasvaopeilla suomalaisten ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on saatu laskemaan 80%.

Kakkostyypin diabeteksen suurimmat riskitekijät ovat geenit, lihavuus ja liikkumattomuus. Suositusruokavalio on taas kalorirajoitettu joten sillä ei voi lihoa ja THL suosittaa myös liikuntaa.

Suomalaiset eivät sitten noudata erityisen hyvin suosituksia. Sokeria menee 30 kg vuodessa ja alkoholia 8 kg eikä THL suosita kumpaakaan. Tuo muuten vastaa 23 kg rasvakudosta vuodessa ja aika pitkälti selittää suomalaisten lihavuuden.
"sydäntautikuolleisuus on saatu laskemaan 80%."

Missä tilasto?

Tässä teille yks. Huomaa toi Pohjois-Karjalan heikko esitys vertailu alueen Kuopionlääniin.

http://1.bp.blogspot.com/-AHgQPHm679Q/T2SQyZGvhAI/AAAAAAAAAQ8/IrPFhTbm_xw/s320/PK-projekti.gif

Siinä hyvässä uskossa notta kasviöljyt pelastaa tekivät kokeita ihmisillä kysymättä mitään eettistä lupaa..se Sydneyn tutkimus jota profeetta Laatikainen on muutellut omissa tulkinnoissaan(?)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23386268

Kahotaa lisää tarvittaessa.
Hentunen kirjoitti:
"sydäntautikuolleisuus on saatu laskemaan 80%."

Missä tilasto?

Tässä teille yks. Huomaa toi Pohjois-Karjalan heikko esitys vertailu alueen Kuopionlääniin.

http://1.bp.blogspot.com/-AHgQPHm679Q/T2SQyZGvhAI/AAAAAAAAAQ8/IrPFhTbm_xw/s320/PK-projekti.gif

Siinä hyvässä uskossa notta kasviöljyt pelastaa tekivät kokeita ihmisillä kysymättä mitään eettistä lupaa..se Sydneyn tutkimus jota profeetta Laatikainen on muutellut omissa tulkinnoissaan(?)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23386268

Kahotaa lisää tarvittaessa.
Tässä on hyvä tieteellinen artikkeli asiasta, valitettavasti englanniksi:
http://ije.oxfordjournals.org/content/39/2/504.long

Graafi miesten sydäntautikuolleisuudesta (musta) ja eri riskitekijöistä löytyy täältä:
http://ije.oxfordjournals.org/content/39/2/504/F1.expansion.html

Sydänkuolleisuuden laskussa on toki alueellisia eroja. Ne johtuvat elintapojen erilaisesta muuttumisesta, esimerkiksi kaupunkilaiset ovat hanakampia muuttamaan elintottumuksiaan kuin maalaiset. Tärkeintä on kuitenkin se, että koko Suomessa siirryttiin vähitellen maitorasvasta pitkälti kasviöljyihin ja sydänkuolleisuus laski.

Sydneyn sydäntutkimuksessa kasviöljypuolikkasta ohjeistettiin syömään väriohdakeöljyä ja siitä tehtyä transrasvaa sisältänyttä margariinia. Väriohdakeöljyssä on miltei pelkästään omega-6 -rasvahappoa toisin kuin nykyään käytetyssä rypsiöljyssä, jossa on omega-6:sta 20% ja omega-3:sta 10%.

Ravitsemustiede ei ole eksakti tiede, joten kirsikanpoiminnalla ei pitkälle pötkitä. Ehdoton enemmistö tutkimuksista puoltaa kasviöljyjen hyödyllisyyttä sv-tautien ehkäisyssä.
hp&v kirjoitti:
Tässä on hyvä tieteellinen artikkeli asiasta, valitettavasti englanniksi:
http://ije.oxfordjournals.org/content/39/2/504.long

Graafi miesten sydäntautikuolleisuudesta (musta) ja eri riskitekijöistä löytyy täältä:
http://ije.oxfordjournals.org/content/39/2/504/F1.expansion.html

Sydänkuolleisuuden laskussa on toki alueellisia eroja. Ne johtuvat elintapojen erilaisesta muuttumisesta, esimerkiksi kaupunkilaiset ovat hanakampia muuttamaan elintottumuksiaan kuin maalaiset. Tärkeintä on kuitenkin se, että koko Suomessa siirryttiin vähitellen maitorasvasta pitkälti kasviöljyihin ja sydänkuolleisuus laski.

Sydneyn sydäntutkimuksessa kasviöljypuolikkasta ohjeistettiin syömään väriohdakeöljyä ja siitä tehtyä transrasvaa sisältänyttä margariinia. Väriohdakeöljyssä on miltei pelkästään omega-6 -rasvahappoa toisin kuin nykyään käytetyssä rypsiöljyssä, jossa on omega-6:sta 20% ja omega-3:sta 10%.

Ravitsemustiede ei ole eksakti tiede, joten kirsikanpoiminnalla ei pitkälle pötkitä. Ehdoton enemmistö tutkimuksista puoltaa kasviöljyjen hyödyllisyyttä sv-tautien ehkäisyssä.
Sieltä kuolleet

https://drive.google.com/viewerng/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDo1YzhjMjUyZjQyNmY4ZDEz

Teidän linkissä oli kuviteltuja riskitekijöitä, mutta missä ruumiit?

Aussien kokeilun tulokset piilotettiin autotalliin koska ei vastannut odotuksia. Saivatko he liikaa niitä muka välttämättömiä?

Löydettäiskö me jostakin se Helsingin herratutkimus jossa oli surkia lopputulos?
Hentunen kirjoitti:
Sieltä kuolleet

https://drive.google.com/viewerng/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDo1YzhjMjUyZjQyNmY4ZDEz

Teidän linkissä oli kuviteltuja riskitekijöitä, mutta missä ruumiit?

Aussien kokeilun tulokset piilotettiin autotalliin koska ei vastannut odotuksia. Saivatko he liikaa niitä muka välttämättömiä?

Löydettäiskö me jostakin se Helsingin herratutkimus jossa oli surkia lopputulos?
Leinonen ei ymmärrä ravintotutkimuksesta mitään tai sitten yrittää vääntää tietoja täysin mielettömään suuntaan.

Kun puhutaan sydäntautikuolleisuuden laskusta puhutaan ikävakioidusta sydäntautikuolleisuudesta. Seurataan siis kuinka eri ikäiset ihmiset kuolevat sydäntauteihin eikä kokonaiskuolleisuutta koska me kaikki kuolemme kuitenkin.

80% vähentyminen sydäntautikuolleisuudessa tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että Pohjois-Karjalaisten työikäisten miesten kuolleisuus on laskenut 800/100 000/vuosi (tuo sitten tarkoitti, että 40% miehistä siellä kuoli sydänkohtaukseen ennen kansaneläkeikää) tasolle 160/100 000/vuosi.

Suomalaisten keskimääräinen elinikä on noussut viimeisen 45 vuoden aikana noin 20 vuotta pitkälti juuri siksi, että sydänkohtaukset saadaan huomattavasti vanhempina.

Valistustoiminnan avulla ei siis ole säästetty ihmishenkiä mutta lisätty hyvin suurelle osalle ihmisä huomattavasti elinvuosia.
hp&v kirjoitti:
Leinonen ei ymmärrä ravintotutkimuksesta mitään tai sitten yrittää vääntää tietoja täysin mielettömään suuntaan.

Kun puhutaan sydäntautikuolleisuuden laskusta puhutaan ikävakioidusta sydäntautikuolleisuudesta. Seurataan siis kuinka eri ikäiset ihmiset kuolevat sydäntauteihin eikä kokonaiskuolleisuutta koska me kaikki kuolemme kuitenkin.

80% vähentyminen sydäntautikuolleisuudessa tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että Pohjois-Karjalaisten työikäisten miesten kuolleisuus on laskenut 800/100 000/vuosi (tuo sitten tarkoitti, että 40% miehistä siellä kuoli sydänkohtaukseen ennen kansaneläkeikää) tasolle 160/100 000/vuosi.

Suomalaisten keskimääräinen elinikä on noussut viimeisen 45 vuoden aikana noin 20 vuotta pitkälti juuri siksi, että sydänkohtaukset saadaan huomattavasti vanhempina.

Valistustoiminnan avulla ei siis ole säästetty ihmishenkiä mutta lisätty hyvin suurelle osalle ihmisä huomattavasti elinvuosia.
Voisit joutessasi etsiä Suomen ikävalikoitu tilasto.

Kolme tutkimusta osoittaa notta on onni päästä vertailuryhmään sillä hoidettujen porukka on ollut lyhytikäisempiä. Olisko hoidetut saaneet taas liikaa niitä välttämättömiä?

"Viisi vuotta kestäneen interventiovaiheen aikana sairastuvuus sepelvaltimotautiin ja kuolevuus olivat molemmissa ryhmissä arvioitua pienempiä, mutta näin on käynyt myös useissa muissa ehkäisykokeissa (Miettinen ym. 1985, 1986). Aivohalvausten määrä oli hoitoryhmässä merkitsevästi pienempi kuin kontrolliryhmässä, mutta sydäninfarkteja oli jo tässä vaiheessa enemmän interventioryhmässä, vaikka ero ei ollutkaan tilastollisesti merkitsevä. Kuusi vuotta ehkäisykokeen aloittamisen jälkeen ryhmien kuolleisuus alkoi erota ja kymmenen vuotta intervention päättymisen jälkeen alkuperäisen hoitoryhmän sepelvaltimotautiin kuolevuus oli 2.4 kertaa verrokkiryhmää suurempi."

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/haku;jsessionid=9AD30D47A4E56A696912B5149B102FF1?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_lifecycle=0&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_p_frompage=uusinnumero&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tunnus=duo20062
hp&v kirjoitti:
Leinonen ei ymmärrä ravintotutkimuksesta mitään tai sitten yrittää vääntää tietoja täysin mielettömään suuntaan.

Kun puhutaan sydäntautikuolleisuuden laskusta puhutaan ikävakioidusta sydäntautikuolleisuudesta. Seurataan siis kuinka eri ikäiset ihmiset kuolevat sydäntauteihin eikä kokonaiskuolleisuutta koska me kaikki kuolemme kuitenkin.

80% vähentyminen sydäntautikuolleisuudessa tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että Pohjois-Karjalaisten työikäisten miesten kuolleisuus on laskenut 800/100 000/vuosi (tuo sitten tarkoitti, että 40% miehistä siellä kuoli sydänkohtaukseen ennen kansaneläkeikää) tasolle 160/100 000/vuosi.

Suomalaisten keskimääräinen elinikä on noussut viimeisen 45 vuoden aikana noin 20 vuotta pitkälti juuri siksi, että sydänkohtaukset saadaan huomattavasti vanhempina.

Valistustoiminnan avulla ei siis ole säästetty ihmishenkiä mutta lisätty hyvin suurelle osalle ihmisä huomattavasti elinvuosia.
"Leinonen ei ymmärrä ravintotutkimuksesta mitään tai sitten yrittää vääntää tietoja täysin mielettömään suuntaan."

Niin Leino Utriainen. Dippainssi ja ymmärtää matematiika erittäin hyvin. Hänen lähteensä on ollut pääasiassa Suomen tilastot ja ompa löytänyt lääketehtaidenkin tietoa. Valisti hän taannoin meitä stattinien aiheuttamista diabetes tapauksista...olikohan vuositasolla 16000 henkeä.

Ravitsemukseen ei Utriaianen ole ottanut kantaa.

On se somaa ku löytyy THL vastakkaista tietoa niin halveksunta päälle.

Huomauttaisin notta kommunisminkin piti olla tieteellistä Nyt on menossa samanmakuiset todistelut myös ruokasuosituksista. Lieneekö oppirakenteet romahtamassa?
Hentunen kirjoitti:
Voisit joutessasi etsiä Suomen ikävalikoitu tilasto.

Kolme tutkimusta osoittaa notta on onni päästä vertailuryhmään sillä hoidettujen porukka on ollut lyhytikäisempiä. Olisko hoidetut saaneet taas liikaa niitä välttämättömiä?

"Viisi vuotta kestäneen interventiovaiheen aikana sairastuvuus sepelvaltimotautiin ja kuolevuus olivat molemmissa ryhmissä arvioitua pienempiä, mutta näin on käynyt myös useissa muissa ehkäisykokeissa (Miettinen ym. 1985, 1986). Aivohalvausten määrä oli hoitoryhmässä merkitsevästi pienempi kuin kontrolliryhmässä, mutta sydäninfarkteja oli jo tässä vaiheessa enemmän interventioryhmässä, vaikka ero ei ollutkaan tilastollisesti merkitsevä. Kuusi vuotta ehkäisykokeen aloittamisen jälkeen ryhmien kuolleisuus alkoi erota ja kymmenen vuotta intervention päättymisen jälkeen alkuperäisen hoitoryhmän sepelvaltimotautiin kuolevuus oli 2.4 kertaa verrokkiryhmää suurempi."

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/haku;jsessionid=9AD30D47A4E56A696912B5149B102FF1?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_lifecycle=0&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_p_frompage=uusinnumero&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tunnus=duo20062
Tässä on taas tuo ikävakioitu sydäntautikuolleisuus:
http://ije.oxfordjournals.org/content/39/2/504/F1.expansion.html

Se on tosin prosentteina alkutilanteesta eikä absoluuttisina lukuina mutta se tuskin haittaa.

Diplomi-insinöörien matematiikan taidot ovat hiukan paremmat kuin lukion pitkän matematiikan suorittaneilla. Ei mitenkään erityisen hyvät siis. Lukuunottamatta tietysti teknisestä matematiikasta valmistuneita.

Johtajatutkimuksen odottamattomista tuloksista voidaan lukea täältä:
http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo20062&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=

Syiksi arvellaan liian agressiivista verenpaineen hoitoa, käytettyä verenpainelääkitystä ja intervention aiheuttamaa stressiä. Muissa vastaavissa interventioissa on saavutettu hyviä tuloksia ja sydäntautiriski on pienentynyt.

Terveystutkimukset eivät ole eksaktia tiedettä joten pitää nojata kokonaisnäyttöön. Ehdoton valtaosa tutkimuksista puoltaa nykyistä hoito- ja ohjeistuskantaa.
hp&v kirjoitti:
Tässä on taas tuo ikävakioitu sydäntautikuolleisuus:
http://ije.oxfordjournals.org/content/39/2/504/F1.expansion.html

Se on tosin prosentteina alkutilanteesta eikä absoluuttisina lukuina mutta se tuskin haittaa.

Diplomi-insinöörien matematiikan taidot ovat hiukan paremmat kuin lukion pitkän matematiikan suorittaneilla. Ei mitenkään erityisen hyvät siis. Lukuunottamatta tietysti teknisestä matematiikasta valmistuneita.

Johtajatutkimuksen odottamattomista tuloksista voidaan lukea täältä:
http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo20062&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=

Syiksi arvellaan liian agressiivista verenpaineen hoitoa, käytettyä verenpainelääkitystä ja intervention aiheuttamaa stressiä. Muissa vastaavissa interventioissa on saavutettu hyviä tuloksia ja sydäntautiriski on pienentynyt.

Terveystutkimukset eivät ole eksaktia tiedettä joten pitää nojata kokonaisnäyttöön. Ehdoton valtaosa tutkimuksista puoltaa nykyistä hoito- ja ohjeistuskantaa.
Rasvasotaa Pekka laulumailla kävi ..sitä se ku vieraskielisille vieraillen kertoi
. Kovarasva ja tupakka pois tilalle vedyllä kovetettu kasvirasva. Näin tiesi Utriainen.
Tuloksena on jätti määrä sokeritautisia. Se on kyllä tuottoisaa hommaa joillekkin. Joten sinä kokonais näyttö.
+Lisää kommentti
Majoneeseja on täsin rasvattomasta aina 80 prosenttia rasvaa sisältäviin asti. Finelistä näkee ravintoarvot näille.

http://www.fineli.fi/foodsearch.php?name=majoneesi&stype=w&lang=fi

Yleensä on sitä enemmän hiilihydraatteja, mitä vähemmän rasvaa. Tietysti kannattaa katsoa itse tuotteen etiketistä, mitä ko. majoneesi sisältää.
1 VASTAUS:
Sen verran vielä, että suolaa majoneesissa on suhteellisen runsaast. Toisaalta majoneesia ei yleensä käytetä kovin isoja määriä kerralla.
+Lisää kommentti
Puoliammattilainen

Mukavaa että resepti kiinostaa.

Maustemitta-kokeile pienimmällä. suolaa on helppo lisätä mutta vaikeampi vähentää.
1 VASTAUS:
Kuten sanottua, mittoja on erilaisia ja jossain sarjassa pienin on ehdottomasti liikaa.
+Lisää kommentti
Veijo laittoi ketjuun hyvän reseptin. Mihin se oikein hävisi?
6 VASTAUSTA:
Tästä ketjustahan taas muodostuikin kuitenkin kokolailla antoisa ja ko. asiaa selventävä keskustelu.

Omalta kohdaltani täytyy vain todeta, että asiat kyllä tietenkin kiinnostavat kovasti, mutta ajan puute on estänyt tarkemman- / laajemman tutustumisen ko. alan artikkeleihin yms. tietolähteisiin.

Täytyy tutustua asiaan, heti kun vain aikaa järjestyy riittävästi.
Minäkin luin tuon Veijon reseptin. Oli tarkoitus tulostaa se, mutta ylläpito on näköjään jostakin syystä poistanut sen. Täytyy katsoa, löytyykö se Veijon sivustolta.
3+7 kirjoitti:
Minäkin luin tuon Veijon reseptin. Oli tarkoitus tulostaa se, mutta ylläpito on näköjään jostakin syystä poistanut sen. Täytyy katsoa, löytyykö se Veijon sivustolta.
Niin, siellähän sen paikka on. Mitä turhaan kopioida sitä tänne, varsinkin kun ei liity diabetekseen.
Hae sieltä kirjoitti:
Niin, siellähän sen paikka on. Mitä turhaan kopioida sitä tänne, varsinkin kun ei liity diabetekseen.
Majoneesi ei liity diabetekseen. Miksi tätä koko ketjua ei ole poistettu Veijon reseptin mukana? :)
5+10 kirjoitti:
Majoneesi ei liity diabetekseen. Miksi tätä koko ketjua ei ole poistettu Veijon reseptin mukana? :)
Saattaa liittyä? Ken ties.
Sokeritautisilla on joko haima vaurioitunut tahi solut eivät voi käsitellä sokereita näin ollen väärä ruoka varsinkin nykyajan moskat.

Näinkin autio palsta niin ei pitäis olla mikään ongelma.
5+10 kirjoitti:
Majoneesi ei liity diabetekseen. Miksi tätä koko ketjua ei ole poistettu Veijon reseptin mukana? :)
5 10

Kiitos kun vahvistat että et ymmärrä diabeetikon ruoasta yhtään mitään
+Lisää kommentti
Helppo majoneesi

2 munankeltuaista

1½ tl ranskalaista sinappia

1 tl balsamiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa

½-1 maustemittaa suolaa

hieman valkopippuria (mieluiten vastajauhettua)

Muutama tippa Worcestershire-kastiketta

2 dl neutraalia* rapsiöljyä (tai 1dl rapsi- ja 1dl oliiviöljyä)

(* kylmäpuristettu rapsiöljy antaa voimakkaamman maun)

Käytä huoneenlämpöisiä aineita niin majoneesi on helpompi sekoittaa.

Sekoita munankeltuaiset, sinappi, viinietikka ja suola sauvasekoittimella riittävän korkeassa kapeassa astiassa.

Lisää öljyä varovasti alussa koko ajan sekoittaen.

Voit tietenkin käyttää myös sähkösekoitinta tai sekoittaa käsin mutta ole silloin todella varovainen öljyn lisäämisen kanssa ja vispaa kunnolla koko ajan.

Kun majoneesi on hieman paksuuntunut voit lisätä öjyä hieman reippaammin. Siirrä sekoitinta myös ylö js alas niin että kaikki todella sekoittuu kunnolla.

Mausta valkopippurilla ja Worcestershire-kastikkeella-maista jos tarvitset lisätä viinietikkaa tai suolaa.

Purkita majoneesi ja säilytä jääkaapissa (säilyy viikon verran).

(En ollut itse aikaisemmin tehnyt majoneesia mutta tällä reseptillä onnistui oikein hyvin)

Bearnaisekastike ylläolevasta

2 ½ dl majoneesia
1 rkl dijonssinappia
1 puristettu valkosipulinkynsi
1 tlk kuivattua (d)rakuunaa
1 rkl sitruunamehua
1rkl hienoksihakattua salottisipulia
1 rkl valkoviinietikkaa
Sekoita huolellisesti ja laita jääkaappiin
Anna makuuntua jonkun aikaa ennen käyttöä.

Lisää reseptejä:

http://terveydeksesi.fix4you.se/#category18
Ilmoita
Syö mnuat keltuaisineen kaikessa rauhassa. Harva elintarvike on niin terveellinen kuin kananmuna.
Terveyshaitta väitteet (kolesterooli jne) ovat pelkkä myytti.

https://www.dropbox.com/s/2eojcg7ppquyons/whole egg consumption volek.pdf
Ilmoita
hp&v

Tämä pätee nykyisin lukuisien muidenkin tutkimusten mukaan:

Syyskuu 2009: Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Genomgång av forskare från University of Otago, New Zealand.

Johtopäätös: ”Tyydyttyneiden rasvojen nauttimisella ei voitu osoittaa olevan selvää yhteyttä sepelvaltimosairauksiin”

Maaliskuu 2010: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Genomgång av forskare från Children’s Hospital Oakland Research Institute, USA, och Harvard School of Public Health, USA.

Johtopäätös: ”Tyydyttyneen rasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä ei voitu osoittaa olevan selvää yhteyttä”

Maaliskuu 2014: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Genomgång av forskare från bland annat University of Cambridge, Imperial College London, Storbritannien, och Harvard School of Public Health, USA.

Yhteenvedosta: ”Ei löydy todisteita jotka tukisivat sydänterveyden osalta neuvoja joissa neuvotaan vaihtamaan suurin osa tyydyttynyttä rasvaa monityydyttämättömiin”.

Mikä ehkä sivun perusidioottia h&P:tä painaa eniten rähmäleen että VHH-ryhmä sai myös paremmat kolesteroliarvot kuin vähärasvainen ryhmä. Paremmat HDL arvot ja vähemmän triglyceridejä sekä paremman kolesterolijakauman (kokonais/HDL). Kaiken hyvän päälle heidän sydänsairaus-riskinsä pieneni Framingham riskiarvion mukaan ja kehon tulehdukset vähenivät selvästi (mittausmenetelmä CRP)

http://annals.org/article.aspx?articleid=1900694

Pure siitä nimimerkilläni kirjoittava h&p millä nimimerkillä sitten kirjoitatkin jokeltelujasi.

Uusia kirjoituksiani et enää tule löytämään tältä SUOMI24 kaatopaikalta. Voit seurata niitä blogissani, niitä ja VHH ruokavaliota niin terveelle kuin diabeetikollekkin käsitteleviä noin 600 artikkelia. Ilman räkänokan jokelteluja.
1 VASTAUS:
Olet luvannut jo kymmeniä kertoja lopettaa kirjoittamisen Suomi24 palstalle, mutta lupauksesi ei pidä muutamaa minuuttia kauempaa. Nytkin olet kirjoittanut useita viestäjä heti lupauksesi jälkeen.
+Lisää kommentti
itse tehty parasta, ei rasva tapa, vaan ne lisäaineet eli purkin kyljen E-koodit jne
https://fi.wikipedia.org/wiki/Majoneesi
Ilmoita
Vähänkö läksi jutut rönsyilemään muka tietäjiä,hah. Täytän kohta 95 vuotta ja lähes koko ikäni olen HELLMANN'S majoneesia käyttänyt. Microwavefood kills faster than bullet.
Ilmoita
Olen samaa mieltä kuin moni muukin kirjoittaja, majoneesia ei syödä yleensä niin paljon, että sillä olisi mitään vaikutusta terveyteen.

En osta majoneesia, koska sitä jää vain turhaan yli, ja sitäpaitsi itse tehty on paljon parempaa (ja terveellisempää, koska siinä ei ole mitään säilöntä-, sakeuttamis- tms. aineita). Majoneesi on älyttömän helppo tehdä, ja siihen voi käyttää koko munan, ei pelkkää keltuaista. Laitat vain kaikki huoneenlämpöiset ainekset (myös öljyn!) sauvasekoittimen kulhoon (tai muuhun kapeaan, korkeaan astiaan) ja käynnistät sauvasekoittimen astian pohjassa. Kun ainekset alkavat sekoittua, nostat sekoitinta hitaasti ylös, ja vot - 10 sekunnissa sinulla on tuoretta, maistuvaa majoneesia!

Joudun tästä itsetehdystäkin heittämään yleensä ison osan pois, mikä harmittaa, koska periaatteessa ruokahävikkiä ei saisi tulla. Rahallisesti menetys ei ole suuri, koska kuinka monta kymmentä senttiä nyt maksaa yksi kananmuna, pari desiä öljyä ja muutama ripaus mausteita?
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Majoneesin terveellisyys

Olisiko tietoa majoneeseista?

Suositellaanko painonpudottajille?

Paljonko saa käyttää?

Mikä "majo" olis terveysvaikutuksiltaan suositeltavinta?

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta