Palsternakka aivan sairaan pahaa!

PalsternakkaYök!

Menin sitten tekemään emämunauksen ja laitoin ruokaan palsternakan. En tajua miten kukaan voi laittaa näin järkyttäviä aineita ruokaan.

Kitkerää ja karvasta kuin mikä. Vaikak keittoa tuli 8 litraa, niin yksi palsternakka pilasi sen kokonaan. Liemi maistuu pahalle. Palsternakan palat suorastaan järkyttävälle. Menin yhden pureskelemaan ja maku oli vielä seuraavana aamunakin kurkussa ja suussa.

Joskus kuvittelin että laakerinlehdet suoraan pussista imeskeltynä on pahoja, mutta palsternakka nokittaa kyllä yli kymmenenkertaisesti ne.

En yhtänä ihmettele jos joku sylkisi moisen keiton heti suustaan kun sen sinne laittaa. Raa'at ruusukaalitkin on suorastaan herkkua tuohon kuvotukseen verrattuna. Myös raaka valkosipuli ja tavallinen sipuli on suorastaan herkullista tuohon verrattuna, vaikka jotkut moisiakin kauhistelee.

30

2543

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juuri

      Ettei vaan olisi ollut selleri, joka on hyvin saman näköinen kuin palsternakka, mutta voimakkaan makuinen. Menevät joskus kaupassa sekaisin ja vääriin kasoihin. Keittoon laitetaan selleriä vain pieni palanen. Mietoa palsternakkaa voi laittaa kuten porkkanaa, 2-3 kpl.

      • Selleriksikö?

        En tiedä, en ole kyllä koskaan selleriä tietääkseni syönyt, siis juuresta. Onko se sairaan kitkerä ja karvas myös reilusti keitettynä?


      • Anonyymi

        Häh, molemmat hyviä, siis juuriselleri ja palsternakka, laitan aina keittoihin. Varsiselleri sen sijaan on aivan hirveää, mutta sekin menee waldorfin salaatissa, jostain syystä maku häviää siinä.


      • Anonyymi

        Juurisellerin ja palsternakan sekoittaminen on mahdotonta, sillä palsternakka on porkkanan muotoinen ja juuriselleri taas pyöreähkö.

        Maultaan palsternakka on makea ja rakenteeltaan porkkanaa pehmeämpi kypsänä.

        Molemmat ovat hyviä keitossa tai vaikka uunissa kypsytettyinä.

        Paras yhdistelmä on silti pyhä kolminaisuus lisukkeena eli pienennyttyä porkkanaa, lanttua ja herneitä (paras pakaste) -vähän voita, suolaa ja peppaa pintaan kypsennyksen (keittäen ja valuttaen) jälkeen - sopii keitettyjen perunoiden ja makkara-, liha-, jauhelihakastikkeen seuraksi ja vähän etikkaisia mukaan (maustekurkkua, punajuuria ja kurpitsaa) tuomaan ruokaan happoa.

        Simppeli on hyvää.


    • Tiutauti

      Ehkä pellolta laariin on eksynyt jonkun muun kasvin juurimukula, rikkakasvin. Palsternakkahan on mietoa. Juuriselleri voi yksilöstä riippuen olla aika ärtsyä.

      • ...

        Tai kyseisen yksilön päälle on lurahtanut aimoannos hyönteis-, rikkakasvi- tai homemyrkkyä tai muuta shittiä millä ruokaa myrkytetään.


      • PalsternakkaYök!
        ... kirjoitti:

        Tai kyseisen yksilön päälle on lurahtanut aimoannos hyönteis-, rikkakasvi- tai homemyrkkyä tai muuta shittiä millä ruokaa myrkytetään.

        Siltä se todelakin maistuu. Koska tuo yksi palsternakka käytänössä pilasi kymmenenlitraa keittoaa ja teki siitä kauttaaltaan ihan myrkyn makuista.

        Mutta siis tuo maku on siinä ihan läpeensä, joten eiköhän se ole sen ominaismakua, eikä päällä olevaan hyönteismyrkkyä tms.


      • PalsternakkaYök!

        Syökö kukaan juuriselleriä? Koska tuo on kyllä sen makuista tunnin keittämisenkin jälkeen, että ei sitä varmasti kukaan vapaaehtoisesti syö. Kaikki alkukantaiset ja ikiaikaiset vaistonvaraiset ihmisen "tämä on myrkkyä" reaktiot herää tuosta mausta, sylje heti pois.

        Kutsuisin tuota ihan rehellisesti elintarvikkeeksi kelpaamattomaksi aineeksi pelkän maun perusteella.


    • Haloo hetkinen

      nyt alkaa kuullostaa piparjuurelta, joka palsternakan
      näköinen. Palsternakka miedon aromikasta
      http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1047764

      Onko kasvanut uusi sukupolvi ilman keittojuureksia ! Ja lihakeittoa !
      http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Ammattilaisille/Kuvagalleria/Tuotekuvat/juurekset
      Edukasta ja kotimaista.

      Selleri myös mm Waldorfin salaattii -aivan mahtavaa !
      http://www.ruokala.net/reseptit/haku/ruokala?words=selleri

      Opin syömään jo pienenä ihan nk "Pihveinä" eli esikypsytetyt juurekset paneroitiin mausteseoksella, paistettiin ja pottumuusin ja puolukkahillon kera nautittiin. . Jo kolmas sukupolvi niistä nauttii.

      • PalsternakkaYök!

        Onko piparjuuri kovaa kuin puu? Koska toi oli tosi kovaa kun sitä leikkasi.

        Pitänee ostaa piparjuuri maistiaisiksi, että selviää onko siitä kyse. Jotenkin kuvittelisin, ettei se voi ihan noin pahaa mitenkään olla.


      • PalsternakkaYök!
        PalsternakkaYök! kirjoitti:

        Onko piparjuuri kovaa kuin puu? Koska toi oli tosi kovaa kun sitä leikkasi.

        Pitänee ostaa piparjuuri maistiaisiksi, että selviää onko siitä kyse. Jotenkin kuvittelisin, ettei se voi ihan noin pahaa mitenkään olla.

        Katselin tuossa kaupassa piparjuurta ja palsternakkaa. Joo, ne voi kyllä mennä sekaisin. Todennäköisyys siihen, että palsternakan sekoittaisi mm. juuriselleriin taas vaikuttaa varsin pieneltä. Joskin juurisellerin voisi taas sekoittaa mm. lanttuun.

        Pitääkin ostaa piparjuuri ja varmistua onko se noin kamalaa. ;) Varsinkin vielä se, että keittäminen tekee siitä kitkerää, osuu erittäin hyvin tähän yhtälöön.


      • PalsternakkaYök!

        Tässä vielä tunnistajat tunnistaa kuva...

        http://tinypic.com/view.php?pic=1ekrdk&s=8 - Klikkaamalla saa vielä isommaksi.

        Näkyi heti keittämisen jälkeen selvemmin, mutta nyt huonommin. Eli tuossa heti ulkkoreunan vieressä näkyy tuollainen pieni sävyero. Mitä katselin kaupassa palsternakkoja, niin niissä tuollainen pieni sävyero on yleensä about puolessa välissä sädettä keskipisteeseen. Kun taas tässä se on ihan tuossa ulkoreunan pinnassa. Täsmääkö piparjuureen?


      • Anonyymi
        PalsternakkaYök! kirjoitti:

        Katselin tuossa kaupassa piparjuurta ja palsternakkaa. Joo, ne voi kyllä mennä sekaisin. Todennäköisyys siihen, että palsternakan sekoittaisi mm. juuriselleriin taas vaikuttaa varsin pieneltä. Joskin juurisellerin voisi taas sekoittaa mm. lanttuun.

        Pitääkin ostaa piparjuuri ja varmistua onko se noin kamalaa. ;) Varsinkin vielä se, että keittäminen tekee siitä kitkerää, osuu erittäin hyvin tähän yhtälöön.

        Piparjuurihan on erittäin voimakkaan makuista, mutta mausteena putkilosta sitäkin voi käyttää ruokiin tai tuoreraasteena esim punajuuriraasteessa.


    • vegesuppaa

      Tossa tietoa juureksista http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Juurekset ja näyttäisi, että palsternakan voisi sekoittaa lähinnä juuripersiljaan tai retikkaan - kumpikin taas ovat maultaan erinomaisen hyviä ja miellyttäviä, mutta makunsa kullakin.

      Itse teen yleensä kasviskeiton käyttäen suurinta osaa mainituista poisjättäen lähinnä kaurajuuren, mustajuuren (vaikea mustumisen takia, mauton), maa-artisokan (työläs käsiteltävä, mauton), retiisin ja piparjuuren (liian voimakas keittoihin), mutta muita käytän runsaasti riippuen saatavuudesta tai oman sadon tuotosta - lisäksi vähän perunaa, sipulia ja purjoa pilkottuina (joskus myös kyssäkaalia), mausteeksi suolaa, pippuria kokonaisena, laakerinlehteä ja pinnalle vähän persiljaa. Kaikkia juureksia, perunoita ja sipuleita suunnilleen saman verran pieneksi pilkottuina ja antaa muhia hiljalleen kiehuen puolisen tuntia kunnes juurekset ovat kypsiä. Yleensä maustan liemen luomu-kasviskuutiolla, joten suolaa kannattaa lisätä maun mukaan vasta ihan loppuvaiheessa.

      Jos kasviskeitosta haluaa miedomman makuista, niin silloin voi jättää mukulasellerin ja palsternakan pois ja käyttää enemmän porkkanaa ja lanttua, jotka kumpikin ovat oikeastaan makeita.

      Maukkaaseen kasvikeittoon voi myös lisätä erilaisia proteiineja kuten erilaisia makkaroita, lihaa, kanaa, kalaa - kaikkia ruskistettuina ja kypsennettyinä (fisu pieninä paloina kypsyy samaan tahtiin keiton kanssa puolessa tunnissa) - toki liemikuutio kannattaa vaihtaa proteiinin mukaan eli makkara/liha-keittoon lihalientä jne...

      Keittoa voi tuunata maun mukaan käyttämällä esim. vähän timjamia, kynteliä, valkosipulia, chiliä, inkivääriä ja mitä nyt keksiikään, mutta silti parasta on pelkkä, hyvä kasviskeitto hyvän leivän ja piimälasillisen/oluen kera.

      • Anonyymi

        Kaikki juurekset hyviä keitoissa, persiljajuuri paras, mutta olen nähnyt vain Lidlin sekoituksissa. Retiis hyvä leivän päällä ja salaatissa. Itse laitan niitä syksyllä pakkaseen ohuina siivuina tai pieninä kuutioina, kypsyvät nopeasti keitossa. Isot artisokatkin aika helppo käsitellä. Latva-artisokka olisi herkkua säilykkeenä kun saisi vedessä eikä öljyssä.


    • palsternakisti
    • Ryhmäläinen

      Palsternakan kerrotaan kuuluvan O-veriryhmäläisten ruokavalioon.
      Teoksessa, neljä veriryhmää, neljä ruokavaliota.

    • syyssatoinen
    • ravintoarvo
    • Myrkkykeiso

      Voisin kuvitella, että joku tuhdisti myrkyllinen juurakko on noin ärhäkkää, jos jotain koiranputkia tms menee syömään tai herkuttelee jotain myrkkykeison juurakoita. Maku on kyllä sitä luokkaa, että vaistonvarainen reaktio on stop heti tykkänään.

      • Myrkytystapaus

        Monista myrkyllisistä kasveistahan tulee usein sanottua, että niitä tulee harvoin syötyä paljon, sen takia että ne maistuvat niin pahalle. Tuo palsternakka kyllä täyttää just tuon määritelmän. Kukaan ei sitä vapaaehtoisesti pystysyömään.


    • outoja-asioita

      Selvisikö ikinä mistä juureksesta oli kyse?

      Palsternakka on mietoa ja todella herkullista, tuskin ollut kyseessä se.
      Jos aloittaja olisi löytänyt kuvan miltä se näytti ja linkittänyt sen ennemmin kuin kuvan keitetystä palasta.

    • Anonyymi

      Onko palsternakkaa säilytetty jääkaapissa ennen valmistusta esim. omenoiden kanssa? Ne reagoi keskenään jotenkin kemiallisesti, ettei niitä paranis säilyttää hedelmien kanssa. Mulle kävi, niin ja nyt ovat todella kitkerän, suorastaan myrkyllisen makuisia 😫

      • Anonyymi

        Palsternakka tuoksuukin hyvälle ja minulla lähes aina omenia jääkaapissa, todennäköisesti palsternakkojenkin kanssa, en ole huomannut mitään vaikutusta. Omenat kypsyttää muita, tuskin niillä muuta vaikutusta on.


    • Anonyymi

      Palsternakka maistuu porkkanalle.

    • Palsternakka haalean keltainen ja porkkanan muotoinen, mutta yleensä paksumpi. Siinä on kyllä vähän voimakas maku ja siihen täytyy tottua. Itse käytän esim. erilaisissa keitoissa ja pataruuissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      304
      3381
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1629
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      52
      1361
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1250
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1230
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1161
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      158
      1053
    Aihe