Menin sitten tekemään emämunauksen ja laitoin ruokaan palsternakan. En tajua miten kukaan voi laittaa näin järkyttäviä aineita ruokaan.
Kitkerää ja karvasta kuin mikä. Vaikak keittoa tuli 8 litraa, niin yksi palsternakka pilasi sen kokonaan. Liemi maistuu pahalle. Palsternakan palat suorastaan järkyttävälle. Menin yhden pureskelemaan ja maku oli vielä seuraavana aamunakin kurkussa ja suussa.
Joskus kuvittelin että laakerinlehdet suoraan pussista imeskeltynä on pahoja, mutta palsternakka nokittaa kyllä yli kymmenenkertaisesti ne.
En yhtänä ihmettele jos joku sylkisi moisen keiton heti suustaan kun sen sinne laittaa. Raa'at ruusukaalitkin on suorastaan herkkua tuohon kuvotukseen verrattuna. Myös raaka valkosipuli ja tavallinen sipuli on suorastaan herkullista tuohon verrattuna, vaikka jotkut moisiakin kauhistelee.
Palsternakka aivan sairaan pahaa!
30
2861
Vastaukset
- Juuri
Ettei vaan olisi ollut selleri, joka on hyvin saman näköinen kuin palsternakka, mutta voimakkaan makuinen. Menevät joskus kaupassa sekaisin ja vääriin kasoihin. Keittoon laitetaan selleriä vain pieni palanen. Mietoa palsternakkaa voi laittaa kuten porkkanaa, 2-3 kpl.
- Selleriksikö?
En tiedä, en ole kyllä koskaan selleriä tietääkseni syönyt, siis juuresta. Onko se sairaan kitkerä ja karvas myös reilusti keitettynä?
- Anonyymi
Häh, molemmat hyviä, siis juuriselleri ja palsternakka, laitan aina keittoihin. Varsiselleri sen sijaan on aivan hirveää, mutta sekin menee waldorfin salaatissa, jostain syystä maku häviää siinä.
- Anonyymi
Juurisellerin ja palsternakan sekoittaminen on mahdotonta, sillä palsternakka on porkkanan muotoinen ja juuriselleri taas pyöreähkö.
Maultaan palsternakka on makea ja rakenteeltaan porkkanaa pehmeämpi kypsänä.
Molemmat ovat hyviä keitossa tai vaikka uunissa kypsytettyinä.
Paras yhdistelmä on silti pyhä kolminaisuus lisukkeena eli pienennyttyä porkkanaa, lanttua ja herneitä (paras pakaste) -vähän voita, suolaa ja peppaa pintaan kypsennyksen (keittäen ja valuttaen) jälkeen - sopii keitettyjen perunoiden ja makkara-, liha-, jauhelihakastikkeen seuraksi ja vähän etikkaisia mukaan (maustekurkkua, punajuuria ja kurpitsaa) tuomaan ruokaan happoa.
Simppeli on hyvää.
- Tiutauti
Ehkä pellolta laariin on eksynyt jonkun muun kasvin juurimukula, rikkakasvin. Palsternakkahan on mietoa. Juuriselleri voi yksilöstä riippuen olla aika ärtsyä.
- ...
Tai kyseisen yksilön päälle on lurahtanut aimoannos hyönteis-, rikkakasvi- tai homemyrkkyä tai muuta shittiä millä ruokaa myrkytetään.
- PalsternakkaYök!
... kirjoitti:
Tai kyseisen yksilön päälle on lurahtanut aimoannos hyönteis-, rikkakasvi- tai homemyrkkyä tai muuta shittiä millä ruokaa myrkytetään.
Siltä se todelakin maistuu. Koska tuo yksi palsternakka käytänössä pilasi kymmenenlitraa keittoaa ja teki siitä kauttaaltaan ihan myrkyn makuista.
Mutta siis tuo maku on siinä ihan läpeensä, joten eiköhän se ole sen ominaismakua, eikä päällä olevaan hyönteismyrkkyä tms. - PalsternakkaYök!
Syökö kukaan juuriselleriä? Koska tuo on kyllä sen makuista tunnin keittämisenkin jälkeen, että ei sitä varmasti kukaan vapaaehtoisesti syö. Kaikki alkukantaiset ja ikiaikaiset vaistonvaraiset ihmisen "tämä on myrkkyä" reaktiot herää tuosta mausta, sylje heti pois.
Kutsuisin tuota ihan rehellisesti elintarvikkeeksi kelpaamattomaksi aineeksi pelkän maun perusteella.
- Haloo hetkinen
nyt alkaa kuullostaa piparjuurelta, joka palsternakan
näköinen. Palsternakka miedon aromikasta
http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1047764
Onko kasvanut uusi sukupolvi ilman keittojuureksia ! Ja lihakeittoa !
http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Ammattilaisille/Kuvagalleria/Tuotekuvat/juurekset
Edukasta ja kotimaista.
Selleri myös mm Waldorfin salaattii -aivan mahtavaa !
http://www.ruokala.net/reseptit/haku/ruokala?words=selleri
Opin syömään jo pienenä ihan nk "Pihveinä" eli esikypsytetyt juurekset paneroitiin mausteseoksella, paistettiin ja pottumuusin ja puolukkahillon kera nautittiin. . Jo kolmas sukupolvi niistä nauttii.- PalsternakkaYök!
Onko piparjuuri kovaa kuin puu? Koska toi oli tosi kovaa kun sitä leikkasi.
Pitänee ostaa piparjuuri maistiaisiksi, että selviää onko siitä kyse. Jotenkin kuvittelisin, ettei se voi ihan noin pahaa mitenkään olla. - PalsternakkaYök!
PalsternakkaYök! kirjoitti:
Onko piparjuuri kovaa kuin puu? Koska toi oli tosi kovaa kun sitä leikkasi.
Pitänee ostaa piparjuuri maistiaisiksi, että selviää onko siitä kyse. Jotenkin kuvittelisin, ettei se voi ihan noin pahaa mitenkään olla.Katselin tuossa kaupassa piparjuurta ja palsternakkaa. Joo, ne voi kyllä mennä sekaisin. Todennäköisyys siihen, että palsternakan sekoittaisi mm. juuriselleriin taas vaikuttaa varsin pieneltä. Joskin juurisellerin voisi taas sekoittaa mm. lanttuun.
Pitääkin ostaa piparjuuri ja varmistua onko se noin kamalaa. ;) Varsinkin vielä se, että keittäminen tekee siitä kitkerää, osuu erittäin hyvin tähän yhtälöön. - PalsternakkaYök!
Tässä vielä tunnistajat tunnistaa kuva...
http://tinypic.com/view.php?pic=1ekrdk&s=8 - Klikkaamalla saa vielä isommaksi.
Näkyi heti keittämisen jälkeen selvemmin, mutta nyt huonommin. Eli tuossa heti ulkkoreunan vieressä näkyy tuollainen pieni sävyero. Mitä katselin kaupassa palsternakkoja, niin niissä tuollainen pieni sävyero on yleensä about puolessa välissä sädettä keskipisteeseen. Kun taas tässä se on ihan tuossa ulkoreunan pinnassa. Täsmääkö piparjuureen? - Anonyymi
PalsternakkaYök! kirjoitti:
Katselin tuossa kaupassa piparjuurta ja palsternakkaa. Joo, ne voi kyllä mennä sekaisin. Todennäköisyys siihen, että palsternakan sekoittaisi mm. juuriselleriin taas vaikuttaa varsin pieneltä. Joskin juurisellerin voisi taas sekoittaa mm. lanttuun.
Pitääkin ostaa piparjuuri ja varmistua onko se noin kamalaa. ;) Varsinkin vielä se, että keittäminen tekee siitä kitkerää, osuu erittäin hyvin tähän yhtälöön.Piparjuurihan on erittäin voimakkaan makuista, mutta mausteena putkilosta sitäkin voi käyttää ruokiin tai tuoreraasteena esim punajuuriraasteessa.
- vegesuppaa
Tossa tietoa juureksista http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Juurekset ja näyttäisi, että palsternakan voisi sekoittaa lähinnä juuripersiljaan tai retikkaan - kumpikin taas ovat maultaan erinomaisen hyviä ja miellyttäviä, mutta makunsa kullakin.
Itse teen yleensä kasviskeiton käyttäen suurinta osaa mainituista poisjättäen lähinnä kaurajuuren, mustajuuren (vaikea mustumisen takia, mauton), maa-artisokan (työläs käsiteltävä, mauton), retiisin ja piparjuuren (liian voimakas keittoihin), mutta muita käytän runsaasti riippuen saatavuudesta tai oman sadon tuotosta - lisäksi vähän perunaa, sipulia ja purjoa pilkottuina (joskus myös kyssäkaalia), mausteeksi suolaa, pippuria kokonaisena, laakerinlehteä ja pinnalle vähän persiljaa. Kaikkia juureksia, perunoita ja sipuleita suunnilleen saman verran pieneksi pilkottuina ja antaa muhia hiljalleen kiehuen puolisen tuntia kunnes juurekset ovat kypsiä. Yleensä maustan liemen luomu-kasviskuutiolla, joten suolaa kannattaa lisätä maun mukaan vasta ihan loppuvaiheessa.
Jos kasviskeitosta haluaa miedomman makuista, niin silloin voi jättää mukulasellerin ja palsternakan pois ja käyttää enemmän porkkanaa ja lanttua, jotka kumpikin ovat oikeastaan makeita.
Maukkaaseen kasvikeittoon voi myös lisätä erilaisia proteiineja kuten erilaisia makkaroita, lihaa, kanaa, kalaa - kaikkia ruskistettuina ja kypsennettyinä (fisu pieninä paloina kypsyy samaan tahtiin keiton kanssa puolessa tunnissa) - toki liemikuutio kannattaa vaihtaa proteiinin mukaan eli makkara/liha-keittoon lihalientä jne...
Keittoa voi tuunata maun mukaan käyttämällä esim. vähän timjamia, kynteliä, valkosipulia, chiliä, inkivääriä ja mitä nyt keksiikään, mutta silti parasta on pelkkä, hyvä kasviskeitto hyvän leivän ja piimälasillisen/oluen kera.- Anonyymi
Kaikki juurekset hyviä keitoissa, persiljajuuri paras, mutta olen nähnyt vain Lidlin sekoituksissa. Retiis hyvä leivän päällä ja salaatissa. Itse laitan niitä syksyllä pakkaseen ohuina siivuina tai pieninä kuutioina, kypsyvät nopeasti keitossa. Isot artisokatkin aika helppo käsitellä. Latva-artisokka olisi herkkua säilykkeenä kun saisi vedessä eikä öljyssä.
- palsternakisti
Eilen ehdin kurvasta Elielaukiolle
http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1047764 ja juures hyllyyn pulahtanut isoja palsternakkoja. Tein uuniisa ja että oli nannaa
http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1047764 - Ryhmäläinen
Palsternakan kerrotaan kuuluvan O-veriryhmäläisten ruokavalioon.
Teoksessa, neljä veriryhmää, neljä ruokavaliota. - syyssatoinen
http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1182332
Nyt jo hollantilaista kaupataan - ravintoarvo
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=309&lang=fi
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28968&lang=fi
uunivihanneksian kera porkkanan, sipulin jne ah nannaa - lillysoppa
http://www.lily.fi/blogit/paniikki-keittiossa/palsternakkaa-palelijoille aja perään juustoja lounaspiparilla
- Myrkkykeiso
Voisin kuvitella, että joku tuhdisti myrkyllinen juurakko on noin ärhäkkää, jos jotain koiranputkia tms menee syömään tai herkuttelee jotain myrkkykeison juurakoita. Maku on kyllä sitä luokkaa, että vaistonvarainen reaktio on stop heti tykkänään.
- Myrkytystapaus
Monista myrkyllisistä kasveistahan tulee usein sanottua, että niitä tulee harvoin syötyä paljon, sen takia että ne maistuvat niin pahalle. Tuo palsternakka kyllä täyttää just tuon määritelmän. Kukaan ei sitä vapaaehtoisesti pystysyömään.
- outoja-asioita
Selvisikö ikinä mistä juureksesta oli kyse?
Palsternakka on mietoa ja todella herkullista, tuskin ollut kyseessä se.
Jos aloittaja olisi löytänyt kuvan miltä se näytti ja linkittänyt sen ennemmin kuin kuvan keitetystä palasta. - Anonyymi
Onko palsternakkaa säilytetty jääkaapissa ennen valmistusta esim. omenoiden kanssa? Ne reagoi keskenään jotenkin kemiallisesti, ettei niitä paranis säilyttää hedelmien kanssa. Mulle kävi, niin ja nyt ovat todella kitkerän, suorastaan myrkyllisen makuisia 😫
- Anonyymi
Palsternakka tuoksuukin hyvälle ja minulla lähes aina omenia jääkaapissa, todennäköisesti palsternakkojenkin kanssa, en ole huomannut mitään vaikutusta. Omenat kypsyttää muita, tuskin niillä muuta vaikutusta on.
- Anonyymi
Palsternakka maistuu porkkanalle.
Palsternakka haalean keltainen ja porkkanan muotoinen, mutta yleensä paksumpi. Siinä on kyllä vähän voimakas maku ja siihen täytyy tottua. Itse käytän esim. erilaisissa keitoissa ja pataruuissa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1072675Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302365Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen202245Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631001797- 1141590
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1661318Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2751130- 711014
- 80984
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178920