Jättääkö äly ihmisen

t156

YLE TV1 tieteen teemailta. Olipa huonot argumentilt ja löperöä puhetta. Älykö kehittynyt muutamia kymmeniä vuosia - se on kehittynyt jatkuvasti, miljoonia vuosia. Mutta enää se ei kehity - niin kuin testitkin osoittavat. Syy on selvä. Älytä kehittävää metodia ei enää ole. Aiemmin äly kehittyi saalistuksen, ravinnonhankinnan ja pohjoisessa myös suunnitelmallisen talvesta selviämisen myötä. Yksinkertaisesti tyhmät eivät löytäneet tai osanneet varastoida ravintoa itselleen ja jälkeläisilleen ja kuolivat pois, vain älykkäimmät selvisivät ja jatkoivat yhä älykkäämmäksi käyvää sukuaan. Mutta nyt. Kaikki selviävät, yhteiskunnat ruokkivat ja hoitavat tyhmätkin, jotka vielä lisääntyvätkin enemmän kuin älykkäät. Siinä syy. Ja aina ne viitsii lässyttää kaikenmaailman kyvyistä älykkyytenä. Miksi sitten armeijat ja suur-yritykset testaavat mensa-tyyppisillä päättelytesteillä. Ovatko ne Lonkan mielestä kaikki tyhmiä? Älykkyys on vain osa ihmisen kyvyistä, mutta sitä ei tule sotkea viisauteen, eikä muihinkaan lahjoihin jotka eivät ole älykkyyttä - Ihan yksinkertaista.

9

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • t156

      Ihan idioottimaista vetää älyn kehitykseen jotain tämän päivän ilmiöitä. Koittakaa nyt päästä ulos tästä päivästä, kuuten jotain tietotekniikkaa, eikö kaaliinne mahdu kuinka pitkä aika on napanne ulkopuolella. Tehän pyöritte tässä päivässä kuin madot paskassa.

      • 5+3

        Pitää kuitenkin erottaa älyllinen potentiaali ja kypsynyt älykkyys. Viimeksi mainittuun vaikuttavat varmaankin ravinto, virikkeet ym tekijät jotka nykyään ovat edullisemmat kuin esim vuosisata sitten.


    • LMP-

      Harmi, ettei ohjelmassa sen tarkemmin esitelty uusimpia tutkimustuloksia. Tietoa löytyy esim. Intelligence-lehdessä
      Ihmisen perimä rappeutuu koko ajan, ja tämä näkyy mm. älykkyyden vähenemisenä.

    • paska kokeilu

      Hyvä että ihminen surkastuu ja kuolee pois.
      Jo on korkea aikakin evoluution kehittää jotain onnistuneempaa.

    • Evoluutiolla mennään

      *Mielipiteitä ja joskus perusteltuja kantojakin riittää. Tässä yksi, uskokoon joka haluaa:

      - Jos oletetaan ihmisen ominaisuuden nimeltä "älykkyys" olevan ainakin joltain osin geneettistä, on se tällöin samalla myös evolutiivinen ominaisuus, siis muuttuva.

      - Jos ollaan sitten sitä mieltä, että nykyajassa Homo sapiensin lajinkehitys on saavuttanut huippunsa lääketieteen ja teknologian yms. ansiosta, näyttäisi tosiaan siltä, ettei älykkyytemmekään enää kohene. Itse puolestani ajattelen tilanteemme olevan juuri päinvastainen, eli biologinen evoluutio jyllää iloisesti taustalla kaiken aikaa, ja kulttuurievoluution myötä nopeasti muuttuvassa maailmassa mukautumiskykyiset ihmiset (sopivasti älykkäät) saavat lopulta aina parhaiten geeninsä jakoon. Eli koska kaikki muuttuu, mikään ei ole muuttunut, sillä maailmassa ainoa pysyvä asia on muutos.

      *Eli vastaisin

    • Uneton6

      No miksei suuryritykset ja armeijat voisi olla "tyhmiä". Jonkin tahon tarpeisiin nuokin mittarit on kehitelty ja sopivat tyypit haettu. Luultavasti viisaus suorastaan pyritään sulkemaan pois. Kuten keskustelija mainitsi että joillain saattaa olla nopea prosessori mutta väärä softa. Tai selittäkää, miksi sivilisaatiomme on romahtamassa, Ei kai vain siksi ettei ole osattu viedä uusien keksintöjen päättelyketjua käytännössä loppuun asti kuten kuvioita paperilla? Tietyt älykkötyypit ovat selviä natseja, haluavat ylivallan ja oikeudet itselleen ja hävittää ne vähemmän älykkäät, ja niin he olisivat onnellisia. Ei ole uskottavaa että se pidemmän päälle edes onnistuisi, evoluutio ja luonto tuottaa yllätyksiä.

      • Näin se menee

        Kyllä monenkin keksinnön haitat ovat ainakin osin olleet tiedossa jo alkuvaiheessa. Mutta väliäkö sillä, minä ehdin kerätä nappulat ja jätän pasķat muiden korjattavaksi.


    • 18+13

      Jos wikipedia, älypuhelimet yms. nykyajan herkut otettaisiin nyt pois käytöstä, niin kuinkahan kävisi? veikkaan että rikollisuus kasvaisi, ei mikään muu.

      Pointtina oli, että kun on kaikki valmiina niin ei sitä tarvi itse ajatella -> ilman ajattelua ei kehity ja takapakkia ei haluta ottaa.

    • skepsos

      Nykytekniikkaa ei voi pitää minään älyn huippuilmentymänä. Tekninen kehitys johtuu pääosin kehittyneestä tietoliikenteestä ja sen myötä yhteistyöstä, jolla pienetkin ideoiden väläykset saadaan tuotantoon "yhteiseksi hyväksi". Tämä voimakkaasti exponentiaalinen kehitys johtaa väistämättä tuhoon. "korttitalo" romahtaa vaikkapa kun ydinaseteknologia päätyy käsiin, joita ohjaavat typerät aivot.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1977
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1516
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1428
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe