puolukka homehtuu

Make

Puolukka, jota säilytetään jääkaapissa alkaa homehtua. Sokeria on lisätty jonkin verran. Mistä tämä voisi johtua?

35

14150

  Vastaukset

  • enemmän sokeria jääkaappisäilytyksessä.
   Itselläni on myös aina jääkaapissa "satsi" survosta,eikä ole koskaan homehtunut,mutta vaatii sokeria reiluhkosti.
   En tiedä sitten noista säilöntäaineista mitä niillä saisi aikaan.

   • Minun kokemukseni on, että keittämätön puolukka säilyy parhaiten kun siihen ei lisää ollenkaan sokeria. Moni säilyttää puolukkasurvoksen kellarissa sokerittomana ja sokeroi vain sen verran mitä kerralla syö. Minä säilytän mieluummin pakasteessa, koska pidän erityisesti tuoreen puolukan mausta ja se tuoreus säilyy pisimpään juuri pakasteessa. Otan pakasteesta pienen määrän kerralla ja sokeroin vain sen mitä yhdellä aterialla syön, koska sokeroidun puolukan maku heikkenee jo vuorokaudessa ihan selvästi.


  • puolukka homehtuu helposti vaikka sanotaan et pitäs kellarissa viileessä et ei homehtus , homehtuu sittenkin. pakastin olisi paras heti syksyllä kuin on saanut survottua. meillä on viety heti kuin on pakkaset tulleet niin vinttiin, tai piharakennukseen ja sieltä otettu. anettu pinnan vähän sulaa et saa lohkastua ,siitä. myöskin jääkaappiin otettava määrä olla semmoinen et pystyy syömään noin 1kk sokeria on laitettu myös hienonussvaiheessa , ns .survomisen olen tehnyt tehosekoittemella.

  • Oma tietotaito omien kokemusten, äidin ja isoäitien ja isoisoäitien tekemänä on ollut aina sama.. Puolukka survokseen ei koskaan lisätä sokeria sillä makea homehtuu toisin kuin hapan. Sokeri lisätään jos lisätään vasta kun otetaan käyttöön.

   • Tässä oikeaa viestiä. Vielä että homeen voi poistaa päältä jos ilmaantuu...ei se niin vaarallista oo. vrt.antibiootit...


  • hillosokeria?

  • Kävi meilläkin noin 10 vuotta sitten. Koska olin sen verta ihmeissäni soitin myrkytyskeskukseen ja kysyin neuvoa. Yhdessä päätimme että oman terveyden kannalta kaikki roskiin. Home oli jo komeaa sinisen puhuvaa. Meillä ei ollu sokeria seassa joten kyllä ihmetytti myrkytyskeskustakin. Eikä sen jälkeen ole mitään ihmeellistä puolukassa ollut. Asia jäi arvoitukseksi.

  • Myös juusto homehtuu jos ei sitä syö!
   Helevetin hamsteri!

  • Puhdistetut puolukat survotaan, sitten kostutetaan esm. voipaperi atamooni vedessä ja paperi
   levitetään puolukkasurvoksen päälle astian reunoihin asti, säilytetään viileässä paikassa, sama pätee
   karpalonkin säilömiseen.

  • MIksi homehtuu yhä, empä tiiijjjäää!

  • Itse laitoin tehosekoittimeen ja soseutin hienoksi. Purkkiin ja jääkaappiin. Hyvin säilyi koko talven. Niin eikä sokeria. Minua neuvoi tuttavani että puolukassa on itsessään säilöntäainetta joten pakko se on uskoa kun niin hyvin säilyi.

   • Laitoin puolukkasurvosta muovirasiassa ulkotilaan.Puolukat olivat syksyn viimeistä satoa.Huuhtelin marjat ennen survomista.Nyt tänään avattuani kannen marjojen päällä oli pieniä homekiteitä.Olen miettinyt syytä, onko se lämpimän syksyn syy, vai mikä.Nyt harkitsen niitten kohtaloa, syönkö vai laitanko pois.Lapsuudessa syötiin paljon puolukoita, eikä homeesta puhuttu mitään.


  • Purkkiin päässy pöpö. Ja liian lämpimässä. Pese astiat ennen käyttöön ottoa. Puolukka säilyy "huuppanakin"ts.survottuna ilman sokeria n.6 ast. puhtaassa astiassa. Homeen voi päältä poistaa jos sitä tulee. Tuo lämpötila on esim.perunallekki melko hyvä säilyvyyden kannalta.

  • Survon tuoreet puolukat ilman sokeria. Säilön ne jääkaapissa lasipurkeissa, jotka olen pesun jälkeen kuumentanut ja desifioinut kiehuvalla vedellä. Myös purkkien kannet. Hyvin säilyy ilman hometta.

  • HEI!
   Kokeilkaa hunajaa sokerin sijaan puolukkasurvokseen,on todella hyvän makuinen survos.

  • Menee vähän asian sivusta mutta olkoon. Ahistaa kun kaupoissa ja ravintoloissa ei saa sitä oikeaa puolukkasurvosta missä ei ole sokeria. Maistuu hirvi-/porokäristys ja maksaruoat ihan kauheelta kun pitää sokerimössöjä laittaa sekaan. Aikoinaan muorivainaa säilöi puolukan isoon puutiinuun ilman sokeria, survomalla ne ja peittämällä kannella. tiinu oli joko kellarissa tai ruokakomerossa. kevättalvella näkyi hometta mutta vain ihan tiinun reunassa. Kyllä oli parasta ja hapokasta oikeaa puolukkasurvosta.

   • Elokuun alussa oltiin mökillä eikä puolukka ollut viel kypsää.
    Kun kaalia ja maksapihvejä paistin; niin piti saada myös puolukkaa!
    K-kaupasta ostin PIRKKA Suomalainen puolukkasurvos 500g (noin puol litraa) on heti käyttövalmis ja makeuttamaton.
    Eikä sisältänyt säilöntä aineita.
    Valmistaja:Marjamarkkinointi Kauko Pesonen OY 57210 Savonlinna
    Valmistuttaja: Ruokakesko OY
    Josko noista tiedoista olis jotain apua. K-kauppias vois auttaa asiassa ehkä.


  • EI keittämättömään PUOLUKKASURVOKSEEN lisätä TIPPAAKAAN SOKERIA, kun se SURVOTAAN JA SÄILÖTÄÄN talveksi.
   PUOLUKASSA OLEVA HAPPAMUUS SÄILYTTÄÄ SEN, jos lisäät survokseen vaan hieman sokeria:se luultavasti alkaa käymään jossain vaiheessa, tai homehtuu.
   Lisäät survokseen sokeria makusi mukaan, vasta kun otat sen käyttöön!
   Näin minä olen tehnyt koko ikäni,perin tiedon äidiltäni.
   En sit huomannut siirtää sitä tietoa tyttärelleni. Hänen puolukkansa kävivät,koska oli lisännyt survokseen sokeria.
   Yhden talven haki puolukkaa mun kellaristani.Nyt tieto on päntätty joka mukulan nuppiin! hehheh

  • kun ruuan päälle tulee hometta, niin se tarkoittaa sitä että KOKO ruoka on täynnä jo homerihmastoa, eli sitä ei pidä syödä.
   Näin minua neuvottiin thl:stä.

  • Puolukan oma bentsoehappo säilyttää puolukkasurvoksen. Marjamehun tulee peittää survos, puhdas astia tietysti ja itse olen säilyttänyt `huupan ´ulkovarastossa litran astioissa talven yli. Ikinä ei ole hometta ollut, sokeria lisätään vasta ruokapöytään vietäessä. Homemyrkyt eivät näy, homehtunut ruoka on heitettävä pois.

  • Käytän puolukkaa joka aamu, otan pakkasesta rasiasta vain sen verran kun syön aamupuuron kanssa, nyt huomasin puolukkapussin olevan vuodelta 2007, mutta maku ei ollut muuttunut miksikään. Puolukat oli ollut pakastimen pohjalla 7 vuotta.
   Onko tietoa kuinka pitkään puolukka säilyy pakkasessa. ??

  • Jos päällä on hometta niin kuoritaan se pois ja syödään loppu, hyvää on. Nykyään on kaiken maailman tietäjiä jotka neuvovat "oikein". Kai eläminenkin on niin vaarallista että parempi kun heti alussa poistetaan varmuuden vuoksi.

   PS. Miksi kaikkeen pitää tunkea sokeria? Sokeria sokeria, ihanaa.

  • Olen säilönyt kymmeniä vuosia puolukkasurvoksen kellarissa ilman sokeria eikä ole homehtunut. Tänä syksynä homehtui sekä muovi- että lasipurkeissa, voipaperilla peitetyissä ja kannen alla jo kuukaudessa. Sama kellari, sama lämpötila!

   • Hmmmm..meidän perhekunnassa myös kymmenien vuosien perinne sokeroimattoman puolukkasurvoksen teossa ja tänä syksynä isoäidille viedyt survotut jääkaapissa lasipurkissa säilytetyt puolukat kasvoi 10 cm korkeaa valkoista "kaunista" homerihmastoa. Puolentoista litran purkista oli isoäiti harvakseltaan ottanut ja syönyt noin puolet. Nyt ollut lienee pidempi väli kun survosta oli otettu ja tällainen näyttävä kasvusto. Lopun survoksen sai heittää kompostiin. Ei tullut mieleenkään syödä. Olen antanut itseni ymmärtää, että homeet elävät samaan tapaan kuin sienet metsässä. Syksyllä, kun olosuhteet ovat kaikin puolin otolliset, maaperässä "uinuva" runsas sienirihmasto tunkee maan päälle näkyvät osansa. Osa sienistä ja homeista on myrkyllisiä. Näinpä en koskaan syö homehtunutta ruokaa enkä pyydä ketään muutakaan niin tekemään.


  • 2 vuotta ollu jääkaapissa eikä oo menny mikskään vielä

  • Survo niin kauan että mehustuu ,liian vähän survottu homehtuu,Puhdas astia ja tiivis kansi.

  • Eikä saa survoa sauva- tai tehoseikoittimella, tulee liikaa ilmaa survokseen ja voi pilaantua. Käsin esim. perunanuijalla.

  • Marjoissa voi olla epäpuhtauksia. Parhaan makuinen puolukka on jo hiukan ns. ylikypsä, mutta toisaalta niissä voi sitten olla jo pilaantuneita seassa. Kyllä puolukkakin homehtuu, on todistettu. Raakasurvos kellarissa ilman sokeria isossa lasipurkissa säilytettynä oli ihan homeessa kun sen sieltä hain. Syitä voi olla montakin, ehkä astia ei ollut täysin desinfioitu, kansi ei riittävän tiivis tai puolukoissa huonoja seassa tai muuta epäpuhtautta. Tai liian lämmin kellari.

  • Puolukka säilyy erittäin hyvin, kun se survotaan siten, että mehu peittää marjat. Mielellään jääkaappia kylmempi säilytyspaikka, jossa ei ole homeita.

  • Itselläni homehtui vaan silloin, kun ei mehu peittänyt kokonaan sitä survosta kellarissa, ja oli koskematon astia, jossa kuivempi marjaosuus oli ns pinnalla ja mehu pohjalla.

   Elikkä näin itse funtsin asian: käyn SÄÄNNÖLLISESTI avaamassa sen saavin ja SEKOITAN pitkävartisella puhtaalla kauhalla satsia niin, että menee tosiaan sekaisin kaikki, hapan mehu myös päällä.

   Se tosiaan tekee tuo survos helposti sen, että mehut laskeutuu alas, silloin kuiva-aineessa mahd olevat pöpöt voivat valloittaa sen pinnan.
   Tutkippas survoksesi, onko pinta ollut pitkään sekoittamaton, ja tummunut päältä? Sekoitin itse silloin heti, ja vaaleampi mehukas aines tuli pintaan: se hapan estää homehtumasta.

   Tietenkin olisi hyvä kun olisi viileä kellari jo silloin syksyllä, aina ei ole.

   Viikon-kahden välein kun sekottaa, luulen että pysyy hyvänä. Joka tapauksessa ei siellä syvemmällä "pinnan alla" happamassa aineksessa voi olla hometta, uskoisin näin.

  • Mummoni sanoi home ei vaarallista ,pysyy paremmin pinnalla samoin leipä jos vähän hometta kaavittiin vain pois ja vielä olen elossa 70v eli turhaa höösäystä homeesta t seppo

  • Minulla ei puolukkasurvos ole koskaan homehtunut aina on jääkaapissa. Säilytän lasitölkissä ja kun tölkki on tyhjä pesasen ja täytän.. Survottuihin puolukoihin laitan vähän hienoa sokeria.

  • Kauheasti neuvoja yleistietämättömiltä! Alkuperäinen kysyjä ei muuten puhunut survoksesta, vaan puolukoista. Ne toki homehtuu ja pilaantuu helposti jääkaapissa. Eikä se home ole haitatonta. Survos sen sijaan ei homehdu. Ainakaan, jos puolukat ovat kypsiä ja virheettömiä, survos on purkitettu kuumennettuun lasipurkkiin, survoksen nestepinta yltää purkin yläreunaan asti ja mukana on sokeriakin. Sen jälkeen pitää vain varoa, ettei kukaan ääliö ota sitä survosta purkista likaisella lusikalla. Oikein tehty survos säilyy jääkaapissa vuoden ja ylikin. Kellaria en suosittele, ellei lämpötila ole pysyvästi alle +5.

   • Kun survoo suuren osan puolukoista rikki, että mehustuu koko satsi, ja ei laita sokeria lainkaan tässä vaiheessa. Sitten vasta sokeroi sen astiassa, kun ottaa minkä syö. Luulen, että alkaa käymään, jos on sokeroitu. Ei ennenkään sokeroitu.

    Itse olen poiminut ja survonut kellariin 30:n litran viiniastioihin jo 30 v, eikä ole kuin kerran homehtunut reunoista ne rippeet, ja kerran pinnasta, kun en ymmärtänyt sekoitella pitkin talvea pohjamehuja myöten, silloin tällöin.
    Silloin oli aika täysi astia avaamattomana, ja kun marjat olivat nousseet pintaan aivan kuin laattana, ja hapan mehu pohjalla, niin se pinta oli homeen peitossa. Kyllä opin siitä kerrasta sen asian!
    Se hapan mehu TÄYTYY saada sekaisin sen koko marjaseoksen kanssa,. Äläkä sokeroi sitä ollenkaan, ja vedä vaikka taikinakaapijalla (puhtaalla) ne reunat puhtaaksi välillä -siis työnnät ne reunamarjat sinne alas mehun sekaan - ja itse vedän oikein happamalla mehulla ne astian reunat sitä myöten kun on "sotkeentunut", soseeseen.

    Ja meillä ainakin vasta talvemmalla on kellari tarpeeksi kylmä, nyt vaan syksyllä sitä pönttöä on sekoiteltava tiuhemmin, mutta läpi vuoden pitää tarkistaa ja painella mehut pintaan. Ja aika tiukasti kiinni, mutta itse jätän yhden sivun vähän löysemmin, koska sitä ei saa erkkikään auki, kun aivan täysi astia on painettu tasan tiukasti kiinni! Itse pidän suurta tyhjää Serlan talouspaperisäkkiä sen saavin yli vedettynä, estää kummasti homeitiöitä! Me miehen kanssa tylsän veitsen avulla kerran saimme vaivoin auki. Tulee varmaan joku imu siihen kun täysi.

    En pane mitään papereita pinnalle, enkä säilöntäaineita puolukkaan. Se happamuus on se, mikä toimii siinä, ja just se että sekoitettava aina hakiessa vaikka, kunhan ei jää kuivaksi se pinta. Jos on kuiva, niin sotket sekaisin niin että mehustuu koko satsi.

    Itse usein huuhtelen marjat nykyään siivottuani ne, lämmintä vettä ämpäriin ja loiskis sinne marjat, sitten pyörittelen kädellä, siivilään valumaan, siivilöin sitten harson läpi veden, uusi satsi marjoja samaan roskattomaan veteen, taas siivilään, jne. Pientä rupua tarttuu varsinkin märkiin puolukoihin kiinni, näkee aina veden pinnalta paljonko oli jäänyt roskaa. Ne ei kaikki tipu vaikka ravistelee sitä muoviritilää vadin päällä. Ehkä roskat sitten vielä homehtuu kuivahkon soseen pinnalla herkemmin vielä? Pidä happamana ja märkänä se pinta.

    Nyt syömme vielä loppua viimevuotista survosta, kellarista. Ei ollut edes tarpeeksi kylmä syksystä eikä varsinkaan keväästä. Mutta opin tuon sekoituksen vuosia sitten.

    Siksi tein tämän pitkän kirjoituksen tänne, jos joku haluaa yhden neuvon itse kokeiltavaksi.


  • puolukan omat mehut säilyttää survottuna kylmässä mutta jos saa liikaa happea niin voi homehtua.
   arpominen jää pois kun pakastaa puolukat sopivankokoisissa rasioissa, keitettyna tai raakana, muussattuna tai kokonaisena, sokerilla tai ilman. kunkin oman mieltymyksen mukaan.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   741
   16876
  2. Miksi ulkoministeri Haavisto ei ole vielä eronnut?

   Kun ulkoministeri Timo Soini osallistui aborttiprotestiin työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?” Ja Vi
   Maailman menoa
   163
   3347
  3. Kotisiivous vähintään 40e/h

   Suomen kotityöpalveluyhdistys ry mukaan alin kannattava hinta siivouksesta on 40e/h. Tämä on outoa, koska puhdistusaineita ja vettä kuluu 1h aikana k
   Maailman menoa
   129
   3231
  4. Pelkkää rahastusta kunnallinen hammaslääkärikäynti

   Luulisi, että EU:n kireimpiä, jo tapissaan olevia veroja maksavat suomalaiset saisivat kohtuuhintaisen kunnan hammaslääkäripalvelun, kaikkea kanssa!
   Maailman menoa
   138
   2543
  5. Martina bailaamassa. Taas.

   Kattokaa sen ig storya. Se tylsä joka paikkaan tunkeva wannabe joku jekku b. nuolee martinan naamaa.... ovat ilmeisen humalassa...?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   169
   2489