Kvinoa ja sen annostelu ?

kvinoaa_per_annos

Olen lukenut nyt jonkin verran kvinoasta, mutta eri artikeleissa ja resepteissäkin mainitaan vain peruskaava 1-osa kvinoaa ja 2-osaa vettä, mutta ei manita _kuinka pljon kvinoaa per henkilö_ jos kysessä on vaikkapa sen risoton tapaan käyttö, eli kvinoa on yksi pääraaka-aine.

Osa kvinoa-tuotteista on esivalmistettu tavala ettei sitä tarvitse tavanomaiseen tapaan huuhdella ennen sen keittämistä.

Ajatuksena ollut alkaa käyttää kvinoaa melko säännöllisesti riisin, pastan ja perunoiden korvikkeena.

Kvinoa: "Riisin korvaaja on proteiinipommi – kokeile vinkkejä!"

- http://www.mtv.fi/teemasivut/parempiruoka/ajankohtaista/artikkeli/tama-riisin-korvaaja-on-proteiinipommi-kokeile-vinkkeja/4317874

16

4465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • perusohje
    • kvinoaa_per_annos

      Yksikään linkki ei vastaa kysyttyyn asiaan, eli kuinka paljon kvinoaa _per henkilö_, silloin kun kvinoa on pääaineena risotossa (tai puurona) / ei pelkänä lisäkkeenä.

      Viimeisen linkin 2 dl ei kerro onko se yhdelle vai kahdelle hengelle. Reseptien tekijät eivät lainkana huomioi, että osa ei ole koskaan käyttänt ko. tuotetta eikä tiedä miten paljon se ottaa volyymia.

      • turvonnut

        Yleensä näihin annostelu-ohjeisiin voi sanoa sen oli kyseessä sitten riisi, pasta tai sitten kvinoa, että paketin kyljessä annettu ohje 2 hengelle tarkoitettu määrä on oikeastaan lähempänä yhden hengen annosta eli tuplaa ohjeen määrä - ensimmäisen satsin keittäesäsi näet mikä on sopiva määrä.

        Nämä ryynit nyt eivät niin paljon maksa etteikö niitä voisi keittää vähän reilummin ja kokemuksen karttuessa osaat keittää niitä "oikean" määrän kerralla.

        Tärkeintä on annostaa noin 150 grammaa proteiinia (lihaa) per annos riippuen proteiinista - fisua vähän enemmän, tsikkeniä noin se määrä ja sikaa ehkä vähän vähemmän.

        Flesu kumminkin maksaa per gramma enemmän kuin kalleinkaan jyvä, joten mittaa ryynejä vähän yli etkä silti joudu konkkaan.

        Yleensä kaikki vilja/papu/linssituotteet kuin pastat turpoavat noin kaksinkertaiseksi kuivapainostaan keitettäessä, joten 1 dl mitassa onkin 2 dl lautasella.


      • kvinoaa_per_annos
        turvonnut kirjoitti:

        Yleensä näihin annostelu-ohjeisiin voi sanoa sen oli kyseessä sitten riisi, pasta tai sitten kvinoa, että paketin kyljessä annettu ohje 2 hengelle tarkoitettu määrä on oikeastaan lähempänä yhden hengen annosta eli tuplaa ohjeen määrä - ensimmäisen satsin keittäesäsi näet mikä on sopiva määrä.

        Nämä ryynit nyt eivät niin paljon maksa etteikö niitä voisi keittää vähän reilummin ja kokemuksen karttuessa osaat keittää niitä "oikean" määrän kerralla.

        Tärkeintä on annostaa noin 150 grammaa proteiinia (lihaa) per annos riippuen proteiinista - fisua vähän enemmän, tsikkeniä noin se määrä ja sikaa ehkä vähän vähemmän.

        Flesu kumminkin maksaa per gramma enemmän kuin kalleinkaan jyvä, joten mittaa ryynejä vähän yli etkä silti joudu konkkaan.

        Yleensä kaikki vilja/papu/linssituotteet kuin pastat turpoavat noin kaksinkertaiseksi kuivapainostaan keitettäessä, joten 1 dl mitassa onkin 2 dl lautasella.

        Erikoista ettei yksikään ole vastannut selkeästi esitettyyn hyvin yksinkertaiseen kysymykseen, joka oli luonnollisestikin kohdistettu kvinoaa käyttäville / tunteville. Sen sijana runsaasti sivuraiteita ja pelkkiä sokeita linkkejä joisa ei vastausta esitettyyn kysymykseen.

        Outoa on myös se ettei asiaa mainita selkeästi edes monilla reseptisivuilla tai tuotteiden omissa ohjeissa. Alla olevakin on informaatiosisällöltään suorastaan järjettön ohjeistus, joka ei kerro kvinoan määrää eikä sitä sitä monelleko ollaan ohjeistamassa ja onko kyse lisäkkeenä vai pääaineena käytettävästä ohjeesta.

        Kvinoan keittäminen:

        "Huuhtele kvinoa lämpimällä vedellä tiheässä siivilässä kuivaksi. Mittaa 3 dl vettä kattilaan. Lisää huuhdeltu kvinoa veteen, kun se on kiehumispisteessä. Keitä n. 8 min. miedolla lämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla, kylmäpuristetulla öljyllä sekä voilla. Lisää halutessasi yrttejä ja mausteita. Ota virta pois levyltä, sekoita ainekset ja anna hautua kannen alla muutama minuutti."

        - http://sunspelt.fi/fi/tuotteet/kvinoa/

        Mikähän tuossa on se mainittu mieto lämpö, sillä kuusipykäläisen sähkölevyn kolmonen vaikutaa liian kovalta lämmöltä ja meinaa polttaa kvinoan pohjaan ennen kuin vesi on haihtunut. Eli kakkoselle tai peräti vain ykköselle (?).

        Pari kertaa olen kokeillut, mutta ilmeisestikin levyn jonkin aikaa kolmosella pitämisen vuoksi vesi haihtuu liian nopeasti kannen alta, eikä kvinoa ehdi edes kypsyä ja turvota kuten sen tulisi.

        Tuossa aiemmin linkittämäni englanninkielnen sivu väittää kvinoan turpoavan nelinkertaiseksi, joka vaikuttaa utopialta ja vaikea ymmärtää miksi sellaisesta kertovat.

        Proteiineista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Proteiini

        Kvinoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvinoa

        "Kvinoa sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on harvinaista kasvikunnan tuotteissa.[1] Kvinoassa on enemmän proteiinia kuin riisissä tai muissa viljoissa ja se sisältää paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia"

        - ->

        "Soija - herkkua vai myrkkyä?"

        Eri soijatuotteiden proteiinipitoisuuksia:

        Soijarouhe 38,5 %

        Soijajauhe 45,3 %

        Tofu 7,8 %

        Tofu Hempnut 19,5 %

        Soijamaito 3,6 %

        Soijakerma 1,8 %

        (Lähde: Fineli ja Tofu Hempnutin kohdalla Soya)

        "Vertailun vuoksi: eri lihojen ja esimerkiksi hernerouheen valkuaisainepitoisuus liikkuu 20 prosentin molemmin puolin. "

        - http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/2/17/soija-herkkua-vai-myrkkya.html

        - ->

        "Saat proteiineja riittävästi, kun valitset joka aterialle jotakin proteiinipitoista syötävää. Proteiineja saat luontevasti kalasta, lihasta, kanasta, kananmunasta, maidosta ja maitotuotteista sekä palko- ja täysjyväviljasta. Nauti monipuolisesti sekä eläin- että kasvikunnan proteiinia, sillä eri proteiinilähteiden aminohappokoostumukset täydentävät toinen toisiaan."

        - http://www.terve.fi/ravinto/76435-proteiini-tuo-potkua

        Alla olevassa artikkelissa raflavasta otsikostaan ja toisaalta lainatusta artikkelista huolimatta on ainakin yksi virhe, liha ei ole kaikkein proteiinipitoisin, mikäli yllä oleva soijaa koskeva artikkeli on paikkansa pitävä.

        "Webmd-sivusto listasi myyttejä ja faktoja proteiineista ja kertoo, mitkä niistä ovat totta ja mitkä valhetta."

        "Kehon painoon suhteutettuna suositeltu proteiinimäärä on noin 8 grammaa proteiinia jokaista 10 painokiloa kohden."

        - http://www.iltalehti.fi/terveys/2014012917990450_tr.shtml


    • pientäaivojumppaa
      • kvinoaa_per_annos

        pientäaivojumppaa:lle

        Millaista älyllistä logiikkaa ja aivojumppaa edustaa se, että kommentoidaan toistuvasti kysytyn asian vierestä ja laitetaan vastaukseski sokeita esittelemättömiä linkkejä?

        (pelkkä linkki avauksena tai kommenttina on useilla foorumeilla kielletty loogisista hyviä tapoja koskevista syistä johtuen)

        Toisekseen tuo pasta-quinoa ei edes ole kiinnostuksen kohteena oleva tuote. Avauksessa erikeeen mainitsin ajatuksen korvata pasta ja riisi kvinoalla. Poikkeuksena musta tai täysjyväriisi, joka on varsin ravitseva ja jota voisi silloin tällöin käyttää.

        Miksi kvikoa-spesialisteille on älyllisesti niin haastavaa vastata selkeästi esitettyyn kysymykseen, eli kuinka paljon kvinoaa per henkilö tarvitaan silloin kuin kvinoa on pääraaka-aineena kuten risotossa tai puurossa. Mikä tässä on niin vaikeaa?

        Jo ennen avausta tein lukuisa hakuja aiheesta, sillä edes ostamani kvinoapaketin kyljessä ei manita paljonko kvinoaa per henkilö.

        Mutta viimein löytyi infoa.

        "First you will want to determine how much quinoa you want to end up with. Quinoa increases 4 times in size when cooked. So, if you want to end up with 4 cups of cooked quinoa, you will measure out 1 cup of dry quinoa to be cooked. If you want 2 cups of cooked quinoa, measure out 1/2 cup of dry quinoa etc. "

        - http://lowcaloriecooking.about.com/od/grains/ss/howtocookquinoa.htm

        "La cuisson de base - Le Quinoa, la graine sacrée des Incas"

        "Compter 80 g de quinoa sec par personne."

        - http://www.marmiton.org/magazine/tendances-gourmandes_le-quinoa-la-graine-sacree-des-incas_5.aspx


    • neljälle
    • saponiini

      Huuhtelemisen (saponiinit) jälkeen kvinoa kaadetaan kiehuvaan veteen, jota annostellaan kattilaan periaatteella 1 dl kvinoaa (90g) = 2dl vettä.
      Kvinoaa keitetään kannen alla miedolla lämmöllä 15 minuuttia, minkä jälkeen kvinoa on valmista syötäväksi.

    • kvinoaa_per_annos

      >> Huuhtelemisen (saponiinit) jälkeen kvinoa kaadetaan kiehuvaan veteen, jota annostellaan kattilaan periaatteella 1 dl kvinoaa (90g) = 2dl vettä.

      Osa kvinoatuotteista on jo esihuuhdeltu ja siten sen voi ottaa suoraan käyttöön. Vaikuttaa, että osa laittaa kvinoan jo kylmään veteen.

      Itsellä ollut vaikeuksia löytää sähkölevyllä oikea metodi ettei se pala pohjaan jo ennen kypsymistään. Kalustetussa tilapäisasunnossa teräskattila jossa pohjan keskiosa prässätty hienman koholle, eli vain kattilan pohjan reunaosasta noin kahden sormen levyinen osa kiinni levysä. En tiedä pitäisikö olla paksumpipohjainen ja tasapohjainen kattila.

      Levy täysille (6) veden kiehumiseen, sitten kvinoat ja suola kattilaan, kansi päälle ja levy ykköselle, niin se polttaa sen osin pohjaan.

      Viimeksi kun vesi alkoi lämmitä laskin levyn neloselle ja kiehuessa käänsi nollaan, kvinoat ja suola kattilaan, kansi päälle, niin onnistui hieman paremmin, mutta ei kyspynyt aivan kuten tulisi.

      Muutoin kvinoa on mielyttävä tuote ja tulennee olemaan aktiivisesti ruokavaliossa.

      "Nutritional info of: Quinoa, cooked vs. Spaghetti, whole-wheat, dry

      - http://skipthepie.org/cereal-grains-and-pasta/quinoa-cooked/compared-to/spaghetti-whole-wheat-dry/

      "Kvinoa on sydämen suosikki - Tehokkailla antioksidanteilla ladatut siemenet"

      - http://kuntoplus.fi/ravinto/ravinto-ja-terveys/kvinoa

      "Kirottu, hyvä kvinoa – terveyspommi aiheuttaa kiistoja Boliviassa"

      "Terveysruoka kvinoan viljely on parantanut bolivialaisten viljelijöiden elinoloja. Mutta sen puuttuminen bolivialaisten omista ruokapöydistä huolettaa."

      - http://yle.fi/uutiset/kirottu_hyva_kvinoa__terveyspommi_aiheuttaa_kiistoja_boliviassa_/7761990

      "Quinoa Pasta: Is it better than traditional pasta?"

      - http://kelliworley.com/2012/04/12/quinoa-pasta-better-traditional-pasta/

      "Quinoa, cooked - Nutrition Facts"

      - http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/10352/2

      "Brown Rice Vs. Quinoa"

      - http://www.livestrong.com/article/437513-brown-rice-vs-quinoa/

    • toimiitakuulla
    • simppelisimo

      Joku tekee taas simppelistä asiasta monimutkaista eli suolattu vesi kiehumaan kattilaan, huuhdeltu kvinoa kattilaan, lämmöt alas (levy kakkoselle/kolmoselle riippuen kattilasta), anna muhia kannen alla 15 minsaa ja se on siinä.

      Määristä taas - yleensä desi/henkilö riittää hyvin lisukkeeksi ja 1,5 desiä pääruoaksi. Kvinoan ja veden suhde 1:2 ja saa myös sekoittaa keittymisen aikana jottei ota pohjaan kiinni.

      Kypsenneksyn jälkeen kvinoan voi maustaa haluamallaan tavalla lisäämällä öljyä, juustoa, kypsennettyjä kasviksia tai vaikka worchester-soossia ihan miten haluaa.

      Itse en kvinoaa enää syö kokeiltuani sitä muutaman kerran eri tavoilla - sen rakenne ja olematon maku ei vain houkuta - sama kävi lehtikaalin suhteen. Molemmat toki terveellisiä, mutta kun eivät vain maistu mitnkään valmistettuina.

    • salaatti

      keitettyyn kvinoaan voi laittaa salaatiksi 1 tuore punainen tai keltainen chili, babypinaattia
      tuoretta korianteria. tuoretta minttua , kypsä mango , limettiä , 2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
      1 kypsä avokado .50 g fetajuustoa , krassia,

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      103
      2626
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2355
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      19
      2188
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      99
      1747
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      113
      1580
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      163
      1307
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      272
      1119
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1014
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      79
      966
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      178
      920
    Aihe