Kananmunat

K.Okki

Olisi tarkoitus keittää kananmunia. Ideani olisi kokeilla kypsennystä painekattilassa mitenhän se onnistuisi?Onko kukaan kokeillut?

15

468

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ekkivaitti

      Miksi ihmeessä painekattilassa - sehän vain puolittaa kypsennysajan ja voi johtaa munakokkeliin pitkin keittimen seiniä.

      Hestonhan taas haluaa nykyisin hellempää kypsytystä munilleen eli munat kylmään, suolattuun veteen ja antaa veden saavuttaa kiehumispisteen, lämmöt pois ja munat saa killua kuumassa vedessä itsekunkin haluaman ajan - näin munasta tulee muka "hellemmin" kypsytetty.

      Itse keitän täydellisen pehmeän (ei löysä 5 minuutin muna) munan, kattilaan kylmää vettä riittävästi ja suolaa ruokalusikallisen, munat veteen veden peittäen ne, liekki alle ja antaa palaa kunnes vesi kiehuu, liekkiä pienemmälle ja antaa muhia noin 11 minuuttia veden kupliessa hennosti, Kun aika on täysi niin huuhtelen ne kylmän veden alla, kuorin ja nautin.

      Kananmuna on parhaimmillaan noin viiden minuutin kypsennyksen jälkeen (sisus valuvaa) tai 11 minuutin jälkeen, jolloin sisus on täysin kypsynyt ja on samettisen pehmeää. Pahimmillaan muna on 8-9 minuutin kohdalla, jolloin osa keltuaisesta on oikeastaan kiinteää ja sitkasta - valitettavasti useimmat ajattelevat tämän olevan "kovaksi keitetty" muna ja tarjoaa sitä vierailleen vaikka muutama lisäminuutti olisi tehnyt siitä herkullisen pehmeän.

      Ajat ovat vain ohjearvoja, sillä munia on erikokoisia 55 grammasta liki 70 grammaan ja keittoajat siis riippuvat myös munan koosta - silti noin 11 minuuttia riittää kypsentämään munan kuin munan läpikypsäksi.

      Jotkut sanovat ylikypsän (11 min.) munan saavan sinertävän kerroksen valkuaisen ja keltuaisen väliin, mutta se on vain höpöhöpöä - itselläni sinertävä kerros on muodostunut vain jääkaapissa yön yli munia säilytettyinä ja silloinkin vain joskus - ilmeisesti munan valkuaisen ja keltuaisen laatu vaikuttaa asiaan.

      Joten jätä painekeitin väliin munankeitosta - "säästät" sitä käyttäen vain muutaman minuutin ja laatu tuskin on kummoisempi.

      • makuasioita

        Kuka tykkää valuvasta sisuksesta. Ei todellakaan ole parhaimmillaan.


      • suolaasuolaaenemmäns

        Ja minkähän takia keitinveteen pitäisi laittaa suolaa?

        Munankeitin on paras laite munienkeittoon, koska se säästää myös energiaa ja lopputulos on aina täsmälleen samanlainen.

        Jos joutuu kenttäolosuhteissa keittämään, niin munat laitetaan 100 asteiseen veteen ja niiden annetaan olla siellä täsmälleen 7 minuuttia. Tällöin keltuainen on just hyvä, eli ei enää valu mihinkään, mutta ei ole mennyt vielä sahajauhoksi.


      • hgigtdxktbvju

        Kovan munan paikka ei ole keittiössä!


      • kampi.vai.kompi
        makuasioita kirjoitti:

        Kuka tykkää valuvasta sisuksesta. Ei todellakaan ole parhaimmillaan.

        Nuorena inhosin, ja vanhana ihan ok.


    • Johannes-Bo

      Laita riittävästi vettä ( suola). Oikeastaan kun keittelee siinä painekattilassa, niin sitten kun sillä ensimmäisellä painemäärällä (jos on nolla, ykkönen ja kakkonen) alkaa vesi vinkua ulos, niin alkaa olla valmis. Sitte vaan se paine alas ja a'vot!

      • John_Rost

        "Laita riittävästi vettä ( suola)."

        Ketä sotkee keitinveteen suolaa ja miksi? Suolahan ruostuttaa kattilatkin pilalle.


      • etsilleenjatolleen
        John_Rost kirjoitti:

        "Laita riittävästi vettä ( suola)."

        Ketä sotkee keitinveteen suolaa ja miksi? Suolahan ruostuttaa kattilatkin pilalle.

        Suolaa lisätään keitinveteen estämään mahdollista valkuaisen vuotoa halkeillusta kuoresta - väkevämpi liuos pyrkii tasapainottumaan miedomman liuoksen (valkuainen) kanssa, joten valkuainen pysyy kuoren sisässä suolaisemman liuoksen pyrkiessä kuoren sisään.

        Kyse on osmoosista, minkä pitäsi olla tuttua huttua kaikille perusasteen käynneille.


      • miksi.näin
        etsilleenjatolleen kirjoitti:

        Suolaa lisätään keitinveteen estämään mahdollista valkuaisen vuotoa halkeillusta kuoresta - väkevämpi liuos pyrkii tasapainottumaan miedomman liuoksen (valkuainen) kanssa, joten valkuainen pysyy kuoren sisässä suolaisemman liuoksen pyrkiessä kuoren sisään.

        Kyse on osmoosista, minkä pitäsi olla tuttua huttua kaikille perusasteen käynneille.

        Miksi aina täytyy kertoa omasta lukeneisuudesta. Kysehän on ainoastaan siitä että jokainen keskustelee sellaisten seurassa johon omat kyvyt riittävät.
        Sinulla lähinnä apukoululaisten kanssa keskusteluun.


      • edesmunankeittoeioleiisi
        miksi.näin kirjoitti:

        Miksi aina täytyy kertoa omasta lukeneisuudesta. Kysehän on ainoastaan siitä että jokainen keskustelee sellaisten seurassa johon omat kyvyt riittävät.
        Sinulla lähinnä apukoululaisten kanssa keskusteluun.

        Ja siis mistä "lukeneisuudesta" siis kerroin?

        Kananmunankin voi valmistaa usealla eri tavalla riippuen ihan valmistajan halusta.

        Itse pidän kiinteästä keltuaisesta eli reilun kymmenen minuutin keittoa, toiset taas haluavat sen olevan valuvan eli noin kuuden minuutin munan.

        Pahin muna on oikeastaan sitkas keltuainen, joka on seurausta 8-9 minuutin keiton jälkeen.


    • MrJuha82outolintu

      Kananmuna on parhaimmillaan puolikypsänä.

      Tässä vitsi;
      13-vuotias oli jo huippukokki, mut miten huippukokki hänestä tulisi 23-vuotiaana?
      Niinpä hehheh.
      Ei voi tulla huipumpaa, koska on jo saavuttanut huipputason.
      AHAHAHHAAHAH
      LOLOLOLOLOLO

    • MunanVatkaaja

      Jos niitä munia säilyttää jääkaapissa (kuten useat tekevät, säilyvät hyvinä reilusti päiväystä pidempään) eikä jaksa/muista ottaa huoneen lämpöön tunteja ennen keittämistä, niin laittaa kattilaan vettä ja munat sekaan. Sitten kun vesi kiehuu niin laittaa levyn pari pykälää pienemmälle ja siitä hetkestä noin 5min munat ovat valmiita. Keltuainen ei ole löysä eikä liian kiinteä vaan just siltä väliltä.
      Jos ei tullut sellaisia kuin olisi halunnut, niin seuraavalla kerralla pidentää/lyhentää keittoaikaa niin eiköhän ala löytymään sopiva aika.
      Keittämisen jälkeen vedet lavuaariin ja kylmää vettä tilalle ja antaa olla minuutin tai pari. Itse pidän pari minuuttia ja syön sitten samantien pois.
      Omasta kokemuksesta voin sanoa että säilyvät jääkaapissa ainakin viikon ja pöydällä huoneenlämmössä olen säilyttänyt pisimpään 5 päivää ja olivat vielä hyviä. Yleensä hajusta huomaa kannattaako enää syödä...

      • kokkaaja_kokki

        Kokeilepa vielä energiansäästöä. Kun vesi alkaa kiehua, virta pois ja tuo viisi minuuttia. Tulos on juuri kertomasi


    • ei.halakee

      Ei tarvii mitään painejuttuja, kylmässä vedessä kun keittää sellaiset kolmevarttia niin tulee hyvä. Voi olla jopa tunninkin jos ei ole kiire.

    • miedolla.onnistuu

      Onnistuu oikein loistavasti. Kyse on ihan siitä mitä lämpötiloja käyttää ..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      265
      4650
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      133
      3019
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      44
      2847
    4. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      23
      2230
    5. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      76
      1781
    6. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      106
      1644
    7. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1511
    8. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      59
      1400
    9. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      95
      1272
    10. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1159
    Aihe