Pizzeria taikina-ohje??

Kiireolis

Olisiko jollakin hyvää pizzataikina ohjetta? Esim. Kuinka paljon mitäkin 5litran taikinaan? Käytössä iso taikinakone ja tarvis tehä noin iso taikina. Eli valmistusohjeen tarvisin. Kiitos jo etukäteen.

5

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kahvinystävä
    • Mahamies

      Otat "Myllyn paras durum-vehnäjauho" -pussin kyljestä ohjeen. (Löytyy myös netistä kuukeltamalla.) Ja käytät durumia! Siitä ohjeesta lasket määrät mieleiseesi taikina-annokseen. Käytät mittaamiseen vaakaa, (Hyvän taarattavan digivaa'an saa parilla kympillä, ja kaikkien valmistusaineiden painot/tilavuus löytyy helposti netista, jauhot ja sokerit usein myös pakkausten kyljestä!) Siitä pussin kyljestä löytyvästä ohjeesta mä taputtelen kaksi reilua ravintolapitsan kokoista pohjaa. Teen yleensä taikinakoneella kolminkertaisen määrän ja laitan kaksi annosta pakkaseen. Käytän tuorehiivaa, yksi paketti riittää tuohon kuuden pitsan taikinaan.

      Teet taikinan edellisenä päivänä kylmistä raaka-aineista etkä anna lojua lämpimässä hetkeäkään, vaan kun taikina on valmiiksi kunnolla(!) vaivattu, laitat jauhoa päälle, seuravaksi puhtaan liinan ja lopuksi suljet astian muovilla. Oman koneeni astia mahtuu tavalliseen muovikassiin. Taikina kulhossaan sitten jääkaappiin. Seuraavana päivänä puolitoista tuntia ennen saunavuoron alkua taikina lämpimään ja just ennen kun lähdet(te) saunallepäin pitsapohjiksi taputellen, kauliten, pyöritellen, heitellen miten tykkäät? pienen nujertamisen jälkeen. Saavat nousta saunomisen ajan liinalla peitettynä vedottomassa paikassa. Muovia peliin, jos nurkista vetää. Kunnon kastike, juusto ja muut täytteet saunan jälkeen. Jos on tavallinen uuni ilman mitään erityistoimintoja, niin alalämpö ja 300 astetta C, tai mitä nyt uuni maksimissaan antaa. Yksi lätty kerrallaan, 5 - 9 minuuttia. Älä lähre kattomaan lavvantaitansseja, seuraa mitä uunissa tapahtuu! Rapsakkaa tulee, jos ei täytä liikaa! Jos pakastat taikinan, ota tarvittava määrä jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Kulhoon, jauho, liina, muovi...

      Tää nyt on enempi menettelyohje, mutta näin saa kotiuunillakin rapeaa. Voit tehdä taikinan samantienkin, mutta taikina tykkää levätä, joten edellisenä päivänä tehdystä taikinasta tulee luonnostaan parempaa. Durum-jauhojen rakenne toimii toisin kuin tavallisten perusvehnäjauhojen. Korvaisin durumin mieluummin vaikka sämpyläjauhoilla, kuin perusvehnäjauhoilla, ellen durumia saisi.Lämpötila on myös tärkeä, perusohjeiden 225 astetta tekee kepposet ja saat lötköä piirakkaa ;-)

      • pitsatsaa

        Asiallista tekstiä!

        Tavallista kotitalousuunia saa harvoin tarpeeksi lämpimäksi. Euroopan unionin mukaan uunin pohjalla pitää olla 485 astetta, jos tehdään direktiivien mukaista italialaistyyppistä pitsaa. Paistoaika on silloin minuutista puoleentoista, eli aika nopea toimenpide.

        Linkissä EU:n "pizza napoletana" resepti:

        http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:32010R0097


      • Mahamies

        Ja heti mokasin! Jos tekee jauhopussin ohjeen mukaisen määrän, niin just kuten neuvoin. Silloin 1/3 osa normaalista hiivakuutiosta. Jos "skaalailee" taikinaa ja aikoo osan pakastaa, niin pakastettava osa heti valmiina taikinakoneesta pakastuspusseihin. Semmoinen määrä taikinaa pussiin, että siitä 2 - 3 lättyä leipoo. Isompi määrä jäätyy liian hitaasti. Jos viitsii, niin jakaa pakastettavan taikinan heti yhden pitsan pallukoiksi ja laitta kunkin omaan pussiinsa. On sitten helppoa ottaa pakkasesta jääkaappiin hitaasti sulamaan sopiva määrä, kun tietää kuinka monta herkuttelijaa seuraavana iltana pöydän ääreen on odotettavissa.

        Ja tuota, olenko oikeassa? Jos puhutaan viiden litran taikinasta, tarkoitetaan taikinaa, johon tulee 5 litraa nestettä? Tuohon yleisimmin käyttämääni annokseen menee 450 g = 0,45 litraa nestettä. Viiden litran kone on todella ammattiluokkaa. Ei taida Ankastrumillakaan onnistua?


    • plää112

      valmispizzapohjajauho x sun 5 litraa nestettä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2701
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      158
      1331
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1165
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      1018
    5. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      207
      1000
    6. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      18
      986
    7. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      974
    8. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      42
      899
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      297
      885
    10. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      875
    Aihe