Olisiko jollakin hyvää pizzataikina ohjetta? Esim. Kuinka paljon mitäkin 5litran taikinaan? Käytössä iso taikinakone ja tarvis tehä noin iso taikina. Eli valmistusohjeen tarvisin. Kiitos jo etukäteen.
Pizzeria taikina-ohje??
5
108
Vastaukset
- kahvinystävä
Minä esittelen blogissanni lähestulkoon täydellisen pizzataikinan ohjeen, sekä rennon tavan tehdä pizza. Käy lukemassa, annan siinä myös muutaman vinkin pohjan maustamiseen, niin että siitä tulee hieman tavallista parempi. http://tavallistasuodatinkahvia.wordpress.com/2015/03/06/kahvikupista-on-moneksi/
- Mahamies
Otat "Myllyn paras durum-vehnäjauho" -pussin kyljestä ohjeen. (Löytyy myös netistä kuukeltamalla.) Ja käytät durumia! Siitä ohjeesta lasket määrät mieleiseesi taikina-annokseen. Käytät mittaamiseen vaakaa, (Hyvän taarattavan digivaa'an saa parilla kympillä, ja kaikkien valmistusaineiden painot/tilavuus löytyy helposti netista, jauhot ja sokerit usein myös pakkausten kyljestä!) Siitä pussin kyljestä löytyvästä ohjeesta mä taputtelen kaksi reilua ravintolapitsan kokoista pohjaa. Teen yleensä taikinakoneella kolminkertaisen määrän ja laitan kaksi annosta pakkaseen. Käytän tuorehiivaa, yksi paketti riittää tuohon kuuden pitsan taikinaan.
Teet taikinan edellisenä päivänä kylmistä raaka-aineista etkä anna lojua lämpimässä hetkeäkään, vaan kun taikina on valmiiksi kunnolla(!) vaivattu, laitat jauhoa päälle, seuravaksi puhtaan liinan ja lopuksi suljet astian muovilla. Oman koneeni astia mahtuu tavalliseen muovikassiin. Taikina kulhossaan sitten jääkaappiin. Seuraavana päivänä puolitoista tuntia ennen saunavuoron alkua taikina lämpimään ja just ennen kun lähdet(te) saunallepäin pitsapohjiksi taputellen, kauliten, pyöritellen, heitellen miten tykkäät? pienen nujertamisen jälkeen. Saavat nousta saunomisen ajan liinalla peitettynä vedottomassa paikassa. Muovia peliin, jos nurkista vetää. Kunnon kastike, juusto ja muut täytteet saunan jälkeen. Jos on tavallinen uuni ilman mitään erityistoimintoja, niin alalämpö ja 300 astetta C, tai mitä nyt uuni maksimissaan antaa. Yksi lätty kerrallaan, 5 - 9 minuuttia. Älä lähre kattomaan lavvantaitansseja, seuraa mitä uunissa tapahtuu! Rapsakkaa tulee, jos ei täytä liikaa! Jos pakastat taikinan, ota tarvittava määrä jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Kulhoon, jauho, liina, muovi...
Tää nyt on enempi menettelyohje, mutta näin saa kotiuunillakin rapeaa. Voit tehdä taikinan samantienkin, mutta taikina tykkää levätä, joten edellisenä päivänä tehdystä taikinasta tulee luonnostaan parempaa. Durum-jauhojen rakenne toimii toisin kuin tavallisten perusvehnäjauhojen. Korvaisin durumin mieluummin vaikka sämpyläjauhoilla, kuin perusvehnäjauhoilla, ellen durumia saisi.Lämpötila on myös tärkeä, perusohjeiden 225 astetta tekee kepposet ja saat lötköä piirakkaa ;-)- pitsatsaa
Asiallista tekstiä!
Tavallista kotitalousuunia saa harvoin tarpeeksi lämpimäksi. Euroopan unionin mukaan uunin pohjalla pitää olla 485 astetta, jos tehdään direktiivien mukaista italialaistyyppistä pitsaa. Paistoaika on silloin minuutista puoleentoista, eli aika nopea toimenpide.
Linkissä EU:n "pizza napoletana" resepti:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:32010R0097 - Mahamies
Ja heti mokasin! Jos tekee jauhopussin ohjeen mukaisen määrän, niin just kuten neuvoin. Silloin 1/3 osa normaalista hiivakuutiosta. Jos "skaalailee" taikinaa ja aikoo osan pakastaa, niin pakastettava osa heti valmiina taikinakoneesta pakastuspusseihin. Semmoinen määrä taikinaa pussiin, että siitä 2 - 3 lättyä leipoo. Isompi määrä jäätyy liian hitaasti. Jos viitsii, niin jakaa pakastettavan taikinan heti yhden pitsan pallukoiksi ja laitta kunkin omaan pussiinsa. On sitten helppoa ottaa pakkasesta jääkaappiin hitaasti sulamaan sopiva määrä, kun tietää kuinka monta herkuttelijaa seuraavana iltana pöydän ääreen on odotettavissa.
Ja tuota, olenko oikeassa? Jos puhutaan viiden litran taikinasta, tarkoitetaan taikinaa, johon tulee 5 litraa nestettä? Tuohon yleisimmin käyttämääni annokseen menee 450 g = 0,45 litraa nestettä. Viiden litran kone on todella ammattiluokkaa. Ei taida Ankastrumillakaan onnistua?
- plää112
valmispizzapohjajauho x sun 5 litraa nestettä
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12701Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1581331Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491165- 1271018
Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2071000Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä18986Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223974- 42899
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk297885- 72875