Olisiko jollakin hyvää pizzataikina ohjetta? Esim. Kuinka paljon mitäkin 5litran taikinaan? Käytössä iso taikinakone ja tarvis tehä noin iso taikina. Eli valmistusohjeen tarvisin. Kiitos jo etukäteen.
Pizzeria taikina-ohje??
5
155
Vastaukset
- kahvinystävä
Minä esittelen blogissanni lähestulkoon täydellisen pizzataikinan ohjeen, sekä rennon tavan tehdä pizza. Käy lukemassa, annan siinä myös muutaman vinkin pohjan maustamiseen, niin että siitä tulee hieman tavallista parempi. http://tavallistasuodatinkahvia.wordpress.com/2015/03/06/kahvikupista-on-moneksi/
- Mahamies
Otat "Myllyn paras durum-vehnäjauho" -pussin kyljestä ohjeen. (Löytyy myös netistä kuukeltamalla.) Ja käytät durumia! Siitä ohjeesta lasket määrät mieleiseesi taikina-annokseen. Käytät mittaamiseen vaakaa, (Hyvän taarattavan digivaa'an saa parilla kympillä, ja kaikkien valmistusaineiden painot/tilavuus löytyy helposti netista, jauhot ja sokerit usein myös pakkausten kyljestä!) Siitä pussin kyljestä löytyvästä ohjeesta mä taputtelen kaksi reilua ravintolapitsan kokoista pohjaa. Teen yleensä taikinakoneella kolminkertaisen määrän ja laitan kaksi annosta pakkaseen. Käytän tuorehiivaa, yksi paketti riittää tuohon kuuden pitsan taikinaan.
Teet taikinan edellisenä päivänä kylmistä raaka-aineista etkä anna lojua lämpimässä hetkeäkään, vaan kun taikina on valmiiksi kunnolla(!) vaivattu, laitat jauhoa päälle, seuravaksi puhtaan liinan ja lopuksi suljet astian muovilla. Oman koneeni astia mahtuu tavalliseen muovikassiin. Taikina kulhossaan sitten jääkaappiin. Seuraavana päivänä puolitoista tuntia ennen saunavuoron alkua taikina lämpimään ja just ennen kun lähdet(te) saunallepäin pitsapohjiksi taputellen, kauliten, pyöritellen, heitellen miten tykkäät? pienen nujertamisen jälkeen. Saavat nousta saunomisen ajan liinalla peitettynä vedottomassa paikassa. Muovia peliin, jos nurkista vetää. Kunnon kastike, juusto ja muut täytteet saunan jälkeen. Jos on tavallinen uuni ilman mitään erityistoimintoja, niin alalämpö ja 300 astetta C, tai mitä nyt uuni maksimissaan antaa. Yksi lätty kerrallaan, 5 - 9 minuuttia. Älä lähre kattomaan lavvantaitansseja, seuraa mitä uunissa tapahtuu! Rapsakkaa tulee, jos ei täytä liikaa! Jos pakastat taikinan, ota tarvittava määrä jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Kulhoon, jauho, liina, muovi...
Tää nyt on enempi menettelyohje, mutta näin saa kotiuunillakin rapeaa. Voit tehdä taikinan samantienkin, mutta taikina tykkää levätä, joten edellisenä päivänä tehdystä taikinasta tulee luonnostaan parempaa. Durum-jauhojen rakenne toimii toisin kuin tavallisten perusvehnäjauhojen. Korvaisin durumin mieluummin vaikka sämpyläjauhoilla, kuin perusvehnäjauhoilla, ellen durumia saisi.Lämpötila on myös tärkeä, perusohjeiden 225 astetta tekee kepposet ja saat lötköä piirakkaa ;-)- pitsatsaa
Asiallista tekstiä!
Tavallista kotitalousuunia saa harvoin tarpeeksi lämpimäksi. Euroopan unionin mukaan uunin pohjalla pitää olla 485 astetta, jos tehdään direktiivien mukaista italialaistyyppistä pitsaa. Paistoaika on silloin minuutista puoleentoista, eli aika nopea toimenpide.
Linkissä EU:n "pizza napoletana" resepti:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:32010R0097 - Mahamies
Ja heti mokasin! Jos tekee jauhopussin ohjeen mukaisen määrän, niin just kuten neuvoin. Silloin 1/3 osa normaalista hiivakuutiosta. Jos "skaalailee" taikinaa ja aikoo osan pakastaa, niin pakastettava osa heti valmiina taikinakoneesta pakastuspusseihin. Semmoinen määrä taikinaa pussiin, että siitä 2 - 3 lättyä leipoo. Isompi määrä jäätyy liian hitaasti. Jos viitsii, niin jakaa pakastettavan taikinan heti yhden pitsan pallukoiksi ja laitta kunkin omaan pussiinsa. On sitten helppoa ottaa pakkasesta jääkaappiin hitaasti sulamaan sopiva määrä, kun tietää kuinka monta herkuttelijaa seuraavana iltana pöydän ääreen on odotettavissa.
Ja tuota, olenko oikeassa? Jos puhutaan viiden litran taikinasta, tarkoitetaan taikinaa, johon tulee 5 litraa nestettä? Tuohon yleisimmin käyttämääni annokseen menee 450 g = 0,45 litraa nestettä. Viiden litran kone on todella ammattiluokkaa. Ei taida Ankastrumillakaan onnistua?
- plää112
valmispizzapohjajauho x sun 5 litraa nestettä
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
20v on otettu kiinni
Tulipalo oli sytytetty joten murhasiko ex omat lapsensa ja heidän Äidin. Tuskin sitä kukaan ohikulkijakaan sytytti.31511220Suomessa on ollut suurtyöttömyyttä ennenkin, ja lääkäriin pääsee nykyäänkin
Täällähän oli jonkun sekopään(vas.) juttu, että ennen ei ollut työttömyyttä ja lääkäriin pääsi. Siihen alkoi tietysti ko313436- 793037
IL - Auerin lapsia oli houkuteltu rahalla Annelin puolelle?
16:12 Outoja väitteitä Sijaisäidin mukaan Auerin lapsia koetettiin houkutella nettipalstoilla muuttamaan kertomuksiaan952741- 892611
Savonlinan perhesurma, epäilty mies romani, äiti kantaväestöä
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011676508.html Savonlinnan seudun romaniyhdistyksestä kerrottiin lauantaina IS:lle, e1542331Savonlinnan murhapolttaja romani
Ainakin IS kertoo. Arvasin heti ettei ole normi valkolainen suomalainen.2712223- 451471
Kun aika on oikea niin
Tupsahdat uudelleen tai löydän edes melkein yhtä ihanan ja joudun tyytymään... Suukko poskelles. 😘 Viattomasti vain.. �131445Muutama vuosi sitten oli pulaa hoitohenkilökunnasta
Nyt heitä sanotaan irti. Tarve ei ole hävinnyt mihinkään, ei myöskään raha jolla ihmisten työnteosta maksettiin; raha va1401366