ASEITUNAS PARTIDAS

ellak

Suurin kaipaamani puute Suomessa on kunnollisten oliivien puuttuminen.
Tarkoitan nyt kotitekoista tuotetta joka valmistetaan tuoreista käsittelemättömistä raakaoliiveista joita ei Suomessa saa ostaa mistään vihannestiskistä eikä hedelmäpuodeista.
Maku on taivaallinen ja koukuttaa 100 kertaisesti verrattuna mihinkään suolalla pilattuun valmiiseen myyntituotteeseen. Erikoisesti Kreikkalaiset oliivit ovat ylisuolattuja joista oliivin oma hieno aromi on poispyyhitty. Samoin kaikki kaupallinen purkkitavara.
Kun joku kertoo mistä käsittelemättömiä tuoreoliiveja Suomessa saa, niin annan pari reseptiä miten niistä voi valmistaa maailman parhaat oliivit joita vain Espanjalaiset osaavat tehdä kotona. Kerron tämän vankan kokemukseni pohjalta omien oliivipuideni tuotteista niitä tehtyäni 82-2005 aikana Espanjassa.

9

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oliivipuunalla
      • ellak

        Onhan ne pahoja jos niitä popsii ennen valmistamista, mutta kun ne itse osaa valmistaa niin ei suomessa saa kaupasta ostaa mistään niin hyviä.


    • ellak
    • aiolivai

      Olet aivan oikeassa, että suurin osa Suomessa myytävistä oliiveista on nykyään pakattu suolaliemeen ja maku kärsii siitä.

      Aikoinaan ostin vain kivellisiä neitsytoliiviöljyyn ja viinietikkaan säilöttyjä kivellisiä kalamata-oliiveja, joiden maku oli pehmeän täyteläinen, mutta nykyään niitä on vaikea saada.

      Joistain prismoista voi löytää vielä niitä, mutta yleensä hyllyistä löytyy vain tönkkösuolattuja kivettömiä oliiveita - onkohan joku eu-direktiivi pakottanut moiseen valmistukseen.

      Oliiveiden valmistus vaatii aikaa ja vaivaa aivan kuten oikeaoppinen viininlehtikääryleiden teko - lehdet eivät ole valmiita ruokaan heti poimimisen jälkeen vaan vaativat työstämistä liottamiseen ja suolaamiseen.

      Tämä vain korostaa sitä, että hyvä ruoka ei valmistu hetkessä vaan vaatii pidempää valmistamista aivan kuten oliivit, jotka puista pudotettua vaativat vielä lukuisia toimia ennenkuin ovat edes syötäviä.

      Mitkä sitten ovat niitä "parhaimpia" oliiveita niin vastaus on taas kunkin makunystyröiden varassa - kukin tuotantoalue kun pitää omiaan parhaimpina ja öljyään ylivertaisena - vastaus tähän on vain maistaminen ja omaan makuun luottaminen. Kun on löytänyt sen "oikean" maun niin siitä tulee pitää kiinni vaikkakin tuottajat tekevät sen vaikeaksi muuttaessaan tuotettaan.

      Noin yleensä oliivit kannattaa ostaa kivellisinä - näin maku ja rakenne on parhaimmillaan. Jos kivetöntä haluaa esim. salaatteihin tai tahnoihin niin kiven saa helposti pois tekemällä viillon oliivin ympäri ja sormin vääntäen saa hedelmälihan irti kivestä - yleensä onnistuu helposti eikä tarvitse mitään värkkiä siihen tai sitten vain vuolee hedelmälihan kivestä irti veitsellä.

      Oliiveiden kanssa ruoanlaitossa on se sama kuin fisujen kanssa - kun luu on mukana niin makukin on parempaa vaikka useimmat ihmiset eivät tätä ymmärrä, että ruoassa voi olla ruotoja tai jopa kiviä vaan odottavat helposti syötävää vauvanruokaa, jolloin ennen tarjoilua on hyvä mainita tästä.

    • kalamata

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannan kirja USA:n bestseller!

      "Congratulations to Sanna Marin's HOPE IN ACTION, officially a USA TODAY bestseller!" Kertoo Scribner. Mitäs persut tä
      Maailman menoa
      44
      10619
    2. Yritystuet 10 mrd. vuodessa, eli yrittäjäriski valtiolla kuten kommunismissa

      Pelkästään Viking Linen viinanhakuristeilyitä sponsoroidaan 20 miljoonalla eurolla vuosittain. Dieselin verotukikin on
      Yrittäjyys
      127
      10159
    3. Oikeistolainen luki Med mod att leda : en biografi

      ...ei tykänny Sanna Marinista
      Maailman menoa
      22
      7937
    4. Sture Fjäder haluaa tuensaajien nimet julki

      Kokoomuspoliitikko haluaa yli 800 euroa kuukaudessa tukia saavien nimet julki. Ehkä olisi syytä julkaista myös kuvat? h
      Maailman menoa
      177
      6354
    5. Metsäalan rikolliset

      Jokohan alkaa vähitellen kaatua kulissit näillä ihmiskauppaa harjoittavilla firmoilla.
      Sotkamo
      32
      5003
    6. Milloin viimeksi näit kaivattusi?

      Toimisitko nyt toisin kuin siinä tilanteessa teit?
      Ikävä
      56
      4763
    7. Ruotsalaistoimittaja: "Sanna Marinin saunominen saa minut häpeämään"

      Sanna Marinin kirja saa täyslaidallisen ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa kolumnissa.....voi itku..
      Maailman menoa
      124
      4112
    8. Maahanmuuttajat torjuvat marjanpoiminnan - "emme ole rottia"

      Ruotsalaisen journalistin selvitys paljasti, miksi maahanmuuttajat kieltäytyvät työstä. Taustalla vaikuttavat kulttuuris
      Maailman menoa
      125
      3449
    9. Missä vaiheessa

      Päätit luovuttaa suhteeni?
      Ikävä
      63
      3165
    10. Adonikselle

      Kuvittelitko oikeasti, että ootan sua? Kuvittelitko, että voit noin vain vetäyttä ja kun tulet takaisin, kaikki on niin
      Ikävä
      227
      3114
    Aihe