Suurin kaipaamani puute Suomessa on kunnollisten oliivien puuttuminen.
Tarkoitan nyt kotitekoista tuotetta joka valmistetaan tuoreista käsittelemättömistä raakaoliiveista joita ei Suomessa saa ostaa mistään vihannestiskistä eikä hedelmäpuodeista.
Maku on taivaallinen ja koukuttaa 100 kertaisesti verrattuna mihinkään suolalla pilattuun valmiiseen myyntituotteeseen. Erikoisesti Kreikkalaiset oliivit ovat ylisuolattuja joista oliivin oma hieno aromi on poispyyhitty. Samoin kaikki kaupallinen purkkitavara.
Kun joku kertoo mistä käsittelemättömiä tuoreoliiveja Suomessa saa, niin annan pari reseptiä miten niistä voi valmistaa maailman parhaat oliivit joita vain Espanjalaiset osaavat tehdä kotona. Kerron tämän vankan kokemukseni pohjalta omien oliivipuideni tuotteista niitä tehtyäni 82-2005 aikana Espanjassa.
ASEITUNAS PARTIDAS
9
94
Vastaukset
- oliivipuunalla
http://www.tiede.fi/keskustelu/7791/ketju/oliiveista Taitaa olla niin ettei kannata tuottaa, koskapa rasvaisena menee nopeasti piloille. https://kiloklubi.fi/reseptit/avaa/Tapenade-eli-oliivitahna/1031/
http://www.oliivi.fi/paivansade.htm- ellak
Onhan ne pahoja jos niitä popsii ennen valmistamista, mutta kun ne itse osaa valmistaa niin ei suomessa saa kaupasta ostaa mistään niin hyviä.
- ellak
Tässä yksi resepti espanjaksi juuri niistä hyvistä. http://www.recetasdemama.es/2007/10/aceitunas-partidas/
- aiolivai
Olet aivan oikeassa, että suurin osa Suomessa myytävistä oliiveista on nykyään pakattu suolaliemeen ja maku kärsii siitä.
Aikoinaan ostin vain kivellisiä neitsytoliiviöljyyn ja viinietikkaan säilöttyjä kivellisiä kalamata-oliiveja, joiden maku oli pehmeän täyteläinen, mutta nykyään niitä on vaikea saada.
Joistain prismoista voi löytää vielä niitä, mutta yleensä hyllyistä löytyy vain tönkkösuolattuja kivettömiä oliiveita - onkohan joku eu-direktiivi pakottanut moiseen valmistukseen.
Oliiveiden valmistus vaatii aikaa ja vaivaa aivan kuten oikeaoppinen viininlehtikääryleiden teko - lehdet eivät ole valmiita ruokaan heti poimimisen jälkeen vaan vaativat työstämistä liottamiseen ja suolaamiseen.
Tämä vain korostaa sitä, että hyvä ruoka ei valmistu hetkessä vaan vaatii pidempää valmistamista aivan kuten oliivit, jotka puista pudotettua vaativat vielä lukuisia toimia ennenkuin ovat edes syötäviä.
Mitkä sitten ovat niitä "parhaimpia" oliiveita niin vastaus on taas kunkin makunystyröiden varassa - kukin tuotantoalue kun pitää omiaan parhaimpina ja öljyään ylivertaisena - vastaus tähän on vain maistaminen ja omaan makuun luottaminen. Kun on löytänyt sen "oikean" maun niin siitä tulee pitää kiinni vaikkakin tuottajat tekevät sen vaikeaksi muuttaessaan tuotettaan.
Noin yleensä oliivit kannattaa ostaa kivellisinä - näin maku ja rakenne on parhaimmillaan. Jos kivetöntä haluaa esim. salaatteihin tai tahnoihin niin kiven saa helposti pois tekemällä viillon oliivin ympäri ja sormin vääntäen saa hedelmälihan irti kivestä - yleensä onnistuu helposti eikä tarvitse mitään värkkiä siihen tai sitten vain vuolee hedelmälihan kivestä irti veitsellä.
Oliiveiden kanssa ruoanlaitossa on se sama kuin fisujen kanssa - kun luu on mukana niin makukin on parempaa vaikka useimmat ihmiset eivät tätä ymmärrä, että ruoassa voi olla ruotoja tai jopa kiviä vaan odottavat helposti syötävää vauvanruokaa, jolloin ennen tarjoilua on hyvä mainita tästä. - kalamata
http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/reseptit/kalamata_oliivit
http://www.filos.fi/fi/yritys/yhteystiedot/
Gran Delicato Kalevankatu 34 00180 Helsinki Kamppi
Puhelinnumero 09 694 0403
80 luvulla kannoin Kreikasta purkkeja selkä vääränä
http://www.helsinginsuomikreikkayhdistys.fi/yhdistys.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 18711418
- 575422
Taas ryssittiin oikein kunnolla
r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html462687- 402365
Vanha Suola janottaa Iivarilla
Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia131841Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin
Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,441795Otavassa tapahtuu!
Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut271463Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta411450Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s61386Känniläiset veneessä?
Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v371359