Saunamakkaran kypsennys?

Heli321

Mikä on paras tapa kypsentää makkarat saunassa?
Makkarapussiin? Folio? Makkaranpaistoastia (joka ripustetaan katosta)? Makkaraputki? Kenties jokin muu tapa?

161

11809

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huohhh

      Olisiko Grillaus, koska sitä grillauspalstalla kerran kyselet?

      • Patakakkonen

        Istu päällä saunomisen ajan!


      • älkää.ny.naurattako

        Minkä ihmeen takia saunassa pitäisi lämmittää makkaraa.


      • Suu-naurussa
        älkää.ny.naurattako kirjoitti:

        Minkä ihmeen takia saunassa pitäisi lämmittää makkaraa.

        Ettei tartteis aina olla ruuanlaitossa hellan edessä.


      • Heh..Heh
        älkää.ny.naurattako kirjoitti:

        Minkä ihmeen takia saunassa pitäisi lämmittää makkaraa.

        Heh heh! Uusavuton vauhdissa. Heh heh!


      • HEH__HEH
        Heh..Heh kirjoitti:

        Heh heh! Uusavuton vauhdissa. Heh heh!

        Haluatko leikkiä jotain alkeellista luolaihmistä saunamakkaroidesi kanssa. Nykyään sivistyneillä ihmisillä on grillit ja keittiöt tuohon kokkaamiseen. HEH HEH


      • Suu-naurussa-edelleen
        HEH__HEH kirjoitti:

        Haluatko leikkiä jotain alkeellista luolaihmistä saunamakkaroidesi kanssa. Nykyään sivistyneillä ihmisillä on grillit ja keittiöt tuohon kokkaamiseen. HEH HEH

        Osuit naulankantaan. Minun lapsuudessani 60-luvulla (silloin olimme Suomessa vielä luolaihmisiä) oli mukavaa, kun saunan jälkeen sai kiukaalla alumiinipussissa paistettua makkaraa ruuaksi. Siinä oli oma tunnelmansa, herkut oli vähissä ja pääsi äitikin vähän helpommalla ruuanlaitossa. Ei tunnettu sanaa uusavuttomuus, silloin puhuttiin vaan ryssistä ja rappioalkoholisteista ja koulussa oli raittiuskilpakirjoituksia.


      • ketunhäntä.kainalossa
        Suu-naurussa-edelleen kirjoitti:

        Osuit naulankantaan. Minun lapsuudessani 60-luvulla (silloin olimme Suomessa vielä luolaihmisiä) oli mukavaa, kun saunan jälkeen sai kiukaalla alumiinipussissa paistettua makkaraa ruuaksi. Siinä oli oma tunnelmansa, herkut oli vähissä ja pääsi äitikin vähän helpommalla ruuanlaitossa. Ei tunnettu sanaa uusavuttomuus, silloin puhuttiin vaan ryssistä ja rappioalkoholisteista ja koulussa oli raittiuskilpakirjoituksia.

        Minähän aina välillä osun myös naulankantaan, mutta onkos kukaan kokeillut keittää perunoita siinä saunankiukaalla, teoriassa voisi miltei onnistua


      • HEH__HEH
        Heh..Heh kirjoitti:

        Heh heh! Uusavuton vauhdissa. Heh heh!

        Pakko saada makkaraa, mutta saunaa en ala lämmittämään, sanoi tuo uusavuton mitä hyvänsä. HEH HEH


      • muistoja
        ketunhäntä.kainalossa kirjoitti:

        Minähän aina välillä osun myös naulankantaan, mutta onkos kukaan kokeillut keittää perunoita siinä saunankiukaalla, teoriassa voisi miltei onnistua

        heh-heh-heh,
        Suomessa on julkaistu tällä vuosituhannella jopa kirja ruuanlaitosta puulämmitteisessä saunassa ( valitettavasti en muista kirjan nimeä enkä kirjoittajaa).
        Itsekin luolamiesaikaan syntyneenä muistan, miten lapsuudessani haudutettiin joskus saunailtana lenkkimakkaraa foliossa kiukaalla, joskus keitettiin kahvia ja paistettiin makkaraa leirinuotiolla, vaikka grillit ja sähköhellatkin oli jo keksitty.
        Helpompiakin tapoja varmasti on, mutta se tunnelma!


      • turunsinappiaKiitos

        Grillattu makkara on aivan eri asia kuin saunamakkara foliopussissa.Sama makkara on erimakuista ja saunamakkara vie voiton.Kyse on lämmitystavasta.Vanhan ajan Suomilenkki ja HK'n Kiekura olivat minun makuuni.Makkara kypsyy saunoessa ja vedetään lärviin pesun jälkeen,sitten istuskellaan verannalla/pihalla kalja kourassa,ei grillin käryssä.Eikä kaikilla ole omaa pihaakaan missä grillata.


      • mitään makkaraa saa syyä


      • Heli321
        turunsinappiaKiitos kirjoitti:

        Grillattu makkara on aivan eri asia kuin saunamakkara foliopussissa.Sama makkara on erimakuista ja saunamakkara vie voiton.Kyse on lämmitystavasta.Vanhan ajan Suomilenkki ja HK'n Kiekura olivat minun makuuni.Makkara kypsyy saunoessa ja vedetään lärviin pesun jälkeen,sitten istuskellaan verannalla/pihalla kalja kourassa,ei grillin käryssä.Eikä kaikilla ole omaa pihaakaan missä grillata.

        Mitkä makkarat ovat suosikkejasi nykypäivänä?


      • Karhukoplat
        älkää.ny.naurattako kirjoitti:

        Minkä ihmeen takia saunassa pitäisi lämmittää makkaraa.

        Saa samoilla lämmöillä ruokaa. Ekologinen tapa. Ja minkä ihmeen takia ei pitäisi?


      • Saunamakkara

        Paras tulos saadaan, kun luonnonsuolessa oleva lenkkimakkara laitetaan heti jo lämmityksen alussa roikkumaan korkealla seinässä olevaan naulaan (huom. varo mahdollista valuvaa rasvaa!!). Paikka ei saa olla liian kuuma (esim. kiukaan yläpuolella), jottei makkaran kuori halkea. Saunomisen jälkeen makkara on kypsynyt omassa rasvassaan ja voittaa maultaan kaikki grillimakkarat.


      • saunamaisteri

        Parasta ruokaa mitä olen mökin puu kiukaalla tehnyt oli yrtti valkosipulilla marinoitu lampaan paisti. Kannelliseen kattilaan veden ja tilkan punaviiniä kanssa. Nestettä niin että liha peittyy. Sitten vaan tulet kiukaan alle ja n. tunnin päästä saunomaan koko porukka toinen tunti. Kokeiltu myös muilla lihoilla ja aina toimii. Saunan jälkeen vaan tarjolle keitettyjen perunoiden tai riisin kera. Kastike tulee liha kattilasta ;).


      • Anonyymi
        älkää.ny.naurattako kirjoitti:

        Minkä ihmeen takia saunassa pitäisi lämmittää makkaraa.

        Et taida olla aivan suomalainen


      • Anonyymi
        ketunhäntä.kainalossa kirjoitti:

        Minähän aina välillä osun myös naulankantaan, mutta onkos kukaan kokeillut keittää perunoita siinä saunankiukaalla, teoriassa voisi miltei onnistua

        Helposti!


      • Anonyymi
        Suu-naurussa-edelleen kirjoitti:

        Osuit naulankantaan. Minun lapsuudessani 60-luvulla (silloin olimme Suomessa vielä luolaihmisiä) oli mukavaa, kun saunan jälkeen sai kiukaalla alumiinipussissa paistettua makkaraa ruuaksi. Siinä oli oma tunnelmansa, herkut oli vähissä ja pääsi äitikin vähän helpommalla ruuanlaitossa. Ei tunnettu sanaa uusavuttomuus, silloin puhuttiin vaan ryssistä ja rappioalkoholisteista ja koulussa oli raittiuskilpakirjoituksia.

        Meillä se lapsuudessa laitettiin tyhjään kahvipussiin kokonaisten maustepippureitten,veden ja sipulin kera. Faija titteli pussin niin ettei kovin vuoda. Kyl oli hyvää silloisen turun sinapin kera. Eikä meitä kakaroita uusavuttomia tullu,pärjätään niin skutsis ku stadiski.
        Avotuli paras. Sähkö ja kaasugrillit saa unohtaa.


    • Heli321

      Saunamakkaran kypsennyspalstaa ei ole olemassa.

      Kysely on täällä myös siksi, että koin täältä löytyvän sopivan kohderyhmän kyselylleni.

      Ja en hae uusavuttomana apua vaan haluan tietää ihmisten saunamakkaran kypsennysmieltymyksistä.

      • johajoha

        Kyllä ne makkarat kypsennetty on,kun ne kaupasta tuo,kyse on kai kuumentamisesta.


      • vai.saunankiukaassa

        Saunan jälkeen on mukava vilvoitella lämpimässä kesäillassa, samalla voi grillata makkaraa joko kaasu tai sähkögrillissä


      • Tap5a

        Itse kärinyt folioon, kaikki (4) paistettavat samaan folioon siis, ei erikseen ja todennut ainakin hyväksi.
        Justoa kans sinne sekaan mutta pitää varoa ettei liian kauan ole ettei juusto pala folioon kiinni.
        Paras juustomakkara lienee HK sininen (kokonsa puolesta, mahtuu juustoa sisään hyvin)
        Vanha kunnon atrian käriste
        Ja sit jos tykkää niin nää maustetut, esim kabanossi chili sulatejuusto nam nam!!
        Yks hyvä on kans, juustottaa makkarat sitten kääriä pekonia ympärile ja folioon


      • hausk_mausk

        Minulla on kiuas, jossa on vaihtoehtoinen piipun paikka siinä kivien alla ylöspäin. Siitä ottaa pari kiveä pois ja laittaa foliossa paketin makkaraa päälle, niin tulee hyvää! Myös jos tykkää valkosipulista, niin viiltoja sitten vaan makkaraan ja pitkittäin puolitettuja kynsiä väliin ja ehkä juustoa. Ja voi siihen vielä yrittää yhden tomaatinkin mahduttaa, ainakin jos haluaa tehdä itselleen hyvää!
        Ja voi sen tikun nokassa tulipesässäkin tehdä, jos jaksaa. Haaveilen myös kiukaan päälle n. 1m korkeudelle ripustettavasta pannusta, kun joskus lapsuudessa sai niin hyvän makuisia makkaroita sillä.


      • Näinonset
        johajoha kirjoitti:

        Kyllä ne makkarat kypsennetty on,kun ne kaupasta tuo,kyse on kai kuumentamisesta.

        Väärin meni, mutta mitäpä sitä uusavuttomilta odottamaan. Myydään niitä sellaisiakin jotka täytyy itse kypsentää


      • kädentaidot.ok
        Näinonset kirjoitti:

        Väärin meni, mutta mitäpä sitä uusavuttomilta odottamaan. Myydään niitä sellaisiakin jotka täytyy itse kypsentää

        Tällä palstalla ei ole muita uusavuttomia kuin sinä itse


      • SaunaGrillaaja
        vai.saunankiukaassa kirjoitti:

        Saunan jälkeen on mukava vilvoitella lämpimässä kesäillassa, samalla voi grillata makkaraa joko kaasu tai sähkögrillissä

        Tässä taas yks avuton. oikea muotio se olla pittää. Ja makkarat saunan kiukaalla foliossa, hiukan sipulia seassa ja sellane reilu puolituntia ku ne siinä on ni ai että suu nappassee


      • johajoha
        Näinonset kirjoitti:

        Väärin meni, mutta mitäpä sitä uusavuttomilta odottamaan. Myydään niitä sellaisiakin jotka täytyy itse kypsentää

        Sittenhän se myrkyn lykkäis,jos täytyis itse lihan jauhaa ja työntää sian suoleen,siinä ei auttais etukortin vilauttaminenkaan.


      • MakkaraSinapilla

        Meillä kypsennetään makkarat sian suolessa, meinaan muijan peräsuolessa saunan ylälauteella. Minä tietty vetelen siinä samalla ykköseen. Tuntuu kireemmältä kun kakkosessa on paksu makkara lämpiimässä. Sit se makkara syotetään naapureille kun ne kuitenkii tellää ittsesä ilmaselle oluelle lauantai iltana. Joka kerta on poislähtiessään vielä kehuneet makkaraa hyväksi, mutta en tiedä, en ole maistanu:)


      • LaakastenNaatitaan

        Pitääpä tänään kokeilla. Kiitti vinkistä.


      • kaiva.myös.nenääsi
        SaunaGrillaaja kirjoitti:

        Tässä taas yks avuton. oikea muotio se olla pittää. Ja makkarat saunan kiukaalla foliossa, hiukan sipulia seassa ja sellane reilu puolituntia ku ne siinä on ni ai että suu nappassee

        Samalla kun haet metsästä makkaratikut niin tuo vähän paksumpi ja lyhyempi keppi myös. Sillä voit kaapia percettäsi kun menet sinne riu´ulle paskomaan


      • meillä.on.nuotio

        Mikä on muotio ?


      • savusaunoja

        Eihän uusavuttomat osaa syödä muuta kuin pizzaa ja pullaa, sit istutaan nenä kiinni tietokoneella ja ollaan muka viisaita.....


      • sähkökiuas
        savusaunoja kirjoitti:

        Eihän uusavuttomat osaa syödä muuta kuin pizzaa ja pullaa, sit istutaan nenä kiinni tietokoneella ja ollaan muka viisaita.....

        Et sitten käyttänyt tietokonetta viestiisi, mutta ei kai sinun niin viisas tarvitse ollakaan


      • V.Vanamo
        johajoha kirjoitti:

        Kyllä ne makkarat kypsennetty on,kun ne kaupasta tuo,kyse on kai kuumentamisesta.

        E ole kuullut raakamakkarasta?


    • Näinmeillä

      Mikrossa alkulämpö. Halsterissa riippuvat lasiluukun edesssä saunomisen ajan ja saunan jälkeen hiiloksella pinta-aromit makkaraan. Pienellä virityksellä saa sen halsterin riippumaan niin, ettei makkaroista tippuva rasva jää haisemaan saunaan.

      • Heli321

        Millainen viritys? Itselläni ei kylläkän ole lasiluukkua vaan melko tavallinen kiuas.


      • Näinmeillä

    • en.ole.nähnyt

      Missä myydään saunamakkaraa.

      • Heli321

        Samassa kaupassa mistä ostat saunaoluet.


      • en.ole.nähnyt
        Heli321 kirjoitti:

        Samassa kaupassa mistä ostat saunaoluet.

        En ota olutta ollenkaan.


      • MakkaraaMahalle
        en.ole.nähnyt kirjoitti:

        En ota olutta ollenkaan.

        Saunamakkaraa myydään hyvin varustetuissa saunamakkarakaupoissa, osta kaksi maksa kolme tai neljä. Saunamakkarat erottaa tavallisista makkaroista siten, että saunamakkaroissa on kiuas- ja löylykauha päät.


      • perso.makkaralle

        Viinakaupasta ei ainakaan löytynyt saunamakkaraa, mutta mistäs sitä oikeaa höyrymakkaraa saa vai onko sitä ainoastaan huoltoasemalla. Olisi mukava kokeilla joskus, kun höyrykattilakin löytyy


      • kiuasmakk
        perso.makkaralle kirjoitti:

        Viinakaupasta ei ainakaan löytynyt saunamakkaraa, mutta mistäs sitä oikeaa höyrymakkaraa saa vai onko sitä ainoastaan huoltoasemalla. Olisi mukava kokeilla joskus, kun höyrykattilakin löytyy

        höyrymakkaraa saa harvoin kun on vähän höyrylaivoja
        ukko-pekka turussa,sieltä saatiin viime kesänä
        oli ihan höyryssä makkarat.


      • natsisiwaaaaaa

        Samassa kaupassa mistä ostat saunaoluet.

        natsisiwasta ei kannata ostaa mitään!!


      • Anonyymi
        MakkaraaMahalle kirjoitti:

        Saunamakkaraa myydään hyvin varustetuissa saunamakkarakaupoissa, osta kaksi maksa kolme tai neljä. Saunamakkarat erottaa tavallisista makkaroista siten, että saunamakkaroissa on kiuas- ja löylykauha päät.

        Sauna makkaraa saa tosiaankin saunamakkara kaupasta ja jos oikein jaksaa tinkiä saattaa saada kiukaan kaupan päälle 🤭


    • Eat_It

      Meillä metallilangasta tehty teline seinässä ja siinä ketjuilla roikkumassa rosterinen astia kiukaan yläpuolella. Tuli asennettua pari senttiä liian ylös, mutta ok, kun laittaa jääkaappikylmät makkarat siihen folioon käärittynä heti, kun laittaa sen sähkökiukaan päälle. Ts. ne syödään 1:45-2 h lämmityksen aloittamisesta.

      • OK.homma

        Cm. Vanhan ajan saunamakkaroita on yks paraita.kääri folion sisään ,ei tule käryä kiukaassa,ehottomasti kokeilun arvonen.


      • OK.homma
        OK.homma kirjoitti:

        Cm. Vanhan ajan saunamakkaroita on yks paraita.kääri folion sisään ,ei tule käryä kiukaassa,ehottomasti kokeilun arvonen.

        Vanhan ajan saunamakkara.


      • lisää.makkaraa
        OK.homma kirjoitti:

        Cm. Vanhan ajan saunamakkaroita on yks paraita.kääri folion sisään ,ei tule käryä kiukaassa,ehottomasti kokeilun arvonen.

        Tarkoititko että city-marketissa olisi tuota vanhan ajan saunamakkaraa myynnissä, pitääpä katsoa kun käyn kaupoilla


      • Heli321

        Linkin takaa löytyvä ketjun keskustelu ei mielestäni oikein liittynyt tähän, siitä oli hyötyä vain huumorimielessä. Ja ongelmastahan tässä ei ole kysymys.


    • saunamakkara

      Foliossa saunankiukaiden päälle.

      • Heli321

        Eikö kiukaaseen jää makkaran tuoksu, jos nesteet valuvat sinne folion raoista?


      • kiuas.muurari

        Ei haittaa jos kyseessä on kertalämmitteinen kiuas


      • kerranvieln
        kiuas.muurari kirjoitti:

        Ei haittaa jos kyseessä on kertalämmitteinen kiuas

        joo,ostaa sit seuraavaksi kerraksi sen uuden kertakäyttökiukaan.


      • kiuas.muurari

        Tyhmä, kertalämmitteinen kiuas lämmitetään vain 1 kerran ja sitten se puretaan pois, tilalle muurataan taas uusi kiuas tietenkin


    • alumiinivuokia

      Alumiinivuoka ja rypyttää alumiinipaperia pohjalle etteivät pala ja päälle toinen alumiinivuoka kanneksi.Heti kun pesee vuuat käytön jälkee voi käytää useamman kerran.

    • Heli321

      Kiitos kaikille vastauksista! Lisääkin voi kertoilla, käyn täällä taas muutaman päivän päästä.

      • vain.nastoilla

        Kyllähän täällä voi käydä vaikka joka päivä, ja ainakin liikennepalstalla eräs ääliö tekee joka päivä 5-10 aloitusta KITKARENKAISTA


      • nastakitka
        vain.nastoilla kirjoitti:

        Kyllähän täällä voi käydä vaikka joka päivä, ja ainakin liikennepalstalla eräs ääliö tekee joka päivä 5-10 aloitusta KITKARENKAISTA

        kitkarengas on ok
        nastarengas joutaa kiukaalle


      • kitkapellet.hoitoon

        Kitkarengaspellet on R U N K K A R E I T A


      • kitkapelletsucks

        kitkarengas on homojen hommaa

        nastahammasta kohta tarvii joka kitkapelle suuhunsa kun omat hampaat on hävinnyt....


    • jutirillaa2809

      nosta ensin makkarat huoneenlämpöön noin 2 tunniksi tämän jälkeen valele ne öljyllä lopuksi vielä vuoraat juustolla sen jälkeen muoviastiaan 2 tölkkiä olutta ja makkarat kyytiin. kiuas noin 100asteen lämpöiseksi ja muovipönttö kiukaalle. anna levätä noin 3 tuntia kiukaalla. sitten takaisin saunaan ja herkuttelemaan.

      • Heli321

        En ajatellut lämmittää kiuasta yhtään sen lämpimämmäksi kuin mitä on saunoessa tarpeen. Muutoinhan sähköä menee vielä entistäkin enemmän, kun tarkoitus oli kypsentää makkara ihan sillä samalla lämmöllä mikä menee saunoessa.


    • odsfi

      Kiuasmakkara valmistetaan meillä ihan perus muodossa niin, että makkarat kääritään tiukkaan folio pakettiin ja laitetaan kiukaalle heti sytytys vaiheessa, koska meillä kiuas käy hiukan viileämpänä kuin normisaunojalla, aikaa kuluu enempi , noin yli 1 tunti , joten makkarat ovat kuumia kun saunojat ovat valmiita.

    • KKN15

      Puulämmitteisessä saunassa ei tartte käyttää foliotakaan, joko muovipaketteineen kaikkineen kiukaalle tai aivan paljaaltaan, riippuen tietysti makkarasta. Itse käytän jälkimmäisessä Atrian punaista lenkkiä ja grillimakkaroista Kivikylän Huiluntuhti tai Poprilli ja nakeissa kovokylän Aito nakki, ei valu rasvaa kiville-

      • muovipaketti kannattaa käyttää vielä kylmässä vedessä ennen kuin laittaa sen kiukaan kivien päälle kuumenemaan, sitten ei muuta tarvitse tehdä kuin heittää löylyä ja saunan jälkeen makkarat ovat kuumia


    • Mekkk

      Rei makkarat ja kostuta oluella. Neljälerrosta foliota ja kiukaalle noin 10-20 min niin ovat kypsiä ja menee oluen kanssa ja riittävästi vahvaa sinappia.

    • Magggara

      Foliopussiin, perään sipulia ja maustepippuria. Nautitaan kylmän oluen kera.

    • HELEPPOAA

      Voi laittaa suoraan kiukaalle siinä muovissa. Mutta ei sitten mennä kääntelemään niitä sitten se muovi kyllä hajoaa. Tulee hyvä voin suositella, onnistuu ainakin hk-sinisellä ja atrian grillistillä.

    • OldSchool-2

      Ilmeisen asiantuntematonta keskustelua.
      Saunamakkara kiukaalla kuuluu tietysti tehdä niin, että ensin makkara kääritään märkään voi- tai leivinpaperiin ja sen jälkeen tarpeeksi moninkertaiseen folioon. Viimeinen foliokerros niin, että se pysyy ehjänä ja niin muotoiltuna, että kiukaalle ei pääse valumaan mitään.
      Tuo märkä paperi sen takia, että ilman sitä makkara palaa ainakin niistä kohdista, joista koskettaa kiaskiviin. Kuumennusaika riippuu tietysti kiukaan kuumuudesta.
      Tällä periaatteella tulee höyrykypsennetyn kaltaisia makkaroita, jos haluaa käristettyjä, silloin pitää homma hoitaa jotenkin muuten.

      • vain.grillaten

        Tulihan se sieltä, joka viestiketjuun löytyy aina se asiantuntija, joka kertoo miten homma menee ja niin tälläkin kertaa


      • Heli321

        Mieluummin innokas ohjeistaja kun vain viesti missä arvostellaan toisten ohjeistustapaa.


    • tttthhgg

      Ripusta kiukaan yläpuolelle jos mahdollista. Kun heität löylyä niin makkarat lämpenee.

    • kiuaspussiin ja pari tippaa vettä pussiin , kiukaalle jo lämmitys vaiheessa , viimeinen saunoja ottaa makkarat mukaan , on hyvää ja kelpaa nauttia

    • Kiuas-mestari

      Sähkökiukaallaahan se onnisuu melkeinpä miten vain lämmitellä makkarat. puukiukaalla onkin ja haastavampaa lämmittää että makkarat lämpiää ja tulee edes vähän rapsakkaa pintaa.
      Itse olen tiukkaan folioon laittanut aina kaksi tai kolme makkaraa vierekkäin, ne puukiukaan päälle ja saa tosiaan olla ainakin tunnin puol tuntia puoleltansa ja kiukaassa koko ajan tuli.
      Ei kovin käytännöllistä mutta oman tunnelmansa se antaa.

      • puuukkog

        Sähkökiukaallaahan se onnisuu melkeinpä miten vain lämmitellä makkarat. puukiukaalla onkin ja haastavampaa lämmittää että makkarat lämpiää ja tulee edes vähän rapsakkaa pintaa.

        Itse olen tiukkaan folioon laittanut aina kaksi tai kolme makkaraa vierekkäin, ne puukiukaan päälle ja saa tosiaan olla ainakin tunnin puol tuntia puoleltansa ja kiukaassa koko ajan tuli.

        Ei kovin käytännöllistä mutta oman tunnelmansa se antaa.

        kyllä ennen puukiukaalla sen tunnin lämmittä kuin sähköä kuluttaa
        Ja sähkökiukaalla lämpiää nopeampaa kun poistaa ensin kivet
        vastuksiin asti ja laittaa makkarat niiden tilalle,
        sit kivet takaisin tulee hyvää,
        ps.makkarat laitetaan sanomalehtipaperiin ei volioon,voita päälle


      • Rmm

        Eikö puukiuas ole herkkä syttymään.


      • mmmmmmrrrrrrr
        Rmm kirjoitti:

        Eikö puukiuas ole herkkä syttymään.

        Eikö puupää ole herkkä syttymään.....älä sauno


      • Anonyymi
        puuukkog kirjoitti:

        Sähkökiukaallaahan se onnisuu melkeinpä miten vain lämmitellä makkarat. puukiukaalla onkin ja haastavampaa lämmittää että makkarat lämpiää ja tulee edes vähän rapsakkaa pintaa.

        Itse olen tiukkaan folioon laittanut aina kaksi tai kolme makkaraa vierekkäin, ne puukiukaan päälle ja saa tosiaan olla ainakin tunnin puol tuntia puoleltansa ja kiukaassa koko ajan tuli.

        Ei kovin käytännöllistä mutta oman tunnelmansa se antaa.

        kyllä ennen puukiukaalla sen tunnin lämmittä kuin sähköä kuluttaa
        Ja sähkökiukaalla lämpiää nopeampaa kun poistaa ensin kivet
        vastuksiin asti ja laittaa makkarat niiden tilalle,
        sit kivet takaisin tulee hyvää,
        ps.makkarat laitetaan sanomalehtipaperiin ei volioon,voita päälle

        mitä puuta kiuas oli,koivuako?


    • Syökö

      Joku vielä makkaraa?!!

      • KYLLÄ.PITÄISI

        Makkaransyöntiä nyt vähentää, kun vyötäröä on jo metrin verran


    • mullaonkyrpä69

      Tunkea kyrpä grilliin niin tulloon hyvvää maqqaraa

      • 000000

        Sairas


      • Anonyymi

        Tuosta tulikin mieleeni kilpailumme.Kilpailimme kuka pystyy istumaan pitempään kuumilla liuaskivillä.Naapurin poika voitti,mutta kuoli.


    • Slaviaq

      Folioon käärimällä ja kiukaan reunalle muhimaan(siis kivien päälle mut reunaan) ajan kanssa, niin hyvä tulee.
      Toinen hyvä tapa on laittaa uunivuokaan, foliolla kippo umpeen ja kiukaan reunalle muhimaan.

      • voliopussi

        Foliopussiin voi lorauttaa pikkasen olutta ja laittaa varuilta kaks pussia päällekäin tai foliovuoan pussin alle ja sen sitten kiukaan reunalle muhimaan. Eipä haittaa löylyn heittoa. Ja nuo tyhmät kommentit jalon makkaran tunkemisesta kehon aukkoihin voi polttaa siellä puukiukaan pesässä!


    • xfhckgj

      Syökää porukalla vaan paljon hernekeittoa ja sitten voitte ottaa vaan sytkärin mukaan saunaan ja sitten joku ketä pierettää pyllistää makkaroita päin ja sitten joku sytyttää samalla sen sytkärin kun pieru tulee niin johan leimahtaa. Pitää vaan varoa ettei pääsee pierun mukana muutakin tulemaan etteivät makkarat ole sitten ruskeita.

    • iso-lerssi

      Paras makkara tulee kun avaa kiukaan luukun ja paistaa srillikepin kanssa. Kiuasmakkarat on vetisiä. Itse en ainakaan tykkää.

      Sähkökiukaalla EI lämmitetä makkaraa.

      • Heli321

        Miksi sähkökiukaalla ei lämmitetä makkaraa?


    • 1962

      Mun vinkki on, kun saunassamme mökillä Ilomantsissa on Kota -pata, jossa vesi lämpenee ennätysajassa. Laitamme pari kiuasmakkarapussia päällekkäin ja vettä himppa sisään ja makkarat Kota -padan kannen päälle ja vot, miten tulee ihanaa, hyvin kypsynyttä makkaraa saunomisen ohessa. Tätä on tehty jo niin kauan, kun olen ollut saunassa, jossa on tämä kuuluisa KOTA -PATA kansineen. Suosittelen todellakin ja EI KIUKAALLA paljaana ja muutenkaan.

    • kamaraa

      anukseen makkara ja lauteille makamaan vatsalleen
      tulee hyvää,
      vaimo voi panna sinne ja istua lauteilla haarat levällään

    • olgaofelia

      Saunassa ei tarvita rasvaista makkaran käryä. Sivistymätöntä touhua.

      • Pannunlaitoin

        Onnistuu se ilman käryäkin, ainakin riippupannulla 25 v kokemuksella.
        Toki jo 60 luvulla laitettiin kaupasta ostettaviin makkarapusseihin, jonka voi laittaa suoraan kivien päälle, eikä siitä käryä tulee ellei riko pussia, mutta haittaa löylyn heittoa...


    • ensin otetaan oluet!,sitten sytytetään sauna ja otetaan oluet,makkarat kiukaalle "vähintään kaksi pakettia" sitten onki muutaman oluen paikka.ukot tai akat tai miksei molemmat saunaan ja vettä kiukaalle ettei makkarat pala,väli kalja! jauhetaan paskaa ja kehutaan tyttöystävät "tai poika" takas saunaan ja ihan saatanalliset löylyt..ja ei muutaku syömään!

      • saunasatu

        ensin otetaan oluet!,sitten sytytetään sauna ja otetaan oluet,makkarat kiukaalle "vähintään kaksi pakettia" sitten onki muutaman oluen paikka.ukot tai akat tai miksei molemmat saunaan ja vettä kiukaalle ettei makkarat pala,väli kalja! jauhetaan paskaa ja kehutaan tyttöystävät "tai poika" takas saunaan ja ihan saatanalliset löylyt..ja ei muutaku syömään!

        Eikö tuo sauna ehdi palaa ennenkuin makkarat on kypriä?
        heh" ""ENSIN SYTYTETÄÄN SAUNA"
        Mä laitan kiukaan tulipesään puita ja sytytän ne
        ei kiuas lämpene jos sauna palaa ympäriltä.


      • jaahas :-)


    • jtt2

      Heli kulta kaikki mainitsemasi keinot ovat hyviä pääasiahan on se makkara.

    • hätähousugrillaaja

      Itellä pieni toaster grilli pöydällä jossa tulee mukavan rapsakoita makkaroita jo 10 minuutissa. Jos laittaa kiukaalle niin fooliopussiin makkarat tilkka vettä sekaan ja kunnolla pussi kiinni et kestää kääntämistä. Paras konsti kääntää pussi on mielestäni löylykauhalla (metallinen) hieman sormilla avustaen. Tuppaa kiukaalla tuo paistoaika olla aika pitkä jotta mulla ei ainakaan hermo riitä ja siksi grilli :)

    • ilari2015

      Ilman muuta folioon käärittynä,kyytipojaksi sinappia ja kylmä olut
      ja eikun nauttimaan,vaihteen vuoksi ihan hyvää ja mukavaa.

      • olsiko

        miksi kylmä olut
        eikö ole parempi laittaa oluttaa pannuun ja makkarat sekaan
        tulee olutmakkaraa.


      • zxcvbnnnn

        eikö ole parempi laittaa oluttaa pannuun ja makkarat sekaan

        alkoholin väärikäyttöa......juoda se pitää!!!


    • lihajaruokamestari

      Ensinnäkin ihmettelen kanssakeskustelijoiden nälvimistä, ei kai se ole tyhmä ja rajoittunut (saatika uusavuton) joka uskaltaa kysyä muilta tietoa, ehkä voi itsekin omaksua jotain uutta.

      Meillä on ollut parisenkymmentä vuotta makkarapannu joka ripustetaan ketjulla kiukaan ylle. Mielestäni vaivaton tapa, makkarat lämpiävät kun sauna lämpiää, eikä äidin tarvitse aina hääriä keittiössä. vaan joskus pääsee helpommallakin. Makkarat viillän tai pistelen, ennen pannuun laittoa.

      • ajatteletkoihanite

        No on kyllä sellainen henkilö nyt vain on melkoisen todellisuus/älyrajoitteinen, joka ohjetta tarvitsee makkaran lämmittämiseen kiukaalla.


      • Heli321

        Siitähän ei oilekaan kyse, vaan keskustella mikä on kunkin mielestä paras tapa. Ja kuten huomaamme niin ihmisillä on hyvinkin erilaisia tapoja ja muiden tavoista ollaan tiukastikin puolesta tai vastaan.
        Mielestäni melkoisen älyrajoitteinen on se, joka ajattelee noin mustavalkoisesti ja tekee omia virheellisiä johtopäätöksiään.


    • näinOnVäreet

      lauteilla 60 celsiuksessa jälkilämmön tuntumassa naisen pillussa saunamakkara käristyy melko hyvin :)

      • qwertyuuuijj

        onks värillä välii pillunkantotelineellä...blondi...neekeri tai joku muu?


    • Osa-aikainen_kokki

      Ohutpohjainen peltipaistinpannu puolillaan vettä kivien päälle, makkarat sinne kuumenemaan, kerran pitää kääntää makkarat toisinpuolin.
      Kun vesi ei pääse loppumaan pannusta niin ei tule käryäkään saunaan.
      Ja on muuten mehevän kypsää.

    • nysse

      Alkuperäisessä ehjässä paketissa eli muovipussissa. Toiminut jo 30v

    • elektrikki
    • Saunamakkaranpaistaja

      Itse käytän vuolukivisiä makkaraputkia.
      Makkarat putkiin jääkaappikylminä ja kiukaalle, kun laitan tulet kiukaaseen. Makkarat paistuu hyvin saunomisen aikana eivätkä pala putkissa. Putkissa on lovi mistä saa makkaran hyvin otettua vaikka haarukalla pois. Itsellä on ollu jopa 1,5 tuntia kiukaalla eikä kärähtänyt. Sähkökiukaasta en osaa sanoa miten kauan pitäisi olla.
      Putket voi sitten pestä vaikka astianpesukoneessa.
      Suosittelen!!

      • Heli321

        Eikö rasvat valu kiukaalle?


    • makkara.ni

      makkarahan on kypsä?

      • Depends

        Kypsentämisen jälkeen kyllä, mutta sitä ennen se on raakaa.


    • Pulteri

      Naisilla paraiten onnistuu kun tunkee römpsään saunomisen ajaksi niin ei tarvii sinappiakaan kun on jo sillin maku mukana.

      • voliopussi

        Tyhmä! Sinappia ei tehdä sillistä, mutta sitä kuivunutta sinappia on joka jampan housuissa, niin että tunge vaan se lenkki omaan hanuriis!


    • Jone_87

      itse käyttelin muistaakseni volioista paistopussia. Samanlaista missä ostat lihatiskiltä kokonaisen broilerin. ne on vaan pirun repeämisherkkiä kun ovat olleet kuumassa ja kosteassa että kanataa samointein kiukaalta ottamisen jälkeen olla jo lautanen alla. Eiköhän se kuitenkin niin ole että jos folio on riittänyt 60 luvulta saakka niin tokkopa on nykyaikana paljoa parempia keksintöjä löytynyt.

    • aromipesäfanittaja

      Paras tapa on laittaa makkara aromipesään ripaus pippuria, Antaa olla hautumassa kiukaalla n.1h.

    • tulipesässäparasmakkara

      Seuraavaksi haluat varmaan tietää, kuinka keittää makarooneja, pyyhkiä perseen oikeaoppisesti ja ehkä hieman lisätietoa, kuinka usein ja mihin tahtiin kannattaisi hengittää, ettei kärsihappivajeesta

      • Heli321

        Erinomaisen keskustelun tästä sai, joten ei ollut turhaa lainkaan. Jos kuitenkin sinun mielestä turhaa, niin voisitko jättää kommentoimatta ja käyttäytyä kunnolla.

        Kyselläänhän sitä esimerkiksi kummalta puolelta näkkileipä pitää voidella ja miten päin wc-paperirullan pitää olla telineessä. Mitä se sinua haittaa.


    • Rockimakkara5

      Joo, ihan vaan foliossa...On ekologinen konsti tehdä suolapalaa saunomisen päälle..ja kyllä pari kaltsua menee myös;) Mutta en ikinä kuivaa mitään vaatteita saunan kiukaan päällä niin kuin jotkut pölvästit tekee. Joka viikko jossain päin palokunta menee sammuttamaan saunapaloa kun vaatteet tippuneet kiukaalle.

    • Avotmitenhyvää

      Maukaimmat makkarat tulee kun rakentaa kupariputkista pehmohauduttavan lämmittimen. Elikkä kaksi erikokoista kupari putkea laitetaan päällekkäin niin että väliin jää riittävä tila vedelle jottei makkara käristy. Sitten kupariputki makkaroiden laitetaan kiukaan kiville. Kun vesi putkien välissä alkaa kiehua niin noin 10 minuuttia siintä hetkestä riittää makkaranlämmittämiseen

    • näinmeillä

      saunassa on paras kypsentää makkara suoraan tulipesässä. Tämän tietää oikeat makkarankypsentäjät kyselemättäkin.
      kohta varmaan viestiketjun hesalaisaloittaja kertoo että "siis niinku mulla on sähkökiuas, tai niinku taloyhtiön saunassa on, niinku"

    • Tällälaila

      Hk lenkki myyntipakkauksessa, ei muovisula jos ei saa avotulta. Näin olen aina paistanut. Kiukaale vain vettä ja vot hyvin kypsyy.

    • MrJuha82outolintu

      Tässä huumoria;
      Grillaatkaapa makkara kahvinkeittimen levyllä!!

    • rikisorsanveli

      Kokeilkaapa tyhjään juhlamokka kaffepakettiin laittaa smaggarat, suoraan kiukaalle kivien pääl ja on sit hyvää ko tulee aavistuksen kaffen tuoksuu ja makuu. Varman maistuu. Ei sula eikä tule mitään myrkkyjä, ite olen käyttänyt iät ja ajat ko kaveri mailla kerto tämän.

      • jauhotsuuhun

        "juhlamokka kaffepakettiin"

        Tuohon käyttöön sopii parhaiten hookkan blöö, koska se sisältää enemmän jauhoja kuin useimmat muut kahvileivokset.


    • saunasaunana

      Minusta saunassa ei kannattaisi paistella yhtään mitään. Kiukaalle ja kiville valuu vaan rasvaa. Aivan typerää muutenkin..

      Makkarat kannattaa laittaa uunissa tai grillissä.

      • saunapalvaaja

        Sauna on ensisijaisesti tarkoitettu lihan kypsentämiseen. Voi siellä myös saunoa ja samalla pestä valuneet rasvat lauteilta. Jos ei ole kinkkua tarjolla, niin savusaunaa lämmittäessä kannattaa nakata lauteille edes bratwurstit, niin saa nakkeihin hieman savunmakua.


    • jut

      Iso koukku kattoon ei kiukaan eikä lauteiten päälle siihen lenkin pätkä tai nakit roikkumaa kun aloittaa saunan lämmityksen,kun on saunonut ei kun makkarat syöntin.ps.hyvä laatusta makkaraa mistä ei tipu rasvaa.

    • jouvaa

      Hei!
      Minusta saunamakkara on herkuttelua, eikä sitä kannata verrata ruuanlaittoon kuten täällä "irvileuat" yrittää mollata. Itse olen asentanut kiukaan kohtaan pienen metallisen lautasen muotoisen alustan (joita saa varmaan hyvistä rautakaupoista). Saunan katossa on pieni koukku, jossa "lautanen" roikkuu. Väliin voi asentaa sopivan mittaisen siistin ketjun, että lautanen on noin 30 - 40 senttiä kiukaasta (myös kiukaan lämpö kannatta huomioida). Siihen voi kuoritut makkarat kääriä alumiinifolioon niin ei tule saunaan käryjä. Meidän lämmöillä laitetaan makkarat samalla kun kiuas laitetaan lämpiämään. Nämä ajat ja korkeudet kannattaa testata omille tavoilleen. Folioon voi myös laittaa muitakin herkkuja lämpiämään.
      Herkullisia saunailtoja.
      juovaari

    • Jos VÄLTTÄMÄTTÄ haluat kypsentää makkarat saunassa, pane ne paistopussiin kiukaalle.
      Siinä ne kypsyvät parhaiten SAUNASSA.
      Mutta kaikkein parasta on kun teet nuotion, annat hiillostua ja sitten käristyshaarukkaan makkarat ja hiilloksen päälle.
      Toinen "hyvä" tapa on jos haluat saunassa paistaa makkaroita on se että panet makkaroita paistotikkuun ja pesään hiillokselle.
      Eipä täällä kovinkaan moni ole sinun laillasi epätietoinen miten makkaroita paistetaan..;;)))!!!!

      • Heli321

        En ole epätietoinen enkä väittänyt olevani.


    • saunamakkara

      Joitan vuosia sitten Savonlinnan Hernemäen entisen Kesoilin tiloissa toimi lähiöravintola. Siellä oli kiuas nurkassa ja ravintolassa myytiin kiukaalla kypsennettyä saunamakkaraa..
      Liekö tämä sitä savolaista junttiutta parhaimmillaan :-)

    • rakennusm.3

      A-luokan lenkkimakkara on hyvää syömistä, kunhan ei ole joka viikko. Makkara kannattaa paistaa muualla kuin saunassa. Kun kerran makkaraliemet karkaa kiville niin menee koko sauna pesuun. Makkaran hajut tarttuu paneeliin jos saunassa paistelee ja saunaan jää makkaran hajut. Kerrostalon saunoissakaan ei saa enää paiostella. Se oli sitä -70--80 lukua se se sauna krillailu. Jos ei ole muuta keskusteltavaa niin voihan toki tästäkin turista...

      • Heli321

        Muutoin olen kanssasi eri mieltä mutta totta että jos makkaran hajut tarttuun paneeleihin niin ehkä ei kannata tällaiseen hommaan ryhtyä.


    • köntsä

      Kuka hullu paistaa makkaraa saunassa??? Grilli on sitä varten keksitty.

      • Heli321

        Vaikka esimerkiksi vanhempani aikoinaan ja syynä vaikkapa se, että makkara kypsyy siinä samalla kun käy saunassa eli ei tarvitse grilliä viritellä eikä maksaa ylimääräisiä kustannuksia grillin käytöstä eikä tarvitse pestä grilliä.


    • äö168

      osta hyvä veli ja sisko sähkögrilli maksaa muutaman kympin,omani maksoi 25 euroa uusi termostaatilla ja irrotettavilla jaloilla käy myös pöydälle tai ulko terassille.makkarat siihen ja naps syötävää.kokeilin saunassa mutta kuka hullu nyt makkarahöyryssä kylpee.eri juttu on huvilalla tuli kiukaan alle ja makkaratikkuun makkara ja sitten paistamaan ja syömään,maha turvoksissa lauteille ja kylpemään.mutta ei kivien päälle muuta kuin vettä jos ei halua pilata kiuas kiviä.miten helppo äö 168.jos tarvitset neuvoa kysyvä ei tieltä eksy

    • maukasmakkara

      Alumiinifolioon makkarat ja sitten alumiinivuokaan siellä ne kypsyvät ei mitään ongelmia

    • Loviisa_Olkiluoto

      Käännä saunan lämpö 150 asteeseen. Aseta makkarat ritilälle ja ritilä uunipellin päälle. Kypsennä raakamakkaraa 6-8 tuntia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

    • kypseeon

      Avokki meillä makkaran kypsentää saunomisen jälkeen ja joskus parikinkertaa

    • humanisti_alltehtime

      Joskus 60- ja vielä 70-luvulla tuli harrastettua sellasta, että laittoi tyhjään kahvipaketin foliovuorattun pussiin aavistuksen vettä pohjalle ja vähän pippurijauhetta ja perään yksi kokonainen lenkki.
      Sitten tuo laitettiin kiukaalle, jossa se makkara keittyi ja osin hieman "paistuikin" ja sai makua pippuristakin ja hyvää oli.

      Nyt en muista ollenkaan sitä, käykö nykyiset kahvipaketin foliovuoratut tuohon tarkoitukseen mutta jos ei käy niin sitten tekee homman joko kunnon foliolla tai sellaisella ostettavalla metalliastialla.

      Ja ne, ketkä täällä jaksavat käydä "vittuilemassa" ja kertovat olevansa "sivityneitä" ym. ja että grillikin on keksitty ja että saunassa ei voi lämmittää makkaraa etc. paskaa niin vetäkää ittenne hirteen. Osalla ei näköjään ole elämässään mitään mutta annettavaa kuin kirjoittaa paskaa ja vittuilla ja nostaa omaa egoansa luullen olevansa "sivistynyt ja fiksu"

      Aloittelijalle --> lämmitä rauhassa sopivalla astialla (folio, metalli-astia jne.) jos keität niin vettä tarvii tai jos paistat niin kuivan lenkki ilma nestettä. Vinkkinä -> kokeile keittämissä vedessä jossa on liraus olutta :D

    • makkaranpaistosta
    • maggaramestari

      ei sitä makkaraa tarvi enää kypsentää. Kaikki makkarat mitä kaupasta saat ni on jo valmiiks kypsiä. Riittää että lämmität ellet kylmänä haluu syyä.

      • teppotantaali

        Raakamakkaratkin?


      • Naminaminami

        Raakamakkarat on tietenkin raakakypsytettyjä...


    • ylisataastetta

      Jos haluaa tehdä makkaran lämmityksen saunassa mutta ei kiukaalla
      -Paneliin hakataan pari 2,5″ rautanaulaa lähelle katonrajaa vaakaan, sille seinälle jossa kiuas on, siten että nauloista jää 4-5 cm kannat näkyviin ja ja naulojen välin pitää olla 2/3 osaa makkaran pituudesta. Saunomisen alettua laitetaan makkara naulojen päälle lämpenemään ja saunomisen jälkeen jo makkarat kyllin lämpimiä syötäväksi.

      • makkara-kakkara

        yksi makkarako vain?


    • makkara-kakkara

      Saunamakkaroita pitää tehdä Kaaaauuuaan.. niin että halkeilee ja tulee rapsakkaa.
      Toimii ihan hyvin kun käärii foliota pari kierrosta päälle.
      Puukius ehdottomasti paras!
      lämmitysaika 2-3 tuntia.

      • Anonyymi

        Puulla lämpiävä kiuas on reilun puolen tunnin lämmityksen jälkeen saunomiskunnossa.


    • eikkavaan

      Uus-avuttomat täällä kirjoittelevat. makkaran kypentäminen saunassakaan ei näiltä kaupunkilaishiippareilta onnistu. Menkää nakkikopille ostamaan makkaranne ketsupilla ja sinapilla.

    • kätevä4

      Mikrossa

    • Anonyymi

      On näköjään helvetin suolasia ihmisiä ollu 5vuotta sitten; mitkä ei osaa tuijottaa kun sinne omaa persreikää.... Ei mulla muuta!

    • Anonyymi

      Helppo ja hyvä tapa on käristää makkarat saunan uunissa sitten kun siinä on jäljellä vain reilu hiillos. Hyvin ehtii, pitää katsoa ettei pinta pala.

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Theermannilla kulkee!

      Vouti vie kaiken mikä mieheltä irti lähtee ja palstan naiset syyttävät tilanteesta kilpaa eri naisia. Miehellä on elämän
      Kotimaiset julkkisjuorut
      134
      7920
    2. Näin unta viime yönä

      Että tulit nainen istumaan syliini minihame päällä.
      Ikävä
      59
      5902
    3. Esivaihdevuodet, menopaussi

      https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/terveys/esivaihdevuodet-eli-premenopaussi Täällä kun puhutaan pa
      Sinkut
      81
      3322
    4. Tänään taas tuli pari-kolme juttua

      Jotka niin mielelläni jakaisin sun kanssa. Niin paljon elämää jaettavana ja niin selkeä paikka sinulle. Mutta ymmärrän
      Tunteet
      7
      3013
    5. Kuhmo tekisi perässä

      Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä
      Kuhmo
      10
      1698
    6. Suomi julkaisi varautumisoppaan

      Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j
      Maailman menoa
      210
      1660
    7. Miksi putin ei valinnut ensimmäiseksi kohteekseen Suomea?

      Olisiko ollut sittenkin helpompi kohde?
      Maailman menoa
      336
      1398
    8. Ukraina sai luvan vastata ohjuksin Venäjän lueelle

      Mediatietojen mukaan Yhdysvallat on antanut Ukrainalle luvan iskeä pitkän kantaman ohjuksilla Venäjälle. Ylen kirjeenvai
      NATO
      335
      1192
    9. Olen jälleen pahoillani

      Harjoittamastani henkisestä väkivallasta palstan välityksellä. Kyllä ne voi vaikuttaa jotenkin mieleen, vaikka ei itsell
      Ikävä
      93
      1189
    10. Oot vaan niin hellä

      Ja lämmin luonteeltasi, että rakastan sitä yli kaiken. Oot ehkä tietämättäsi auttanut mua todella paljon. Auttaisit tämä
      Ikävä
      32
      1101
    Aihe