E = mc2 epäselvä

nytsesenteki

Kuka selittää miksi kaavassa E = mc2 on mukana valonnopeuden neliö? Ensimmäiselle asian selkeästi selittäneelle palkintona virtuaalinen keksi.

Toinen "paha" kuuluu: miksi NMR resonanssiehdon kaavassa v = γBo/2π on tuo 2π.

Molemat ovat ns. luonnonvakioita ei muuttujia.

59

2657

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kirjastoon

      Asiaa ei ehkä voi selittää ilman, että tutustuu ko. yhtälön johtamiseen, joka selittää kaiken tyhjentävästi. Kaavanjohtamisen yhteydessä kaikki oikeat suureet ilmestyvät oikeille paikoilleen. Yhtälön voi johtaa joko 3- tai 4-ulotteisessa tapauksessa, ja se vie pari kymmentä riviä. Yksi yhtälön johtaminen kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

      • nytsesenteki

        Missäkähän Suomen kielisessä opuksessa johdetaan kaava selityksineen? English works too.

        Entä miten tuo NMR resonanssiehto?


      • Kirjastoon

        Lähetin viestin, mutta ei näytä tulleen perille. Lähetetään se siis uudestaan.

        Ainakin kirjassa Alonso/Finn "Fundamental University Physics, Volume 1 Mechanics and Thermodynamics" löytyy yhtälön johtaminen "tavanomaisessa" 3-ulotteisessa tapauksessa (luku High_Energy Dynamics, kappale 11.6 Energy). Vaatii tosin hyvää differentiaali- ja integraalilaskennan taitamista ja korkeakoulutasoisen mekaniikan perusteiden (esimerkiksi työn käsitteen määritelmän) hallintaa. Itselläni on tuo kirja ja johto näyttäisi vievän vain 6 riviä, mutta se vaatii esitietoina esimerkiksi voiman suhteellisuusteoreettisen määritelmän tuntemista ja osittaisintegroinnin taitamista.

        NMR:stä en osaa valitettavasti sanoa mitään.

        LISÄYS: Seuraavassa on suhteellisuusteorian perusteiden oppikirja. Sivulla 15 (kohta energia) on esitetty kaavan johtaminen Suomen kielellä. Klikkaa kohtaa "monjst" (luentomoniste 2014).

        https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/763105p/materiaali


    • Olly

      Juuri siksi, että luonnonvakio on luonnonvakio.
      Jos se tarvitaan kaavaan itsellään kerrottuna, se on kaavassa itsellään kerrottuna. Ei siitä voi numerokikkailla uutta luonnonvakiota.
      En ilmeisesti ymmärrä kysymystäsi?

      • 14or8

        Itse muistelisin fysiikan opettajani näyttäneen jotain sarja-tyyliin (mc mc² mc³ ...). Eli fysikaalisesti päteväksi tarkasteluksi riittää liikemäärä ja tuo mc², loput termit voi unohtaa..? Ja siis määrittely olisi kokeellinen? Saattoihan tuossa jotain vakioita unohtua termeistä, jotta se olisi selkeää..
        Se 2pi on taas selkeästi matemaattinen faktorointi. Ilman sitä kaavat ei toimi niin sulavasti.


    • eeon_ämmcee2

      Tuossa astron sivuilla sitä on jotenki yritetty selittää , mutta menee ainaki meikäläiseltä yli hilseeen,,, ja korkealta,....
      "Erikoisen suhteellisuusteorian selittämiseksi on ensin tutustuttava muutamaan käsitteeseen. Aloitetaan Pythagoraan lauseesta. Jos suorakulmaisen kolmion lyhempien sivujen (kateettien) pituudet ovat x ja y, pisimmän sivun (hypotenuusan) pituuden neliö on x2 y2..............jne..."

      http://www.astro.utu.fi/zubi/phys/specrel.htm

      • fggvhh.gggg

        Kuinka yksinkertainen selityksen pitäisi olla?
        Riittääkö, että siellä nyt vaan on c toiseen, äläkä raaputa enempää hilsettä?


      • maalaisjärki_päässä
        fggvhh.gggg kirjoitti:

        Kuinka yksinkertainen selityksen pitäisi olla?
        Riittääkö, että siellä nyt vaan on c toiseen, äläkä raaputa enempää hilsettä?

        No, selittäppäs sinä viisas "fggvhh.gggg" sen valonnopeuden neliön tarkoitus.
        Miksi kaavassa ei riitä pelkkä valonnopeus, vaan pitää olla sen neliö..?
        Odotan vastausta mielenkiinnolla.. Äläkä vertaa muihin kaavoihin, vaan miksi juuri energia = massa* (valonnopeus * valonnopeus).?


      • maalaisjärki_päässä kirjoitti:

        No, selittäppäs sinä viisas "fggvhh.gggg" sen valonnopeuden neliön tarkoitus.
        Miksi kaavassa ei riitä pelkkä valonnopeus, vaan pitää olla sen neliö..?
        Odotan vastausta mielenkiinnolla.. Äläkä vertaa muihin kaavoihin, vaan miksi juuri energia = massa* (valonnopeus * valonnopeus).?

        Energian perusyksikkö J = kilogramma kertaa metri toiseen kertaa sekukti toiseen. Jotta edes yksikkö olisi oikein, on nopeus nostettava neliöön.
        .


      • agnoskepo kirjoitti:

        Energian perusyksikkö J = kilogramma kertaa metri toiseen kertaa sekukti toiseen. Jotta edes yksikkö olisi oikein, on nopeus nostettava neliöön.
        .

        No tulipa hölmöillyksi. Kaksi sanaa ja kaksi virhettä.
        J = kg x m^2/s^2


      • nytsesentekitaaas
        agnoskepo kirjoitti:

        No tulipa hölmöillyksi. Kaksi sanaa ja kaksi virhettä.
        J = kg x m^2/s^2

        No niinpä on. Mutta miksi? Se tässä on se kymysys (sama kuin alkuperäinen).

        Eli miksi neliöt? Newtonmetrissä ei ole neliötä ja Pascalissa onkin sitten jo kuutio eli kaava on
        J = kg x m2 / s2 = N x m = Pa x m3
        Mikä idea tässä?


    • Kalkkiaivo

      Vertaa liikefysiikan kaavaan E=1/2 mv2 niin jos vaikka selviäisi

    • sqrtepsilonmyy

      Valon nopeuden neliö on yhtä kuin kahden muun luonnonvakion, tyhjiön permeabiliteetin ja permittiivisyyden tulon käänteisarvo. Aloittaja voi kirjoittaa energiayhtälön noiden avulla niin pääsee tuosta valon nopeuden neliöstä.

      • nytsesesentekiki

        niin se taas ei muuta kuin kääntää kysymyksen siihen miksi permealibiteetti ja permittivisyys ovat mukana yhtälössä?


    • kaikki_on_suhteellista

      Vaikka en tuota kaavaa ymmärrä kovin syvällisesti, niin sen ymmärrän että sillä lasketaan valtavia energiamääriä. Ja se ei päde kaikkeen maanpäälliseen massaan. esim. meikäläisen 70kg massa ei tuota sellaista joulemäärää, minkä tuo kaava antaisi vastaukseksi.... mutta esim. uraaniin se pätee noin suurinpiirtein. E = mc2 kaavaa käytetäänkin mm. ydinvoimaloissa, ja ydinpommeja suunniteltaessa.
      http://www.kotiposti.net/ajnieminen/ydinv.pdf
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Kilotonni

      • jhgh

        Pätee se kaikkeen.


      • Kalju_Pitkätukka

        "esim. meikäläisen 70kg massa ei tuota sellaista joulemäärää"

        Kyllä tuottaa, jos teikäläinen laitettaisiin kättelemään antimateriasta valmistettua antiteikäläistä, syntyisi energiaa kaavalla 140kg kertaa valonnopeuden neliö.


      • Antti-Materia
        Kalju_Pitkätukka kirjoitti:

        "esim. meikäläisen 70kg massa ei tuota sellaista joulemäärää"

        Kyllä tuottaa, jos teikäläinen laitettaisiin kättelemään antimateriasta valmistettua antiteikäläistä, syntyisi energiaa kaavalla 140kg kertaa valonnopeuden neliö.

        Siitäkö se maailmanloppu tuleekin, kun Kristus ja Antti Kristus tapaavat nokikkain ja kättelevät? Melkoinen losaus siitä ainakin tulisi.


      • Olly

        Ei toki tuotakkaan, ei atomipommi muuta massastaan kuin häviävän pienen osan energiaksi, kaikki muu palaa. Pommin tarkoitus on erottaa hiukkasia jo "stabiileista" atomeista, ja se pieni määrä tekee paukun muuttuessaan.


      • Ydinenergia ei ole kaavan E=mc^2 suhteen mitenkään erityisasemassa. Lähinnä eroa on vain siinä, että ydinenergiassa tämä ero voidaan suhteellisen helposti mitata. E=mc^2 pätee aivan yhtä hyvin vaikka liike-energiaan. Jos sinä alat juosta nopeudella 5 m/s. nousee sinun massasi. Tämä massan nousu voidaan muuttaa kaavalla E=mc^2 energiaksi. Laskeminen vaatii tarkan laskimen eikä onnistu normaalilla laskimella, mutta Windowsin laskimella onnistuu. Massasi nousu on n., 9,736 * 10^-15 kg. Kun tämä (tarkka arvo) pannaan kaavaan E=mc^2 saadaan 875,0000000000001825 J. Klassinen fysiikka antaa kaavalla 1/2 * m * v^2 tuloksen 875 J. Ydinreaktiotkin muuttavat vain noin promillen aineen massasta energiaksi. Kemiallisissa reaktiossa se on miljoonasosa tästä


    • wrgpipyh
    • Autz

      Hmmmm olen hyvin otettu ja teit todella vaikutuksen mies jos olet hän :)

    • Eiihmejakumma

      Se mikä on epäselvää, on aloittajan kysymys, millaista selitystä hän haluaa. Valon nopeus, permeabiliteetti ja permittiivisyys ovat sähkömagneettiseen säteilyyn liittyviä luonnonvakioita. Massan voi muuntua sähkömagneettiseksi säteilyksi, samoin säteily voi muuntua massallisiksi hiukkasiksi. Joten sähkömagneettisen luonnonvakion ilmaantuminen aineen ja energian välisessä yhtälössä ei ole kummallista.

    • kulmataajuus

      Larmor-prekessio tapahtuu Larmorin taajuudella, jota kuvaa yhtälö ω =γBo. Jaetaan 2π:llä niin saadaan muutettua radiaanit hertzeiksi v = γBo/2π.

      Radiaanin määritelmästä saadaan että kulmataajuus ω = 2π*f, koska yksi kierros on 2π*rad. Taajuuden symbolina käytetään molempia v ("nyy") tai f.

    • Jooseppi124

      Suppea suhteellisuusteoria on johdettu Maxwellin yhtälöistä. Yksi kirjoittaja mainitsi Alonso-Finnin kirjan. Se on aika turhanpäiväinen ja yksinkertaistava lähde.

      • rakenne_hyvä_alkaa

        Kyllä se selitys on ihan riittävä. Muistelisin itse johtaneeni em. kaavat(kun opettaja oli ensin johtanut ne hiukan oikoen taululla) juurikin tuon kirjan tietojen pohjalta. Ei mitään rakettitiedettä, pelkästään kovaa ja tarkoitushakuista kaavan pyörittelyä! Sivuja meni kai kolme, eli vastaisiko tuo sitten n. 4-5 A4-vihkon sivua..


    • Aine on senverran energeettistä ainetta, että se kykenee kiihdyttämään itsensensä nollasta ceehen. Kun määrä m ainetta kiihdyttää itsensä nollasta ceehen, aine antaa itselleen impulssin mc.

      Aine toki häviää kiihdytyksessä, mutta impulssi mc on kuitenkin olemassa. Siispä kiihdytyksen jälkeen on jotakin jonka liikemäärä on mc ja jokin liikkuu nopeudella c.

      Nyt laskemme liike-energian kun jotain liikkuu nopeudella c, ja liikkeeseen liittyvä liikemäärä on mc.

      Kaava pienille nopeuksille: liike-energia = liikemäärä * 1/2 * nopeus
      Puolonen johtuu siitä että jarrutettaessa nopeus laskee. Jarrutusenergia = liikemäärä * 1/2 huippunopeus.

      Likimäärinen kaava suurille nopeuksille: liike-energia = liikemäärä * nopeus
      Puolosen puute johtuu siitä että jarrutettaessa nopeus ei juurikaan laske, kun nopeus on suuri.

      ("Jarrutus" tarkoittaa liikemäärän pienentämistä)

      Käytämme jälkimmäistä kaavaa ja saamme: liike-energia = kiihdytysenergia = alkuenergia = likemäärä*nopeus = mc*c

      • Hevonkakkaa

        Puppua!


    • vastauksenetsijä

      Tiheys on oleellinen osa vastausta! Onko kohteen säteilemän energian tiheys neljä kertaa pienempi kaksi kertaa kauempana?

    • vastsuksenetsijä

      Aine on energiaa ja mitä tiheämpää ainetta, sitä enemmän energiaa, mutta mitä se energia on?

      • Onkovaiei

        Onko energia liikettä?


      • energiatietoo
        Onkovaiei kirjoitti:

        Onko energia liikettä?

        On olemassa monelaista energiaa, kuten esim: liike-energiaa, potentiaalienergiaa, lämpöenergiaa, tai sähkömagneettista energiaa.. jne..
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Energia
        Ydinvoimalassa uraani tuottaa hajotessaan lämpöenergiaa veteen, ja vesi muuttuu kuumetessaan höyryksi, josta taas seuraa, että höyrynpaine antaa voimaa turbiinille, ja turbiini taas pyörittää generaattoria, ja näin syntyy sähköenergiaa..


      • UltimateEnergy

        Nuokin energiat taitavat palautua massaenergiaksi. Esim kun auto, massa m kulkee nopeudella v, sillä on liike-energia mv^2/2. Toisaalta sen massa kasvaa liikkeessä hivenen, määrän joka saadaan Lorentz-muunnoksella. Kun tuo kehitetään sarjaksi ja otetaan ensimmäiset termit (koska v<


      • iuutfii

        Ei massa kasva, energia kylläkin ja tuossa tapauksessa liike-energia. Monesti liike-energia tulkitaan massaksi, mutta se on virheellinen ajattelutapa.


      • Suhteellinenliike

        Liike-energia on suhteellista. Ajatellaan että avaruudessa kohtaavat kaksi avaruusalusta, molempien massa m. Niiden keskinäisestä painopisteestä katsoen voidaan tulkita että molemmat lähestyvät nopeudella v ja niiden kokonaisliike-energia on 2 x m*v^2/2 = m*v^2. Toisesta aluksesta katsoen voidaan tulkita että se on paikallaan ja toinen alus lähestyy liike-energialla m*(2*v)^2/2 = 2*m*^2.


      • Anonyymi

        Kaikki koostuu pohjimmiltaan yhdestä ja samasta asiasta. Se on jotakin fyysisen konkreettisesti olemassa olevaa ja tämän fyysisen konkreettisesti olemassa olevan asian tiheys vaihtelee aluettain äärettömässä 3 D avaruudessa sen mukaisesti miten se itse itseään kierrättää.

        Tämä ääretön 3 D avaruus on pelkkä 3 D näyttämö joka ei vaikuta tapahtumiin millään tavalla.

        Aurinko näyttää liikkuvan taivaalla ja aikoinaan ihmiset olivat täysin varmoja siitä että Aurinko liikkuu taivaalla meidän ympäri.

        Nykyään tiedämme että tämä Auringon liike meidän ympäri on illuusio joka syntyy kun Maapallo pyörii akselinsa ympäri ja kiertää samalla Aurinkoa.

        LUE TÄMÄ! Auringon liike taivaalla on illuusi, you know.

        Ehkäpä maailmankaikkeus huijaa meitä muillakin tavoin 🤔

        Entäpä kun atomeitten ytimissä on avaruuteen hajaantuvan energian ruuhka-alueita joiden sisälle työntyy koko ajan lisää avaruuteen hajaantuvaa energiaa.

        Avaruuteen hajaantuvan energian ruuhka-alueen sisäinen paine kasvaisi jos tämä avaruuteen hajaantuvan energian ruuhka-alue ei laajenisi koko ajan ulos päin jo olemassa olevaan avaruuteen.

        Laajenevien ruuhka-alueiden pinnat törmäisivät toisiinsa jos näistä laajenevista ruuhka-alueista ei työntyisi koko ajan ulos avaruuteen hajaantuvaa energiaa jonka avulla nämä laajenevat ruuhka-alueet työntävät toisiansa koko ajan pois päin toisistansa.



        Ne siis kierrättävät tätä avaruuteen hajaantuvaa energiaa / työntävää voimaa kaikkien muiden vastaavien avaruuteen hajaantuvien ruuhka-alueiden kanssa ja näin ne työntävät toisiansa pois päin toisistansa samassa suhteessa kuin laajenevat.

        Sydämesi laajenee sykäys sykäykseltä ja jokaisen hetkellisen laajenemisen jälkeen tasaisesti laajeneva keho kohdistaa laajentuneesen sydämeen ulkoisen paineen / työntävän voiman ja näin laajenevaa verta työntyy ulos laajenevasta sydämestä laajeneviin verisuoniin jne.

        Laajenevaa omenaa meidän pitää työntää pois päin laajenevan Maapallon keskustasta ja kun pudotamme laajenevan omenan, laajenevat kaasumolekyylit eivät jaksa työntää sitä edellään.

        Laajenevan Maapallon pinta, joka työntyy pois päin laajenevan Maapallon keskustasta, saavuttaa laajenevan omenan vaikka se edelleen liikkuu / työntyy pois päin laajenevan Maapallon keskustasta.

        Ja näin putoavan omenan liike kohti Maapallon keskustaa voisi olla illuusio.

        Tietysti laajeneva omena lähestyy laajenevilla mittalaitteilla mitattuna laajenevan Maapallon keskustaa, mutta tämä olisi sitä oikeaa suhteellisuutta yhdessä suhteellisen ajan kanssa.

        Ehkäpä maailmankaikkeus on iluusion mestari?

        Ehkäpä fyysikot eivät vieläkään ymmärrä gravitaatiota sen takia koska luulevat että kappaleet jotenkin jotenkin vetäisivät toisiansa puoleensa jonkun omituisen vetävän voiman avulla.

        Ehkäpä tässä meillä on avain fysiikan kaiken teoriaan.

        Einstein ymmärsi että aika on suhteellista. Ehkäpä hänen olisi kannattanut pohtia sitä vaihtoehtoa että myös aineen tilavuus saattaisi voida olla suhteellista.

        Ehkäpä Einstein avasi fysiikan pandoran lippaan kun keksi käsitteen nimeltä kaareutuva avaruus.

        Ehkäpä avaruus sittenkin on pelkkä ääretön 3 D näyttämö joka ei vaikuta tapahtumiin millään tavalla.

        ❤️

        Kertokaapa mitä eroa antiikinajan jumalilla ja laajenevalla avaruudella on.

        Zeus sai aikaan salamoita jotenkin jotenkin.

        Laajeneva avaruus saa valon venymään jotenkin jotenkin.

        Kukaan ei vaan ikinä kerro miten nämä jumalat näitä temppujaan tekevät. Tai miten laajeneva avaruus tämän temppunsa tekee.

        Eikä näitä jumalia voi tutkia tieteellisesti millään tavalla.

        Eikä avaruutta ei voi tutkia tieteellisesti. Sitä ei voi manipuloida siten että saisi infon manipuloinnin onnistumisesta.

        Et pysty edes kertomaan sanoin tai visuaalisesti mitä tämä avaruuden laajeneminen muka olisi. Helppo sanoa, avaruus laajenee, mutta ei de riitä. Ihan yhtä helppo on sanoa, Zeus saa aikaan salamoita.

        Jotenkin se Zeus saa niitä salamoita aikaan.

        Ja jotenkin se laajeneva avaruus saa sen valon venymään 🤣

        Tähänkö on työnnytty?

        Tieteelliset teoriat näyttävät sisältävän vastaavia käsitteitä kuin mitä antiikinajan jumalat olivat.

        On helppo antaa avaruudelle ominaisuuksia kun ei tarvitse edes yrittää selittää mihin nämä ominaisuudet perustuvat tai mikä ylipäätään voisi mahdollistaa sen että avaruus voisi vaikuttaa avaruudessa tapahtuviin tapahtumiin.

        Eihän tämä ole edes tiedettä enää!

        Vai onko?

        Voitko kertoa jotakin oleellista siitä miten avaruutta on myöhemmin enemmän galaksijoukkojen välisellä alueella vaikka galaksijoukot eivät ole liikkuneet avaruudessa pois päin toisistansa?

        Kysyn vaan 🙂

        ❤️

        #Google #Savorinen #Read #How #Universe #Really #Works #HelloJimCarrey #八


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikki koostuu pohjimmiltaan yhdestä ja samasta asiasta. Se on jotakin fyysisen konkreettisesti olemassa olevaa ja tämän fyysisen konkreettisesti olemassa olevan asian tiheys vaihtelee aluettain äärettömässä 3 D avaruudessa sen mukaisesti miten se itse itseään kierrättää.

        Tämä ääretön 3 D avaruus on pelkkä 3 D näyttämö joka ei vaikuta tapahtumiin millään tavalla.

        Aurinko näyttää liikkuvan taivaalla ja aikoinaan ihmiset olivat täysin varmoja siitä että Aurinko liikkuu taivaalla meidän ympäri.

        Nykyään tiedämme että tämä Auringon liike meidän ympäri on illuusio joka syntyy kun Maapallo pyörii akselinsa ympäri ja kiertää samalla Aurinkoa.

        LUE TÄMÄ! Auringon liike taivaalla on illuusi, you know.

        Ehkäpä maailmankaikkeus huijaa meitä muillakin tavoin 🤔

        Entäpä kun atomeitten ytimissä on avaruuteen hajaantuvan energian ruuhka-alueita joiden sisälle työntyy koko ajan lisää avaruuteen hajaantuvaa energiaa.

        Avaruuteen hajaantuvan energian ruuhka-alueen sisäinen paine kasvaisi jos tämä avaruuteen hajaantuvan energian ruuhka-alue ei laajenisi koko ajan ulos päin jo olemassa olevaan avaruuteen.

        Laajenevien ruuhka-alueiden pinnat törmäisivät toisiinsa jos näistä laajenevista ruuhka-alueista ei työntyisi koko ajan ulos avaruuteen hajaantuvaa energiaa jonka avulla nämä laajenevat ruuhka-alueet työntävät toisiansa koko ajan pois päin toisistansa.



        Ne siis kierrättävät tätä avaruuteen hajaantuvaa energiaa / työntävää voimaa kaikkien muiden vastaavien avaruuteen hajaantuvien ruuhka-alueiden kanssa ja näin ne työntävät toisiansa pois päin toisistansa samassa suhteessa kuin laajenevat.

        Sydämesi laajenee sykäys sykäykseltä ja jokaisen hetkellisen laajenemisen jälkeen tasaisesti laajeneva keho kohdistaa laajentuneesen sydämeen ulkoisen paineen / työntävän voiman ja näin laajenevaa verta työntyy ulos laajenevasta sydämestä laajeneviin verisuoniin jne.

        Laajenevaa omenaa meidän pitää työntää pois päin laajenevan Maapallon keskustasta ja kun pudotamme laajenevan omenan, laajenevat kaasumolekyylit eivät jaksa työntää sitä edellään.

        Laajenevan Maapallon pinta, joka työntyy pois päin laajenevan Maapallon keskustasta, saavuttaa laajenevan omenan vaikka se edelleen liikkuu / työntyy pois päin laajenevan Maapallon keskustasta.

        Ja näin putoavan omenan liike kohti Maapallon keskustaa voisi olla illuusio.

        Tietysti laajeneva omena lähestyy laajenevilla mittalaitteilla mitattuna laajenevan Maapallon keskustaa, mutta tämä olisi sitä oikeaa suhteellisuutta yhdessä suhteellisen ajan kanssa.

        Ehkäpä maailmankaikkeus on iluusion mestari?

        Ehkäpä fyysikot eivät vieläkään ymmärrä gravitaatiota sen takia koska luulevat että kappaleet jotenkin jotenkin vetäisivät toisiansa puoleensa jonkun omituisen vetävän voiman avulla.

        Ehkäpä tässä meillä on avain fysiikan kaiken teoriaan.

        Einstein ymmärsi että aika on suhteellista. Ehkäpä hänen olisi kannattanut pohtia sitä vaihtoehtoa että myös aineen tilavuus saattaisi voida olla suhteellista.

        Ehkäpä Einstein avasi fysiikan pandoran lippaan kun keksi käsitteen nimeltä kaareutuva avaruus.

        Ehkäpä avaruus sittenkin on pelkkä ääretön 3 D näyttämö joka ei vaikuta tapahtumiin millään tavalla.

        ❤️

        Kertokaapa mitä eroa antiikinajan jumalilla ja laajenevalla avaruudella on.

        Zeus sai aikaan salamoita jotenkin jotenkin.

        Laajeneva avaruus saa valon venymään jotenkin jotenkin.

        Kukaan ei vaan ikinä kerro miten nämä jumalat näitä temppujaan tekevät. Tai miten laajeneva avaruus tämän temppunsa tekee.

        Eikä näitä jumalia voi tutkia tieteellisesti millään tavalla.

        Eikä avaruutta ei voi tutkia tieteellisesti. Sitä ei voi manipuloida siten että saisi infon manipuloinnin onnistumisesta.

        Et pysty edes kertomaan sanoin tai visuaalisesti mitä tämä avaruuden laajeneminen muka olisi. Helppo sanoa, avaruus laajenee, mutta ei de riitä. Ihan yhtä helppo on sanoa, Zeus saa aikaan salamoita.

        Jotenkin se Zeus saa niitä salamoita aikaan.

        Ja jotenkin se laajeneva avaruus saa sen valon venymään 🤣

        Tähänkö on työnnytty?

        Tieteelliset teoriat näyttävät sisältävän vastaavia käsitteitä kuin mitä antiikinajan jumalat olivat.

        On helppo antaa avaruudelle ominaisuuksia kun ei tarvitse edes yrittää selittää mihin nämä ominaisuudet perustuvat tai mikä ylipäätään voisi mahdollistaa sen että avaruus voisi vaikuttaa avaruudessa tapahtuviin tapahtumiin.

        Eihän tämä ole edes tiedettä enää!

        Vai onko?

        Voitko kertoa jotakin oleellista siitä miten avaruutta on myöhemmin enemmän galaksijoukkojen välisellä alueella vaikka galaksijoukot eivät ole liikkuneet avaruudessa pois päin toisistansa?

        Kysyn vaan 🙂

        ❤️

        #Google #Savorinen #Read #How #Universe #Really #Works #HelloJimCarrey #八

        Ehkä olet ottanut liikaa kaktusviinaa


    • C potenssiin kaksi tarkastelussa kannattaa aluksi erottaa kaksi asiaa.

      Maapallo saa energiansa auringosta, joten valonnopeudella ei ole maan päällä tekemistä. Kaikki energia maan päällä on saapunut säteilynä maahan. Täällä lämmön vaikutuksesta syntyy tuulivoimaa, sateen vedestä höyrystämää vettä pilviin, joka tiivistyy vuoren rinteelle joen muodostavaksi ja jonka voimalaitos muuttaa sähköenergiaksi. Kasvit yhteyttävät lehdissä auringonvalon ansiosta jne.

      Eli menkääpä alkulähteelle ja miettikää energiaa auringossa. Maapallolla me kulutetaan energiaa, emme tuota sitä kokonaisuutta tarkastellessa. Silloin c toiseen saa toisenlaisen selityksen kuin liike-energia maan päällä. Liike-energian kaavassahan ei ole valonnopeuden c kirjainta. Nopeus vaikuttaa massaan, mutta come on satasen nopeudessako?

      Asiaa tosin voi tarkastella monesta suunnasta ja näin tuleekin toimia. Energian syntyminen ratkesi jo 1800-luvulla auringon mekanismina. Toisaalta asian voi tarkastella energiakaavana, jossa massa on jakaantunut valonnopeuden määrittämälle pinta-alalle. Kyseessä on näin paineen määritys. Paine maan päälläkin tarvitaan muodossa tai toisessa energian muuntamiseksi toiseksi. Ydinvoimalaitos, hiilivoimalaitos, vesivoimalaitos tarvitsevat painekattilan vai luulitteko sähkön syntyvän ydinvoimareaktorissa?

      • guuglaileppas_lisää

        ...Lisään vielä, että energiamuodoista liike-energia on se, jota tarvitaan sähkön tuottamiseen. Jotta saamme virtaa pistorasiasta, jonkun asian täytyy liikkua koko ajan.

        Aurinkovoimalassakin elektronihiukkasten täytyy olla koko ajan liikkeessä, että saadaan (tasa)sähköä. Jos aurinkosähköä syötetään 230v/50hz verkkoon, se täytyy muuntaa invertterin avulla vaihtosähköksi.


    • guuglaileppas_lisää

      "Ydinvoimalaitos, hiilivoimalaitos, vesivoimalaitos tarvitsevat painekattilan vai luulitteko sähkön syntyvän ydinvoimareaktorissa"
      Ööööö tuota, taitaa sullakin olla vähän hakusessa tuo ydinvoima / sähkötieto ?? ydinvoimalassa sähkön tuotanto saa alkunsa juuri sieltä ydinvoimareaktorissa, kun uraanin fissioreaktio kuumentaa vettä siellä painekattilassa. painekattila työntää höyrynpainetta turbiinin, ja turbiini pyörittää akselin välityksellä generaattoria, jossa sähköä vasta syntyy.
      Ja vesivoimalaitos ei tarvitse mitään painekattilaa, kun virtaava vesi pyörittää suoraan turbiinia, ja generaattoria.

    • Nopeasti kirjoittaessa saunan jälkeen muutaman oluen jälkeen, jää asioita huomaamatta. Vesivoima- ja ydinvoimalaitos tarvitsevat paineen molemmat. Paineettomana vesi- ja höyryturbiini eivät muuta yksisuuntaisesti etenevää massan liikettä pyöriväksi liikkeeksi. Veden potentiaalienergian osuessa turbiinin siipeen, on seurauksena paine vesivoimalaitoksessakin.

      Paine oli kirjoitukseni johtava ajatus liittyen valon nopeuden neliöön pinta-alan määrittävänä. Pyydän anteeksi kömmähdystäni.

      • Anonyymi

        Siis tarkoitan ihan Newtonin fysiikalla laskettuna.

        E=mc toiseen on epäilyttävän lähellä kineettinen energian kaavaa E=1/2mv toiseen. Kun nopeus tuplaantuu niin energia kasvaa toiseen potenssiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis tarkoitan ihan Newtonin fysiikalla laskettuna.

        E=mc toiseen on epäilyttävän lähellä kineettinen energian kaavaa E=1/2mv toiseen. Kun nopeus tuplaantuu niin energia kasvaa toiseen potenssiin.

        Tämän piti tulla äskeisen kysymyksen alapuolelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämän piti tulla äskeisen kysymyksen alapuolelle.

        Menikö vahingossa yläpuolelle?


    • Anonyymi

      Valon nopeus on c eli 299 792 458 m/s. Sen toinen potenssi on 8.9875518e+16 m/s. Tarkoittaako tämä siis sitä että kilon puntissa on energiaa saman verran kuin ampuisi kilon painoinen tykinkuulan johonkin kohteeseen tuolla 8.9875518e+16 m/s nopeudella? Tietenkään valon nopeutta ei voi ylittää eli tämä toimii vain paperilla.

      • Anonyymi

        Se tarkoittaa sitä että kupillinen teevettä muuttuu painavemmaksi kun lämmität sen mikrossa.


      • Anonyymi

        Valon nopeuden toisen potenssin yksikkö on myös korotettu toiseen m^2/s^2 eli se ei ole nopeutta.

        Hakemasi kaava liike-energialle on W=0.5*mv^2 klassisen mekaniikan puolelta.

        Tuolle E=mc^2 ei löydy klassisesta mekaniikasta vastinetta.


    • Anonyymi

      Kuka seisoo ja kenen harteilla?

      Aristoteles
      Arkhimedes
      Galilei
      Newton
      Tesla
      Maxwell
      Einstein
      Planck
      Fermi
      Hawking
      Higgs

      Neroja kaikki tyynni.

      Einstein ja hänen kaavansa.. Huh, huh.. siinä on ollut hieromista.

      • Anonyymi

        Lainaus:

        "Energia E on suure, jonka olennainen ominaisuus on että se säilyy, siis se voi muuttua muodosta toiseen, mutta sen kokonaismäärä pysyy muuttumattomana. Massa m(rel) taas ilmenee hitautena, mutta se ilmenee myös painovoimana. Einsteinin kaavan mukaan energia ja liikemassa ovat olennaisesti sama asia, ts. ne eroavat vain vakiotekijällä c² ."

        Kaavaa johdetaan edellisen perusteella kineettisestä energiasta vs. voima ja työ, liikeyhtälöstä ja liikemäärästä, joista kaikista jää jäljelle nopeus ja massa.

        Kaiken taustalla kysytyssä toisessa potenssissa on liikemäärän yleinen lauseke
        p = mu / √1 −u²/c² , jossa p siis on liikemäärä, joka säilyy. Jotta asia ei olisi lliian helppo, Einstein käytti klassisen mekaniikan Galilein muunnoksen sijaan Lorentzin muunnosta, joka siis on koordinaattijärjestelmän muunnos

        Einstein ei siis keksinyt kaikkea itse, vaan seisoi muiden hartioilla. René Descartes ehdotti jo 1600-luvun alkupuolella, että liikkeen määrä säilyy kappaleiden törmäyksissä, vaikka nopeudet muuttuvatkin. Samaan lopputuokseen päätyi myös Newton muiden aikalaistensa kanssa.


    • Anonyymi

      Massa on vain tapa mitata energiaa, m=E/c^2.

      • Anonyymi

        Elektronilla ja sen antihiukkasella positronilla on sama lepomassa m0. Annihilaatiossa syntyy kaksi vastakkaisiin suuntiin valon nopeudella etenevää gammakvanttia, joiden kummankin energia on E=m0 c^2. Säteilykvantilla ei ole massaa, joten se voi edetä valon nopeudella.


      • Anonyymi

        Tietyissä olosuhteissa gammakvantista voi myös syntyä elektroni ja positroni.


      • Anonyymi

        Tuota ei kysytty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuota ei kysytty.

        Säteilykvantin energia on E = h f eli Planckin vakio * värähtelytaajuus. Massana mitattuna kvantin energia on sitten m = h f/c^2.

        Yhtä hyvin voi kysyä, että miksi kaavassa on Planckin vakio.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Säteilykvantin energia on E = h f eli Planckin vakio * värähtelytaajuus. Massana mitattuna kvantin energia on sitten m = h f/c^2.

        Yhtä hyvin voi kysyä, että miksi kaavassa on Planckin vakio.

        Tuotakaan ei kysytty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuotakaan ei kysytty.

        "Kuka selittää miksi kaavassa E = mc2 on mukana valonnopeuden neliö? "

        Dimensioanalyysillä on helppo todeta, että pitää olla c^2.

        Erikoisen suhteellisuusteorian mukaisen liikemäärän integraalista pokii termi m0 c^2 pelkällä matematiikalla.

        Valon nopeus tulee mukaan, kun matemaattisessa kuvauksessa aika-avaruuden nelänneksi dimensioksi otetaan imaginäärinen i c t.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuotakaan ei kysytty.

        Sinulle on jo vastattu yllä eli kaavaa lähdetään johtamaan kineettisestä energiasta vs. voima ja työ, liikeyhtälöstä ja liikemäärästä, joista kaikista jää jäljelle nopeus ja massa.

        Katso muutamia kommentteja ylös päin.


    • Anonyymi

      Se johtuu siitä, että Pythagoran lause on keksitty ennen eritistä suhteellisuusteoriaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      111
      2423
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      258
      1107
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1064
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      995
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      991
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      11
      904
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      873
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      861
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      39
      776
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      32
      759
    Aihe