juurileipä

leivänjjuuri

7

1148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hapanleipäohje

      Minä paistoin itse tekemästäni leivän juuresta happamen leivän. Tuli kaksi kilon leipää. Juuren tein seuraavasti: Lämmintä vettä 1 litra, neljä palaa hapanta ruisleipää ja ruisjauhoja. Pienennä ruisleivän palat veden sekaan ja lisää joukkoon ruisjauhoja, kunnes syntyy löysähkö puuro. Laita lämpimään, vedottomaan paikkaan käymään. Kahden vuorokauden kuluttua juuritaikinaan on syntynyt kuplia ja hieman kuohuu. Lisää joukkoon suolaa maun mukaan 1-2 teelusikallista. Yksi kuivahiiva tai tuore hiivapala ja lopuksi lisää jauhoja. Minä laitoin ensin ruisjauhoja ja kun happani niin lisäsin sämpyläjauhoja. Edellisellä kerralla laitoin kaksi desilitraa vehnäjauhoja sitkoksen vuoksi ja loput ruisjauhoja. Nyt syntyi sekaleipä ja edellisellä kerralla ruisleipä, happamia molemmat.

      Kun olet laittanut jauhot lopuksi niin alusta ja vaivaa taikina notkeaksi ja kiinteäksi. Ei liikaa jauhoja ettei tule kova leipä eikä liian vähän ettei leviä liikaa paistaessa pellillä. Jätä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan. Kun taikina on kohonnut melkein kaksin kertaiseksi niin ota taikina ja leivo jauhojen avulla leiväksi. Paista leivät 200 asteessa; iso leipä 1,10 minuuttia ja keskikokoinen viittä minuuttia vähemmän sekä pieni vajaa tunti. Laita leivät uunin keskitasolle paistumaan. Jos laitat ylös, niin leipä palaa pinnalta ja jos alas, niin palaa pohjasta. Lopuksi kun otat leivän uunista; voitele se pinnalta voilla tai margariinilla ja laita muovipussiin muutamaksi tunniksi pehmenemään. Ennen vanhaan äiti laittoi leivän sanomalehteen ja liinan pyyhkeen tai liinan, johon leipä lopuksi käärittiin ja jätettiin yön ajaksi pehmenemään. Aamulla oli tuoretta leipää saatavana ja itse tehtyä.

      Jos et ole tehnyt juurta koskaan niin ota ennen alustamista pala taikinaa ja pakasta se rasiassa seuraavaa kertaa varten jolloin happamuuden vuoksi voit luottaa taikinan juureen että sen valmistuminen nopeutuisi. Näin olen itse äidin opettamana tehnyt leivän sähköuunissa vaikka se alun perin paistettiin arinauunissa.

      • Vanhakokki

        Hyväntuntuinen ohje. Jotenkin noin yritin kerran vuosikymmeniä sitten tehdä juuren. No kelpasihan se koiralle.
        Hiivaleipiä olen kyllä tehnyt. Kukot teen aina ns. rieskakuoreen. Eivät ole niin kohokuorisia kuin leipomoiden tekemät.


      • Anonyymi

        Aitoon juurileipään ei kuulu hiiva. jos on oma juuri et tarvitse mitään kaupan leipiä tai hapankorppuja. juuri jauhot vesi ja suola riittää


      • Anonyymi

        Leipäjuuri säilyy pitempään kun sen kuivattaa. Vetelee juurta lastalla hyvin ohueksi kerrokseksi leivinpaperin pinnalle ja antaa kuivua huoneenlämmössä. Kuivuttuaan se on rapeaa kuin muinainen pergamentti ja sen voi murentaa suljettuun muovikippoon ja säilyttää keittiön kaapissa.


    • siunattu

      Leivän siunaaminen tapahtuu siten että kun taikina on tehty niin tehdään ristin merkki taikinan päälle ja lausutaan siunaus. Näin karjalaisessa perinteessä.
      Toinen neuvo: Voidella leivän voi uunista oton jälkeen myös puhtaalla ihralla, voilla tai margariinilla.

    • kohotaleipäpellillä

      Kohota leivät leivonnan jälkeen pellin päällä vedottomassa lämpimässä paikassa. Silloin leipä ei repeä uunissa. Lisäksi kun olet leiponut leivän niin pistele haarukalla muutaman kerran leivän pinta, että leivän sisään muodostuvat kaasukuplat pääsevät uunissa ulos, ettei leipä repeä.

    • Kotimaistasenollapitää

      Olen tehnyt ruisleipää tällä ohjeella ja teen vastakin. On mukavaa kun on omatekoinen leipä ja ruoan loppuessa voi pakkasesta ottaa omatekoinen leivän, suolakalaa ja juustoa sekä perunoita. Siihen voi tehdä vaikka voikastikkeen tai mitä kukakin tykkää syödä. Talkkunan tekoa aion tulevaisuudessa harrastaa jos löydän talkkunajauhoja. Karjalan paisti niskalihasta tuli jo ja nyt sitten mietin vielä kala ja lanttukukkoa. Kotimaista sen olla pitää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nasima löi Jussille luun kurkkuun

      Nasima kertoi ettei Jussi sovi puhemieheksi, koska sallii rasismin. Mihin toimiin perussuomalaiset ryhtyvät? Kuka nouse
      Maailman menoa
      500
      8685
    2. Razmyar on säälittävä - puhemiehellä ei ole mitään syytä ottaa kantaa tähän "silmäkohuun"

      jonka toimittajat sai aikaan. Asia ei kuulu puhemiehelle millään lailla. Razmyar haluaa taas vaan huomiota. Mutta jos r
      Maailman menoa
      129
      5968
    3. Miten Eerolan silmäkuvat voivat levitä muutamassa tunnissa ympäri maailmaa?

      Seuraako koko maailma persujen ja erityisesti Eerolan somea reaaliajassa? Edes kansanedustajan itsemurha eduskuntatalos
      Maailman menoa
      342
      5040
    4. Siviilipalvelusmies Halla-aho normalisoi rasismin perussuomalaisissa

      SMP:n tuhkille perustettu puolue ei ollut ihmisiä vastaan, vaan instituutiokriittinen. "Missä EU - siellä ongelma", oli
      Perussuomalaiset
      59
      4677
    5. Suomalaisilta vaaditaan valtavasti suvaitsevaisuutta - miksi sitä ei vaadita muslimeilta

      Suomalaisilta vaaditaan kaikkea, pitää olla suvaitsevainen ja hyväksyä vieraiden tavat, rasisti ei saa olla jne. Miksi s
      Maailman menoa
      74
      4226
    6. Juuri Suomen valtamedian toimittajat teki "silmävääntelystä" sen kohun

      ja ilmeisesti ottivat yhteyttä myös ulkomaisiin medioihin, että katsokaas tätä. Mutta Japanin medioissa on asiaan suhta
      Maailman menoa
      166
      3993
    7. SDP:n kansanedustaja Marko Asell: Suomen myönnettävä maahanmuuton ongelmat

      Hänen mielestään Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan ja hän arvioi, että maaha
      Maailman menoa
      172
      3828
    8. Sinun ja kaivatun nimikirjaimet

      Mitkä ne on ? Meillä H❤️M 👩‍❤️‍👩
      Ikävä
      91
      1788
    9. Onko sinulla ja kaivatulla

      joku yhteinen tärkeä paikka?
      Ikävä
      100
      1323
    10. sä oot ehkä

      maailman omituisin tyyppi
      Ikävä
      47
      929
    Aihe