juurileipä

leivänjjuuri

7

992

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hapanleipäohje

      Minä paistoin itse tekemästäni leivän juuresta happamen leivän. Tuli kaksi kilon leipää. Juuren tein seuraavasti: Lämmintä vettä 1 litra, neljä palaa hapanta ruisleipää ja ruisjauhoja. Pienennä ruisleivän palat veden sekaan ja lisää joukkoon ruisjauhoja, kunnes syntyy löysähkö puuro. Laita lämpimään, vedottomaan paikkaan käymään. Kahden vuorokauden kuluttua juuritaikinaan on syntynyt kuplia ja hieman kuohuu. Lisää joukkoon suolaa maun mukaan 1-2 teelusikallista. Yksi kuivahiiva tai tuore hiivapala ja lopuksi lisää jauhoja. Minä laitoin ensin ruisjauhoja ja kun happani niin lisäsin sämpyläjauhoja. Edellisellä kerralla laitoin kaksi desilitraa vehnäjauhoja sitkoksen vuoksi ja loput ruisjauhoja. Nyt syntyi sekaleipä ja edellisellä kerralla ruisleipä, happamia molemmat.

      Kun olet laittanut jauhot lopuksi niin alusta ja vaivaa taikina notkeaksi ja kiinteäksi. Ei liikaa jauhoja ettei tule kova leipä eikä liian vähän ettei leviä liikaa paistaessa pellillä. Jätä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan. Kun taikina on kohonnut melkein kaksin kertaiseksi niin ota taikina ja leivo jauhojen avulla leiväksi. Paista leivät 200 asteessa; iso leipä 1,10 minuuttia ja keskikokoinen viittä minuuttia vähemmän sekä pieni vajaa tunti. Laita leivät uunin keskitasolle paistumaan. Jos laitat ylös, niin leipä palaa pinnalta ja jos alas, niin palaa pohjasta. Lopuksi kun otat leivän uunista; voitele se pinnalta voilla tai margariinilla ja laita muovipussiin muutamaksi tunniksi pehmenemään. Ennen vanhaan äiti laittoi leivän sanomalehteen ja liinan pyyhkeen tai liinan, johon leipä lopuksi käärittiin ja jätettiin yön ajaksi pehmenemään. Aamulla oli tuoretta leipää saatavana ja itse tehtyä.

      Jos et ole tehnyt juurta koskaan niin ota ennen alustamista pala taikinaa ja pakasta se rasiassa seuraavaa kertaa varten jolloin happamuuden vuoksi voit luottaa taikinan juureen että sen valmistuminen nopeutuisi. Näin olen itse äidin opettamana tehnyt leivän sähköuunissa vaikka se alun perin paistettiin arinauunissa.

      • Vanhakokki

        Hyväntuntuinen ohje. Jotenkin noin yritin kerran vuosikymmeniä sitten tehdä juuren. No kelpasihan se koiralle.
        Hiivaleipiä olen kyllä tehnyt. Kukot teen aina ns. rieskakuoreen. Eivät ole niin kohokuorisia kuin leipomoiden tekemät.


      • Anonyymi

        Aitoon juurileipään ei kuulu hiiva. jos on oma juuri et tarvitse mitään kaupan leipiä tai hapankorppuja. juuri jauhot vesi ja suola riittää


      • Anonyymi

        Leipäjuuri säilyy pitempään kun sen kuivattaa. Vetelee juurta lastalla hyvin ohueksi kerrokseksi leivinpaperin pinnalle ja antaa kuivua huoneenlämmössä. Kuivuttuaan se on rapeaa kuin muinainen pergamentti ja sen voi murentaa suljettuun muovikippoon ja säilyttää keittiön kaapissa.


    • siunattu

      Leivän siunaaminen tapahtuu siten että kun taikina on tehty niin tehdään ristin merkki taikinan päälle ja lausutaan siunaus. Näin karjalaisessa perinteessä.
      Toinen neuvo: Voidella leivän voi uunista oton jälkeen myös puhtaalla ihralla, voilla tai margariinilla.

    • kohotaleipäpellillä

      Kohota leivät leivonnan jälkeen pellin päällä vedottomassa lämpimässä paikassa. Silloin leipä ei repeä uunissa. Lisäksi kun olet leiponut leivän niin pistele haarukalla muutaman kerran leivän pinta, että leivän sisään muodostuvat kaasukuplat pääsevät uunissa ulos, ettei leipä repeä.

    • Kotimaistasenollapitää

      Olen tehnyt ruisleipää tällä ohjeella ja teen vastakin. On mukavaa kun on omatekoinen leipä ja ruoan loppuessa voi pakkasesta ottaa omatekoinen leivän, suolakalaa ja juustoa sekä perunoita. Siihen voi tehdä vaikka voikastikkeen tai mitä kukakin tykkää syödä. Talkkunan tekoa aion tulevaisuudessa harrastaa jos löydän talkkunajauhoja. Karjalan paisti niskalihasta tuli jo ja nyt sitten mietin vielä kala ja lanttukukkoa. Kotimaista sen olla pitää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko valmis? Meidän tarinaan

      Rakastan sinua ❤️
      Ikävä
      84
      1612
    2. Nainen, huomasitko kun muutin sinua?

      Niin lyhyessä ajassa niin paljon. Mutta jotain muuttui minussakin. :/
      Ikävä
      88
      878
    3. Misä tulipalo?

      Mikä palaa Haapavedellä?
      Haapavesi
      8
      842
    4. IS Viikonloppu 12.-13.7.2025

      Viikonlopun ratoksi Skyttä ja Kärkkäinen ovat taiteilleet 3.0 arvoisen ristisanatehtävän ratkottavaksi. Kenenkään ratko
      Sanaristikot
      56
      829
    5. Jumankauta sä olet hyvännäköinen

      Ihan mun miehen näköinen 😍
      Ikävä
      53
      822
    6. Tämä kesä ei ollut vielä meidän

      Olisihan se ihana viettää kesäiltoja kanssasi ulkona. Ei kai ollut vielä oikea aika. Ehkä kohtaamme vielä sattumalta jos
      Ikävä
      58
      773
    7. Poliisi losautti puukkohemmon hengiltä

      Mitäs läks, heilumaan puukon kanssa eikä totellut käskytystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011361763.html
      Maailman menoa
      189
      749
    8. Mitä jos vaan tapaisit sen jota mietit

      Jos se yksi henkilö on sinun mielessäsi niin entäs jos vaan menisit tapaamaan sitä, heti, samantien, miettimättä mitään.
      Ikävä
      80
      705
    9. Teet tämän niin

      Helpoksi, mutta silti niin vaikeaksi. Vihaan omaa saamattomuuttani, vaikka kaikki olisi saatavilla. 🩷🌸
      Ikävä
      41
      700
    10. Sofiaa ei kelpuutettu Martinan kaveriporukkaan

      Ibizalla lomailee Martinan kanssa ihan muut naiset.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      172
      680
    Aihe