Faktaa tiedoksi ?

voisikohan

Nyt olisi hyvä tietää ja jonkin ohjeistaa . Miksi minun pitäisi vastustaa geenimanipuloituja tuotteita ?
En ainakaan itse löydä järkisyitä miksi minun pitäisi gm-tuotteita vastustaa.

29

1399

Vastaukset

 • Kuvittele vaikka soijaa, jonka DNA-ketjua muokataan, jotta kasvi kestäisi paremmin myrkkyjä. Kuulostaako luonnottomalta? Jos ei niin voit rauhassa syödä vaikka sitä soijaa, se geenimanipuloitiin jo 1990-luvulla Jenkeissä.

 • Yksi asia on, että geeni-manipuloinnin tekevä yritys omistaa "oikeudet" tähän tuotteeseen ja tulee rahastamaan sillä.

  Geeni-manipulointi tulee yksinkertaistamaan tuotantoa, jolloin ekosysteemi kärsii ja se myös leviää perinteisiin kasvien perimään pölytyksen kautta saastuttaen luonnollisen kasvatuksen.

  Toki geeni-manipulaatiolla voidaan saada aikaan tuholaisia tai tauteja vastustavia lajikkeita, mutta useat raportit kertovat gm-viljan satojen olevan varsin heikkoja manipulaatiosta huolimatta.

  Yleinen huoli on muunnellun perimän siirtyminen kasvia nauttittavaan yksilöön eli naudan liha, joka on syönyt gm-rehua siirtää geenistön ihmiseen aineenvaihdunnan kautta.

  Itse kyllä vältän gm-muuteittuita tuotteita vaikka mistä sitä tietää mikä on puhdasta ja mikä monsanton sanelemaa.

  • Onko hedelma,missa ei ole siemenia sisalla Geenimuunneltu??


  • <<Yleinen huoli on muunnellun perimän siirtyminen kasvia nauttittavaan yksilöön eli naudan liha, joka on syönyt gm-rehua siirtää geenistön ihmiseen aineenvaihdunnan kautta.>>

   Jokainen saa etsiä huolestumisen aiheensa mistä lystää, mutta tuo huoli on täysin perusteeton ja perustuu mystiikkaan. Kaikki mitä me syömme on täynnä geenejä. Edes raakana syötävien ostereiden tai porkkanoiden geenit eivät siirry syöjäänsä. Miten ihmeessä GM-rehun geenit voisivat siirtyä sitä syöneen lehmän kypsennetyn lihan välityksellä ihmiseen? Ainoastaan mystisen ihmeen kautta.


 • Jos olisi kaksi lautasta. Molemmassa samaa hyvää kasvis ruokaa. Toisen lautasen eri kasviksiin olisi käytetty lain sallimat määrät myrkkyjä jotka aiheuttavat todistetusti syöpiä. Ja toisella lautasella olisi gm-kasviksia ilman myrkkyjä , niin kumman lautasen sinä ottaisit. Minä en ottaisi kasvismyrkky lautasta.

  • En ottaisi kumpaakaan. Ne eivät kuulu ihmisen ruokavalioon.


  • porkkanaa33 kirjoitti:

   En ottaisi kumpaakaan. Ne eivät kuulu ihmisen ruokavalioon.

   Kaikki syötävät kasvit ovat kokeneet mutaatioita, jotta ne ovat meille sopivaa ravintoa. Kasvi ei "halua", että mikään syö sitä (marjat ja hedelmät ovat poikkeus) ja siksi kasveissa on kaiken laisia aineita, joiden tehtävä on tehdän syöjän elämästä jotenkin ikävää.

   Syötävät vihannekset ovat syötäviä juuri siks, että ne eivät ole "luonnollisia", vaan niiden geenistö on muuttunut. Geenistön muunteluun on kaksi tapaa: tapahtuu sattumanvaraisia mutaatioita joista ihminen sitten jalostuksella on valinnut sopivimmat geeniyhdistelmät. Toinen tapa on geenimuuntelu, jossa sattumanvaraisten mutaatioiden sijasta täsmämuunnellaan kasvin perimää halutulla tavalla.

   Joku voisi selittää, miksi sattumanvarainen mutaatio on parempi kuin suunniteltu?


 • 1711: lle. Ei kasveja siksi GM- muunnella jotta ne kestävät päremmin myrkkyjä vaan siksi ettei niiden kasvatuksessa käytetä myrkkyjä.

  • GM-kasvien kasvatuksessa käytetään myös myrkkyjä ja nämä manipuloidet kasvit sietävät myrkkyjä paremmin.

   Tosiasiassa olemme jo hävinneet taistelun gm-kasviksille ja talous-sopimukset jenkkien kanssa varmistivat sen eli tervetuloa gm-vilja ja paikaliset lajikkeet sitten poistuvat tieltä, sillä monokulttuuriin ja rahastamiseen onkin pyrkimys. • Geenimuunneltu ruoka ei ole ihmisravinnoksi sopivaa. Kun vehnää alettiin geenimuunnella 40-luvulla voimakkaasti, tehden siitä kuorettoman ja lyhyessä varressa kasvavan ja runsassatoisen, siinä sivussa aiheutettiin proteiinien muuttuminen sellaisiksi, että ihmiset sairastuvat vehnäallergiaan = keliakiaan. Alkuvehnä olisi ollut ihmiselle sopivaa, mutta tämä nykyinen 70-vuotta sitten kehitettty GM-vehnä ei.

  • 70 vuotta sitten ei geenimanipulaatiosta vielä nähty edes märkiä unia - hyvä kun ymmärrettiin edes mikä geeni on.


  • gm-proffa kirjoitti:

   70 vuotta sitten ei geenimanipulaatiosta vielä nähty edes märkiä unia - hyvä kun ymmärrettiin edes mikä geeni on.

   Heh, heh. Ota joskus kirja käteen ja lue.


  • Rautalankaa kirjoitti:

   Heh, heh. Ota joskus kirja käteen ja lue.

   Mutta hei ihan aikuisten oikeesti 70 vuotta sitten eli nelkyt-luvulla geeneistä tiedettiin hyvin vähän https://fi.wikipedia.org/wiki/Geeni.

   Olen ottanut useammankin kirjan käteen ja jopa lukenut niitä, mutta geeni-teknologia taitaa silti olla enemmän kasaria ja myöhempää aikaa.

   Joka tapauksessa geeni-manipulaatio tuottaa eräille yrityksille hyvin samalla köyhdyttäen viljelijät ja kasvien monimuotoisuuden. Suomikin on jo gm-valtio suostuessaan kauppasopimuksiin.

   Pikkuhiljaa se hiipii viljelyksiin ja muuntaa alkuperäiset kasvit gm-rehuksi.  • kaikonment kirjoitti:

   Mutta hei ihan aikuisten oikeesti 70 vuotta sitten eli nelkyt-luvulla geeneistä tiedettiin hyvin vähän https://fi.wikipedia.org/wiki/Geeni.

   Olen ottanut useammankin kirjan käteen ja jopa lukenut niitä, mutta geeni-teknologia taitaa silti olla enemmän kasaria ja myöhempää aikaa.

   Joka tapauksessa geeni-manipulaatio tuottaa eräille yrityksille hyvin samalla köyhdyttäen viljelijät ja kasvien monimuotoisuuden. Suomikin on jo gm-valtio suostuessaan kauppasopimuksiin.

   Pikkuhiljaa se hiipii viljelyksiin ja muuntaa alkuperäiset kasvit gm-rehuksi.

   Juuri siihen maailmanmarkkinoilla pyritään:
   http://www.naturalnews.com/050509_GMO_corn_Monsanto_biotech_agriculture.html
   http://www.naturalnews.com/050501_Trans-Pacific_Partnership_globalist_trade_deal_corporatocracy.html
   TTIP ja TPP vastaavat toisiaan.
   http://www.anh-usa.org/even-more-toxic-chemicals-set-to-enter-the-food-supply/
   GMO:n vaarallisuus kasvaa!


  • gm-proffa kirjoitti:

   70 vuotta sitten ei geenimanipulaatiosta vielä nähty edes märkiä unia - hyvä kun ymmärrettiin edes mikä geeni on.

   Juu. DNA:n rakenteen ymmärtämisestä jaettiin lääketieteen Nobel vuonna 1962, joten puheet 1940-luvun geenimanipuloinnista ovat pelkkää huuhaata.

   Keliaatikkojen ongelma on se, että heillä guleenin osa gliadiini aiheuttaa suoliston tulehtumisen. Ei ole mitään vehnän, rukiin tai ohran lajiketta jossa ei olisi gliadiinia. Gliadiini ja gluteniinin muodostavat gluteenin. Gluteeni on aine, joka saa aikaan vehnä- ja ruistaikinan sitkon. Taikinaa vaivataan, jotta gliadiini ja gluteniini järjestyisivät gluteeniksi. Eli gluteenia on viljoissa ollut niin kauan kuin taikinaa on vaivattu. Eli viimeiset 10.000 vuotta.


 • On harrastettu Suomessa jo vuosia,esim.omenalajikkeita risteyttämällä ja samoin viljoja. Geenimanipuloinnilla saadaan esim.kehitysmaissa paremmat sadot,koska kasvi kestää paremmin kuivuutta ja tuholaishyönteisiä ja kasvisairauksia. Samoin banaanilajikkeilla on saatu erittäin hyviä tuloksia, jotka parantavat asukkaiden toimeentuloa ja hyvinvointia. Itse liputan geenimanipuloituja kasviksia, koska niihin käytettään tuhansia kiloja vähemmän tuholaisten torjunta-aineita ja lannoitteita.

  • Lajien risteytys keskenään ja geenimanipulaatio ovat kaksi eri asiaa.

   Geenimanipulatiossa istutetaan kasville vieras geeni (joskus jopa eläinperäinen) perimään kun taas risteyttämällä pyritään parantamaan lajin luonnollista kehitystä ilman solumuunnoksia ihan vain luonnollisesti pölyttäen.

   Itse kallistuisin luonnolliseen ravintoon ja unohtaisin gm-moskan.


 • Jos Michelle Obama syö geenimuunneltua ruokaa voit sinäkin sitä syödä ; )

  • Michelle on se nainen Monsanton kotimaasta.  • Esimerkkinä kirjoitti:

   Michelle on se nainen Monsanton kotimaasta.

   MIchelle on melkoinen luomunainen, kun perusti Valkoiseen taloon luomupuutarhan ja puhuu terveellisen ravinnon puolesta.


  • Niinpä!

   Eliitti itse ei syö GMO-moskaa!


  • porkkanaa33 kirjoitti:

   MIchelle on melkoinen luomunainen, kun perusti Valkoiseen taloon luomupuutarhan ja puhuu terveellisen ravinnon puolesta.

   Obama puolustivat Monsantoa, mutta Trump aikoo kaataa Monsanton ja GMO:n (Natural News). Sain tiedon sähköpostitse.


 • ...1711 vastasi että geenimuokataan jotta kasvi kestäisi paremmin myrkkyjä. Päin vastoin. Kasveja muokataan jotta ei tarvittaisi myrkkyjä.

  • Tarkennus sinun "tarkennukseen": Monsanto on kehitellyt sellaisia lajikkeita, jotka kestävät glyfosaattia (sitä on esim. RoundUpissa). Viljelijöille myydään geenimanipuloidun kasvin siemeniä, ja annetaan glyfosaattia, joka hävittää pellosta kaikki muut kasvit. Glyfosaatti on "rikkaruoho"myrkky, eli "kasvinsuojeluaine", jolla nimellä erilaisia myrkkyjä nykyään myydään. Kun maaperässä on tarpeeksi glyfosaattia (se ei poistu sieltä noin vain), siinä ei kasva enää mikään muu tulevinakaan vuosina. Viljelijän on pakko ostaa Monsantolta uusia siemeniä. Siemeniä ei saa ottaa talteen edellisen vuoden sadosta, jollei maksa siitä Monsantolle; Monsantolla on TEKIJÄNOIKEUS kyseiseen kasviin. Nämä kehitellyt kasvilajikkeet eivät edes kasva kuten on luvattu, niiden kasvu voi epäonnistua niin pahasti että viljelijällä ei ole enää rahaa ostaa uusia siemeniä, ja toisaalta maassa ei enää kasva mikään perinteinen lajike. Esim. Intiassa tuhannet viljelijät ovat tappaneet itsensä tajutessaan tilanteensa.

   Kaikkien on pakko syödä. Se joka omistaa ruoan tuotannon maailmassa, omistaa kaikki ihmiset. Ruoan tuotannon voi omistaa, jos ruoka on suojattu tekijänoikeuslailla, ja gm-lajikkeet ovat tällaisia. Gm-lajikkeet karkailevat myös sinne missä niitä ei haluta viljellä. Tämä uhkaa tavallisten lajikkeiden olemassaoloa, ja lisäksi gm-firmojen lakimiehet käyvät haastamassa oikeuteen viljelijöitä, joiden maille gm-lajikkeet ovat levinneet -vaikka nämä viljelijät eivät todellakaan haluaisi GM:ää omille mailleen! Esimerkki gm:n hallitsemattomasta leviämisestä: Lähes koko Kanada on jo gm-rapsin saastuttama, eli luomu-rapsia ei voi enää viljellä Kanadassa juuri missään.

   GEENIMANIPULAATIOSSA SOLUUN PAKOTETAAN VIERAS GEENI. Tällaista ei tapahdu perinteisessä kasvinjalostuksessa eikä luonnossa. Prosessi on aivan erilainen. Geenimanipulaatiossa yhdistetään viruksen, bakteerin ja kasvin/eläimen dna:ta, joka sitten pistetään väkisin kohdesolun sisään!

   Lisätietoa: http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa


  • Luomuliha kirjoitti:

   Tarkennus sinun "tarkennukseen": Monsanto on kehitellyt sellaisia lajikkeita, jotka kestävät glyfosaattia (sitä on esim. RoundUpissa). Viljelijöille myydään geenimanipuloidun kasvin siemeniä, ja annetaan glyfosaattia, joka hävittää pellosta kaikki muut kasvit. Glyfosaatti on "rikkaruoho"myrkky, eli "kasvinsuojeluaine", jolla nimellä erilaisia myrkkyjä nykyään myydään. Kun maaperässä on tarpeeksi glyfosaattia (se ei poistu sieltä noin vain), siinä ei kasva enää mikään muu tulevinakaan vuosina. Viljelijän on pakko ostaa Monsantolta uusia siemeniä. Siemeniä ei saa ottaa talteen edellisen vuoden sadosta, jollei maksa siitä Monsantolle; Monsantolla on TEKIJÄNOIKEUS kyseiseen kasviin. Nämä kehitellyt kasvilajikkeet eivät edes kasva kuten on luvattu, niiden kasvu voi epäonnistua niin pahasti että viljelijällä ei ole enää rahaa ostaa uusia siemeniä, ja toisaalta maassa ei enää kasva mikään perinteinen lajike. Esim. Intiassa tuhannet viljelijät ovat tappaneet itsensä tajutessaan tilanteensa.

   Kaikkien on pakko syödä. Se joka omistaa ruoan tuotannon maailmassa, omistaa kaikki ihmiset. Ruoan tuotannon voi omistaa, jos ruoka on suojattu tekijänoikeuslailla, ja gm-lajikkeet ovat tällaisia. Gm-lajikkeet karkailevat myös sinne missä niitä ei haluta viljellä. Tämä uhkaa tavallisten lajikkeiden olemassaoloa, ja lisäksi gm-firmojen lakimiehet käyvät haastamassa oikeuteen viljelijöitä, joiden maille gm-lajikkeet ovat levinneet -vaikka nämä viljelijät eivät todellakaan haluaisi GM:ää omille mailleen! Esimerkki gm:n hallitsemattomasta leviämisestä: Lähes koko Kanada on jo gm-rapsin saastuttama, eli luomu-rapsia ei voi enää viljellä Kanadassa juuri missään.

   GEENIMANIPULAATIOSSA SOLUUN PAKOTETAAN VIERAS GEENI. Tällaista ei tapahdu perinteisessä kasvinjalostuksessa eikä luonnossa. Prosessi on aivan erilainen. Geenimanipulaatiossa yhdistetään viruksen, bakteerin ja kasvin/eläimen dna:ta, joka sitten pistetään väkisin kohdesolun sisään!

   Lisätietoa: http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa

   Yhdyn mainitsemaasi. Nyt on havaittu, että vegaanien hotdogit sisältävät ihmisen dna:ta:
   https://vimeo.com/263404418
   Mistä gmo-vastaiset vegaanit saavat tulevaisuudessa pikkusuolaisensa?


 • 10 syytä miksi emme tarvitse geenimuunneltua (gm) ruokaa

  1. Gm-lajikkeet eivät lisää satopotentiaalia

  2. Gm-lajikkeiden käyttö lisää torjunta-aineiden käyttöä

  3. Gm-lajikkeiden viljely on luonut superrikkakasveja

  4. Gm-lajikkeilla on haitallisia tai allergiaa aiheuttavia vaikutuksia koe-eläimiin

  5. Gm-lajikkeiden ja tavanomaisten lajikkeiden rinnakkaisviljely ei ole mahdollista

  6. Gm-lajikkeita ei tarvita hyvään ravitsemukseen

  7. On olemassa parempia tapoja kuin gm turvata maailman ruokaturva

  8. Tavanomaiset jalostusmenetelmät on geenisiirtotekniikkaa parempia kasvien jalostusmenetelmiä hyödyllisten lajikkeiden jalostamisessa

  9. Gm-jalostus on epätarkka tekniikka, joka tuottaa epämiellyttäviä yllätyksiä

  10. Gm-lajikkeet eivät ole maailman väestön ruokkimiseksi vaan ruokatuotannon patentoimiseksi

  Sivusto, jolla asiasta lisää (englanniksi)
  http://earthopensource.org/index.php/reports/10-reasons-we-don-t-need-gm-foods

  Raportin tiivistelmä 10 reasons why we dont need GM foods 11 s.

  Raportti, jossa nämä edellä mainitut kohdat perustellaan. GMO Myths and Truths 2014 (2nd edition)
  http://earthopensource.org/earth-open-source-reports/gmo-myths-and-truths-2nd-edition/

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  51
  1381
 2. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  686
 3. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  36
  589
 4. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  92
  558