Ennen kaksoispisteen jälkeen tuli ehdottomasti pieni kirjain. Nyt arvovaltaisetkin kirjoittajat ja kielitarkastajat näköjään hyväksyvät ison kirjaimen. Siis silloin, kun kaksoispisteen jälkeen tulee vain yksi lause tai virke. Ei voi kuin sanoa: Rumalta näyttää, mutta tätä se kehitys kai on.
Kieli muuttuu: Kaksoispiste.
13
197
Vastaukset
- UTant
Anna esimerkki "arvovaltaisen kirjoittajan" tekstistä, missä moinen kauhistus esiintyy, niin katsotaan ja arvioidaan.
- ylermiäijä
Onko jossain kielessä tuollainen kielioppisääntö kaksoispisteelle?
Tämä on niitä asioita, joita monet suomen opettajat ovat iskostaneet oppilaittensa päähän aivan oman makunsa mukaan.
Itselleni opetettiin, että kaksoispisteen jälkeen tulee iso alkukirjain, jos siitä alkaa täydellinen virke. Muussa tapauksessa käytetään pientä alkukirjainta.
Kaiken kaikkiaan en pidä koko kysymystä kovinkaan merkityksellisenä.- Tex.Willer
"Kaiken kaikkiaan en pidä koko kysymystä kovinkaan merkityksellisenä."
Samaa mieltä. Maailmassa on isompiakin ongelmia. - Kooditin
Siinä tapauksessa on opetettu väärin.
- Välittäjä
Tex.Willer kirjoitti:
"Kaiken kaikkiaan en pidä koko kysymystä kovinkaan merkityksellisenä."
Samaa mieltä. Maailmassa on isompiakin ongelmia.Aivan: oli ongelma mikä tahansa, niin aina joku voi olla löytävinään vielä suuremman. Ei siis kannata välittää mistään?
- 10-14
Välittäjä kirjoitti:
Aivan: oli ongelma mikä tahansa, niin aina joku voi olla löytävinään vielä suuremman. Ei siis kannata välittää mistään?
Ei ainakaan kannata välittää sellaisesta, jolla ei ole mitään merkitystä. Jos iso alkukirjain kaksoispisteen jälkeen häiritsee "esteettistä silmää", kannattaa säätää mieluummin sitä silmää kuin kitistä ääneen joutavanpäiväisestä.
Itse muuten kirjoitin ylioppilaaksi 80-luvun alussa ja silloin lukion äidinkielenopettajamme sanoi, että kaksoispisteen jälkeen voi panna joko ison tai pienen kirjaimen, molemmat ovat oikein. - Päättelijä
10-14 kirjoitti:
Ei ainakaan kannata välittää sellaisesta, jolla ei ole mitään merkitystä. Jos iso alkukirjain kaksoispisteen jälkeen häiritsee "esteettistä silmää", kannattaa säätää mieluummin sitä silmää kuin kitistä ääneen joutavanpäiväisestä.
Itse muuten kirjoitin ylioppilaaksi 80-luvun alussa ja silloin lukion äidinkielenopettajamme sanoi, että kaksoispisteen jälkeen voi panna joko ison tai pienen kirjaimen, molemmat ovat oikein.Millainen välimerkki kaksoispiste on, yhdistääkö se vai erottaako? Eiköhän se yhdistä, sillä jatkoa seuraa kiinteästi. Ei siis ala uusi virke, joten kuuluu käyttää pientä alkukirjainta. Ymmärtääkseni vain piste merkitsee virkkeen loppua ja mahdollisen uuden alkua (lyhennyspiste on asia erikseen).
- Sofia.Vilokkinen
Kooditin kirjoitti:
Siinä tapauksessa on opetettu väärin.
"Siinä tapauksessa on opetettu väärin."
Parempi jättää koulut kesken kuin opetella asioita väärin.
- Käspäivää
Näyttäisi siis siltä, että iso kirjain kaksoispisteen jälkeen on hyväksyttävä käytäntö. Ennen oikeinkirjoituksen yksi peruspilareista oli, että kirjain on tietenkin pieni.
Uuden käytännön kritisoimista vähätellään, jopa tällä kielipalstalla. Outoa, sillä kyse olisi merkittävästä muutoksesta, jonka tuloa ei ole perusteltu oikein missään.
Esimerkkiäkin kaivataan, mikä tuntuu sekin oudolta. Vastaan, että lukekaa vaikka päivän lehteä.
Itse kuvaisin uuteen tilanteeseen ajautumista kielen rapautumiseksi: mallia on otettu muista kielistä.
Kielikello 3/1998:
"2) Kaksoispistettä käytetään täsmennettävän ja täsmentävän ilmauksen välissä.
Se on kuin entisaikojen paperitehdas: elättää ja huoltaa koko seudun.
Oli vain kaksi vaihtoehtoa: joko antaa periksi tai yrittää uudelleen."- Yksi-
"Itse kuvaisin uuteen tilanteeseen ajautumista kielen rapautumiseksi: mallia on otettu muista kielistä."
Olen samaa mieltä.
"Ennen oikeinkirjoituksen yksi peruspilareista oli, että kirjain on tietenkin pieni."
Kaikki Yleisradion toimittajatkin panevat yksi-sanan samalle paikalle kuin sinä. Mahtaako sekin olla nykyisin oikein? Ennen (siis 50-luvulla) sanottiin: Ennen yksi oikeinkirjoituksen peruspilareista oli, että kirjain on tietenkin pieni.
Minun korvani kelpuuttaa vain 50-luvun käytännön. :o) Näissä Kielikellon esimerkeissä kaksoispistettä seuraa epätäydellinen lause ja kaksoispiste voitaisiin hyvin korvata pilkulla.
Jos kaksoispistettä seuraa täydellinen virke, kaksoispiste voitaisiin korvata mieluummin pisteellä kuin pilkulla. Siten ison alkukirjaimen käyttö on mielestäni perusteltua.
- Suomidottir
Ei hyvältä näytä: Kaksoispisteen jälkeinen iso kirjain toistuu toistumistaan Hesarin sivuilla. Mikä niitä vaivaa: Jälki on rumaa ja kestovirhe haittaa sujuvaa lukemista.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne1066832- 954301
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista463546Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee483432- 503329
- 1803323
Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san242859- 632411
- 422363
- 131734