Hiivan käyttö

Miksi hiiva pitää laittaa lämpimään veteen?

Harjoittelen leipomista. Olen leiponut pari kertaa leipää. Toisella kerralla laitoin vahingossa ohjeiden vastaisesti hiivan ensin kylmään maitoon ja sitten lämmitin maidon tämän jälkeen.

Jäin tässä jälkeenpäin miettimään että mikä merkitys sillä on kun hiiva laitetaan lämmitetyn nesteen joukkoon? Leivät eivät ainakaan vaikuta sen huonommilla kuin viimeksikään.

8

6258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koska

      pulla tai leipä nousee nopeampaa ja paremmin kun neste on lämmin.. eli hiiva pääsee ns.eloon paremmin. mutta jos neste on liian kuumaa hiiva kuolee ja taas taikina ei nouse tarpeeksi..

      • lillie

        Ei hiivaa ole pakko laittaa lämpimään maitoon, riippuu reseptistä. Esim. croissantit ja viinerit on parempia jos hiiva sekoitetaan kylmään nesteeseen. Myös leipää voi tehdä niin että hiiva liuotetaan kylmään nesteeseen. Itse teen useinkin leipää niin että teen taikinan illalla kylmään nesteeseen ja laitan taikinan yöksi jääkaappiin. Aamusella jääkaapissa odottaa kohonnut taikina joka leivotaan leiväksi ja kohotetaan uudelleen ja laitetaan paistumaan. Hae kirjastosta joku paksu leivontakirja niin löydät varmasti ohjeita molempiin tapoihin leipoa. Jos nesteen käyttää kylmänä, niin täytyy muistaa että kohotusaika on huomattavasti pidempi, mutta myös lopputulos on usein parempi.


      • lillie kirjoitti:

        Ei hiivaa ole pakko laittaa lämpimään maitoon, riippuu reseptistä. Esim. croissantit ja viinerit on parempia jos hiiva sekoitetaan kylmään nesteeseen. Myös leipää voi tehdä niin että hiiva liuotetaan kylmään nesteeseen. Itse teen useinkin leipää niin että teen taikinan illalla kylmään nesteeseen ja laitan taikinan yöksi jääkaappiin. Aamusella jääkaapissa odottaa kohonnut taikina joka leivotaan leiväksi ja kohotetaan uudelleen ja laitetaan paistumaan. Hae kirjastosta joku paksu leivontakirja niin löydät varmasti ohjeita molempiin tapoihin leipoa. Jos nesteen käyttää kylmänä, niin täytyy muistaa että kohotusaika on huomattavasti pidempi, mutta myös lopputulos on usein parempi.

        Kyllä näitä leivontaohjeita löytyy yllättävän paljon. Pelkästään firman kuin firman jauhopussissa on jos minkälaisen leivän tai sämpylän ohje.

        Itse tosin olen tehnyt leipäni kirjasta nimeltä: "Pennin venyttäjän käsikirja". Siinä on mielenkiintoinen ja terveelliseltä vaikuttava rotina leipä. Siinä on

        0.5 litraa maitoa
        9 dl vehnäjauhoja
        3 dl kaurahiutaleita
        50 g hiivaa
        3 tl suolaa


    • Lotta

      Ainakin kuivahiivapussin kyljessä lukee, että ... oliko se 42 vai 41 astetta, kun nesteen pitää olla. Muuten hiiva ei oikein lähde kohoamaan, mikäli tahdot leipoa leivät vielä samana iltana. Tuota jääkaappikohotusta en ole itse kokeillut, joten laitan aina lämpimään nesteeseen.

      Taikina kannattaa kohottaa vähän lämpimässä paikassa. Jos sellaista ei ole, ja on vähän kiirus, laita tiskialtaaseen lämmintä vettä, taikina kulho sinne olemaan ja peitä koko allas pyyhkeellä.

      Onnea leivontaan :)

      Lotta

      • kotileipuri

        Tuore hiiva lisätään kädenlämpöiseen nesteeseen, silloin se toimii parhaiten. Kuivahiiva tarvitsee hieman lämpimämmän nesteen toimiakseen kunnolla.


      • Nimetön
        kotileipuri kirjoitti:

        Tuore hiiva lisätään kädenlämpöiseen nesteeseen, silloin se toimii parhaiten. Kuivahiiva tarvitsee hieman lämpimämmän nesteen toimiakseen kunnolla.

        käsketään aina laittaan jauhojen joukkoon,mutta minä ainakin nykyään laitan sen nesteeseen joka on reilusti 42 asteista.Ja hyvin on noussut.Leivon tuoreella hiivalla joskus kylmään nesteeseen ja leivon pullat heti pellille ja annan kohota ja sillä aikaa kerkee kyllä hyvin siivota joten pullan paisto on sit ii pisteen päälle ja voi ruveta viettään viikonloppua.


      • yök,yök
        Nimetön kirjoitti:

        käsketään aina laittaan jauhojen joukkoon,mutta minä ainakin nykyään laitan sen nesteeseen joka on reilusti 42 asteista.Ja hyvin on noussut.Leivon tuoreella hiivalla joskus kylmään nesteeseen ja leivon pullat heti pellille ja annan kohota ja sillä aikaa kerkee kyllä hyvin siivota joten pullan paisto on sit ii pisteen päälle ja voi ruveta viettään viikonloppua.

        tuli tosta kuivahiivasta mieleen eiliset pullakahvit naapurista.naapuri oli ensimmäistä kertaa käyttänyt pussihiivaa pullien leipomisessa.yleensä hänen pullansa ovat todella hyviä,mutta tällä kertaa meinasin oksentaa.pullat maistuivat ennemminkin sänpylöiltä ja olivat todella kuivia.eli joko kyse oli hiivasta,tai sitten jossain muussa hän oli mokannut.myösi kyllä itsekkin sen;)


    • Anonyymi

      Aivan sama laittaako hiivan kylmään vai lämpimään nesteeseen. Hiiva kyllä herää molemmilla tavoilla. Taikinan nostatus lämpimässä vaikuttaa kohoamisen aikaan, jos kiirettä pitää. Ja aivan hyvin voi nostattaa myös esim. jääkaapissa, jos aikaa on enemmän, siitähän esim pizzataikina vain paranee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paskakaivo Kuhmo

      Moniko teki uuden saostuskaivon, joka erittelee paskan ja nesteet imeytyskenttineen maassa taloissa. Kaikkien talojen pi
      Kuhmo
      68
      4321
    2. Uskotko yliluonnolliseen?

      Mitä jos tämä ns. kaivattusi on loitsunut sinut? Olettekos sitä ajatelleet, niinpä. Ette todellakaan. :D
      Ikävä
      91
      3878
    3. Miten sinut

      Voisi hurmata uudelleen?
      Ikävä
      50
      3416
    4. Mitä kuuluu?

      Toivottavasti sulla oli hyvä päivä tänään. Täällä on taas ollut niin negatiivista juttua. Oli pakko tulla sanomaan sinul
      Ikävä
      22
      2663
    5. Keilahalli

      Onneksi rakennettiin aikoinaan se keilahalli, se pelastaa eläinpuistoyhtiöiden sekä koko Ähtärin kaupungin talouden!
      Ähtäri
      24
      2498
    6. Uskallatko katsoa pitkään silmiin

      kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa
      Ikävä
      56
      2353
    7. Heippa mies......

      Milloin rakastellaan vai odotetaanko vielä 10 vuotta?
      Ikävä
      43
      2197
    8. Huomenta rakas

      Olet varmasti jo työn touhussa. Ahkera alfamies kun olet. 😅❤️
      Ikävä
      47
      1848
    9. Elämäni rakkaus

      Olet aina ollut ja luultavasti niin pysyykin 😘
      Ikävä
      36
      1810
    10. Alkaa olemaan

      IRL tylsää, vinkki ehkä
      Ikävä
      30
      1616
    Aihe