Hiivan käyttö

Miksi hiiva pitää laittaa lämpimään veteen?

Harjoittelen leipomista. Olen leiponut pari kertaa leipää. Toisella kerralla laitoin vahingossa ohjeiden vastaisesti hiivan ensin kylmään maitoon ja sitten lämmitin maidon tämän jälkeen.

Jäin tässä jälkeenpäin miettimään että mikä merkitys sillä on kun hiiva laitetaan lämmitetyn nesteen joukkoon? Leivät eivät ainakaan vaikuta sen huonommilla kuin viimeksikään.

8

6739

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koska

      pulla tai leipä nousee nopeampaa ja paremmin kun neste on lämmin.. eli hiiva pääsee ns.eloon paremmin. mutta jos neste on liian kuumaa hiiva kuolee ja taas taikina ei nouse tarpeeksi..

      • lillie

        Ei hiivaa ole pakko laittaa lämpimään maitoon, riippuu reseptistä. Esim. croissantit ja viinerit on parempia jos hiiva sekoitetaan kylmään nesteeseen. Myös leipää voi tehdä niin että hiiva liuotetaan kylmään nesteeseen. Itse teen useinkin leipää niin että teen taikinan illalla kylmään nesteeseen ja laitan taikinan yöksi jääkaappiin. Aamusella jääkaapissa odottaa kohonnut taikina joka leivotaan leiväksi ja kohotetaan uudelleen ja laitetaan paistumaan. Hae kirjastosta joku paksu leivontakirja niin löydät varmasti ohjeita molempiin tapoihin leipoa. Jos nesteen käyttää kylmänä, niin täytyy muistaa että kohotusaika on huomattavasti pidempi, mutta myös lopputulos on usein parempi.


      • lillie kirjoitti:

        Ei hiivaa ole pakko laittaa lämpimään maitoon, riippuu reseptistä. Esim. croissantit ja viinerit on parempia jos hiiva sekoitetaan kylmään nesteeseen. Myös leipää voi tehdä niin että hiiva liuotetaan kylmään nesteeseen. Itse teen useinkin leipää niin että teen taikinan illalla kylmään nesteeseen ja laitan taikinan yöksi jääkaappiin. Aamusella jääkaapissa odottaa kohonnut taikina joka leivotaan leiväksi ja kohotetaan uudelleen ja laitetaan paistumaan. Hae kirjastosta joku paksu leivontakirja niin löydät varmasti ohjeita molempiin tapoihin leipoa. Jos nesteen käyttää kylmänä, niin täytyy muistaa että kohotusaika on huomattavasti pidempi, mutta myös lopputulos on usein parempi.

        Kyllä näitä leivontaohjeita löytyy yllättävän paljon. Pelkästään firman kuin firman jauhopussissa on jos minkälaisen leivän tai sämpylän ohje.

        Itse tosin olen tehnyt leipäni kirjasta nimeltä: "Pennin venyttäjän käsikirja". Siinä on mielenkiintoinen ja terveelliseltä vaikuttava rotina leipä. Siinä on

        0.5 litraa maitoa
        9 dl vehnäjauhoja
        3 dl kaurahiutaleita
        50 g hiivaa
        3 tl suolaa


    • Lotta

      Ainakin kuivahiivapussin kyljessä lukee, että ... oliko se 42 vai 41 astetta, kun nesteen pitää olla. Muuten hiiva ei oikein lähde kohoamaan, mikäli tahdot leipoa leivät vielä samana iltana. Tuota jääkaappikohotusta en ole itse kokeillut, joten laitan aina lämpimään nesteeseen.

      Taikina kannattaa kohottaa vähän lämpimässä paikassa. Jos sellaista ei ole, ja on vähän kiirus, laita tiskialtaaseen lämmintä vettä, taikina kulho sinne olemaan ja peitä koko allas pyyhkeellä.

      Onnea leivontaan :)

      Lotta

      • kotileipuri

        Tuore hiiva lisätään kädenlämpöiseen nesteeseen, silloin se toimii parhaiten. Kuivahiiva tarvitsee hieman lämpimämmän nesteen toimiakseen kunnolla.


      • Nimetön
        kotileipuri kirjoitti:

        Tuore hiiva lisätään kädenlämpöiseen nesteeseen, silloin se toimii parhaiten. Kuivahiiva tarvitsee hieman lämpimämmän nesteen toimiakseen kunnolla.

        käsketään aina laittaan jauhojen joukkoon,mutta minä ainakin nykyään laitan sen nesteeseen joka on reilusti 42 asteista.Ja hyvin on noussut.Leivon tuoreella hiivalla joskus kylmään nesteeseen ja leivon pullat heti pellille ja annan kohota ja sillä aikaa kerkee kyllä hyvin siivota joten pullan paisto on sit ii pisteen päälle ja voi ruveta viettään viikonloppua.


      • yök,yök
        Nimetön kirjoitti:

        käsketään aina laittaan jauhojen joukkoon,mutta minä ainakin nykyään laitan sen nesteeseen joka on reilusti 42 asteista.Ja hyvin on noussut.Leivon tuoreella hiivalla joskus kylmään nesteeseen ja leivon pullat heti pellille ja annan kohota ja sillä aikaa kerkee kyllä hyvin siivota joten pullan paisto on sit ii pisteen päälle ja voi ruveta viettään viikonloppua.

        tuli tosta kuivahiivasta mieleen eiliset pullakahvit naapurista.naapuri oli ensimmäistä kertaa käyttänyt pussihiivaa pullien leipomisessa.yleensä hänen pullansa ovat todella hyviä,mutta tällä kertaa meinasin oksentaa.pullat maistuivat ennemminkin sänpylöiltä ja olivat todella kuivia.eli joko kyse oli hiivasta,tai sitten jossain muussa hän oli mokannut.myösi kyllä itsekkin sen;)


    • Anonyymi

      Aivan sama laittaako hiivan kylmään vai lämpimään nesteeseen. Hiiva kyllä herää molemmilla tavoilla. Taikinan nostatus lämpimässä vaikuttaa kohoamisen aikaan, jos kiirettä pitää. Ja aivan hyvin voi nostattaa myös esim. jääkaapissa, jos aikaa on enemmän, siitähän esim pizzataikina vain paranee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Purra sössi kaiken 2 vuodessa, itkee nyt Marinin perään

      Nyt on taas sama vanha itkuvirsi, kun ei omat taidot riittänee. Kaikki on taas muiden syytä. No miten sen "Tunnin juna"
      Maailman menoa
      48
      8683
    2. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      146
      5013
    3. Nyt se on selvitetty: Sanna Marinin hallitus lisäsi menoja 41 miljardilla

      ”vasemmistohallitus oli katastrofaalisen huono”, sanoo kokoomus. Sanna Marinin (sd.) hallituksen tekemät menolisäykset
      Maailman menoa
      92
      4780
    4. Orpon hallitus runnoi Tunnin junan ilman tarvetta

      Näinkö valtiontaloutta hoidetaan? Siis asiantuntijoidenkin aikoja sitten kannattamattomaksi laskema Tunnin juna tehdään
      Maailman menoa
      8
      3792
    5. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      81
      3398
    6. Lindtman ylivoimainen suosikki pääministeriksi

      Lindtmania kannattaa pääministeriksi peräti 50 prosenttia useampi kuin toiseksi suosituinta Kaikkosta. https://www.ilta
      Maailman menoa
      48
      3303
    7. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      27
      2840
    8. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      33
      2662
    9. Sanna Marin - Maailman paras talousasiantuntija?

      PersKeKoa pukkaa? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000011636623.html
      Maailman menoa
      32
      2533
    10. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      88
      2513
    Aihe