Missä puhutaan aidointa savoa?

Huarapiäsky

Olen Savoon (Leppävirta) 10 vuotta sitten muuttanut hämäläinen, ja ihastunut savon murteen rikkauteen. Savolaiset kuitenkin itse kiistelevät siitä, mikä sitä "oikeata" savoa oikein on. Osaisiko joku savon murretta osaava/tietävä valaista?

9

232

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Varkaatkukoistaa

      Sattui itsellekin suhdeongelma, johon reagoin myöhemmin. Tai sitten en. Nykänen teki rahaa asialla, mutt´ kudelmansa ongelmallakin.

    • Savon_mies

      Pohjoisessa, sillä etelässä ja idässä on karjalainen vaikutus selvä ("esim. "mie" ja monikkomuoto "taloloissa").

    • Sudeettisavolainen

      Olet kai huomannut, että kaikki savolaiset ovat mielestään aidoimpia ;-). Kielitieteiljätkin ovat asiaa tutkineet ja netistä löytyy murrekarttoja yllin kyllin. Savolaismurteiden alue on hyvin laaja, eräs kiila uluttuu jopa läpi Pohjanmaan, vaikka siellä savolaisvaikutus puheessa on nykyään aika heikko, vanhusten varassa.

      Luulisin, että "aidoimpia" savolaisia, siis murretta aktiivisesti käyttäviä, löytyy itä-länsi - suunnassa Jyväskylän läheltä Joensuun seuduille. Pohjois-etelä -suunnassa jostain Mäntyharjulta aina Kajaaniin, Kainuuseen ja sitäkin pohjoisempaan asti.

      Idässä on karjalaismurteiden vaikutusta Joensuun seudun lisäksi ja myös ns. Itä-Savossa (Savonlinna, Sulkava, osin Juva, ehkä Rantasalmikin).

      Itse pitäisin aidoimpana murrealueena nykyään Pohjois-Savoa, entistä Kuopon lääniä. Paha kuitenkin väittää, että Varkaus olisi savolaisempi kuin Joroinen, tai Juuka vähemmän savolainen kuin Kaavi. Leppävirta on kuitenkin ydintä. Murteet ovat jatkumoja ja vähän vaihtelevat kunnittain ja jopa kylittäin. Vaekka samoja savolaesia oovattii.

    • Ossoonminnäe

      Varmaankin aidoimpia murteen puhujia löytyy erin alueiden syrjäisimmistä kolkista. Kuopion ympäristön version aidoimmat taitajat lienevät jossakin Nilsiän itäosissa. Ylä-Savossa esiintyvää, hieman erilaista savoa puhutaan parhaimmillaan ehkä Vieremän ja Kiuruveden syrjäkylillä, sikäli, kun sieltä enää asukkaita löytyy.

      Paljon se savon murre on minunkin 50-vuoden kokemuksen aikana muuttunut. Enää ei väännetä yhtä voimakkaasti, kuin 60-luvun alkupuolella.

      • Sudeettisavolainen

        Öhöm tuota , sitten kai olen oppinut aidointa savoa :-). Olen lähtöisin Itä-Nilsiän syrjäkylältä, entisen Muuruveden rajalta. Sammoo kyllä viäntävät koko Nilsijässä ja vähä ettäämmälläkii.


    • MulloonMänijä

      Aloittajalle pieni kertaus savon murteen ilmenemismuodoista. Kuopion ympäristössä puhuttu Pohjois-Savon murre eroaa paljon siitä murteesta, jota puhutaan Etelä-Savossa, Mikkelin ympäristössä. Itseasiassa Pohjois-Karjalan murre on paljon lähempänä Pohjois-Savon murretta, kuin Etelä-Savon murre Pohjois-Savon murretta.

      Syntyjään joensuulaisen Terho Könösen Pohjois-Karjalan murteelle sanoittama "Suhmuran santara" laulu on esimerkiksi niin täydellisesti Pohjois-Savon murteen kanssa yhtä, että siinä ei ole eroa kuin persoonapronominin mie-minä osalta. Jälkimäinen on pohjoissavoa. Eroja sanontojen osalta on kyllä olemassa enemmänkin, mutta tämän laulun sanoista en ole muita huomannut. Joku muu voi ehkä enemmänkin hoksata.

      • Sudeettisavolainen

        Kallistun samalle kannalle, kyllä suuri osa pohjoskarjalaisesta puheesta on lähempänä kuopiolaista kuin mikkeliläistä. "Mie" ei murteiden ryhmittelyn kannalta ole mitenkään tärkeä. Tärkeämpää on tietty lauseintonaatio, diftongien käyttö ja liudentunut ällä. "Kualjkiäryle" on hyvä testisana.


    • stadiistvaan

      Hämäläinen hitaus näyttää pitävän paikkansa, jos 10 vuotta menee, ennenkuin saa suunsa auki ja huomaakin muitten puhuvan jotain vierasta murretta.
      Samaan sarjaan voi laskea tuon savolaisonnettoman, joka puhuu Nykäsestä ja ongelmastaan kullissaan.

    • sdfghjk

      Helsingissä tuntuvat viäntävän hiljaa ja kovvoo urakalla vaikka yrittävät olla ihan tatilaessii.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe