ILMOITUS VELVOLISUUS TODETUSTA

ILMOITUSVELVOLISUUS

Miesten 6 yleisintä sukupuolitautia
Hae apua koviin intiimialueiden kipuihin
Monilla naisilla esiintyy koviakin kipuja intiimialueilla. On tärkeää opetella...
Seksuaalisuus on voimavara
Seksuaalisuus on ihmisen perusvietti, jota ilman ei olisi ihmistäkään. Se on..
Kaikki tietävät, että ainoa idioottivarma keino välttyä sukupuolitaudeilta on pidättäytyä kokonaan seksistä. Toiseksi paras keino on asettua aloilleen ja elää onnellisesti ja uskollisesti tartuntavapaan puolison kanssa.

Tämä olisi tietysti ideaalitilanne, mutta kovin moni ihmisistä on seksuaalisesti kohtalaisen aktiivisia, ja useamman kuin yhden partnerin kanssa.

Kondomin käyttöä ei voi ikinä mainostaa tai suositella liikaa. Aiemmin todisteita kondomin toimivuudesta ei ole oikeastaan ollut. Washingtonin yliopiston tutkimuksesta käy ilmi, että naisilla, joiden seksipartnerit käyttivät yhdenmukaisesti kondomia, oli puolta pienempi riski saada syylävirus, HIV/AIDS-riski putosi huomattavat 90 prosenttia ja todisteita kondomien toimivuudesta löytyi myös muita sukupuolitauteja, kuten tippuria ja klamydiaa vastaan.

Kondomi ei suojaa sukupuolitaudeilta 100-prosenttisesti, mutta ne todenteolla alentavat riskiä saada sellainen.

Viimeisimmän tiedon mukaan seuraavat kuusi ovat yleisimpiä tai huolestuttavimpia sukupuolitauteja.
HIV/AIDS

Selvästi pelätyimmän sukupuolitaudin tartuntatapauksien maailmanlaajuiset määrät ovat pudonneet hitaasti mutta varmasti. Tartuntatapauksia on silti asiantuntijoiden mukaan liikaa, sillä HIV:n leviäminen on enimmäkseen estettävissä.

On arvioitu, että miehillä 44 prosenttia uusista tapauksista tulee miesten välisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä ja 34 prosenttia heteroseksuaalisista suhteista. Noin 17 prosenttia uusista tapauksista tulee puolestaan huumeruiskujen kautta.

HIV/AIDS:n varhaisimmat oireet voivat olla flunssan kaltaiset oireet, selittämättön ihottuma, kurkkukipu ja epätavallinen väsymys. Moni ei edes tiedä kantavansa HIV/AIDS:ia sillä se voi olla myös alkuvaiheessa täysin oireeton.

HIV/AIDS aiheuttaa lopulta pitkäaikaisen, vuosia kestävän infektion, joka loppuvaiheessaan johtaa elimistön puolustusmekanismien heikkenemiseen ja murtumiseen sekä sen seurauksena kuolemaan johtaviin vaikeisiin infektioihin ja syöpiin. Hoidolla viruksen etenemistä voidaan hillitä ja sitä sairastavat voivatkin elää aktiivista elämää, mutta täysin parantavaa lääkettä siihen ei ole löydetty.
Tippuri

Tippuri on sukupuolitauti, joka on vähentynyt viime aikoina, mutta pysyttelee edelleen yleisimpien sukupuolitautien listoilla. Viime vuonna tippuritapauksia oli hieman alle 200.

Miehillä tippurin oireet ovat tihentyvä virtsaamisen tarve, polttava tunne virtsatessa sekä harmaa/kellertävä vuoto virtsaputkesta. Hoitamattomana tippuri voi johtaa lisäkiveksen tulehdukseen, mikä on varsin kivulias sairaus ja sen seurauksena voi olla hedelmättömyyttä. Tippuria voidaan hoitaa varsin hyvin antibiooteilla.
Klamydia

Klamydia on hyvin yleinen sukupuolitauti. Viime vuosina tapauksia on tullut esille lähes 14 000 eikä klamydiatartuntojen määrä ole tippurin tavoin laskussa.

Vaikka klamydia on miehillä usein oireeton, voi se aiheuttaa kiveksissä, eturauhasessa tai virtsaputkessa tulehduksen. Naisilla klamydia voi johtaa hedelmättömyyteen. Oireettomuuden takia monet kantavat klamydiaa tietämättöminä, joten suojaamatonta seksiä harrastavien tulisikin käydä säännöllisesti tarkastuksissa.

Klamydia voidaan hoitaa antibiooteilla. Suomessa klamydiaan kirjoitettu lääkehoito on potilaalle ilmainen.
Sukuelinherpes

Myös sukuelinherpes on yleinen sukupuolitauti Suomessa. Yli miljoona suomalaista sairastaa tietäen tai tietämättään sukuelinherpestä eli genitaaliherpestä. Genitaaliherpesvirusta voidaan nykyään hoitaa tehokkaasti, vaikka tuntohermosolmukkeista virusta ei nykylääkkeillä voida poistaa.
Visvasyylä

Visvasyylä on erittäin yleinen sairaus, jota tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia ihmisistä on jossain elämänsä vaiheessa sairastanut. Visvasyylän tiedetään aiheuttavan naisilla kohdunkaulansyöpää ja tästä syystä asiantuntijat ovat huolissaan viruksen leviämisestä. Visvasyylän tiedetään myös lisäävän riskiä saada syöpä penikseen, anukseen ja peräsuoleen.

Myös visvasyylä voi olla varsin oireeton, joten monet kantavat sitä tietämättään. Onneksi jopa lähes 90 prosenttia viruksen kantajista paranee kahden vuoden kuluessa, hoiti syyliä tai ei. Tämä johtuu siitä, että elimistön oma immuunipuolustus onnistuu häätämään viruksen. Tosin visvasyylällä on taipumusta uusiutua.
Kuppa

Kuppa eli syfilis on Suomessakin matkailun myötä yleistynyt sairaus, joka ennen antibioottien keksimistä saattoi johtaa kuolemaan. Kuppa on yleistulehdus, joka etenee vaiheittain.

Ensimmäisessä vaiheessa eli primaarikupassa muutaman viikon kuluttua tartunnasta sukuelinten alueelle ilmestyy yksi tai useampi kivuton kova haavauma, joka paranee ajan myötä. Puolentoista - kahden kuukauden kuluttua tartunnasta alkaa niin sanottu sekundaarikuppa, jolloin bakteeri leviää koko elimistöön. Täll

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ILMOITUSVELVOLISUUS

      Asiaa klamydiasta
      Klamydia on yksi yleisin sukupuolitauti.
      Joka esiintyy usein myös oireettomana..

      Ilmoittaminen on suositeltavaa.
      Lääkärillä on ilmoitusvelvollisuus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      92
      6668
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      28
      2672
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2253
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      75
      1904
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1671
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1467
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1367
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe