Uuniruoka :Padat ja laatikot

uunisti

kehkeytyneet vuos-satoja. Helpoin tapa laittaa eineet uuniin/leivinuunissa yön hautunut , leipomispäivän lopuksi -siinä teossa ei nokka tohise ja kiireinen emäntä ehti muuanne !
Suomessa on jo ammoin tehty Karjalanpaistia ja Lemin särää l

Läskisoosi porsaan kylkipalasta
6-7 henkilölle | Valmistusaika: n. 60min | Erityisruokavaliot: Laktoositon
1 kpl (n. 1,1 kg) HK Rypsiporsas® kylkipala
2-3 kpl sipulia
2-3 rkl vehnäjauhoja /tms tai ruskea kastikejauho Maissi -joka valmiiksi rukseaa.
8 dl vesi
1 rkl suolaa
Valmistusohje
Leikkaa kyljestä noin 1 sentin paksuisia siivuja. Ruskista siivuja paistin pannussa miedolla lämmöllä niin, että niistä irtoaa rasvaa ja ne ruskistuvat kunnolla.
Ota kylkisiivut pois pannulta ja lisää sipulit. Hauduta sipuleita käännellen niin kauan, että ovat saaneet kauniin kullankeltaisen värin. Ota sipulit pois pannulta ja lisää pannulle vehnäjauho. Ruskista jauhoja niin kauan, että ovat kullanruskeita. Lisää joukkoon vesi koko ajan sekoittaen. Lisää lihat, sipuli ja suola pannulle ja Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Tarkista maku.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja suolakurkkujen /etikkapunajuuri kurkku , tai /ja puolukka kanssa.

ja kalalle
http://www.ruokala.net/reseptit/kalapata

4

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihan kiitettävä aloitus ja resepti, mutta muutama selvennys noihin alkusanoihin.

      "Laatikot" tulivat suomalaiseen ruokatalouteen nykyisessä muodossaan vasta 1800-luvulla, eivät !ammoisina aikoina". Suurin syy siihen, että erilaiset uunissa haudutetut ruoat yleistyivät oli se, että teollisuus alkoi valmistaa halpahintaisia läkkipeltilaatikoita, joissa ruoka uunissa valmistui helposti jälkilämmöllä. Tämä oli varsinkin itäsuomalainen ilmiö, missä oli tuvan sisustukseen kuuluvana aina uuni. Länsi-Suomessa pitäydyttiin erillisiin ruokahuoneisiin, joita ei suinkaan lämmitetty joka viikko kuten karjalaismaamo teki.

      Karjalanpaisti nimenä tuli käyttöön evakkojen myötä vasta sotien jälkeen ja sitä alkoi käyttää valtaväestö, eivät karjalaiset itse ainakaan heti. Karjalaiset puhuivat paistista, uunipotista, pätsilihasta tai ruukkupaistista aivan sen mukaan mistä pitäjästä evakkoväki tuli. Liha kun haudutettuun saviastiassa, olivat useimmat nimet yhdistelmiä keittoastiasta ja uunikypsennyksestä.

      Särä - nimi merkitsee koivupuista keittoastiaa - oli tapa säilöä ja valmistaa lampaanlihaa ja aivan totta! lienee vanhimpia yksittäisen ruokalajin nimiä Suomessa.

    • Vanhakokki

      Laatikkoruuathan on puolta parempia leivinuunissa hauduttamalla kuin sähköuunissa.
      Potttulaatikon pikaohje:
      Raakoja perunoita siivuina kerros pohjalle. Sitten kerros possunkylkisiivuja, päälle sipulia runsaasti ja maun mukaan maustepippureita. Toinen kerros perunoita ja päällimmäiseksi kerros possusiivuja. Mausta suolalla. Suurus, kukkura ruokalusikallinen vehnäjauhoja veteen sekoitettuna. Kaada lopuksi vettä niin että perunat peittyy, lihakerros ei peity vaan ruskistuu.

      Valmistan myös esim. herne- ja kaalikeiton leivinuunissa hauduttamalla.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1249
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      661
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      638
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe