Miksi ei ole hyvää suomalaista sinappia?

Suomalainen_työ

Kävinpä tänään paikallisen sittarin kaikki hyllyssäolevat sinapit läpi. Jälleen kerran kassiin meni Dijonin lasipurkki, mistä suomalaisesta työstä huolehtiva tuntee huonoa omaatuntoa. Mieluummin tukisi suomalaista tässäkin.

Eikö markkinoilla tosiaan ole yhtään suomalaisen firman Suomessa valmistamaa sinappia jossa
a) ei ole lisättyä sokeria
b) jossa sinapin luontaista kellertävää väriä ei ole muutettu e-aineilla ruskeaksi

Onko kellään parempaa tietoa?

59

436

Vastaukset

  • Sokeriton sinappi on liian hapanta. Joitain saksalaisia sinappeja maistelleena jätän sellaiset suosiolla kaupan hyllyyn.

    Paras kotimainen sinappi on tällä hetkellä Auran musta, jossa on sopivasti myös potkua. Ulkomaisista sinapeista virolainen Pöltsamaan sinappi on myös mukavan maukas.

    • Itse käytän nykyään vain Maillardin hunajamakeutettua sinappia - parempaa kuin klassinen dijon-sinappi ja kotimaiset vastikkeet.


    • suomalaista sinappia saa.kun kasvattaa sinappia itse siemenet lähtee puimalla irti.ja sitten tekemään suomalaista sinappia.kaikki muu on ulkolaista sinappia.


  • Oikeassa sinapissa ei ole sokeria. Suomalaisella on vaan ruoan suhteen kolme vaatimusta: makeaa, makeaa, makeaa. Siinä ne ihrat sitten hölskyy. Põltsamaa senap virosta on riittoisaa. Sitä ei tarvita paljonkaan kun jo TUNTUU!

    • Pohjois-Kalotin kurssikeskuksessa Ruotsissa oli mielenkiintoinen rosolli. Silli ei maistunut, vaan sokeri. Leivät maustettu siirapilla. YÖKS.


    • Pöltsamaa on todella laadukas ja hyvä sinappi. Kun käyn Virossa, sitä tuon. Suomalaiset tappaa itsensä sokerilla!


  • Ei ole tainnut vielä suomalainen makutottumus muuttua tässä sinappiasiassa... Eurooppalainen tummapaahdettu kahvikin kun on vasta juuri kotiutunut tänne, niin tuon sinapin kanssa voi mennä vielä vuosikymmeniä ;).

  • Näin on. Suomalaisen vahvoja tuotteita ovat HK:n sininen (tulinen makkara), paahtamaton kahvi, edam-juusto jne. Tulista!!

  • Suomessa mm. kaakaossa on liki 90 % sokeria. Päällä pitäisi lukea: maustettua sokeria. Jostain syystä siinä lukee kuitenkin kaakaota. Erikoista!

    • Saa sitä sokerittomanakin, mutta ei vain maistu millekään.


    • Van Hoyten aitoa kaakaota ja itse voi maustaa. Yksinketaista, jos ei itse ole kaksinkertainen.


  • Suomeen ei ole ehtinyt vielä kehittyä kunnollista sinappikulttuuria, koska köyhällä kansalla alkoi olla varaa hankkia sinappituotteita vasta 70-luvulla.

    Suuret ikäluokat, eli niin sanotut paskamahat, alkoivat käyttämään sinappia siinä määrin, että sitä kannatti alkaa valmistamaan täälläkin - jopa ulkomaisista raaka-aineista.

    Heidän ansiostaan Suomessa valmistetaan tällä hetkellä maailman parasta sinappia. Ja valmistuspaikka on Suomen Turku.

    • Wikipedia:
      "Turun sinappi syntyi Turussa vuonna 1948 ja sitä valmisti 1990-luvun alkuun asti Huhtamäki-konserniin kuulunut Jalostaja. Unilever osti Jalostajan liiketoiminnan 1992 ja myi sen loppuvuodesta 1997 Nestlélle, joka alkoi valmistaa Turun Sinappia alihankintana Unileverille Turussa. Nestlé myi puolet Jalostajan kiinteistöistä Oy Lunden & Co Ab:lle vuonna 1998, minkä yhteydessä Turun Sinapin alihankintasopimus siirtyi Lundenille. Lunden valmisti sinappia vuoteen 2003 asti, jolloin valmistus siirrettiin Ruotsin Uppsalaan.

      Ennen Ruotsiin siirtämistä Turun Sinappi oli Suomen suosituin sinappimerkki noin 60 prosentin markkinaosuudella. Lunden jatkoi sinapin tekoa Suomessa nimellä Auran Sinappi, joka saavutti alle kolmessa vuodessa lähes 20 prosentin markkinaosuuden[7] Turun sinapin markkinaosuuden laskiessa 47 prosenttiin.

      Vuonna 2008 Slottsin sinappitehdas suljettiin ja Turun sinapin valmistus siirrettiin muun tuotannon mukana Puolaan.

      Toukokuussa 2014 Unilever ilmoitti Turun sinapin valmistuksen siirtyvän takaisin Suomeen. Tuotetta alkoi valmistaa pyhäntäläinen Maustaja Oy. Siirron yhteydessä myös resepti muuttui."


  • Aika vähäsokerisia sinappeja myydään nykyään.
    Paras sinappi oli jo myynnistä poistunut Sinetti sinappi, joka oli sopivan makeaa.
    Nyt samaa sinappia myydään Sinetti sinappina ja paljon kalliimpaa on, mutta eipä ole sokeria ja muutenkin on paljon huonomman makuista, kuin vuosia käyttämämme Sinetti sinappi tätä ennen.

  • Konjakki sinapissa ei ole sokeria, eikä väriaineita. Löytyy myös suomalaisena marketeista. Myöskin suomalaisilta pienyrittäjiltä löytyy erilaisia. Itse tosin ostin kaksi kiloa sinappijauhetta, joten olisi tarkoitus tehdä konjakki sinappia itse!

    • Suomalaista konjakkisinappia ei ole eikä tule – eikä sitä voi itsekään valmistaa. Ensinnäkin suomalainen alkoholilainsäädäntö kieltää yksityishenkilöiltä alkoholin tislaamisen ja toisekseen konjakkia ei saa valmistaa kuin Konjakin maakunnassa Ranskassa.

      Itsetehty ei tarkoita sitä, että sotketaan valmistuotteita keskenään. Yhtä itsetehtyä on ostaa valmiiksi sotkettu tuote.


    • mahrotonta kirjoitti:

      Suomalaista konjakkisinappia ei ole eikä tule – eikä sitä voi itsekään valmistaa. Ensinnäkin suomalainen alkoholilainsäädäntö kieltää yksityishenkilöiltä alkoholin tislaamisen ja toisekseen konjakkia ei saa valmistaa kuin Konjakin maakunnassa Ranskassa.

      Itsetehty ei tarkoita sitä, että sotketaan valmistuotteita keskenään. Yhtä itsetehtyä on ostaa valmiiksi sotkettu tuote.

      Takerruin itsetehty..... Sanotaanhan kotona jauhoista voista sokerista jne tehtyä pullaakin itse tehdyksi. Mo ikaan ei ala raakana isosta tekemään ensin sitä voita vaan se ostetaan valviina tai niitä jauhoja jyvistä jauhamaan.
      Sinapista ennen tykkäsin turunsinapista, auraakin ollut nyt meiran perinteinen. Sinapin kulutus on aika vähäistä eikä ole tullut niin sinaåpihyllyjä kaupassa tutkittua. Havahduin vasta nyt onkohan kotimaisista raaka-aineista valmistettua sinsppia kuin erikoisliikkeissä.


  • Lisäksi enemmän häiritsee että lihaliemiä yms. ei meinaa löytää mistään ilman suolaa!

    Kai jokainen osaa suolaa lisätä oman makunsa mukaan, mutta koitappa tehdä jotain aasialaista johon pitäisi laittaa kalalientä tai soijaa kun niissäkin on jo valmiina suolaa. Milläpäs siihen enää lisäät lihaliemen makua kun niissä kaikissa on kilokaupalla suolaa! Voihan-V etten sanoisi.

  • ONHAN TURUN SINAPPI TULINEN!

    On tullut kokeiltua monta tuubia purkkia erilaisia dioneita ja yrittänyt olla avoin jos löytyisi parempaa ja vaihtelua mutta ei ei kertakaikkiaan ole voittajaa löytynyt eikä edes vastaavaa.

    Itse tehtyä on aikomus kokeilla. Näin minulla avoimin aistein. Makuasia sanoi

  • Vaakon nakin sinappi!

    • Hip! Onko Vaakon nakilla oma sinappi? Saako sitä vain luukulta? Mistä muualta? Vaikka ihan kannatuksen vuksi!!


  • Koti-sinappi Naantalista.

    • Ääni tälle Koti-sinapille. Tullut käytettyä jo vuosia.


  • Meiran extra stark sinapissa on potkua. Myydään pienissä lasipurkeissa.

  • Dijon-tyyppinen uusi Hangon sinappi oli mukava yllätys. Keltainen tuubi. Vähänlaisesti saatavilla.

    • Strong Hangö sinappi sinisessä tuubissa myös erinomaista. Pesee muut kotimaiset mennen tullen. GO HANKO!


    • Juu, hankolainen tarttuu matkaan jos sattuu vain kaupassa olemaan.


  • http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/528091/Sinappi, á la Kalevi Keihänen/

    Jos itse viitsii tehdä, niin mielestäni tällä reseptillä syntyy yksi parhaista sinapeista. Sokeria tähänkin tulee, mutta määräähän voi itse säädellä.
    On sopivasti ruutia ja maku on aivan käsittämättömän hieno. No, makuasioitahan nämä :-)

  • Vainoaminen ei tätänykyä ole enää rikos eikä perättömän tiedon antaminen vainoamistarkoituksessa rikosilmoituksta antaessa. Sitä punasta nyt yritetään kuljettaa sisään. Vastaus oli ei.

  • Pöltsamaa Virosta oli kovaa kamaa 15v sitten, ennen kuin Felix osti sen. Lähti irti varpaankynnetkin, kun laitoit nakin päälle kevyen siivun. Kohtuuhyvää vieläkin. Tulista. Viro- tai Venäjäkaupoista löytyy.
    Auran Tosi Tulinen on melko vahvaa, mutta ei pärjää Pöltsamaalle. Aura parasta Suomesta. Hieman ummehtunut maku.

  • meiran makea sinappi parasta

  • Onhan cittarissa Aura sinappia, se kelpaa kelle vain. Ei tarvii mitään enää ihmetellä.

  • omatekoinen ohjeiden mukaan tehty sinappi on parasta varsinkin lihaan makean tulinen maku. myös kaupan kotisinappi nimellä keltainen muovi pullo on hyvää.

  • Ehdottomasti paras sinappi on Matin Mainio jota valmistetaan Aurassa!

  • Jossa ei ole lisättyä sokeria!

  • Turussa tehty Auran sinappi tai virolainen Pöltsamaan sinappi, lisäksi Ruoveden herkun konjakkisinappi, siinäpä ne. Sinappia itsekin viljelleenä voin sanoa, että teollisuutemme on aika rajoittunut ja mitään suuria muutoksia ei tehdä. Valmistin itsekin jossain vaiheessa sinappia, kun kasvatimme valkosipulia sinapin ohella. Valkosipulisinappia me myytiin jonkun verran.

  • Juu, samaa mieltä suurimman osan kanssa! Auran mustaa silloin jos ei ole Pöltsamaan kangea, huomenna taas Viroon hakemaan sen 10 tuubia Rimistä. Muitten tuliaisten kera. Muistaakseni n.0,80€ tuubi. Sinappituristi... juu, ja ei pidä unohtaa noita Ruoveden tuotteitakaa, tykkäsin pirukseen valkosipulisinapista, ehkä enemmän ku tuosta konjakkisinapista, joulumarkkinoilta joskus ostin!

    • "Auran sinappi" eli mummon potkija Turuust on taas herännyt krapuloissaan ja itkee rahapulaansa katkerana.


    • "Pöltsamaan kangea, huomenna taas Viroon hakemaan sen 10 tuubia Rimistä. Muitten tuliaisten kera. Muistaakseni n.0,80€ tuubi."

      Minä olen käynyt Prismasta, ei ole kuin 59 senttiä kipale ja saa vielä bonukset kaupan päälle. https://prismamarket.ee/#!/entry/4740029047018


  • Sinappi on helppo ja nopea tehdä itse. Yksinkertaisimmillaan sinappijauhoja vain ja tilkka vettä sekä lämmitys. Tarvittaessa muunnelmien määrä on ääretön...

    Paras kaupallinen sinappi on mielestäni porilainen Yyterin sinappi, jota saa mm. S-ryhmän kaupoista.

  • auran sinappi tulinen, sekä turun sinappi ainoot oikeet sinapit, ja hyvän makusia .

    Kokeilin tällästä heinz sinappi ihan vitun pahaa kauhee etinkan maku en suosittele kauheeta kuraa.

    • Litin herttua on lähempänä turkulaista kuin aura, joka on näistä kaikista makein.


  • Salosen pimeä pullo on parasta...

  • No tiedä sitten...Auran Sinappi on hyvää, laadusta sitten tiedä, kun en ole mikään laatutietoinen(vissiin...).
    Mutta onkin ainoa syöntikelpoinen (suomi)sinappi ja yksi niitä tosi harvoja ylipäätäänkin mun mielestä. Kotisinapin nimeenhän moni vannoo myöskin, mutta itse en ainakaan pidä siitä yhtään.
    Lidlistä joskus saa tosi hyvää hunajaista Dijon-sinappia, samalla tuotemerkillä on muunkin makuisia samantyylisiä sinappeja, jotka myydään lasipurkeissa. Mutta juurikin tuo hunaja-Dijon on hyvää, sopii liharuokien lisukkeeksi todella hyvin.
    Turun Sinappia en periaatteestakaan laita enää suuhuni. Aikanaan joskus 80-90-luvulla oli vielä aika hyvääkin, mutta ei enää. Pilattiin kuitenkin sekin vähä sen jälkeen, kun valmistus meni ulkomaille eikä tämän päivän suomalaisvalmistuskaan ole enää sitä tasoa, mitä se tosiaan aikanaan oli.
    Mutta samahan noissa ketsupeissa on, Felix on ainoa, joka osaa tehdä ketsupin. Muut on kuvottavia etikkalitkuja, joilla ei ole ketsupin kanssa mitään tekemistä.

    • Valmistus palasi Suomeen jo viime vuosituhannella.


  • Jos miedoista sinapeista puhutaan, niin en huomaa mitään eroa Turun-, Auran- ja Lidlin (Suomessa valmistetun) sinapin välillä.

    • Aura on makeampaa kuin turkulainen, liiteli on siitä välistä.


  • Kotisnappi on hyvää ja monessa lihaan erikoistuneissa kaupassa on omaa sinappia tai sitten teettävät jossain. Tyysterin lihajalostamo porvoossa niin sieltä saa hyvää sinappia mutta hinta on jtoain muuta kun tarjous sinapit marketeissa.

  • Tee sinappisi itse, kaupasta ostamaan sinappijauhetta.
    Tosin kotimaisen sinappijauheen löytäminen onkin eri juttu.

  • Kiitokset kaikille kommenteista. Kävi tosiaan ilmi että Aura tekee Turussa juuri samantyyppistä aitoa sokeroimatonta Dijon-sinappia. En vaan osannut bongata cittarin hyllystä.

    Kokeillaan heti kun saan tämän ranskalaisen Maillen tuhottua.

    • "Aitoa" Dijon-sinappia Turusta? Eiköhän se ole kuitenkin niin, että aito Dijon-sinappi tulee Ranskasta, Dijonin seudulta ja aito Turun sinappi Turusta. Makunsa tietysti kullakin, mutta itse en kyllä ostaisi "aitoa" ranskalaista sinappia, jonka valmistuspaikka on Turku.


  • No niin, kävimpä sittarin hyllyn uudelleen läpi ja löytyihän sieltä: Auran Dijon -sinappi. Ostin ja on oikein hyvää. Suosittelen muillekin, jotka haluavat sinappia joka maistuu sinapilta eikä sokerilta ja e-aineilta ja samalla tukea suomalaista. T.alkuperäinen kyselijä

  • Mielestäni Meira on parasta, ja halpaa. Siinä on eniten makua, eikä ole
    liikaa etikkaa. Erehdyin ostamaan sinetti-sinappia kilon pötikän. Aivan
    liian hapanta, punaviinietikkaa liikaa.

  • Ruoveden Herkun sinappi on kyllä paljon parempaa kuin mitkään auran sinapit tai maillardit tms. Oma suosikki on pontikkasinappi, mutta myös chili-hunajasinappi on hyvää.

  • Matin Mainio

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.