Omistan deBuyerin mineral b hiiliteräspannun ja olen satunnaisesti muutaman vuoden ajan käytellyt sitä. Tein käyttöönotossa "rasvapolton" oliiviöljyllä, mikä ilmeisesti on huonoimpia öljyjä siihen tarkoitukseen. Patinaa on tullut mukavasti, mutta tuntuu silti että melkein kaikki mitä paistaa, tarttuu kiinni. Paitsi liha, ja joskus sekin.
Nyt mietin että pannu varmaan pitäisi puhdistaa ns. alkuperäiseen tilaan ja rasvapoltto tehdä uudestaan paremmalla öljyllä. Muistaakseni luin jostain että pellavaöljy olisi tähän hyvä. Voinko hangata paistopinnan puhtaaksi esim. teräsvillalla tai patapadalla vai vahingoittuuko se käyttökelvottomaksi sellaisesta hankauksesta?
Hiiliteräspannun puhdistus ja käyttöönotto
38
18912
Vastaukset
- siinä_ohjeet
Ei sitä hangata millään vitun villalla vittu saatana. Laita pannulle vettä ja keitä 20 min. Sen jälkeen kun peset voit hangata sitä harjalla tai enintään karhunkielellä, mutta ei mielellään silläkään. Mielummin harjalla ja kun olet pesemässä voit laittaa vähän fairia sekaan. Tätä toistat kunnes pannu on puhdas.
Sitten siihen rasvapolttoon: Rypsi tai pähkinäöljy yms. mahdollisimman korkeita lämpötila kestävä rasva.
"Keität" rasvaa mielummin aluksi alhaisemmalla lämpötilalla. Esim. 3/4. Ja sitten niin kauan että rasva alkaa kärytä. Tässä vaiheessa käytät erittäin vähän rasvaa.
Seuraavalla kierroksella uudet rasvat ja lämmität pannua kunnes rasva alkaa savuta. Tällöin kaadat pannulle suolaa ½ desiä ja hierot sitä pannun huokosiin. Mitä useammin toistat kohdat 1 & 2, sitä paremman pannun saat käyttöösi.
Menikö vittu jakeluun?- näin_päin
Rasvapoltossa pannu saa siis kärytä ainakin 15-20 minuuttia ja muista suojavarusteet suolan pannuun hieromiseen. Itse käytän silikoni hanskaa ja hieromasauvaa ;)
- Memyself
Niin ja anteeksi kielenkäyttöni kultaseni.. kaatui juuri punaviinit lempi housuille kun olin tätä kirjoittamassa. No, toivottavasti saat pannusi kuntoon.
- marjo918273
No jakeluun meni! :D
Rypsiöljyn ostoon sitten ja kiitos asiapitoisesta vastauksesta. - Anonyymi
T. Kokki Kolmonen
Siihen pannuun ei hyvä helvetti saa laittaa fairia tai pesuainetta! Ainoastaan jos uusipannu on käsitelty mehiläisvahalla (mehiläisvahan on kyllä täysin myrkytön), niin paisto puolen pinta voidaan silloin pestä pesuaineella ja kuumalla vedellä pois, mutta vain tämän kerran. Syyn varmasti ymmärrät miksi tämä myrkytön vaha on pestävä pois ja käytettävä pesuainetta vain kerran. Sen jälkeen ohjeiden mukaan käsitellä ja tehdä rasvanpoltto (3-10x), rasvanpolton voi tehdä kaasuliedellä, grillissä, uunissa, liedellä tai sekä - että.
Jos hiiliteräspannu unohtuu lillumaan ja ruostetta ilmaantuu pannuun, pannun voi hyvinkin hangata teräsharjalla, vesihiomapaperilla (400.nen) tai 240-320 vahvuisella hiekkapaperilla (naarmut eivät haittaa), naarmut voivat jopa auttaa ja olla hyödyksi uudelle rasvanpoltolle! Missään tapauksessa patapataa ei saa käyttää, koska se sisältää myrkyllisiä aineita jotka imeytyvät pannuun (kuten pesuaineet yleensä), pannu pestään vain kuumalla vedellä ja kaikki pinttyneet tai jämähtäneet ruuat voidaan polttaa ja sen jälkeen hioa/raaputtaa pois teräslastalla ym.edellä mainituilla ja tehdä uusi rasvanpoltto (2-3x riittää tällöin), mutta jos ei haittaa pesuaineita imenyt pannu ja pesuaine jäämät ruuassa yms. niin fairia kehiin vaan! (mutta kukaan itseään, pannua tai muita ruokailijoita kunnioittava ihminen ei niin tee.)
Suosittelen myös käyttämään eri paistinpannua kalalle, koska kalan maku/haju tarttuu pannuun! Jos näin sattuu käymään, niin voidaan hajua yms. poistaa suolaa käyttäen. Eli reilusti suolaa että pannun pohjaa ei näy, pannu liedelle ja kuumaksi, antaa olla 15-30minuuttia ja välillä nostella/heilutella pannua, pesu, kuivaus ja sama uudestaan niin kauan kuin haju rupee vähenee riittävästi tai häviää kokonaan. Joskaan jos hajua ei saa täysin pois, niin käsittelyn jälkeen kaikkea muuta pannulla vaan paistaen, niin pitäis hävitä loputkin hajut kyllä ajallaan. Suola toimii erittäin hyvin hajujen/makujen poistamiseen, jos pinta kärsii niin muista aina rasvanpolton uusiminen.
Huomioi myös että tomaatti yms. happamat kuten sitruuna, valkoviini hajottaa polymerisoitunutta pintaa (liuottaa/syövyttää), aiheuttaen läikkiä pannuun, ei muuta kun rasvaa pannulle vaan ja muuta tirisemään korjaa kyllä menetetyt pinnat tai kevyt rasvanpoltto kerta väliin!
HUOM: Kuumentaessa kalan haju voi hetken aikaa tulla esille käsittelystä huolimatta, mutta edellä mainitut käsittelyjen uusinta - toiminta pannulle korjaa tilanteen ajallaan.)
Öljyistä kaikista paras pannulle on auringonkukkaöljy, sekä silava, myös hyviä ovat pellava, rypäleensiemenöljy, niissä on paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja, jolloin tapahtuu paras polymerisoituminen! Rypsiöljy tulee viimeisenä listalla!
PS. Jos ruoste lähtee kovalla pesuharjalla, öljyllä ja kuumavesipesulla pois, niin se riittää!
Aina muistaa kuivata pannu hyvin jälkeen ja öljyn sipaus paistopinnalle ei ole huono juttu, videoita youtubesta löytyy tähän myös.
Muista että huoletta silti voit käyttää teräsharjaa, villaa, hiekkapaperia (ei karkeaa, edellä mainitut), mutta ei mitään missä on pesuaineita ym. myrkkyjä! (toki jos haluat lisätä niitä pannuun ja ruokaasi)
- öövin
Ei sitä tarvitse välillä puhdistaa. Pellavaöljykin toimii. Toista rasvapoltto useaan kertaan. Poltto, jäähdytys jne. Omani toimii kuin pitääkin. Pestä ei kannata kuin pakon edessä. Tai voit paistaa litran lettutaikinan, ajaa melkein saman asian.
- väliläskulaa
Paras ohje on tehdä pannukakku pannulla - pannu uuniin 225 asteeseen, ulos ja voita sulamaan sen pinnalle, munamassa päälle ja uuniin.
Tämä on aina auttanut pannujeni ongelmiin - kunnon rasvainen paistos ja pannu on kuin uusi. Pesu kuumalla vedellä ja harjalla eikä mitään pinttymää ole pinnoilla - vain tumman kiiltelevä pannu, joka on valmis ottamaan vastaan seuraavan satsin. - Onnetontunari
Ei vaan toimi. Kolmeen kertaan on pannu uusiksi poltettu ja jokaisella kerralla lähes tuon kymmenen polttoa. Mutta niin vaan palaa perunat paistaessa kiinni. Minä en vaan osaa.
- Liiankuumassa
Onnetontunari kirjoitti:
Ei vaan toimi. Kolmeen kertaan on pannu uusiksi poltettu ja jokaisella kerralla lähes tuon kymmenen polttoa. Mutta niin vaan palaa perunat paistaessa kiinni. Minä en vaan osaa.
Teräspannua ei saa käyttää niin korkeassa lämpötilassa kuin muita pannuja, koska se käyttää lieden lämpötilan paljon tehokkaammin hyväksi kuin muut pannut. Ruostumaton teräspannu vaatii kuitenkin saman lämpötilan kuin valurautapannu.
- Soppaliemi83
Osta muurikan silavaa. Sillä saat parhaimman rasvapolto pinnan.
Parhaimman pinnan saa kun esim ulkona grillissä oikein antaa savuta pannun kunnolla!- siinä_ohjeet
Silavaa laitan yleensä siinä vaiheessa kun pannu on jo rasvapoltettu. Se siis jää odottamaan seuraavaa kertaa ja teen vielä kuumennuksen sille, yleensä levyn jälkilämmöllä.
- Ainasilavalla
siinä_ohjeet kirjoitti:
Silavaa laitan yleensä siinä vaiheessa kun pannu on jo rasvapoltettu. Se siis jää odottamaan seuraavaa kertaa ja teen vielä kuumennuksen sille, yleensä levyn jälkilämmöllä.
Vanhaan hyvään aikaan paistinpannut poltettiin aina silavalla.
- kokkailen_kikkaillen
Tuolla on hoito-ohjeita:
https://www.ecosto.fi/debuyer-hoito-ohje.html?gclid=CjwKEAjwpaqvBRCxzIGoxs6v2TkSJADel-MI1F0b0T0zhUpz2CVQVWRu2r--nNKtnuIjPJr5wi24hhoC_Qfw_wcB - hjhöhöhöhö
Minulla kesti tosi pitkään, ennenkuin tuli kunnon pinta hiiliteräspannuun. Meinasi usko loppua ensin. Olen vegaani, ja kasvisruuassa on se ongelma, että ovat happamia. Eli syntynyt pinta lähti saman tien pois. Onnistuu siis kasvissyöjälläkin, mutta teettää enemmän vaivaa. Ostamassani pannussa ei edes ollut mukana rasvanpotto-ohjeita, vaan annettiin ymmärtää, että pinta kehittyy käytön myötä.
Sitten etsin netistä ohjeita, mutta en oikein uskaltanut polttaa öljyä kunnolla, kun on niin herkkä palohälytin ja tehoton liesituuletin. Olisi pitänyt jossain ulkona kärventää.- näin.se.käy
Rasvapolton voi tehdä vaikka yhdessä päivässä. Varaa pullollisen sopivaa öljyä ja pari kiloa suolaa. Poltetaan öljyä ja suolaa hierotaan huokosiin. Suosittelen silokoni hanskoja, koska se kuuma öljy sitten on "hieman" kuumaa.
Tämä toistetaan 10 kertaa. - hjtrjr
näin.se.käy kirjoitti:
Rasvapolton voi tehdä vaikka yhdessä päivässä. Varaa pullollisen sopivaa öljyä ja pari kiloa suolaa. Poltetaan öljyä ja suolaa hierotaan huokosiin. Suosittelen silokoni hanskoja, koska se kuuma öljy sitten on "hieman" kuumaa.
Tämä toistetaan 10 kertaa.Mikä tuon suolan idea rasvapoltossa on? Oman de buyerin mukana tulleista ohjeista sai sen käsityksen että suolalla voi puhdistaa pannun silloin tällöin mutta rasvapoltto tehdään pelkästään öljyllä.
- pelleohjeet
Ei siitä mitään iloa pannu vaan ruostuu helpommin.
Hiiliteräspannuun se rasvapoltto on vähän tarkempi homma kun esim valurautaan.
- Valettua_rautaa
Heitä moinen pellepannu roskiin, ja osta aito ja alkuperäinen valurautapannu. Sitä et oikealla hoidolla saa sinä pilattua. Eikä lapsesi. Eikä lapsenlapsesi. Eikä lapsenlapsenlapsesi. Englannissa on perheitä, jotka käyttävät vieläkin esiäitinsä 1600-luvulla ostamaa valurautapannua. Että näillä mennään.
- kokki_62x
" Englannissa on perheitä, jotka käyttävät vieläkin esiäitinsä 1600-luvulla ostamaa valurautapannua. Että näillä mennään." totta eikä kaikkialla ole edes sähköjä...Brittejä vanhoollisempia saa hakea. Valurautapannunkin pystyy pilaamaan...jopa Britti.
Hiiliteräspannut ovat tätä päivää - valurauta on hyvä - hiiliteräs parempi. Teflonpannut kuuluvat aivan omaan karsinogeenipannusukuunsa - jota en voi suositella missään olosuhteissa kenellekään eikä mihinkään käyttöön. - Ei_suolaa
Hiiliteräspannua ei sivellä suolalla yhtään kertaa eikä minkään takia.
Hiiliteräspannu paranee aina kun siinä paistetaan jotain orgaanista (hiiltä) sisältävää tuotetta - pannu hiillettyy ja pinnoittuu.
Pannu kuumaksi vähän öljyä, pannu saa jäähtyä ja sama juttu uudelleen - tätä rituaalia kannattaa aina silloin tällöin toistaa - pannu pysyy kunnossa isältä pojalle ja ehkä vielä pojanpojallekin. - hobbykokki
Upouusi deBuyerin mineral b pannu odottaa keittiössä rasvapolttoa ja hienoja reseptejä.
Olen hieman epävarma voiko paistinpannua käyttää aivan samoin kuin muita tavallisia pannuja, joilla valmistan vihannes,- liha-, kala-, sieniruokia jne. kastikkeineen kaikki samalla pannulla.
Vai voiko sitä käyttää vain nopeaan paistamiseen? Kärsiikö pannu, jos siihen laitetaan kermaa tai muuta nestettä?
Jos jollain on juuri tälle pannulle sopivia kivoja reseptejä, olisin niistä kiitollinen myös.- FanBoys
Käytä ja kokeile - huomaat, että kyseessä on paistinpannu jolla saa paistopinnan aikaiseksi ja homma toimii pienen harjoittelun jälkeen. Kermaa ja nesteitä voit käytää aivan normaalisti. Pese mielellään kuumana ja ilman pesuainetta.
Aika moni on huomannut - paistolämpötiloja pitää hieman pudottaa - mutta kokeile ja muista rasvapolttaa pannu aina silloin tällöin. - Sheily
Onko ruostunut pannu käyttökelvoton vai saako sen vielä käyttökuntoon polttamalla.
- Enis
Hankaa ruosteet pois santapaperilla/teräsvillalla tmv ja tee sitten rasvapoltto - toimii taas kuin uusi.
- Omakas
Tomaattikastike voinee syövyttää rasvapintaa. Sama pätee muihinkin happamiin aineksiin, mutta ei siitä mitään maailmanloppua seuraa, saatat vain joutua rasvapolttamaan uudelleen.
Ylempänä joku kysyi pannun täydellisestä puhdistamisesta, siis rasvapinnan poistamisesta. Eikö sen voi polttaa pois, kun vaan riittävän kuumassa pitkään? Lienee paras tehdä nuotiolla.
Tosin en tiedä onko syytä poistaa vanhaa pintaa kokonaan? Tahmeus voi johtua siitä, että olet käyttänyt rasvapolttoon liikaa öljyä kerralla tai liian vähän lämpöä ja aikaa, jolloin kaikki öljy ei ole ehtinyt polymerisoitua raudan kanssa, vaan on jäänyt pintaan härskiintymään.
Tahmat voisi yrittää poistaa sen verran kuin lähtee normaalisti pesemällä ja lykätä sitten uudelleen rasvapolttoon, niin loput tahmat toivottavasti palavat pois tai polymerisoituvat liukkaaksi. - toimiijatoimii
Pannu vaatii vain aktiivista käyttöä ja silloin tällöin hieman kovempaa lämpöä jotta ylimääräinen rasva palaa pois. Voit aivan huoleti käyttää myös happamia aineita, ei mitään vaikutusta rasvapolttoon tai pannun kestoon. Itse sipaiset aina käytön jälkeen hieman rypsiöljy lämpimän pannun pintaan ja a'vot toimii. Öljyn määrä on tosi pieni, varsinainen rasvapoltto tarpeen mukaan, muutaman kerran vuodessa.
- Massamies99
Mitäs tapahtui uudelle pannullle vahan poistossa? Keitin vettä ja pannun pohjaan ilmestyi pisteitä, aivan kuin olisi ruostunut kiehuessa. Täplät ei lähde pois varmaankaan kuin hiomalla. Lisäksi rasvanpoltossa pannu tummuu vain keskeltä.
- FiletMignon
De Buyerin b-mineral pannun rasvapolttoon yksi vaihtoehto; Kunnolla pesu kiehuvassa vedessä esim. karhunkielen kanssa kauttaaltaan. Uuni kuumenemaan n. 150 asteiseksi. Kuivaa pannu huolellisesti ja laita uuniin n. 2-3 minuutiksi, tällävälin kaada rypsiöljyä n. teelesikallinen talouspaparille. Ota pannu uunista, levitä rypsiöljy tasaisesti joka puolelle tarkasti, voit myös kahvalle levittää mutta ei välttämätöntä koska siinä oma silikonipinnoite. Anna vetäytyä muutama minuutti ja pyyhi kevyesti puhtaalla talouspaperilla kaikki äsken levitetty rypsiöljy pois. Laita takaisin uuniin ja nyt uuni maksimilämpöön esim. 300 astetta. Tässä lämmössä kaksi tuntia ja lämpö pois. Anna pannun jäähtyä uunissa (ehdottoman tärkeää, että ei pois uunista kun vasta täysin jäähtynyt). Voila - nyt kokkaamaan!
- simppeliskulaa
Paras tapa ottaa käyttöön uuninkestävä hiiliteräs/valurautapannu (toki pannu on pesty kuumalla vedellä ja kuivattu) on valmistaa maukas pannukakku siinä eli ensin taikina - yksi desi vehnäjauhoja (ripaus suolaa sekaan sekoittaen), yksi desi maitoa ja nämä voimakkaasti sekoittaen tasaiseksi massaksi, sekaan yksi kananmuna (rakenne rikottuna) jälleen voimakkaasti sekoittaen mieluiten vispilällä (haarukkakin käy) ja jääkaappiin peiteltynä noin tunniksi, että jauhot ehtivät turpoa.
Uuni päälle noin 225 asteeseen, taikina jääkaapista ulos, sekoita taikina tasaiseksi, kun uuni on 225 asteessa niin uuninkestävä pannu tulille, pannulle voita nokare (25 grammaa) ja kun voi on lopettanut vaahtoamisen niin kaada taikina pannulle ja nosta pannu uuniin keskitasolle noin 10-15 minuutiksi kunnes pannukakku on saanut kauniin ruskean värin, on rapsakka pinnalta ja tuoksu on "kypsä" ja ota pois uunista, tarjoile jäätelön, hillojen, hedelmien kera ja nauti.
Niin tseimi kuin minä käytämme tätä simppeliä reseptiä niin puddingin kuin finskittäin pannukakun tekoon ja toimii aina - mikä parasta niin pannusi kiittää.
Parasta "rasvapolttoa" ikinä. - optimistix
Nyt on tullut markkinoille UUSI tuote nimeltä MITTEN.Puhdistaa paremmin ja kestää pitempään kuin kilpailijat,ennenkaikkea ekologisempi,Just kävin ostaa kaverin suosituksesta ja testasin,kyllä toimii!
- aasit
Ei niitä pannuja tartte 10 kertaa polttaa. Ihme touhua. Kerta riittää ja sen jälkeen normaalia kokkausta.
- Anonyymi
Joo meillä lähti metallin keräykseen byerin hiiliteräspannu. Rasvanpoltossa kokeiltiin kaikki netistä löytyneet ohjeet. Poltettiin 8 kertaa uunissa silavalla, poltettiin kaasulla , poltettiin kuparin ruskeaksi, poltettiin tummemmaksi, poltettiin rypsiöljyllä, hiottiin polttojen välillä santapaperilla puhtaaksi. Pinta jotenkin aina pysyi kun niin sanotusti lämmittämällä paistoi ja antoi aikaa kypsyä pinemmällä lämmöllä. Mutta paistaminen ei onnistunut, tarttui aina pohjaan jonka seurauksena pinta irtosi niiltä alueilta.
Ollaan kuitenkin kokattu kotona kymmeniä vuosia säännöllisesti, ja aika pedantteja vaatimaan itseltäkin onnistumisia. Mutta tässä joko pannuissa laatueroja, tai me tumpeloita.
Mutta kyllä tuo ohjeitten määrä ja toisistaan eroaminen kertoo että ei helppo käytettävä.
Onko sitten sen arvoista
Pannu ostettu paista.fi - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Joo meillä lähti metallin keräykseen byerin hiiliteräspannu. Rasvanpoltossa kokeiltiin kaikki netistä löytyneet ohjeet. Poltettiin 8 kertaa uunissa silavalla, poltettiin kaasulla , poltettiin kuparin ruskeaksi, poltettiin tummemmaksi, poltettiin rypsiöljyllä, hiottiin polttojen välillä santapaperilla puhtaaksi. Pinta jotenkin aina pysyi kun niin sanotusti lämmittämällä paistoi ja antoi aikaa kypsyä pinemmällä lämmöllä. Mutta paistaminen ei onnistunut, tarttui aina pohjaan jonka seurauksena pinta irtosi niiltä alueilta.
Ollaan kuitenkin kokattu kotona kymmeniä vuosia säännöllisesti, ja aika pedantteja vaatimaan itseltäkin onnistumisia. Mutta tässä joko pannuissa laatueroja, tai me tumpeloita.
Mutta kyllä tuo ohjeitten määrä ja toisistaan eroaminen kertoo että ei helppo käytettävä.
Onko sitten sen arvoista
Pannu ostettu paista.fiTämä "polymeroitunut" rasva siinä pannun pinnassa on muuten oikea supervitamiini. Oikealta nimeltää karsinogeeni🤣🤣🤣
- Anonyymi
Ikävä juttu. Itse paistan pihvit hiiliteräspannulla, hyvin onnistuu. Pinta on vuosien käytössä hiillettynyt tummaksi ja liukkaaksi. Arkikäytössä kevytvalurauta toimii hyvin ja siinä voi myös hoitaa haudutukset. Teflonit ja vastaavat keinomateriaalit heivasin jo yli 10-vuotta sitten.
- Anonyymi
Joo 57 kertaa tehty rasvanpoltto hiontojen välissä. Uunissa, kaasulla, liedellä. Korkeissa lämpötiloissa, matalissa lämpötiloissa.
Siis todella kestävä pannu. Ei kestä lihan paistamista, siis paistolämpötiloissa ruskeaa pintaa. Pinta irtoilee silloin aina pannua puhdistaessa.
Rasvanpolttoa tehty silavalla, rypsiöljyllä, kylmäpuristetulla pellavan siemeöljyllä.
Meillä jäänyt lettupannuksi tuo ranskan ihme, siinä ainoastaan toimii ja on hyvä.
- Anonyymi
Polta merisuolalla,toimii.
- Anonyymi
Suolalla saa vain hajuja pois ja hieman puhdistuu. Näin sanoo valmistajakin. Varsinaisesti se suolan poltto on kyllä yhtä tyhjän kanssa niinkuin on itse pannukin ja kaikki siihen liitetyt myytit.
Mutta jatketaan rasvanpolttoja. Usko siirtää vuoria.
- Anonyymi
koodilla 3SNMXD5 4,00 € Wolt-krediittejä jokaista 3 ensimmäistä tilaustasi kohden kannattaa hyödyntää
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1203021Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen302434Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631092051- 1141670
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711378Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891212Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2601120- 621057
- 711054