Hiiliteräspannun puhdistus ja käyttöönotto

marjo918273

Omistan deBuyerin mineral b hiiliteräspannun ja olen satunnaisesti muutaman vuoden ajan käytellyt sitä. Tein käyttöönotossa "rasvapolton" oliiviöljyllä, mikä ilmeisesti on huonoimpia öljyjä siihen tarkoitukseen. Patinaa on tullut mukavasti, mutta tuntuu silti että melkein kaikki mitä paistaa, tarttuu kiinni. Paitsi liha, ja joskus sekin.

Nyt mietin että pannu varmaan pitäisi puhdistaa ns. alkuperäiseen tilaan ja rasvapoltto tehdä uudestaan paremmalla öljyllä. Muistaakseni luin jostain että pellavaöljy olisi tähän hyvä. Voinko hangata paistopinnan puhtaaksi esim. teräsvillalla tai patapadalla vai vahingoittuuko se käyttökelvottomaksi sellaisesta hankauksesta?

33

4426

  Vastaukset

  • Ei sitä hangata millään vitun villalla vittu saatana. Laita pannulle vettä ja keitä 20 min. Sen jälkeen kun peset voit hangata sitä harjalla tai enintään karhunkielellä, mutta ei mielellään silläkään. Mielummin harjalla ja kun olet pesemässä voit laittaa vähän fairia sekaan. Tätä toistat kunnes pannu on puhdas.

   Sitten siihen rasvapolttoon: Rypsi tai pähkinäöljy yms. mahdollisimman korkeita lämpötila kestävä rasva.

   "Keität" rasvaa mielummin aluksi alhaisemmalla lämpötilalla. Esim. 3/4. Ja sitten niin kauan että rasva alkaa kärytä. Tässä vaiheessa käytät erittäin vähän rasvaa.

   Seuraavalla kierroksella uudet rasvat ja lämmität pannua kunnes rasva alkaa savuta. Tällöin kaadat pannulle suolaa ½ desiä ja hierot sitä pannun huokosiin. Mitä useammin toistat kohdat 1 & 2, sitä paremman pannun saat käyttöösi.

   Menikö vittu jakeluun?

   • Rasvapoltossa pannu saa siis kärytä ainakin 15-20 minuuttia ja muista suojavarusteet suolan pannuun hieromiseen. Itse käytän silikoni hanskaa ja hieromasauvaa ;)


   • Niin ja anteeksi kielenkäyttöni kultaseni.. kaatui juuri punaviinit lempi housuille kun olin tätä kirjoittamassa. No, toivottavasti saat pannusi kuntoon.


   • No jakeluun meni! :D

    Rypsiöljyn ostoon sitten ja kiitos asiapitoisesta vastauksesta.


  • Ei sitä tarvitse välillä puhdistaa. Pellavaöljykin toimii. Toista rasvapoltto useaan kertaan. Poltto, jäähdytys jne. Omani toimii kuin pitääkin. Pestä ei kannata kuin pakon edessä. Tai voit paistaa litran lettutaikinan, ajaa melkein saman asian.

   • Paras ohje on tehdä pannukakku pannulla - pannu uuniin 225 asteeseen, ulos ja voita sulamaan sen pinnalle, munamassa päälle ja uuniin.

    Tämä on aina auttanut pannujeni ongelmiin - kunnon rasvainen paistos ja pannu on kuin uusi. Pesu kuumalla vedellä ja harjalla eikä mitään pinttymää ole pinnoilla - vain tumman kiiltelevä pannu, joka on valmis ottamaan vastaan seuraavan satsin.


   • Ei vaan toimi. Kolmeen kertaan on pannu uusiksi poltettu ja jokaisella kerralla lähes tuon kymmenen polttoa. Mutta niin vaan palaa perunat paistaessa kiinni. Minä en vaan osaa.


   • Onnetontunari kirjoitti:

    Ei vaan toimi. Kolmeen kertaan on pannu uusiksi poltettu ja jokaisella kerralla lähes tuon kymmenen polttoa. Mutta niin vaan palaa perunat paistaessa kiinni. Minä en vaan osaa.

    Teräspannua ei saa käyttää niin korkeassa lämpötilassa kuin muita pannuja, koska se käyttää lieden lämpötilan paljon tehokkaammin hyväksi kuin muut pannut. Ruostumaton teräspannu vaatii kuitenkin saman lämpötilan kuin valurautapannu.


  • Osta muurikan silavaa. Sillä saat parhaimman rasvapolto pinnan.

   Parhaimman pinnan saa kun esim ulkona grillissä oikein antaa savuta pannun kunnolla!

   • Silavaa laitan yleensä siinä vaiheessa kun pannu on jo rasvapoltettu. Se siis jää odottamaan seuraavaa kertaa ja teen vielä kuumennuksen sille, yleensä levyn jälkilämmöllä.


   • siinä_ohjeet kirjoitti:

    Silavaa laitan yleensä siinä vaiheessa kun pannu on jo rasvapoltettu. Se siis jää odottamaan seuraavaa kertaa ja teen vielä kuumennuksen sille, yleensä levyn jälkilämmöllä.

    Vanhaan hyvään aikaan paistinpannut poltettiin aina silavalla.


  • Minulla kesti tosi pitkään, ennenkuin tuli kunnon pinta hiiliteräspannuun. Meinasi usko loppua ensin. Olen vegaani, ja kasvisruuassa on se ongelma, että ovat happamia. Eli syntynyt pinta lähti saman tien pois. Onnistuu siis kasvissyöjälläkin, mutta teettää enemmän vaivaa. Ostamassani pannussa ei edes ollut mukana rasvanpotto-ohjeita, vaan annettiin ymmärtää, että pinta kehittyy käytön myötä.

   Sitten etsin netistä ohjeita, mutta en oikein uskaltanut polttaa öljyä kunnolla, kun on niin herkkä palohälytin ja tehoton liesituuletin. Olisi pitänyt jossain ulkona kärventää.

   • Rasvapolton voi tehdä vaikka yhdessä päivässä. Varaa pullollisen sopivaa öljyä ja pari kiloa suolaa. Poltetaan öljyä ja suolaa hierotaan huokosiin. Suosittelen silokoni hanskoja, koska se kuuma öljy sitten on "hieman" kuumaa.
    Tämä toistetaan 10 kertaa.


   • näin.se.käy kirjoitti:

    Rasvapolton voi tehdä vaikka yhdessä päivässä. Varaa pullollisen sopivaa öljyä ja pari kiloa suolaa. Poltetaan öljyä ja suolaa hierotaan huokosiin. Suosittelen silokoni hanskoja, koska se kuuma öljy sitten on "hieman" kuumaa.
    Tämä toistetaan 10 kertaa.

    Mikä tuon suolan idea rasvapoltossa on? Oman de buyerin mukana tulleista ohjeista sai sen käsityksen että suolalla voi puhdistaa pannun silloin tällöin mutta rasvapoltto tehdään pelkästään öljyllä.


   • Ei siitä mitään iloa pannu vaan ruostuu helpommin.
    Hiiliteräspannuun se rasvapoltto on vähän tarkempi homma kun esim valurautaan.


  • Heitä moinen pellepannu roskiin, ja osta aito ja alkuperäinen valurautapannu. Sitä et oikealla hoidolla saa sinä pilattua. Eikä lapsesi. Eikä lapsenlapsesi. Eikä lapsenlapsenlapsesi. Englannissa on perheitä, jotka käyttävät vieläkin esiäitinsä 1600-luvulla ostamaa valurautapannua. Että näillä mennään.

  • " Englannissa on perheitä, jotka käyttävät vieläkin esiäitinsä 1600-luvulla ostamaa valurautapannua. Että näillä mennään." totta eikä kaikkialla ole edes sähköjä...Brittejä vanhoollisempia saa hakea. Valurautapannunkin pystyy pilaamaan...jopa Britti.

   Hiiliteräspannut ovat tätä päivää - valurauta on hyvä - hiiliteräs parempi. Teflonpannut kuuluvat aivan omaan karsinogeenipannusukuunsa - jota en voi suositella missään olosuhteissa kenellekään eikä mihinkään käyttöön.

  • Hiiliteräspannua ei sivellä suolalla yhtään kertaa eikä minkään takia.
   Hiiliteräspannu paranee aina kun siinä paistetaan jotain orgaanista (hiiltä) sisältävää tuotetta - pannu hiillettyy ja pinnoittuu.
   Pannu kuumaksi vähän öljyä, pannu saa jäähtyä ja sama juttu uudelleen - tätä rituaalia kannattaa aina silloin tällöin toistaa - pannu pysyy kunnossa isältä pojalle ja ehkä vielä pojanpojallekin.

  • Upouusi deBuyerin mineral b pannu odottaa keittiössä rasvapolttoa ja hienoja reseptejä.
   Olen hieman epävarma voiko paistinpannua käyttää aivan samoin kuin muita tavallisia pannuja, joilla valmistan vihannes,- liha-, kala-, sieniruokia jne. kastikkeineen kaikki samalla pannulla.
   Vai voiko sitä käyttää vain nopeaan paistamiseen? Kärsiikö pannu, jos siihen laitetaan kermaa tai muuta nestettä?
   Jos jollain on juuri tälle pannulle sopivia kivoja reseptejä, olisin niistä kiitollinen myös.

   • Käytä ja kokeile - huomaat, että kyseessä on paistinpannu jolla saa paistopinnan aikaiseksi ja homma toimii pienen harjoittelun jälkeen. Kermaa ja nesteitä voit käytää aivan normaalisti. Pese mielellään kuumana ja ilman pesuainetta.
    Aika moni on huomannut - paistolämpötiloja pitää hieman pudottaa - mutta kokeile ja muista rasvapolttaa pannu aina silloin tällöin.


   • Onko ruostunut pannu käyttökelvoton vai saako sen vielä käyttökuntoon polttamalla.


   • Hankaa ruosteet pois santapaperilla/teräsvillalla tmv ja tee sitten rasvapoltto - toimii taas kuin uusi.


   • Tomaattikastike voinee syövyttää rasvapintaa. Sama pätee muihinkin happamiin aineksiin, mutta ei siitä mitään maailmanloppua seuraa, saatat vain joutua rasvapolttamaan uudelleen.

    Ylempänä joku kysyi pannun täydellisestä puhdistamisesta, siis rasvapinnan poistamisesta. Eikö sen voi polttaa pois, kun vaan riittävän kuumassa pitkään? Lienee paras tehdä nuotiolla.
    Tosin en tiedä onko syytä poistaa vanhaa pintaa kokonaan? Tahmeus voi johtua siitä, että olet käyttänyt rasvapolttoon liikaa öljyä kerralla tai liian vähän lämpöä ja aikaa, jolloin kaikki öljy ei ole ehtinyt polymerisoitua raudan kanssa, vaan on jäänyt pintaan härskiintymään.
    Tahmat voisi yrittää poistaa sen verran kuin lähtee normaalisti pesemällä ja lykätä sitten uudelleen rasvapolttoon, niin loput tahmat toivottavasti palavat pois tai polymerisoituvat liukkaaksi.


   • Pannu vaatii vain aktiivista käyttöä ja silloin tällöin hieman kovempaa lämpöä jotta ylimääräinen rasva palaa pois. Voit aivan huoleti käyttää myös happamia aineita, ei mitään vaikutusta rasvapolttoon tai pannun kestoon. Itse sipaiset aina käytön jälkeen hieman rypsiöljy lämpimän pannun pintaan ja a'vot toimii. Öljyn määrä on tosi pieni, varsinainen rasvapoltto tarpeen mukaan, muutaman kerran vuodessa.


  • Mitäs tapahtui uudelle pannullle vahan poistossa? Keitin vettä ja pannun pohjaan ilmestyi pisteitä, aivan kuin olisi ruostunut kiehuessa. Täplät ei lähde pois varmaankaan kuin hiomalla. Lisäksi rasvanpoltossa pannu tummuu vain keskeltä.

  • De Buyerin b-mineral pannun rasvapolttoon yksi vaihtoehto; Kunnolla pesu kiehuvassa vedessä esim. karhunkielen kanssa kauttaaltaan. Uuni kuumenemaan n. 150 asteiseksi. Kuivaa pannu huolellisesti ja laita uuniin n. 2-3 minuutiksi, tällävälin kaada rypsiöljyä n. teelesikallinen talouspaparille. Ota pannu uunista, levitä rypsiöljy tasaisesti joka puolelle tarkasti, voit myös kahvalle levittää mutta ei välttämätöntä koska siinä oma silikonipinnoite. Anna vetäytyä muutama minuutti ja pyyhi kevyesti puhtaalla talouspaperilla kaikki äsken levitetty rypsiöljy pois. Laita takaisin uuniin ja nyt uuni maksimilämpöön esim. 300 astetta. Tässä lämmössä kaksi tuntia ja lämpö pois. Anna pannun jäähtyä uunissa (ehdottoman tärkeää, että ei pois uunista kun vasta täysin jäähtynyt). Voila - nyt kokkaamaan!

  • Paras tapa ottaa käyttöön uuninkestävä hiiliteräs/valurautapannu (toki pannu on pesty kuumalla vedellä ja kuivattu) on valmistaa maukas pannukakku siinä eli ensin taikina - yksi desi vehnäjauhoja (ripaus suolaa sekaan sekoittaen), yksi desi maitoa ja nämä voimakkaasti sekoittaen tasaiseksi massaksi, sekaan yksi kananmuna (rakenne rikottuna) jälleen voimakkaasti sekoittaen mieluiten vispilällä (haarukkakin käy) ja jääkaappiin peiteltynä noin tunniksi, että jauhot ehtivät turpoa.

   Uuni päälle noin 225 asteeseen, taikina jääkaapista ulos, sekoita taikina tasaiseksi, kun uuni on 225 asteessa niin uuninkestävä pannu tulille, pannulle voita nokare (25 grammaa) ja kun voi on lopettanut vaahtoamisen niin kaada taikina pannulle ja nosta pannu uuniin keskitasolle noin 10-15 minuutiksi kunnes pannukakku on saanut kauniin ruskean värin, on rapsakka pinnalta ja tuoksu on "kypsä" ja ota pois uunista, tarjoile jäätelön, hillojen, hedelmien kera ja nauti.

   Niin tseimi kuin minä käytämme tätä simppeliä reseptiä niin puddingin kuin finskittäin pannukakun tekoon ja toimii aina - mikä parasta niin pannusi kiittää.

   Parasta "rasvapolttoa" ikinä.

  • Nyt on tullut markkinoille UUSI tuote nimeltä MITTEN.Puhdistaa paremmin ja kestää pitempään kuin kilpailijat,ennenkaikkea ekologisempi,Just kävin ostaa kaverin suosituksesta ja testasin,kyllä toimii!

  • Ei niitä pannuja tartte 10 kertaa polttaa. Ihme touhua. Kerta riittää ja sen jälkeen normaalia kokkausta.

   • Joo meillä lähti metallin keräykseen byerin hiiliteräspannu. Rasvanpoltossa kokeiltiin kaikki netistä löytyneet ohjeet. Poltettiin 8 kertaa uunissa silavalla, poltettiin kaasulla , poltettiin kuparin ruskeaksi, poltettiin tummemmaksi, poltettiin rypsiöljyllä, hiottiin polttojen välillä santapaperilla puhtaaksi. Pinta jotenkin aina pysyi kun niin sanotusti lämmittämällä paistoi ja antoi aikaa kypsyä pinemmällä lämmöllä. Mutta paistaminen ei onnistunut, tarttui aina pohjaan jonka seurauksena pinta irtosi niiltä alueilta.
    Ollaan kuitenkin kokattu kotona kymmeniä vuosia säännöllisesti, ja aika pedantteja vaatimaan itseltäkin onnistumisia. Mutta tässä joko pannuissa laatueroja, tai me tumpeloita.

    Mutta kyllä tuo ohjeitten määrä ja toisistaan eroaminen kertoo että ei helppo käytettävä.
    Onko sitten sen arvoista
    Pannu ostettu paista.fi


  • Ikävä juttu. Itse paistan pihvit hiiliteräspannulla, hyvin onnistuu. Pinta on vuosien käytössä hiillettynyt tummaksi ja liukkaaksi. Arkikäytössä kevytvalurauta toimii hyvin ja siinä voi myös hoitaa haudutukset. Teflonit ja vastaavat keinomateriaalit heivasin jo yli 10-vuotta sitten.

   • Joo 57 kertaa tehty rasvanpoltto hiontojen välissä. Uunissa, kaasulla, liedellä. Korkeissa lämpötiloissa, matalissa lämpötiloissa.
    Siis todella kestävä pannu. Ei kestä lihan paistamista, siis paistolämpötiloissa ruskeaa pintaa. Pinta irtoilee silloin aina pannua puhdistaessa.
    Rasvanpolttoa tehty silavalla, rypsiöljyllä, kylmäpuristetulla pellavan siemeöljyllä.
    Meillä jäänyt lettupannuksi tuo ranskan ihme, siinä ainoastaan toimii ja on hyvä.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kauanko Maisan avioliitto kestää?

   Vuosi vaiko kaksi, mitä veikkaat? Ensi vuonna ero, tämä on veikkaukseni.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   375
   9169
  2. Helsingissä Oodissa puukotus tekijä poistunut paikalta ei vaaraa !

   No nyt noita kulttuuritekoja tehdään jo oikessa ympäristössään kirjastossa. Että silleen. ILtalehti.
   Maailman menoa
   109
   871
  3. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   109
   818