Rahastosäästäminen

goprohero3black

Hei.

Olen ajatellut ryhtyä rahastosäästäjäksi. Pankkiin en ole vielä tilannut aikaa, joten kysynkin muutamia asioita täällä, jos joku voisi vastata.

1. Jos aloitan säästämisen tehdäänkö asiaista jonkinlainen sopimus tai suunnitelma ??

2. Miten silloin menetellään jos ei olekaan mahdollista laittaa kuukausittaista summaa säästöön??

3. Saako säästössä olevista varoista ottaa milloin tahansa rahaa muihin tarkoituksiin??

4. Milloin korko tulee säästötilille, ja meneekö se suoraan lisäämään pääomaa??

Tuollaisia kyselisin, ja kiitos asiallisista vastauksista.

13

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jksdfjdkjskdl

      Ei rahastosäästämisen takia tarvitse tilata fyysisesti pankkiin aikaa jossa umpikiero pankkiroisto puhuu sinut ympäri sopimuksiin jotka eivät ole sinulle vaan pankille edullisia.
      Voit aloittaa sen verkkopankissa luettuasi ensin ehdot kaikessa rauhassa läpi tai avata tilin rahastosäästämistä varten johonkin muuhun pankkiin, esim. nordnetiin tai FIM:in rahastoihin S-pankissa.

      Verkkopankissa itse aloittamalla voit tehdä joko kertasijoituksen ja laitella lisää milloin mielestäsi on sopiva hetki tai voit tehdä esim. kuukausittaisen automaattisen siirron käyttötililtä jota summaa voit myöskin vapaasti vaihdella.

      Tämähän ei ole mikään lasku vaan säästö itsellesi joten jos joskus katsot että ei ole varaa tehdä kk-siirtoa käyttötililtä niin hyppäät vaan sen kuukauden yli ilman siirtoa.
      Rahastosäästämisenhän voi lopettaa milloin vain tai sieltä voi muuttaa osuuksia rahaksi ja rahat tulevat näppiin tai käyttötilille sen hetkisellä kurssilla ja palkkiot sekä verot vähennettynä.
      Sen sijaan jos sovit jonkinlaisesta määräaikaissäästämisestä, et voi ottaa kesken sopimuskauden senttiäkään pois. Siinä ehdot voivat olla muutenkin jäykempiä esim. kk-siirtoa ajatellen.

    • Teewq

      A) älä varaa pankkiin aikaa ennen kuin olet edes suunnilleen kärryillä asioista. Ne kauppaavat sulle sitä, mikä on pankin kannalta hyvä vaihtoehto, sun etusi on toissijaista. Lisäksi nykyään pystyy tekemään paljon ihan nettipankissa.
      1) voit säästää rahastoon joko kuukausisopimuksella tai ilman sopimusta. Kuukausisäästösopimus automatisoi homman ja siitä voi saada jotain etua esim. alempien merkintäpalkkioiden muodossa. Ilman sopimusta teet itse rahastomerkinnät silloin kun siltä tuntuu.
      3) kunhan et sekaannu vakuutustuotteisiin, niin kyllä. Tosin rahojen saanti rahaston lunastuksesta kestää parista päivästä ylöspäin, ja pitää muistaa että voitollisista sijoituksista menee aikanaan myyntivoittovero (=veromätkyjä tiedossa, ellet ole maksanut ylimääräistä ennakonpidätystä muista tuloista). Lisäksi pitää muistaa, että erityisesti osakerahastot on pitkän aikavälin sijoituksia. Jos kyse on rahasta, jota todennäköisesti tarvitset lähiaikoina, suosittelisin laittamaan ne mieluummin säästötilille.
      4) nyt sulla on rahastot ja tilit sekaisin? Jos rahastoista puhutaan, niin "tuottorahastot" maksavat vuosittain tuottoa pihalle, mutta niihin ei kannata sekaantua koska joudut maksamaan turhaan veroja. "Kasvurahastoissa" tuotot sijoitetaan rahaston sisällä uusiin sijoituksiin, joten sinulle ei tule verotettavaa tuloa siinä kohtaa.

      • goprohero3black

        No joo, kiitos kommenteistanne.

        Jo minä sitä mietinkin kun ne pankista soittelivat ( 2 krt ) ja koettivat varata aikaa "neuvotteluille", että mitä se pankki siitä hyötyy jos sopimuksia laaditaan asian tiimoilta. Nykyisin säästän sen minkä voin eri tilille ja harkitsen vielä rahastosäästämistä.

        Jotainhan sen pankillekin pitää tuottaa kun he asiaa niin kiivaasti tyrkyttivät.


    • Sukanvarsi

      Nykyisin kun talletuskorot ovat olemattomat, ei se säästöpossu ole yhtään hassumpi vaihtoehto. Ja rahat ovat koko ajan hallinnassasi.

    • Parivuottasijoittanut

      Suosittelen: www.seligson.fi. Kannattaa tutustua huolella ja lukea ajatuksen kanssa. Luotettava Seligson ei halua paistatella parrasvaloissa. Pankit ottavat kuluina ja palkkioina paljon, Seligson on puolestaan edullinen tai kohtuuhintainen kaikilla mittareilla. Helppo hankkia tunnukset ja esim. ensi viikon aikana olet jo sijoittamassa. Toiminta on luotettavaa ja he raportoivat hyvin kattavasti.

      Voi valita esim. kaksi rahastoa, joissa toisessa hyvin hyvin pieni riski (rahaston arvo ei laske ja nousukin on hidasta, varat voi ottaa helposti tiukan paikan tullen takaisin) ja toisessa suurempi (arvo voi laskea melko vahvasti vuoden tai jopa parin aikana tai vastaavasti nousta). USA:n ja Euroopan osakemarkkinat ovat nousseet muutaman vuotta vahvasti, Seligson / "rahastojen arvot", jonka voit itsekin todeta. Noihin sijoittavan kannattaa siis varautua vuoden parin aikana mahdollisesti tuleviin voimakkaisiinkin laskuihinja korjausliikkeisiin, jotka toki vaihtuvat ajan kanssa taas uusiksi nousuiksi.

      Riskipitoisenkin osakerahaston voi olettaa nousevan, jos sijoitusaikaa on yli viiden vuoden. Ellei nyt sitten satu joku Japan tai Russia -rahasto tai muu olemaan, jota uhkaisi vuosien taantuma, kriisi tms. Kannattaa harkita, kuinka paljon sijoitusaikaa on. Jos aikaa on minimi kolme vuotta, suosittelen Seligsonin Pharosta, jossa on osakkeita ja korkoja. Pharos mukautuu markkinatilanteeseen ja korot ja osakepainot voivat vaihdella. Se on etu nykymarkkinoilla, jotka ovat alttiita heilahteluille ja kriiseille, osakkeiden ja korkojen suhdetta ei ole naulattu kiinni. Siihen voi laittaa vaikka kuudesti vuodessa pari sataa tai tonnin verkkopankista, jos haluaa hajautusta ja alentaa riskit. Toki vaihtoehto on laittaa pieni summa automaattisesti joka kuukausi, sellainen, jota ei aina edes huomaa, esim. 50 euroa.

      Varmaksi sijoitukseksi olisi valittavissa esim. Seligsonin rahamarkkinarahasto, ei laskenut viime vuosien kriisien aikanakaan tippaakaan ja nousu on todella varovaista (Seligson / "rahastojen arvot"). Rahamarkkinarahaston tulevaisuus on kuitenkin parempi kuin niukka nykyhetken tilanne, nykyinen matala korkotaso ei voi olla ikuinen. USA:n korkotasokin nousee pian nykyhetken nollatasoilta, kun FED aloittaa korkojen nostot syksyn/talven aikana. Korkojen vahvan nousun koittaessa Euroopassa (2017-2018?) on todella matalaan riskitasoon verrattuna kohtalaista tuottoa tarjolla. Noilla kahdalla rahastolla voi nukkua yöt rauhassa, toisessa laskut ovat maltilliset/loivat ja muuttuvat parin vuoden aikana nousuksi (kun useammassa satsissa on sijoittanut) ja toisessa ei ole laskuja ollenkaan :D Okei, ainahan voi tulla iso sota tai muuta mullistavaa, mutta oletan nyt maailman jatkavan matkaansa suht normaalisti, pienien heilahteluiden tai kriisien kera.

      Pelimies ottaisi Pharoksen tilalle, varman rahamarkkinarahaston kaveriksi, jonkin korkeimman riskin rahaston Seligsonilta, esim. Russian Prosperity, Phoenix tai Kehittyvat. Antaisi sen heilahdella joitakin vuosia ja kuittaisi mahdollisesti 5-10 vuoden kuluttua mojovat tuotot. Rahamarkkinarahastosta on helppo ottaa rahaa tarpeeseen, mutta riskipitoisempaan ei kannattaisi koskea vuosiin, jotta saisi sen potentiaalisen kovan tuoton. Monesti aloittelevat sijoittajat kuitenkin hermoilevat ja nostavat sijoituksia paniikissa, kun tulee esim. viikon tai parin kuukauden iso laskuputki. Laskun aikana olisikin viisainta ostaa uutta, laskevin hinnoin, ja kuitata voitot uuden nousun koittaessa.

      • Teewq

        Seligson-mainostaja aktivoituu jälleen?

        No ei siinä mitään, ihan hyvä esitellä noviiseille vaihtoehtoja. Mutta en kyllä kenelkekään noviisille suosittelisi sijoitusstrategiaksi rahamarkkinarahaston ja Venäjä-osakkeiden yhdistelmää...

        Seligson on hyvä rahastotalo, mutta se ei (onneksi) enää ole "ainoa järkevä" vaihtoehto kuten takavuosina. Kilpailu tekee hyvää, asiakkaan kannalta.


    • Seligson_ok

      Oma valinta olisi jenkkipainotteinen Global Top Brands Seligsonilta, kuukausittain 50-100 euroa sijoittaen. Perusteena parempi tuotto kuin Pharoksella. Sijoitusaikaa ainakin 5 vuotta, mieluiten 10. Aloittajan budjetti ja sijoitusaika? Onko vararahastoa huonon hetken koittaessa, jotta sijoituksiin ei tartte aivan heti kajota? Rahamarkkinaan sopii hyvin tonni pari huonon hetken varalle.

      • Teewq

        Osakerahastolla pitääkin olla parempi tuotto pitkällä aikavälillä kuin yhdistelmärahastolla, joka sisältää noin puolet korkosijoituksia. Mutta sen korkeamman tuotto-odotuksen mukana tulee myös korkeampi riski ja suurempi arvon heilunta. Jokaisen pitää itse miettiä, kestääkö pe*se 100% osakesijoitusta vai ei. Osittain tuo riippuu toki siitäkin, onko sijoitusten oletettu aikajänne 3 vai 30 vuotta.

        Rahamarkkinarahasto on tällä hetkellä aika heikko vararahaston paikka, mutta toki parempi sekin kuin joku 0,00 % käyttötili.


    • Maailma2025

      Nordnettiin vuan :D Jenkkirahastoilla muuten roimat laskut tulossa ja tuleva muailman napa on oleva Aasiassa...

    • Matsho

      Pharos on vakaa ja varma vaihtoehto. Puumyyntituottoja tuonne osan laitellut ja kohtalaista voittoa tasaisesti antanut. Jokunen huonompi vuosikin mutta suurin osa jonkinmoista nousua.

    • latvako

      Minä oon Ossuuspankkiin varovaisen rahastoon sijoittanut, kun sitä suositteli pankkifröökinä. No, viime talvena tuottikin, mutta kevvään kuluessa soutanut aallokkoa yläs/alas.

      • jklkg

        Jos "varovaisen" aallokko on liikaa, rahat kannattaa pitää säästötilillä. Kaikissa muissa sijoitusmuodoissa sijoituksen arvo vaihtelee, enemmän tai vähemmän - ja nämä "varovaiset" kuuluu niihin joiden arvo heiluu vähemmän.


    • läpläpläppäri

      anna rahojesi olla käyttötilillä. turhaa niitä on siirtää mihinkään rahastoon, jonka korko on samaa luokkaa kuin käyttö-tai säästötilin korko. kannattavuus paranee kun ei tee turhaa työtä- edes mobiilipankissa

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      429
      1906
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      198
      1593
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1441
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      179
      1423
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1066
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      1050
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      976
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      120
      968
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      96
      948
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      906
    Aihe