Mekaanisesti erotellun naudanlihan laillisuus?

hullualehmää

Lihapullat kun on olleet viime aikoina tapetilla, niin Jalostajan säilykepurkkilihapullien tuoteselosteesta pisti silmään koneellisesti erotettu naudanliha.

http://www.jalostaja.fi/tuotteet/sailykkeet/jalostaja-herkkulihapullat-kastikkeessa-400-g/

"Aineosat: Vesi, naudanliha, muunnettu maissitärkkelys, koneellisesti erotettu naudanliha, sianliha, kamara, naudan sydän, rasvajauhe (palmu)... jne"

Olen kuitenkin ollut siinä uskossa, että BSE-riskin vuoksi naudasta koneellisesti erotettua lihaa ei saisi käyttää.

https://www.oivahymy.fi/attachments/elintarvikkeet/lomakkeet_ja_ohjeet/16011_1_fi.pdf

"Nautaeläimiä, lampaita tai vuohia ei saa teurastaa vaurioittamalla keskushermostokudosta tainnutuksen jälkeen kallon sisään pistettävällä esineellä, eikä nautaeläimen, vuohen tai lampaan luita saa käyttää mekaanisesti erotetun lihan tuotantoon."

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=URISERV:f83001

"Ne jäsenvaltiot, joissa BSE-riski on merkityksettömän alhainen, ovat edelleen velvollisia poistamaan erikseen määritellyn riskiaineksen.

Niissä maissa, joissa BSE-riski on hallinnassa tai joissa sitä ei ole määritelty, nautojen, lampaiden ja vuohien luita ei saa käyttää mekaanisesti erotetun lihan tuotantoon. Yli 30 kuukauden ikäisten nautojen päänliha ja selkärangat sekä kaikenikäisten nautojen kielet poistetaan erityismenetelmillä."

http://www.ett.fi/tarttuvat_taudit/nautojen_tarttuvat_taudit/bse

"Nautaeläinten, lampaiden ja vuohien luita ei saa käyttää mekaanisesti erotetun lihan tuotannossa."

Onko määräykset muuttuneet, vai toimiiko Jalostaja asetusten vastaisesti käyttämällä koneellisesti eroteltua naudanlihaa valmisteissaan?

16

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aivot_räjähtää

      itkun kitkun

      • jaa.koppi

        Ensimmäinen Creutzfeldt–Jakobin tautiin sairastunut näköjään jo ilmoittautuikin..


      • aivot_räjähtää
        jaa.koppi kirjoitti:

        Ensimmäinen Creutzfeldt–Jakobin tautiin sairastunut näköjään jo ilmoittautuikin..

        Itkun kitkun


      • lihas_Liinukka

        Hysteria huipussaan -pitääkö purkkilihaa sitten ostaa.
        Minä ostan lihakset aina kauppahallista - harva niistä irti käsipelin on "leikattu"


      • hullualehmää
        lihas_Liinukka kirjoitti:

        Hysteria huipussaan -pitääkö purkkilihaa sitten ostaa.
        Minä ostan lihakset aina kauppahallista - harva niistä irti käsipelin on "leikattu"

        Millähän tavalla aloituksessani lietsoin hysteriaa? Toin esiin löytämiäni linkkejä liittyen koneellisesti erotellun naudanlihan käytön rajoituksiin.

        Kysymyshän oli, että ovatko nuo laittamieni linkkien tiedot vanhentunutta tietoa, koska Jalostaja väittää tuoteselosteissaan käyttävän koneellisesti eroteltua naudanlihaa.

        Jos asetukset ovat muuttuneet, niin uudempaa tietoa en löytänyt, vaikka aika monella eri tavalla yritin hakea. Tietoa hakiessa tulivat kyllä nuo ko. ainesosan käytön kieltävät linkit vastaan.

        Säilykkeiden ostamiseen en muuten ota kantaa, mutta niille lienee kysyntää, koska niitä myös teollisesti valmistetaan. Jotkut hankkivat niitä "pahan päivän varalle", kuten vaikkapa varautumalla tulevaan yleislakkoon, jolloin ruokaa ei enää saa kaupasta, eikä sähköä pistorasiasta.

        Se miksi kyseinen säilyke johti tähän avaukseen johtuu siitä, että jonkun kauppaliikkeen mainoksessa niitä myytiin 2 purkkia hintaan X. Koska Helsingin Sanomat hiljattain teki sensaatiohakuisen jutun eineslihapullien lihapitoisuuksista perustuen pelkästään valmistajan tietoihin, niin halusin mainoksen inspiroimana vilkaista, mitä tämä purkkipullien valmistaja niistä kertoo.

        Samalla tuli selviteltyä mitä koneellisesti eroteltu liha tarkoittaa.

        Kauppahallista ostamasti liha saattaa olla 40 vuotta vanhaa. Pakastin ja muutkin säilöntämenetelmät ovat vanhoja keksintöjä. Koskaan et voi olla varma mikä on lihaerän historia, koska kaikki voidaan väärentää. Ainoastaan itse metsästämällä tai lähitilalta hakemalla voit olla varma mitä saat.

        Ruhojen paloittelu tapahtuu ilman konetta lihakirvestä käyttäen. Sen jälkeen siirrytään kevyempiin teräaseisiin. Vannesaha ei ole kone lihaa mekaanisesti eroteltaessa. Hakemalla löytyy tietoa, mutta se ei ollut tämän avauksen pointti.

        Kysymys vielä lyhykäisyydessään: Onko koneellisesti erotellun naudanlihan käyttö elintarvikkeissa sallittua?


      • pelko_pois
        hullualehmää kirjoitti:

        Millähän tavalla aloituksessani lietsoin hysteriaa? Toin esiin löytämiäni linkkejä liittyen koneellisesti erotellun naudanlihan käytön rajoituksiin.

        Kysymyshän oli, että ovatko nuo laittamieni linkkien tiedot vanhentunutta tietoa, koska Jalostaja väittää tuoteselosteissaan käyttävän koneellisesti eroteltua naudanlihaa.

        Jos asetukset ovat muuttuneet, niin uudempaa tietoa en löytänyt, vaikka aika monella eri tavalla yritin hakea. Tietoa hakiessa tulivat kyllä nuo ko. ainesosan käytön kieltävät linkit vastaan.

        Säilykkeiden ostamiseen en muuten ota kantaa, mutta niille lienee kysyntää, koska niitä myös teollisesti valmistetaan. Jotkut hankkivat niitä "pahan päivän varalle", kuten vaikkapa varautumalla tulevaan yleislakkoon, jolloin ruokaa ei enää saa kaupasta, eikä sähköä pistorasiasta.

        Se miksi kyseinen säilyke johti tähän avaukseen johtuu siitä, että jonkun kauppaliikkeen mainoksessa niitä myytiin 2 purkkia hintaan X. Koska Helsingin Sanomat hiljattain teki sensaatiohakuisen jutun eineslihapullien lihapitoisuuksista perustuen pelkästään valmistajan tietoihin, niin halusin mainoksen inspiroimana vilkaista, mitä tämä purkkipullien valmistaja niistä kertoo.

        Samalla tuli selviteltyä mitä koneellisesti eroteltu liha tarkoittaa.

        Kauppahallista ostamasti liha saattaa olla 40 vuotta vanhaa. Pakastin ja muutkin säilöntämenetelmät ovat vanhoja keksintöjä. Koskaan et voi olla varma mikä on lihaerän historia, koska kaikki voidaan väärentää. Ainoastaan itse metsästämällä tai lähitilalta hakemalla voit olla varma mitä saat.

        Ruhojen paloittelu tapahtuu ilman konetta lihakirvestä käyttäen. Sen jälkeen siirrytään kevyempiin teräaseisiin. Vannesaha ei ole kone lihaa mekaanisesti eroteltaessa. Hakemalla löytyy tietoa, mutta se ei ollut tämän avauksen pointti.

        Kysymys vielä lyhykäisyydessään: Onko koneellisesti erotellun naudanlihan käyttö elintarvikkeissa sallittua?

        Ahaa -teurastaja esittäytyy
        http://www2.hkscan.com/attachments/vuosikertomukset/hkscan_vuosikertomus_2013_fi_final.pdf


      • vieläkin.itkettää
        hullualehmää kirjoitti:

        Millähän tavalla aloituksessani lietsoin hysteriaa? Toin esiin löytämiäni linkkejä liittyen koneellisesti erotellun naudanlihan käytön rajoituksiin.

        Kysymyshän oli, että ovatko nuo laittamieni linkkien tiedot vanhentunutta tietoa, koska Jalostaja väittää tuoteselosteissaan käyttävän koneellisesti eroteltua naudanlihaa.

        Jos asetukset ovat muuttuneet, niin uudempaa tietoa en löytänyt, vaikka aika monella eri tavalla yritin hakea. Tietoa hakiessa tulivat kyllä nuo ko. ainesosan käytön kieltävät linkit vastaan.

        Säilykkeiden ostamiseen en muuten ota kantaa, mutta niille lienee kysyntää, koska niitä myös teollisesti valmistetaan. Jotkut hankkivat niitä "pahan päivän varalle", kuten vaikkapa varautumalla tulevaan yleislakkoon, jolloin ruokaa ei enää saa kaupasta, eikä sähköä pistorasiasta.

        Se miksi kyseinen säilyke johti tähän avaukseen johtuu siitä, että jonkun kauppaliikkeen mainoksessa niitä myytiin 2 purkkia hintaan X. Koska Helsingin Sanomat hiljattain teki sensaatiohakuisen jutun eineslihapullien lihapitoisuuksista perustuen pelkästään valmistajan tietoihin, niin halusin mainoksen inspiroimana vilkaista, mitä tämä purkkipullien valmistaja niistä kertoo.

        Samalla tuli selviteltyä mitä koneellisesti eroteltu liha tarkoittaa.

        Kauppahallista ostamasti liha saattaa olla 40 vuotta vanhaa. Pakastin ja muutkin säilöntämenetelmät ovat vanhoja keksintöjä. Koskaan et voi olla varma mikä on lihaerän historia, koska kaikki voidaan väärentää. Ainoastaan itse metsästämällä tai lähitilalta hakemalla voit olla varma mitä saat.

        Ruhojen paloittelu tapahtuu ilman konetta lihakirvestä käyttäen. Sen jälkeen siirrytään kevyempiin teräaseisiin. Vannesaha ei ole kone lihaa mekaanisesti eroteltaessa. Hakemalla löytyy tietoa, mutta se ei ollut tämän avauksen pointti.

        Kysymys vielä lyhykäisyydessään: Onko koneellisesti erotellun naudanlihan käyttö elintarvikkeissa sallittua?

        itkun kitkun


      • liha_pullani

      • että.sellaista
        liha_pullani kirjoitti:

        Kesko Helsingin Sanomien selvityksessä oli jätetty pois Pirkka-lihapyörykät, joiden lihapitoisuudet ovat 87 % ja 80 %.
        http://www.k-ruoka.fi/.../pirkka-lihapyorykka.../...Näytä lisää
        Pirkka lihapyörykkä lihapitoisuus 87% 420g - K-ruoka
        Pirkka lihapyörykkä lihapitoisuus 87% 420g
        K-RUOKA.FI
        Valmistyusmaa Ruotsi.Onko samaa kuin Ikean maukkaat lihapullat https://fi.wikipedia.org/wiki/Liha

        Pieleen meni:
        Server Error in '/' Application.

        The resource cannot be found.


      • Namskis
        että.sellaista kirjoitti:

        Pieleen meni:
        Server Error in '/' Application.

        The resource cannot be found.

        Lihapullat on helppo valmistaa itse. Maustat jauhelihan, lisäät kananmunan, korppujauhoja ja vettä. Tulee aivan makusi mukaisia.


      • diipadaii
        hullualehmää kirjoitti:

        Millähän tavalla aloituksessani lietsoin hysteriaa? Toin esiin löytämiäni linkkejä liittyen koneellisesti erotellun naudanlihan käytön rajoituksiin.

        Kysymyshän oli, että ovatko nuo laittamieni linkkien tiedot vanhentunutta tietoa, koska Jalostaja väittää tuoteselosteissaan käyttävän koneellisesti eroteltua naudanlihaa.

        Jos asetukset ovat muuttuneet, niin uudempaa tietoa en löytänyt, vaikka aika monella eri tavalla yritin hakea. Tietoa hakiessa tulivat kyllä nuo ko. ainesosan käytön kieltävät linkit vastaan.

        Säilykkeiden ostamiseen en muuten ota kantaa, mutta niille lienee kysyntää, koska niitä myös teollisesti valmistetaan. Jotkut hankkivat niitä "pahan päivän varalle", kuten vaikkapa varautumalla tulevaan yleislakkoon, jolloin ruokaa ei enää saa kaupasta, eikä sähköä pistorasiasta.

        Se miksi kyseinen säilyke johti tähän avaukseen johtuu siitä, että jonkun kauppaliikkeen mainoksessa niitä myytiin 2 purkkia hintaan X. Koska Helsingin Sanomat hiljattain teki sensaatiohakuisen jutun eineslihapullien lihapitoisuuksista perustuen pelkästään valmistajan tietoihin, niin halusin mainoksen inspiroimana vilkaista, mitä tämä purkkipullien valmistaja niistä kertoo.

        Samalla tuli selviteltyä mitä koneellisesti eroteltu liha tarkoittaa.

        Kauppahallista ostamasti liha saattaa olla 40 vuotta vanhaa. Pakastin ja muutkin säilöntämenetelmät ovat vanhoja keksintöjä. Koskaan et voi olla varma mikä on lihaerän historia, koska kaikki voidaan väärentää. Ainoastaan itse metsästämällä tai lähitilalta hakemalla voit olla varma mitä saat.

        Ruhojen paloittelu tapahtuu ilman konetta lihakirvestä käyttäen. Sen jälkeen siirrytään kevyempiin teräaseisiin. Vannesaha ei ole kone lihaa mekaanisesti eroteltaessa. Hakemalla löytyy tietoa, mutta se ei ollut tämän avauksen pointti.

        Kysymys vielä lyhykäisyydessään: Onko koneellisesti erotellun naudanlihan käyttö elintarvikkeissa sallittua?

        Aloituksessahan vetoat tähänkin:
        "Ne jäsenvaltiot, joissa BSE-riski on merkityksettömän alhainen, ovat edelleen velvollisia poistamaan erikseen määritellyn riskiaineksen.

        Niissä maissa, joissa BSE-riski on hallinnassa tai joissa sitä ei ole määritelty, nautojen, lampaiden ja vuohien luita ei saa käyttää mekaanisesti erotetun lihan tuotantoon.

        Eikö tuosta nyt osaa lukea, että tuo koskee maita joissa BSE-riski on hallinnassa tai joissa sitä ei ole määritelty?

        Tuo:Ne jäsenvaltiot, joissa BSE-riski on merkityksettömän alhainen, ovat edelleen velvollisia poistamaan erikseen määritellyn riskiaineksen.
        Noihin maihin kuuluu myös Suomi.


    • puha_lilla
    • vali_vali_vali

      Kaikseta sitä ihminen valittaa. Kuinka moni on saanut lihapullista kuolemaan johtavan taudin, olipa eroteltu millä vaan.
      Ei sitä aikoinaan lihakarajtilalla kasvaneena ollut ees niitä koneita vaan kirves ja puukko. valita nyt siitäki.

    • purkittsekattu

      Kävin hipelöimässä kaupassa kyseisiä herkkupulla-purkkeja ja lisäksi tavallisia herkuttomia. Purkkien kyljessä ei ollut mainintaa koneellisesti erotellusta naudanlihasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe