Olutpullon lämpeneminen

Oikea.lämpötila

Jääkaappini yläosassakin lämpötila on viisi astetta. Tumma olut (Koff Porter) pitäisi juoda 12-14 asteisena. Kuinka kauan kestää että kolmasosalitran lasipullo lämpenee huoneenlämmössä (22 astetta) 12-14 asteiseksi?

19

1761

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näin.veikkaan

      Ihan lonkalta vedän mutta 15 minuuttia huoneenlämmössä niin portteri on valmis nautittavaksi.

    • Armoton_totuus

      Kysymys on aivan liian vaikea tälle palstalle.

      • 7iu65y

        Niin täällä yleensä kaivataan täsmällisiä lähtötietoja ja kysymyksessä niitä ei anneta joten kukaan ei varmaan halua alkaa olettelemaan.


      • Cool_Porter

        Joo, aika monta parametria tarvitaan, että voisi laskea: portterin koostumuksen ja pullolasin kemialliset ominaisuudet lämpömuutoksien suhteen noin aluksi.
        Mutta voithan aina kokeilla tilastollis-empiirisesti. Osta tuhat tai pari tuhatta pulloa portteria, sopiva lämpömittari ja ala testaamaan. Varoitus: panimo ei korvaa räjähtynyttä maksaa.
        30 - 40 minuuttia arvelisin vaatimattomalla kokemuksella lonkalta, jos aloitetaan huoneen lämpöisestä.


      • Oikea.lämpötila
        7iu65y kirjoitti:

        Niin täällä yleensä kaivataan täsmällisiä lähtötietoja ja kysymyksessä niitä ei anneta joten kukaan ei varmaan halua alkaa olettelemaan.

        Olutpullo on viisi asteinen, huone on 22 asteinen. Kauanko kestää että pullo lämpenee 12-14 asteiseksi, mitä muita tietoja tarvitset? Jos et osaa laskea niin miksi et suoraan sano vaan keksit tekosyitä?


      • 7iu65y
        Oikea.lämpötila kirjoitti:

        Olutpullo on viisi asteinen, huone on 22 asteinen. Kauanko kestää että pullo lämpenee 12-14 asteiseksi, mitä muita tietoja tarvitset? Jos et osaa laskea niin miksi et suoraan sano vaan keksit tekosyitä?

        Hyvä nyt kerroitkin jo minkälämpöinen olutpullo on kun se alkaa lämpenemään -alunperinhän et maininnut tästä mitään höpisit vaan jotain jääkaapistasi.


      • Oikea.lämpötila
        7iu65y kirjoitti:

        Hyvä nyt kerroitkin jo minkälämpöinen olutpullo on kun se alkaa lämpenemään -alunperinhän et maininnut tästä mitään höpisit vaan jotain jääkaapistasi.

        Saivarrella osaat mutta et osaa vastata kysymykseen.


    • martta00

      Oluen pullon lämpenemiseen tarvitaan energiaa 0.33*4,19*(13-5) 0,25*0,84*(13-5) = 12742 J. Lämpö tulee huoneesta konvektiolla ja säteilemällä ja jos yhdeistetty lämmönsiirtokerroin on noin 8 W/m^2K sekä pullon pinta-ala 0,045 m^2, niin lämmitysteho on keskimäärin noin 4,7 W. Näin ollen aikaa kuluu 12742/4,7 = 2711 s = 45 min.

      • Oikea.lämpötila

        45 minuuttia, kuulostaa kovin pitkältä ajalta koska pullo on vain 0,33 litraa. Ettei vaan tule liian lämpimäksi mutta kiitoksia vastauksesta, pitää testata.


    • paradoksiko

      Se pitäisi sitten juoda kertahörpyllä, muuten olut jatkaa lämpenemistään juomisen kestäessä ja viimeinen huikka on jo aivan liian lämmin ollakseen optimaalinen.

      • Oikea.lämpötila

        Ei tarvitse juoda kertahuikalla sillä optimaalinen lämpötila on 12-14 astetta.


      • paradoksiko

        jossa se ei pysy kauan huoneen lämmössä. Lämpeneminen vielä kiihtyy oluen vähetessä pullosta.


      • Vähän_faktaa
        Oikea.lämpötila kirjoitti:

        Ei tarvitse juoda kertahuikalla sillä optimaalinen lämpötila on 12-14 astetta.

        Valmistajan mukaan oikean tarjoilulämpötila on 10-18 astetta, aikamoinen toleranssi. Olutta ei siis kannata säilyttää jääkaapissa vaan laittaa olutpullo pakastimeen 20 minuutiksi ennen nauttimista.

        "Ainesosat: vesi, ohramallas, humala, hiiva.



        Ruokasuositus: nautiskelu, riistaruoat, vahvat liharuoat, osterit, suklaajälkiruoat, aterian jälkeen.



        Tarjoilulämpötila: 10-18 astetta.



        Parasta ennen: lasipullo 12 kk"

        http://www.sinebrychoff.fi//juomamme/Selaajuomia/Pages/SinebrychoffPorter.aspx


      • On.maistettu

        Porter on pahaa.


      • Kokeilemalla.selviää
        Vähän_faktaa kirjoitti:

        Valmistajan mukaan oikean tarjoilulämpötila on 10-18 astetta, aikamoinen toleranssi. Olutta ei siis kannata säilyttää jääkaapissa vaan laittaa olutpullo pakastimeen 20 minuutiksi ennen nauttimista.

        "Ainesosat: vesi, ohramallas, humala, hiiva.



        Ruokasuositus: nautiskelu, riistaruoat, vahvat liharuoat, osterit, suklaajälkiruoat, aterian jälkeen.



        Tarjoilulämpötila: 10-18 astetta.



        Parasta ennen: lasipullo 12 kk"

        http://www.sinebrychoff.fi//juomamme/Selaajuomia/Pages/SinebrychoffPorter.aspx

        Ostaa neljä pulloa ja säilyttää niitä huoneenlämmössä. Laittaa jokaisen pullon pakkaseen ja ottaa ensimmäisen pullon kymmenen minuutin päästä pois. Juo sen ja jos/kun se on liian lämmintä ottaa seuraavan pullon pakkasesta pois 20 minuutin kuluttua. Veikkaisin että nyt lämpötila on oikea. Jos on vieläkin liian lämmin niin sitten ottaa kolmannen puolen tunnin kuluttua jne.

        Toki varmasti tarvitaan hienosäätöä joten neljä pulloa ei riitä. Parasta ostaa kymmenkunta pulloa ja jatkaa kokeita niin pitkään kunnes saa minuutilleen tarkan ajan siitä kauanko pulloa kannattaa pakkasessa pitää. Se voi tarkoittaa että kaikki kymmenen pulloa joutuu juomaan mutta todellinen tiedemies laittaa itsensä likoon...


      • Näin.onnistuu
        Vähän_faktaa kirjoitti:

        Valmistajan mukaan oikean tarjoilulämpötila on 10-18 astetta, aikamoinen toleranssi. Olutta ei siis kannata säilyttää jääkaapissa vaan laittaa olutpullo pakastimeen 20 minuutiksi ennen nauttimista.

        "Ainesosat: vesi, ohramallas, humala, hiiva.



        Ruokasuositus: nautiskelu, riistaruoat, vahvat liharuoat, osterit, suklaajälkiruoat, aterian jälkeen.



        Tarjoilulämpötila: 10-18 astetta.



        Parasta ennen: lasipullo 12 kk"

        http://www.sinebrychoff.fi//juomamme/Selaajuomia/Pages/SinebrychoffPorter.aspx

        Säilyttää huoneenlämmössä ja laittaa pakastimeen 20-30 minuutiksi niin olut on oikean lämpöistä nautittavaksi.


    • rasva_maksa

      Kun on riittävän kova jano ei siinä ehdi ajatella oluen lämpötilaa, hyvä kun ehtii kantaa kaupasta riittävästi olutta. (kauppamatkallakin kuluu ainakin 2-3 pulloa)
      Ja maksalle on ihan saman tekevää onko se olut kylmää vai lämmintä. Kummastakin saa rasvamaksan. (näin se lääkärisetä ainakin sanoi)

      • Tosi.on

        Lämmin olut on todella pahaa oli kyseessä sitten mikä olut tahansa. Olut pitää aina viilentää, ei toki jääkylmäksi mutta selvästi alle huonelämpötilan.


      • lämmön_fakta
        Tosi.on kirjoitti:

        Lämmin olut on todella pahaa oli kyseessä sitten mikä olut tahansa. Olut pitää aina viilentää, ei toki jääkylmäksi mutta selvästi alle huonelämpötilan.

        Jotkut eivät erota lämpökaappia jääkaapista koska silmät harottavat liiallisen juomisen johdosta.
        Kyllä, lämpökaapissahan se olut lämpenee.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ketä tietää

      Missä ammuttiin pyssyllä.
      Kotka
      44
      5832
    2. Ei tunnu, että välität yhtään

      Tuntuu, että et edes muista minua koko ihmistä. 😢
      Ikävä
      47
      5338
    3. Onko kaipaamallasi

      Naisella silikonit 🤔
      Ikävä
      48
      3718
    4. Näytitpä taas niin hyvältä!

      Nautit tilanteesta täysin rinnoin. Sinä olet kuin
      Tunteet
      13
      3663
    5. Vimpelin liikuntahallilla tulipalo?

      Katsoin, että liikuntahallista tuloo mustaa savua. Sitten ovet pärähti hajalle, ja sisältä tuli aikamoinen lieska. Toise
      Vimpeli
      94
      3306
    6. Veikeä Satu

      Tuu jutteleen, kaipaan sua. Oot kuuma nainen.
      Ikävä
      31
      3126
    7. Oletko nyt

      Onnellinen mies naisesi kanssa?
      Ikävä
      59
      2884
    8. Rakastatko?

      Ala kertomaan se ja heti
      Ikävä
      57
      2740
    9. Mikä haluat olla kaivatullesi?

      1. Kaveri 2. Ystävä 3. Panokaveri 4.puoliso 5 jokin muu
      Ikävä
      53
      2390
    10. Kosiako meinasit?

      Voi sua rakas ❤️
      Ikävä
      38
      1844
    Aihe