Jääkaappini yläosassakin lämpötila on viisi astetta. Tumma olut (Koff Porter) pitäisi juoda 12-14 asteisena. Kuinka kauan kestää että kolmasosalitran lasipullo lämpenee huoneenlämmössä (22 astetta) 12-14 asteiseksi?
Olutpullon lämpeneminen
19
1761
Vastaukset
- Näin.veikkaan
Ihan lonkalta vedän mutta 15 minuuttia huoneenlämmössä niin portteri on valmis nautittavaksi.
- Armoton_totuus
Kysymys on aivan liian vaikea tälle palstalle.
- 7iu65y
Niin täällä yleensä kaivataan täsmällisiä lähtötietoja ja kysymyksessä niitä ei anneta joten kukaan ei varmaan halua alkaa olettelemaan.
- Cool_Porter
Joo, aika monta parametria tarvitaan, että voisi laskea: portterin koostumuksen ja pullolasin kemialliset ominaisuudet lämpömuutoksien suhteen noin aluksi.
Mutta voithan aina kokeilla tilastollis-empiirisesti. Osta tuhat tai pari tuhatta pulloa portteria, sopiva lämpömittari ja ala testaamaan. Varoitus: panimo ei korvaa räjähtynyttä maksaa.
30 - 40 minuuttia arvelisin vaatimattomalla kokemuksella lonkalta, jos aloitetaan huoneen lämpöisestä. - Oikea.lämpötila
7iu65y kirjoitti:
Niin täällä yleensä kaivataan täsmällisiä lähtötietoja ja kysymyksessä niitä ei anneta joten kukaan ei varmaan halua alkaa olettelemaan.
Olutpullo on viisi asteinen, huone on 22 asteinen. Kauanko kestää että pullo lämpenee 12-14 asteiseksi, mitä muita tietoja tarvitset? Jos et osaa laskea niin miksi et suoraan sano vaan keksit tekosyitä?
- 7iu65y
Oikea.lämpötila kirjoitti:
Olutpullo on viisi asteinen, huone on 22 asteinen. Kauanko kestää että pullo lämpenee 12-14 asteiseksi, mitä muita tietoja tarvitset? Jos et osaa laskea niin miksi et suoraan sano vaan keksit tekosyitä?
Hyvä nyt kerroitkin jo minkälämpöinen olutpullo on kun se alkaa lämpenemään -alunperinhän et maininnut tästä mitään höpisit vaan jotain jääkaapistasi.
- Oikea.lämpötila
7iu65y kirjoitti:
Hyvä nyt kerroitkin jo minkälämpöinen olutpullo on kun se alkaa lämpenemään -alunperinhän et maininnut tästä mitään höpisit vaan jotain jääkaapistasi.
Saivarrella osaat mutta et osaa vastata kysymykseen.
- martta00
Oluen pullon lämpenemiseen tarvitaan energiaa 0.33*4,19*(13-5) 0,25*0,84*(13-5) = 12742 J. Lämpö tulee huoneesta konvektiolla ja säteilemällä ja jos yhdeistetty lämmönsiirtokerroin on noin 8 W/m^2K sekä pullon pinta-ala 0,045 m^2, niin lämmitysteho on keskimäärin noin 4,7 W. Näin ollen aikaa kuluu 12742/4,7 = 2711 s = 45 min.
- Oikea.lämpötila
45 minuuttia, kuulostaa kovin pitkältä ajalta koska pullo on vain 0,33 litraa. Ettei vaan tule liian lämpimäksi mutta kiitoksia vastauksesta, pitää testata.
- paradoksiko
Se pitäisi sitten juoda kertahörpyllä, muuten olut jatkaa lämpenemistään juomisen kestäessä ja viimeinen huikka on jo aivan liian lämmin ollakseen optimaalinen.
- Oikea.lämpötila
Ei tarvitse juoda kertahuikalla sillä optimaalinen lämpötila on 12-14 astetta.
- paradoksiko
jossa se ei pysy kauan huoneen lämmössä. Lämpeneminen vielä kiihtyy oluen vähetessä pullosta.
- Vähän_faktaa
Oikea.lämpötila kirjoitti:
Ei tarvitse juoda kertahuikalla sillä optimaalinen lämpötila on 12-14 astetta.
Valmistajan mukaan oikean tarjoilulämpötila on 10-18 astetta, aikamoinen toleranssi. Olutta ei siis kannata säilyttää jääkaapissa vaan laittaa olutpullo pakastimeen 20 minuutiksi ennen nauttimista.
"Ainesosat: vesi, ohramallas, humala, hiiva.
Ruokasuositus: nautiskelu, riistaruoat, vahvat liharuoat, osterit, suklaajälkiruoat, aterian jälkeen.
Tarjoilulämpötila: 10-18 astetta.
Parasta ennen: lasipullo 12 kk"
http://www.sinebrychoff.fi//juomamme/Selaajuomia/Pages/SinebrychoffPorter.aspx - On.maistettu
Porter on pahaa.
- Kokeilemalla.selviää
Vähän_faktaa kirjoitti:
Valmistajan mukaan oikean tarjoilulämpötila on 10-18 astetta, aikamoinen toleranssi. Olutta ei siis kannata säilyttää jääkaapissa vaan laittaa olutpullo pakastimeen 20 minuutiksi ennen nauttimista.
"Ainesosat: vesi, ohramallas, humala, hiiva.
Ruokasuositus: nautiskelu, riistaruoat, vahvat liharuoat, osterit, suklaajälkiruoat, aterian jälkeen.
Tarjoilulämpötila: 10-18 astetta.
Parasta ennen: lasipullo 12 kk"
http://www.sinebrychoff.fi//juomamme/Selaajuomia/Pages/SinebrychoffPorter.aspxOstaa neljä pulloa ja säilyttää niitä huoneenlämmössä. Laittaa jokaisen pullon pakkaseen ja ottaa ensimmäisen pullon kymmenen minuutin päästä pois. Juo sen ja jos/kun se on liian lämmintä ottaa seuraavan pullon pakkasesta pois 20 minuutin kuluttua. Veikkaisin että nyt lämpötila on oikea. Jos on vieläkin liian lämmin niin sitten ottaa kolmannen puolen tunnin kuluttua jne.
Toki varmasti tarvitaan hienosäätöä joten neljä pulloa ei riitä. Parasta ostaa kymmenkunta pulloa ja jatkaa kokeita niin pitkään kunnes saa minuutilleen tarkan ajan siitä kauanko pulloa kannattaa pakkasessa pitää. Se voi tarkoittaa että kaikki kymmenen pulloa joutuu juomaan mutta todellinen tiedemies laittaa itsensä likoon... - Näin.onnistuu
Vähän_faktaa kirjoitti:
Valmistajan mukaan oikean tarjoilulämpötila on 10-18 astetta, aikamoinen toleranssi. Olutta ei siis kannata säilyttää jääkaapissa vaan laittaa olutpullo pakastimeen 20 minuutiksi ennen nauttimista.
"Ainesosat: vesi, ohramallas, humala, hiiva.
Ruokasuositus: nautiskelu, riistaruoat, vahvat liharuoat, osterit, suklaajälkiruoat, aterian jälkeen.
Tarjoilulämpötila: 10-18 astetta.
Parasta ennen: lasipullo 12 kk"
http://www.sinebrychoff.fi//juomamme/Selaajuomia/Pages/SinebrychoffPorter.aspxSäilyttää huoneenlämmössä ja laittaa pakastimeen 20-30 minuutiksi niin olut on oikean lämpöistä nautittavaksi.
- rasva_maksa
Kun on riittävän kova jano ei siinä ehdi ajatella oluen lämpötilaa, hyvä kun ehtii kantaa kaupasta riittävästi olutta. (kauppamatkallakin kuluu ainakin 2-3 pulloa)
Ja maksalle on ihan saman tekevää onko se olut kylmää vai lämmintä. Kummastakin saa rasvamaksan. (näin se lääkärisetä ainakin sanoi)- Tosi.on
Lämmin olut on todella pahaa oli kyseessä sitten mikä olut tahansa. Olut pitää aina viilentää, ei toki jääkylmäksi mutta selvästi alle huonelämpötilan.
- lämmön_fakta
Tosi.on kirjoitti:
Lämmin olut on todella pahaa oli kyseessä sitten mikä olut tahansa. Olut pitää aina viilentää, ei toki jääkylmäksi mutta selvästi alle huonelämpötilan.
Jotkut eivät erota lämpökaappia jääkaapista koska silmät harottavat liiallisen juomisen johdosta.
Kyllä, lämpökaapissahan se olut lämpenee.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 445832
- 475338
- 483718
- 133663
Vimpelin liikuntahallilla tulipalo?
Katsoin, että liikuntahallista tuloo mustaa savua. Sitten ovet pärähti hajalle, ja sisältä tuli aikamoinen lieska. Toise943306- 313126
- 592884
- 572740
- 532390
- 381844