Auttakaa aivan alkeista lähtevää ratsastajaa...

apuva33

Lapseni (9-vuotta) on aikoinaan käynyt talleilla ihan talutusratsastuksessa jossa jotain perusjuttuja samalla opeteltiin kuten käyntiä ja ravia. Siitä on jo aikaa... ja koskaan ei ollut laittamassa hevosta. Nyt mennään yksityistunnille ja sieltä sanottiin, paikalla oltava ainakin puoli tuntia ennen koska jokainen oppilas laittaa itse hevosen kuntoon ja tuo sen ulos. Minä en ole koskaan ratsastanut enkä tiedä mitään hevosen laittamisesta, eikä tiedä kyllä lapsenikaan. Toki laitoin ettei tämä käy koska emme ole ikinä sellaista tehnyt joten siinä on sitten joku opastamassa... Mutta saanko apua, kertokaa mitä tehdään kun hevonen laitetaan kuntoon tuntia varten? En tiedä miten satulointi tehdään, en miten kuolaimet laitetaan, mistä harjataan, miten kaviot ehkä putsataan jne jne???
Ja tunnin jälkeen, mitä silloin tehdään????? On toki ekalla kerralla joku siinä apuna mutta haluaisin nyt jo tietää kaikki perusteet mitä siinä kuuluu tehdä ja yleensä missä järjestyksessä. KIITOS!

4

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • z---

      Pyydä ehdottomasti joku näyttämään, eiköhän siellä ole apua saatavilla. Tai vaikka soita etukäteen tallille ja varmista asia.

      Teoriassa toki voi tässä kertoa mitä tehdään, mutta ei kukaan osaa varusteita oikeasti laittaa hyvin paikalleen ilman että sitä näytetään ensin. Etenkin esim. väärässä kohdassa oleva satula voi olla hevoselle erittäin epämukava ja huonosti laitetut suojat jopa vaaralliset. Puhumattakaan siitä, että ylipäätänsä kaksi aloittelijaa yksin hevosen kanssa on iso riski.

    • Kasiro

      Kuten z--- sanoi, sitä ei voi kertoa mitä tehdään, se täytyy nähdä.

      Talleilla on aina porukkaa valmiina auttamaan. Ei kukaan odota että aloittelija osaisi laittaa hevosen kuntoon noin vain. Siellä kyllä näytetään mitä ja miten tehdään ja katsotaan että oppilas sen oppii.

      Tässä kuitenkin alustavaa yleistietoa:
      Ennen tuntia hevonen harjataan, puhdistetaan kaviot ja satuloidaan.
      Tunnin jälkeen riisutaan suitset ja satula, harjataan karvat suoraksi ja jotkut tarkastaa kaviot, jotkut ei. Monessa paikassa suitset pyyhitään kostealla ja " paketoidaan " ja viedään satula ja suitset paikalleen satulahuoneeseen. Tosin, jos hevonen menee myös seuraavalle tunnille sitä ei tietenkään riisuta.

    • Anonyymi

      Heippa!
      Tässä tietoa kaikille aloittejiloille! Tässä on järjestys ja tietoa miten hevonen varustetaan tunnille!
      1. Hevonen harjataan.
      2. Hevonen satuloidaan.
      3. Hevonen suitsitaan.
      4.Hevosen kaviot putsataan.
      5. Jos hevosella on suojat, ne laitetaan viimeisenä.
      Sitten tietoa miten hevonen:
      Harjataan. Ei ole kauheasti väliä missä järjestyksessä harjoja käytetään, mutta hevonen on harjattava TODELLA, TODELLA HUOLELLISESTI! MUUTEN LIKA JÄÄ HIERTÄMÄÄN HEVOSTA VARUSTEIDEN ALLE. Jos lika jää hiertämään, se voi aiheuttaa hevoselle KIPUA JA NIRHAUMIA. Aloita harjaaminen kaulasta ja etene sitä kautta peppuun päin. Harjaa jalat todella tarkasti, jos hevoselle tulee suojat...Muuten ei niin väliä jaloilla. Ole varovainen jalkojen ja hännän harjauksessa. Hevonen voi vaikka potkaista kärpäsiä sun muita jaloilla, koska ne ärsyttävät sitä. Joskus hevoset ovat arvaamattomia, se on hyvä muistaa. MUISTA HARJATA AINA KARVAN SUUNTAAN! Harjaa häntä ja harja myös, mutta ne eivät ole hirmu tärkeitä, koska niihin ei tule varusteita. Pää harjataan pienellä, pehmeällä harjalla.
      NÄMÄ OVAT TÄRKEIMPIÄ KOHTIA JOTKA TÄYTYY HARJATA KAIKISTA HUOLELLISIMMIN:
      -SELKÄ
      -KAINALOT
      -JALAT, JOS NIIHIN TULEE SUOJAT
      -PÄÄ
      -KYLJET
      Sitten miten laitetaan satula.
      Varmista, että satula on oikea, eikä toisen hevosen. Ota se oikeaan käteen käsivarrelle niin, että etukaari on kämmeneen päin. Jos satula, huopa ja mahdollinen romaani/pädi tms. on irti toisistaan, ota kaikki mukaan hevosen luo, erikseen. Neuvo: jos satula, huopa ja mahdollinen romaani/pädi ei ole valmiiksi kasassa, tee näin: Mene hevosen vasemmalle puolelle. Tarkista onko satulahuovan pohjapuolella, eli mikä tulee hevosen selän kanssa kosketuksiin, niin onko siinä karvoja tms. roskaa. Jos siinä on roskia, niin harjaa ne harjalla pois. Kun satulahuopa on hyvä, laita huopa hevosen selän päälle niin, että se on myös sään päällä. Tarkista että huopa on oikein päin ja pohjapuoli alapuolella.

      Sen jälkeen ota mahdollinen romaani/pädi tms. ja laita se oikein päin ja suorana selän päälle. Romaani/pädi on oikealla kohdalla silloin, kun se on pari senttiä taaempana satulahuovan etureunasta. Tarkista ettei pädi/romaani ole vinossa.

      Sitten laitetaan satula. Jos vyö on kiinni satulassa nosta se satulan päälle, mutta jos se ei ole kiinni älä laitakaan sitä vielä. Ota satula ja pidä oikealla kädellä myös kiinni, ikään kuin levitä satulan toista puolta oikealla kädellä ja laske satula hellästi selän päälle. HUOM! Laita satula ensin hieman ylös, ja liuta sitä sen jälkeen vähän taaksemmas. Tarkista ettei satula ole vinossa, ja että satula on oikealla kohdalla. Tarkista myös, että hevosen karva satulahuovan alla on sileä, muuten voi tulla hiertymiä. Satula on silloin oikealla kohdalla, kun se ikään kuin loksahtaa paikoilleen, ja jos on romaani/pädi, ole tarkkana että satula on hyvin ja keskellä romaania/pädiä.

      Sitten mahdollisen romaanin/pädin kiinnitys satulaan. Jotkin huovatkin pitää kiinnittää satulaan, joten tämä koskee myös huopiin. Näet varmaan huovassa tai romaanissa/ sun muussa sellaisessa tarrat/soljet edessä. Satulan siivenkin alla on vyöreiät tms. Ne pitäisi kiinnittää, muista molemmilta puolilta. Voit varmasti aina pyytää apua tarvittaessa. Viimeisenä nosta reilusti satulahuopaa sään päältä niin, ettei se osu hevoseen.
      Sitten olisi neuvo jo valmiiksi kasattuun "satulapakettiin". Jos koko "paketti" on hyvin laita se vaan selkään, ensin pitkälle yli säänkin päälle, sitten liu'utat sen paikoilleen. Olisi hyvä jos se vähän kuin loksahtaa paikoilleen. Jos näin ei ole, että paketti on hyvin ja suorassa, Pura paketti ja laita se samalla tavalla, kuin äskeisessä neuvossa. Nosta viimeisenä huopaa sään päältä REILUSTI.

      Viimeisenä vyöllä satulan kiinnitys hevoseen. Ota vyö ja tarkastele sitä. Jos vyö on muotoiltu, laita se puoli kainaloihin päin, jossa on enemmän tilaa. Jos vyö ei ole muotoiltu, sen voi laittaa kummin päin vaan. Kiinnitä soljet molemmilta puolilta 1 ja 3 vyöreikiin. Jos satulassa on 5 vyöreikää, laita 2 ja 3 reikiin. MUISTA vyötä kiristäessä edetä hiljalleen, esim. laitat ensin kummaltakin puolelta soljet 2 reikiin ja lähdet sen jälkeen kiristämään toista puolta vähän lisää. Voit kiristää ennen selkään nousua toistakin puolta, opettaja tarkistaa lopuksi. Kentällä opettaja on jo varmasti auttamassa.

      Seuraavaksi suitsien laitto. Tässä olisi neuvo yleisimpiin talli suitsiin, englantilaisiin.
      1. Osat: turparemmi, joissakin alaturparemmi, kuolaimet, niskahihna, otsapanta, poskihihnat, leukahihna ja ohjat.
      2. Joissakin talleissa suitset niputetaan. Niputustapoja on erilaisia, mutta tarkastele millä hihnoilla ne on sidottu pakettiin ja avaa niistä. Tämän jälkeen suitsien pitäisi näyttää tältä: Poskihihnat ovat kummaltakin puolelta samalla tavalla, soljet ulkopuolella, kiinni niskahihnassa, kuolaimissa ja turparemmissä. Oikealta puolelta poski-niskahihnasta lähtee poskihihna, joka tulee posken alta vasemmalle puolelle. Ohjat ovat oikeinpäin, eikä myöskään mutkilla. Jatkan seuraavaan viestiin!

      • Anonyymi

        Joo eli jatkan tota äskeistä. Sitten kun olet selvittänyt mahdollisen suitsinipun, mene hevosen luo ja laita ohjat kaulalle. Jos on talvi tai kylmä sää, voit lämmittää kuolaimia käsillä, ettei hevosen tarvitse ottaa kylmää rautaa suuhun. Sitten siis suitsien laitto:
        1. Mene vasemmalle puolelle ja laita ohjat kaulalle.
        2. Tule hevosen pään ja kyljen viereen. Laita oikea käsi hepan leuan alta turvan päälle ja ota niska-ja otsahihnasta kiinni.
        3. Ota vasemmalla kädellä kiinni kuolaimista. Tarjoa kuolaimia hevosen suuhun työntämällä niitä hellästi hampaita vasten. Jos ei auta, niin hevosella on ihan hampaitten takana hammaskolo, jossa ei siis ole hampaita. Paina sormilla hammaskoloista ja heti kun suu aukeaa sujauta kuolaimet suuhun.
        4. Vedä vasemmalla ja oikealla kädellä niskahihna korvien yli. Asettele suitsia hieman niin, ettei ne esim. ole mutkalla ja että ovat oikeilla kohdilla. Ota hevosen otsaharja pois otsapannan alta.
        5. Laita turparemmi kuolainten alta ja laita se kiinni. Se on sopivalla kireydellä silloin, kun turvan ja hihnan väliin mahtuu kaksi sormea.
        6. Laita poskihihna kiinni. Se on sopivalla kireydellä, kun nyrkki tai kämmenen leveys mahtuu helposti hihnan ja posken väliin.
        7. Mahdollisen alaturparemmin kiinnitys. Eli jos suitsissa ei ole toista pienempää turparemmiä, olet valmis suitsimisessa. Laita alaturparemmi turvan ympärille tavan turpahihnan eteen, (laittamatta sitä kuolainten alta.) Soljen kuuluisi olla mahdollisimman ylhäällä, eli älä jätä sitä turvan alle tai suun viereen, vaan turvan päälle. Se on sopivalla kireydellä kun 1 tai 2 sormea mahtuu väliin.
        Siinä oli suitsiminen! Voit pyytää muissa jutuissa apua henkilökunnalta!:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      95
      2555
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2213
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1917
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1661
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1635
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1616
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1578
    8. 76
      1484
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      112
      1397
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe