Kuuluuko alkeiskurssilla olla tällaista?

tumpelo11

Elikkäs olen nyt ollut kahdella ratsastuksen alkeistunnilla ja haluisin vain kysyä, kuuluuko alkeistunnilla saada sellainen kokemus että olet hidas tumpelo joka on vain tiellä? Olen siis ihan aikuinen ja joskus teininä muutamia tunteja ottanut, mutta siinäpä kokemukseni. Hajuakaan ei ole ollut miten hevonen valmistellaan tunnille. Ekalla tunnilla näytettiin nopeasti mitä pitää tehdä (oma hevonen oli kuitenkin jo valmiina odottamassa) ja nyt sitten tokalla tunnilla välineet piti itse laittaa. Ei siinä mitään, mutta olen kovin hidas oppimaan/hahmottamaan ja hermostun kun tulee olo, että ei saisi edes kysyä mitään ohjaajilta. Kukaan ei edes hymyile tai kysy, tarvitsetko apua. Onneksi selvisin sitten erään ihmisen avustuksella, joka ei siitä palkkaa saanut. Kun sitten pääsin myöhässä maneesiin, toikkaroin satulan kanssa. Kukaan ei meinannut tulla tarkistamaan onko tarpeeksi kireä. Tämän takia meinasi satula pyörähtää ympäri kun yritin nousta istumaan. Joillekin annettiin jakkara nousuun, minulle ei, joten siitä sitten yritin naama punaisena ähkiä itseni ylös. Jakkaraa ei tullut edelleenkään. Noh, onneksi viiden yrityksen jälkeen pääsin istumaan. Sitten alkoikin toikkarointi jalustimien parissa. Hikipisarat alkoi virrata, hermostun, ohjaaja totesin että odotetaas kun se "Tiina" tuolla vähän säätää. Meni varmaan 10min kun tuskastelin ylhäällä oikean pituuden kanssa ja mitä enemmän hermostun, pelkään myös tippumista. Lopulta sain ne itse ilman apua, mutta olin nolona ja hermostuneena. Varusteita pois ottaessa/harjataan jne olin ilmeisesti siinäkin liian hidas, aistin sen. Nolosti täytyy myöntää, että työpäivän jälkeen ja epäonnistuneiden kokemusten jälkeen itkin.

14

1435

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kasiro

      Ikävää että sait huonon kokemuksen heti alkuun. Taisi olla joku isompi talli, niissä on joissakin tuollaista käytöstä, valitettavasti.
      Ehkä voisit puhua opettajan kanssa että sinulla on hahmotus - ja oppimisvaikeuksia ja pyytää että saisit jonkun joka auttaa sinua hevosen kanssa, nimenomaan laittamalla sinut tekemään asiat, ei tekemään niitä puolestasi.
      Tai ehkä voisit maksaa jollekulle tallilaiselle ( esim. 5 e ) että hän auttaisi sinua. Raha yleensä kelpaa nuorille.
      Joka tapauksessa, kun alat hermostua, älä tee mitään ja hengitä pari kertaa syvään ja tee asia kerrallaan hitaasti ja rauhallisesti.
      Esim. Maneesissa tai kentällä: Laita ohjat kaulalle.
      Kiristä satulavyö.
      Tarkista että tuli kireälle.
      Vedä jalustimet alas.
      Mittaa niiden pituus ja säädä sopiviksi.
      Tarkista vielä kerran vyö.
      Ihan rauhallisesti vaikka veisikin vähän aikaa. Ja juttele hevoselle, se rauhoittaa sinua yhtä paljon kuin hevostakin.

      • yksiratsastaja

        Ei todellakaan ruveta maksamaan kenellekkään tallilaiselle mitään. On se kumma jos ei avuliaita ihmisiä löydy ilman rahapalkkaa. Siinä tapauksessa vaihtaisin tallia. Käyn kahdella eri tallilla ja molemmissa on todella mukavaa porukaa. Aina voi kysyä apua eikä siitä ole kukaan nenä nyrpyssä, ja aina itsekin autan iloisella mielellä.
        Itse ajattelen myös, että se on hyvä talli, jossa tunnilla kävijöitä opastetaan myös hevosen varustuksessa. Tämä on kaikkien etu; ratsastajan, hevosen sekä tallin. Eikä kukaan voi olettaa, että samantien osaa kaiken.


      • Kasiro

        Näyttää siltä että kysyjän tallilta ei sellaista apua löydy, siksi avun palkkaaminen on pienempi paha kuin tietämättömyydestä johtuva väärin tekeminen ja siitä johtuva nolouden tunne.
        Minäkin olen tottunut yleiseen ystävällisyyteen ja avuliaisuuteen mutta tiedän pari tallia joista apua ei löydy vaan aletaan nälviä aloittelijaa.
        Joskus muut tallit on niin kaukana ettei tallin vaihtoon ole mahdollisuuksia. Mutta ikävä talli tuollainen on.


    • KaikkeaSitäKuuleekin

      Kuulostaa uskomattomalta. Meillä oli varmaan ensimmäiset puoli vuotta aina joku auttamassa hevosen kanssa ja taluttamassa tunnilla. Harjoitteluaikaa oli todella reippaasti. Monilla hevosilla on vielä pinteleitä tai suojia, ihan selvää ettei aloittaja osaa/uskalla niitä laittaa ja niiden laittamiseen yksinään menee ikuisuus.

      Ei kiesus oikeesti mikä talli ja kurssi. Pyydät vaan rohkeasti aina jonkun auttamaan ja vaihdat sen alkeiskurssin jälkeen toiselle tallille.

    • tumpelo11

      Nyt sitten laitoin TOKAA kertaa välineitä hevoselle ja itselleni sitten osui heppa, jolla on näykkijän maine. Olin viimeksi ratsastanut kyseisellä hepalla ja saanut välineet pois hepalta, harjannut jne, mitä nyt vähän yritti näykkiä. Tällä kertaa kuitenkin tämä heppa näytti alusta alkaen siltä, ettei se olisi halunnut minua viereensä hääräämään. Näytti ihan kunnolla hampaita kun yritti harjata ja suu lonksui kovaa tahtia kun etsi kohtaa mistä napata kiinni. No ei siinä mitään, jatkoin hommia ja höpöttelin. Aloin kuitenkin hermostua kun hevonen ihan selvästi alkoi kuopimaan etu jaloilla ja taka jalat olivat vuorotellen potku asennossa. Selvästi hevonen yritti myös kääntyä, ehkä potkaistakseen? Tiesin että seuraavaksi olisi pitänyt putsata kaviot, mutta suoraan sanottuna olin kauhusta kankea vaikka en tietenkään sitä hevoselle halunnut näyttää. Menin sitten ohjaajan luokse (joka tönötti jossain juttelemassa jollekin ulkopuoliselle) ja kerroin, että nyt haluan apua. Sainkin onneksi apua, tai oikeastaan halusin vain henkistä tukea että uskaltaisin niihin jalkoihin koskea. Tuli kuitenkin sellainen olo kokojan, että nyt kun ollaan neljättä kertaa menossa tunnille, niin pitäisi jo osata ja pärjätä hevosen kanssa yksin. :/ Olen juu ihan aikuinen ihminen, mutta hevosen käytös sen verran vierasta että tuollainen kuopiminen ja hampaiden näyttäminen hieman hermostuttaa, mistä ihmeestä tiedän saanko kohta koko hepan päälleni kun tarpeeksi hermostuu. :/ Ja aloittelija kun on, niin mitä jos tiedostamattani teen jotain mikä ärsyttää hevosta? Olen todella kiltti eläinten kanssa, voi olla että jopa "liian kiltti", voi olla että olen dominoivalle hepalle mukava suupala. :D Tunnin jälkeen kuitenkin hevonen näytti hieman rauhoittuvan ja sain hepan onnistuneesti talliin, silittelin ja juttelin sille, ei yrittänyt pahemmin näykkiä kun suitsia otin pois jne. Mitä nyt hieman kuopi taas kun piti kavioita putsata, mutta sain ne kuitenkin putsattua. Kuitenkin hieman hermostuttaa, että seuraavalla tunnilla saattaa olla taas sama heppa tämän tumpelon kanssa ...

      • Anonyymi

        Hitsit. Ei missään hyvällä tallilla ole tuommoista henkilökuntaa!!!!


    • heppatyttöö

      Ei todellakaan tarvitse pärjätä hevosen kanssa yksin! Käyt vaan sanomassa kelle tahansa, oli sitten ulkopuolinen tai ei, että haluat apua. Selkään nousussakin voit vaan sanoa että tulkaa tarkistamaan esim. Vyö, ja että voiko joku tuoda penkin.

    • Kasiro

      Toimit ihan oikein vaikka sinua vähän hermostuttikin. Apua pitää pyytää jos siltä tuntuu, ei opettaja saa olettaa että vasta-alkaja heti osaa.
      Näykkijähevosia on, tiedän varsojakin jotka näykkii eikä ne lopeta sitä isonakaan. Eli näykkiminen ei välttämättä tarkoita vihaista hevosta mutta eihän se silti kivaakaan ole.
      Älä pelkää " vääriä " liikkeitä, hevoset ovat tottuneet niihin, nehän tapaa aloittelijoita päivittäin. Ei kukaan alkaja heti osaa.
      Kuopiminenkin voi olla vain kärsimättömyyttä, se haluaa päästä liikkeelle.
      Et ole sen tumpelompi kuin muutkaan. Tsemppiä vaan!

      • Heppamummu

        Hyviä kommentteja, ja kannustavia kaikilta. Itse liityn samaan kuoroon. Sinne vaan rohkeesti, niinkuin olet tehnytkin.
        Minäkin olen aikuinen ihminen ja pelkään vieläkin hevosta. Silti haluan ratsastaa. Ja hoitaa sen hevosen tunnin alusta tunnin loppuun. Jos ratsastustunnin ohjaaja ei tajua sinua auttaa, niin hän ei tee väärin vain sinua kohtaan. Hän tekee väärin hevosta kohtaan. Ja se on anteeksiantamatonta.

        Olen vaille kuuskymppisenä noussut hevosen selkään ensimmäistä kertaa reilu vuosi sitten.

        Kasiro, sun kommentit on aina niin ihania, asiantuntevia ja kannustavia.

        P.S. Mietin tuon jalustimen säätämistä minulle sopivaksi. Mulle on opetettu, että se on lähellä sitä kun asetat sormesi satulan alle jalustinvyön kohdalle ja vedät jalustimen kainaloosi. Sehän itseasiassa pitäisi tehdä jo pilttuussa, silloin kun itse laittaa satulaa hevosen selkään ja kohdalleen. Ja sitten kun molemmat on oikein, laske se hevosen vasemmanpuolimmainen jalustin niin alas, että uskot saavasi sen sun vasemman jalkas siihen. (Laske montako pykälää siirsit) ja sitten maneesilla jalka siihen, käännä ohjaksilla herkutellen hevosen pää hieman oikealle, ota ohjaksista ja hevosen harjasta satulan eedestä kiinnivasemmalla kädelläsi, ota pompuilla vauhtia ja nosta itsesi rauhallisesti hevosen selkään.
        Satulavyö; vasen jalka eteen jalustimen kanssa, satulavyön hevosen pään puoleisesta soljesta kiinni, nosta ja kiinnitä. Toinen solki.
        Jalustimet; vasen jalka taakse, lyhennä jalustinvyötä yhtämonta pykälää kuin laskit satuloidessa.
        Oletko tasapainossa? Istutko oikein?
        Onko satula keskellä?
        Rykäse se vielä suoraan, nosta selkä suoraksi ja vatsalihakset paketiksi.

        Mieli rennoksi ja anna mennä. Kulje hevosen liikkeen mukaan. Muista hengittää.


    • Kasiro

      Kiitos kehuista, Heppamummu, yritän parhaani. Koska minulla on kokemusta niin miksi en jakaisi sitä muillekkin. Eihän se ole minulta pois ja voi olla hyväksi avuksi niille jotka neuvoja tarvitsee. Ystävällisyys ei maksa mitään mutta tuottaa hyvän mielen toiselle.

    • Ponifani123

      Vika ei ole missään nimessä sinussa, todella törkeää käytöstä opettajaltasi. Kyllä opettajan velvollisuus on auttaa myös satulavyön ja jalustimien kanssa. Onko lähelläsi tallia johon voit vaihtaa? Järjestetäänkö tallilla kursseja? Niissä usein oppii varustamista. Aloittelijoiden ei tarvitse osata heti kaikkea, hyvä että haluat oppia lisää! Paljon tsemppiä! :)

    • Törmäilijä

      Jos heppa yrittää purra nii kannattaa ottaa kiinni kun sil on päitset nii kii siitä kohti mis on turpa remmi ja niska hihna tulee nii siit kiinni ni se ei voi parasta sun kättä. Jos hepo potkii nii varo niitä jalkoi! Se voi potkasta myös etusella! (En haluu pelotella mut kerroin vaan että kannattaa varoo niitä jalkoi)

    • Anonyymi

      Vaihda ehdottomasti tallia! Ei minkään tallin toiminta saisi olla tuollaista! Alkeisia täytyy auttaa ja kannustaa koko ajan, ette te muuten opi. Minä aloitin ratsastuksen yli vuosi sitten. Olen nyt siis käynyt alkeiskurssin ja nyt olen yleistunnilla. Jos asut itä-Suomessa tule Tikun Puuhevosen tallille. Siellä on mukava meininki, kivat hevoset, taitavaa henkilökuntaa ja hyvät olot hevosilla.
      Vaihda oikeasti tallia. Ei kukaan jaksa tuollaisia ihmisiä!
      T: tyttö, joka ratsastaa

      • Anonyymi

        Tikun puuhevonen on oikeasti nykyisin ihan surkea paikka! En suosittele kenellekään, käykäähän vaikka Joensuun ratsastusopistolla!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1619
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe