kasvisöljyvalmisteet

a-nnu

Sain lääkäriltäni kehoituksen käyttää puhtaita kasvisöljyjä sekä kasvisöljyvalmisteita.

Rypsiöljyä otan 2 rkl päivässä koska olen vege enkä syö kalaa.
Mutta mitä (kasviöljyvalmiste)margariineja suosittelette?
Seisoin juuri puoli tuntia margariinihyllyn edessä ja luin tuoteselostuksia, enkä tullut hullua hurskaammaksi...

Olen menossa Diabetes-testeihin lähiaikoina ja nyt tekee mieli laittaa ruokavalio kuntoon etten vaan joudu piikittämään itseäni. Varmaan liian vähän liian myöhään. Lääkkeitä joudun syömään muutenkin niin paljon...

11

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sfjnn

      keijun sininen

    • tosioutoa

      ..siis nyt ei oikein ymmärrä.... Olet vege ja käytät jo muutenkin (?) pelkkiä kasvirasvoja. Miksi lääkäri kehottaa sinua käyttämään rasvoja, joita käytät jo muutenkin? Miksi lääkäri kehottaa käyttämään enemmän(?) rasvaa, jos olet mahdollisesti diabeetikko? Joku nyt mättää....

      • p-enni

        Mietipäs vielä jos hoksaisit...


      • olimpatyperä
        p-enni kirjoitti:

        Mietipäs vielä jos hoksaisit...

        Mietinpä vielä enkä silti hoksaa - siis tyyppihän syö jo kasvisrasvoja, mutta ilmeisesti vääriä ja lekurin määräyksestä saa vain niitä oikeita ruoka-valioon.


    • sitäsaamitäsyö

      Valitse joku kolesterolia alentava rasva kuten benecol tai vastaava vaikka ennen testejä taitaa olla myöhäistä etkä ehdi alentamaan arvoja.

    • BLOODisLIFE

      Se ei tarkoita vain leivän päälle vaan öljyjä muutenkin vaikka salaattiin, pähkinäöljy, pellava...

    • sellasta12234

      Syö oliiviöljyä, ei rypsi, rapsi, auringonkukka, soija, seesaminsiemenöljyjä, koska niiden rasvahapposuhteet on ihan naurettavan retuperällä. Jos syöt ruisleipää/leipää säännöllisesti ja vetelet siihen päälle jotain margariiniroskaa niin saat aivan liikaa omega-6 rasvahappoja (vaikuttaa vastustuskykyyn ja verisuoniin aiheuttaen kroonista tulehdusta, joka lopulta johtaa suonten kalkkeutumiseen). Voisit tasapainottaa tuota suhdetta syömällä kalanmaksaöljyä (EPA,DHA), mutta jos kerta olet vege niin sinuna vaihtaisin ainakin kaikki öljyt vain oliiviöljyyn.

      Rypsiöljyn 100g sisältö:
      -Rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 22079.926mg <--- Liikaa, plus leipien rypsiöljyt
      -Rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 10875.975mg

      Oliiviöljyn 100g sisältö:
      -Rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 10366.560mg <---Yli puolet vähemmän
      -Rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 543.505 mg

      Tuohon kun lisäisi ruokalusikallisen kalanmaksaöljyä ja luomuvoita ruuanlaittoon niin olisi hyvä. Jokainen tehkööt kuitenkin omat valintansa. Kaikella mitä suuhunsa laittaa on merkitystä omalle hyvinvoinnille. Itse en henkilökohtaisesti koske tikullakaan mihinkään kasvirasvaseoksiin, koska tapa jolla ne valmistetaan on suorastaan oksettava. Aivan liian prosessoitua ja luonnotonta.

      Ja, aloittaja, jos haluat välttää itsesi piikittämisen niin sinuna karsisin turhat hiilarit pois ja antaisin tällä keinolla haiman levätä. Söisit luonnollisia raaka-aineita, PALJON pienen glykemisen kuorman kasviksia (saisit samalla luonnollisesti kasvisteroleja joita nyt syöt Becelin ja muun roskan muodossa) ja karsisit pois tulehdusta aiheuttavat ruuat, kuten viljat (jos aiheuttaa oireita kuten pieretystä), sokerin ja lisäaineet niin voin veikata, että ei tarvitse aloittaa edes tablettihoitoja.

      Sen olen jo lyhyen 23-vuotisen elämäni aika huomannut, että lääkärit eivät tiedä todellisuudessa ravitsemuksesta mitään, heillä on vain käypä hoito-suositukset joita noudattaa. Sekä, lääkärit saavat palkkaa lääkkeiden määrämisestä, joten tavoite on aina pitää potilas/asiakas lääkeyhtiön asiakkaana. Perehdy ravitsemukseen, esim (nyt tulee peppukipua) Antti Heikkilän, Tohtori Tolosen sivuilta. Itsellä on omakohtainen kokemus, laihdutin 16kg noin 4 kuukaudessa ruokavaliolla, VHH-ruokavaliolla. 5 vuotta myöhemmin sama paino edelleen.

      PS. en ole VP.

    • wed

      Edellisellä kirjoittajalla hyviä pointteja :) Sitä en tajua miksi joku suosittelee kolesterolia alentavaa margariinia koska kasvikunnan tuotteissa ei ole kolesterolia, silloin keho tuottaa kaiken kolesterolin itse tarpeidensa mukaan. Kevytmargariinit ovat petollisia koska rakennesaadaan aikaan kovettamalla kasvirasvoja. Syntyy rasvahapposidoksia jotka uusien tutkimusten mukaan ylläpitävät tulehdustilaa elimistössä paljon käytettynä (googlaamalla löytyy paljon tietoa). Rasvaisemmissa siis rasvan laatu on parempi samoin kuin maku, riittää sitten vähempi määräkin kuin kevytmargariinia.

    • wed

      Semmoinen piti vielä sanoa että pyydä terkkarista lähetettä ravitsemusterapeutille jos haluat helposti ja tarkasti näitä asioita pohtia. Pitäisi riittää perusteeksi vegeruokavalio ja sokeriongelmat, kun jo aloittavia vegejä näkee sinne ohjattavan jos sattuu hyvä terkkatäti.

    • fghfghfghfghfgh

      Ilmeisesti siis olet lakto-ovovegetaristi etkä vegaani?

      Itsekin käytin ennen rypsiöljyä, olen vegaani, mutta vähensin reippaasti. Samoin lopetin margariinit. Vitamiineja saa muualtakin, ja margariini on hyvin synteettinen tuote. Vältän lisäaineita. Esim. emulgointiaineet (joita todennäköisesti margariineissakin on) todennäköisesti kielletään tulevaisuudessa, tai ainakin saantia rajoitetaan. Ne tuhoavat suoliston pintakerroksen, jolloin ihminen sairastuu.

      Elikkä itse laitan esim. oliiviöljyä yhtälailla leivän päälle, salaattiin kuin puuroon. Olkoon outoa, mutta minusta se on ihan hyvää. Erilaisia kylmäpuristettuja kasvisöljyjä on pilvin pimein jo markettien hyllyillä, kannattaa kokeilla. Rasvateoriat ovat muutenkin muutoksessa, joten en enää niistä välitä. Pähkinöissä ja siemenissä on myös rasvoja, mutta kuumentamalla niiden koostumus muuttuu huonoksi.

      Kolesterolista elimistö tuottaa suurimman osan. Sivusta olen seurannut vegesukulaista, joka sai halvauksen nuorena. Muu sairastuminen ja sen hoito eläkestressi varmaan aktivoi taudin. Sai eläkkeen, alkoi liikkumaan, ja kolesterolitkin lähtivät huimaan laskuun. Ruokavaliossa ei sen suurempaa muutosta tapahtunut. Liikunnalla (ja tarvittaessa laihtumisella) saat parannusta sekä kolesteroleihin että verensokeriin. Sen ei tarvitse olla hikipinkoa, riittävän pituiset kävelylenkit riittävät. Lihaskudos (etenkin reisi-) tasaa myös verensokereita. Eli liika hintelyyskin on haitta samalla tavoin kuin keskivartalokumpu.

      Nykyään puhutaan myös 1,5 tyypin diabeteksestä, olen ymmärtänyt että se olisi kuin 1-tyypin diabetes, mutta puhkeaa vasta aikuisella. Eli ei ole samanlainen elintasosairaus kuin tyypin 2 diabetes. Eli siis liiallinen syyllistämispolitiikkakaan ei toimi. Aina parhaillakaan elämäntavoilla ei vaan saa täydellistä terveyttä. Jokaisen geenistöön piileytyy myös virheitä, mistä osa voi sairastuttaa.

      • ksanksa

        "Syö oliiviöljyä, ei rypsi, rapsi, auringonkukka, soija, seesaminsiemenöljyjä, koska niiden rasvahapposuhteet on ihan naurettavan retuperällä."

        Seesaminsiemenillä ja seesamiöljyllä on terveyttä edistäviä vaikutuksia:

        Seesamiöljy laskee verenpainetta ja vähentää plasman glukoosia verenpainetautia sairastavilla diabeetikoilla:
        Sankar D1, Rao MR, Sambandam G, Pugalendi KV. A pilot study of open label sesame oil in hypertensive diabetics. J Med Food. 2006 Fall;9(3):408-12.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17004907

        Seesamiöljyllä on antiateroskleroottista ja tulehdusta vähentävää vaikutusta:
        Narasimhulu CA1, Selvarajan K, Litvinov D, Parthasarathy S. Anti-atherosclerotic and anti-inflammatory actions of sesame oil. J Med Food. 2015 Jan;18(1):11-20. doi: 10.1089/jmf.2014.0138.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25562618

        Seesamiöljy voi parantaa kokeellista autoimmuunienkefalomyeliittiä:
        Ghazavi A1, Mosayebi G. The mechanism of sesame oil in ameliorating experimental autoimmune encephalomyelitis in C57BL/6 mice. Phytother Res. 2012 Jan;26(1):34-8. doi: 10.1002/ptr.3515. Epub 2011 Apr 28.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21538630

        Seesamin lingaani sesamoli vähentää stressiä ja tulehdusta:
        Kumar B1, Kuhad A, Chopra K. Neuropsychopharmacological effect of sesamol in unpredictable chronic mild stress model of depression: behavioral and biochemical evidences. Psychopharmacology (Berl). 2011 Apr;214(4):819-28. doi: 10.1007/s00213-010-2094-2. Epub 2010 Nov 20.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21103863

        Seesamin lingaanilla sesamiinilla on anti-syöpä-ominaisuuksia:
        Harikumar KB1, Sung B, Tharakan ST, Pandey MK, Joy B, Guha S, Krishnan S, Aggarwal BB. Sesamin manifests chemopreventive effects through the suppression of NF-kappa B-regulated cell survival, proliferation, invasion, and angiogenic gene products. Mol Cancer Res. 2010 May;8(5):751-61. doi: 10.1158/1541-7786.MCR-09-0565. Epub 2010 May 11.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20460401

        Seesamiöljy vähentää plakkia ja parantaa ikenien kuntoa:
        Asokan S1, Emmadi P, Chamundeswari R. Effect of oil pulling on plaque induced gingivitis: a randomized, controlled, triple-blind study. Indian J Dent Res. 2009 Jan-Mar;20(1):47-51.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19336860

        Seesamiöljy parantaa endoteelin toimintaa verenpainetautia sairastavilla miehillä:
        Karatzi K1, Stamatelopoulos K, Lykka M, Mantzouratou P, Skalidi S, Zakopoulos N, Papamichael C, Sidossis LS. Sesame oil consumption exerts a beneficial effect on endothelial function in hypertensive men. Eur J Prev Cardiol. 2013 Apr;20(2):202-8. doi: 10.1177/2047487312437625. Epub 2012 Jan 25.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22345690

        Seesamiöljy voi suojata sydänlihasta:
        Saleem MT1, Chetty MC2, Kavimani S3. Putative antioxidant property of sesame oil in an oxidative stress model of myocardial injury. J Cardiovasc Dis Res. 2013 Sep;4(3):177-81. doi: 10.1016/j.jcdr.2013.07.001. Epub 2013 Nov 1.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24396257

        Seesamiöljyllä voi olla hyödyllisiä vaikutuksia raskasmetallimyrkytyksessä:
        Chandrasekaran VR1, Hsu DZ, Liu MY. Beneficial effect of sesame oil on heavy metal toxicity. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014 Feb;38(2):179-85. doi: 10.1177/0148607113490960. Epub 2013 Jun 6.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23744838

        Seesamiöljy vähentää oksidatiivista stressiä ja endotoksemiaa rotilla:
        Hsu DZ1, Chiang PJ, Chien SP, Huang BM, Liu MY. Parenteral sesame oil attenuates oxidative stress after endotoxin intoxication in rats. Toxicology. 2004 Mar 1;196(1-2):147-53.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15036764


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      132
      2377
    2. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      284
      2275
    3. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      74
      1759
    4. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      119
      1452
    5. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      130
      1299
    6. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      64
      1298
    7. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      72
      1030
    8. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      1020
    9. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      47
      925
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      901
    Aihe