Lapissa on muutakin liharuokaa kuin poronkäristys. Keväällä kuivataan suolattua lihaa ulkosalla, saadaan ns kuivaa lihaa. Kyllähän se tunnetaan eteläsuomessakin, mutta vain amerikkalaisena jerkkynä. Tuskin tietävät että se on ihan perinneruokaa, liha oli pakko suolata ja kuivata ennenkuin säät lämpenevät liikaa, ei ollut pakastimia.
No, näin syksyllä viimeiset kuivatlihat yleensä syödään pois, ennen uuden lihan tuloa. Yksi syksyherkku on minulle aina ollut kuivalihakeitto. Jotkut viisaat sanovat sitä velliksi. MIelestäni keitto ja velli ovat eri asia. Ainakin länsikairassa on ollut vissi ero siinä, eli se on kuivalihakeittoa jos siinä on ohrasuurimoita ja ehkä viimeisiä vanhoja pottuja. Uutta pottua ei saanut laittaa äitini mukaan. Vellissä oli ohran tilalla riisiä eikä pottuja lainkaan.
Nyt tuttavapiirissä tuli väitteluä tästä keiton ja vellin rajasta. Miten te, jotka olette ko. ruokaa tehneet. Sehän haisee kamalalta ja vaatii pitkän tekoajan, mutta ah sitä makua...
Kuivalihakeitto / Velli ?
VärkkiMaakari
0
491
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oletko kertonut jo muille tunteistasi?
Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.774672- 1801987
- 1321702
- 1481275
Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan
Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️161181- 351066
- 78963
- 52936
Hyvää huomenta!
Mietin miten suhtaudut minuun, jos kerron tunteista. Voinko enää sen jälkeen olla samassa paikassa kanssasi, jos koet as78892- 4868