Miksi omat ransut eivät tuu rapeiksi?

nimimerkki12

Oon ite tehny ransuja silleen että suikaloin koneella n. 10 mm suikaleiksi, huuhtelen ja paistan kuumassa öljyssä. Lajike joku jauhoinen.

On koitettu liottaa ensin, 140°, 160° ja 180° öljyä, laittaa kylmään öljyyn, kuumaan öljyyn, vaiheittain paistamista useaan kertaan erilämpöisessä öljyssä.

Koskaan ei tuu rapeita, aina jää sellasiks taipuisiks. Pinnaltakin jo kuitenkin selvästi ruskistuneet.

Mikä avuksi?

57

5825

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tätinen

      Ranskalaiset pitää kypsentää kahteen kertaan.
      Suikaloidut, huuhdellut ja kuivatut perunat kypsennetään ensin 130-140 asteessa n 5-7 minuuttia. Valutetaan ja annetaan jäähtyä. Sitten uusi kypsennys 180 asteessa kauniin ruskeaksi. Tämä koskee siis kokonaisista perunoista, alusta asti tehtyjä.

      • PAPPA60

        PESE PERUNAT HARJALLA.SEN JÄLKEEN VIIPALOIT PERUNAT.ANNA KUIVAHTAA VÄHÄN AIKAA.SEN JÄLKEEN LEIVINPAPERI PELLILLE.LAITA UUNIIN 100-120 ASTETTA ODOTA NIIN KAUAN ETTÄ MUUTUVAT RAPEIKSI.


    • hauhautsamppioon

      Liian kylmää, eli hauduttelet, et paista. Uuni 250:een, niin alkaa tulla rapeutta. Itse lohkon vielä porkkanaa ja sipulia pottujen kaveriksi samalla pellille.

      • tätinen

        Kyseessä ei ole pakastepussista uunipellille ravistellut "ranskalaiset" vaan öljyssä uppopaistetut.


      • hauhautsamppioon

        Sama pätee silloinkin, ja etenkin öljyssä keittäessä liian kylmä öljy tekee perunoista pehmeitä lötköjä, jotka ovat kyllä imeneet öljyä, mutta eivät rapsakoidu.

        Raaoista irtoperunoista teen kertomani uuniversionkin ja toimivat aina, koska uuni on tarpeeksi lämmin.


      • Ei_mopolla
        hauhautsamppioon kirjoitti:

        Sama pätee silloinkin, ja etenkin öljyssä keittäessä liian kylmä öljy tekee perunoista pehmeitä lötköjä, jotka ovat kyllä imeneet öljyä, mutta eivät rapsakoidu.

        Raaoista irtoperunoista teen kertomani uuniversionkin ja toimivat aina, koska uuni on tarpeeksi lämmin.

        Meinaat laittaa 250°C asteen öljyyn ranskikset? Saattaa palaa muutakin kuin perunat. MAX 180 hyvällä öljyllä, muuten öljy voi syttyä ihan itsestään.


      • ottako ihan tosissaan


      • palonsyyn-tutkija
        Ei_mopolla kirjoitti:

        Meinaat laittaa 250°C asteen öljyyn ranskikset? Saattaa palaa muutakin kuin perunat. MAX 180 hyvällä öljyllä, muuten öljy voi syttyä ihan itsestään.

        UUNI 250 C luki siinä. Sitä paitsi ranskalaisten paistoaltaissa on termostaatti sekä turvatermostaatti, mikä estää öljyn liiallisen kuumentumisen. Öljykään ei kestä tuollaisia lämpötiloja vaan leimahtaa tulille. Näihin liittyvät palot ovat syttyneet a) liian vanhasta öljystä, minkä kuumuuden kesto on selkeästi alentunut b) termostaattien rikkoutumisesta tai c) toheloinnista


      • Kokkivm62
        palonsyyn-tutkija kirjoitti:

        UUNI 250 C luki siinä. Sitä paitsi ranskalaisten paistoaltaissa on termostaatti sekä turvatermostaatti, mikä estää öljyn liiallisen kuumentumisen. Öljykään ei kestä tuollaisia lämpötiloja vaan leimahtaa tulille. Näihin liittyvät palot ovat syttyneet a) liian vanhasta öljystä, minkä kuumuuden kesto on selkeästi alentunut b) termostaattien rikkoutumisesta tai c) toheloinnista

        Taisit kirjoittaa "Sama pätee silloinkin, ja etenkin öljyssä keittäessä liian kylmä öljy tekee perunoista pehmeitä lötköjä," Mikä sama pätee silloinkin? Lämpötila vai mikä, kirjoita vajakki selvemmin jos on sanottavaa.

        Uunissa 250°C ja öljyssä 180-200°C - onko vaikea ymmärtää? Tosin jos ranut tehdään raaoista perunoista niitä ei uppopaisteta 200°C vaan ensin kypsytetään lämpötilassa 160-175°C ja lopuksi jos on hyvää uppopaistoöjyä 200°C, muuten max 180°C.



      • tehtyvuosia
        Ei_mopolla kirjoitti:

        Meinaat laittaa 250°C asteen öljyyn ranskikset? Saattaa palaa muutakin kuin perunat. MAX 180 hyvällä öljyllä, muuten öljy voi syttyä ihan itsestään.

        250 on 250 vaikka voissa paistaisi. Öljyssä ne uunissa tehtävät ranetkin pyöritellään. Leivinpaperi ottaa kyllä väriä, mutta ei uunissa mitään tulipaloa ole.


      • PITKÄTAX

        MEILLÄ TEHDÄÄN SUOMALAISIA RAPEITA PERUNA SUIKALEITA.EN OLE KOSKAAN TEHNYT RANSKALAISIA.SUOMALAISET PERUNASUIKALEE PELLILLE VOIPAPERIN PÄÄLLE.LÄMPÖÄ 100.120 ASTETTA JA ODOTAN ETTÄ MUUTTUVAT RAPEIKSI,KUN OTAN UUNISTA RIPOTTELEN VÄHÄN SUOLAA JA SUOMALAISET RAPEAT SUIKALEET OVATKIN VALMIITA NAPOSTELTAVAKSI


      • 90998
        tehtyvuosia kirjoitti:

        250 on 250 vaikka voissa paistaisi. Öljyssä ne uunissa tehtävät ranetkin pyöritellään. Leivinpaperi ottaa kyllä väriä, mutta ei uunissa mitään tulipaloa ole.

        Älä hölmöile! Öljyä ei todellakaan pidä mennä kuumentamaan 250 asteeseen, vitun idiootti.


      • ymmarryshoi
        PITKÄTAX kirjoitti:

        MEILLÄ TEHDÄÄN SUOMALAISIA RAPEITA PERUNA SUIKALEITA.EN OLE KOSKAAN TEHNYT RANSKALAISIA.SUOMALAISET PERUNASUIKALEE PELLILLE VOIPAPERIN PÄÄLLE.LÄMPÖÄ 100.120 ASTETTA JA ODOTAN ETTÄ MUUTTUVAT RAPEIKSI,KUN OTAN UUNISTA RIPOTTELEN VÄHÄN SUOLAA JA SUOMALAISET RAPEAT SUIKALEET OVATKIN VALMIITA NAPOSTELTAVAKSI

        Eihän niitä voipaperin päälle voi laittaa,tarttuvat kiinni


      • eipäsnimitellä
        90998 kirjoitti:

        Älä hölmöile! Öljyä ei todellakaan pidä mennä kuumentamaan 250 asteeseen, vitun idiootti.

        Voit työntää sen vittus perseesees. Uuni lämmitetään 250:een ja se on jämpti. Raneilla oleva öljy lämpenee siihen mihin lämpenee. Ei niitä kuitenkaan vuorokautta uunissa pidetä. Raneissa oleva vesi kiehuu 100:ssa asteessa ja niin pitkään kun niissä on kostetutta, niin ne eivät kyrvähdä.


    • Ranskalaiset

      Ransut =). No jo on aikoihin eletty, mikä nimi!!

      • Naggi

        Joo, se Ransu-koira Pikkukakkosesta pataan vaan.... Kukahan idiootti näitä väännöksiä keksiikään?!


    • Kingi_

      Uppo paistamalla mahdollisimman kuumassa öljyssä, mutta varo ettei syty palamaan. On valmiita kun nousevat pintaan, tai vähän sen jälkeen.

    • TäydellisetRansut

      Etsi googlesta Heston Blumenthal perfect chips. Tämä on aika HC tyyli valmistaa ranskalaisia. Mutta tuosta saa tiedon miten tehdä rapeita ranskalaisia.

    • pekis

      Miten saa Hesburgerin tekemien ranskalaisten makusia kotikonstein? Ovat selvästi muita raskalaisia maukaampia

      • nimimerkki112

        No eikä ole! Hesen ranskalaiset on kaikista paskimpia.


      • Soosimies

        Samaa mieltä, Hesen ranut ovat surkeimmat (vaikka parempia kuin pari vuotta sitten), pelkästään herkullisen ja runsaan majoneesin takia tulee siellä joskus käytyä.


      • Xopeto

        Hesen ranskalaiset tehdään muusista. McDonaldsin kokonaisista. Huomaa kyllä maistaessa. Toki saa tykätä Hesen ranskalaisista.


      • natsisiwaaaaa

        fak tonaltsin kama tulee lämmitettynä mikrossa natsisiwasta!!!!!täyttä paskaa siis!!!


    • KOKKl

      Vaikka ranskalaisten teko kuulostaa yksinkertaiselta niin kysymys on kuitenkin aikamoisesta taidonnäytteestä. Jo kymmeniä vuosia hyvyyden mittana on käytetty tapaa katketa. Perunat voi palauttaa keittiöön, jos ne ei taivutettaessa katkea "naps". On jopa sanottu että sanaa ranskalaiset ei tulisi enää käyttää jos perunaa voidaan taivuttaa 90 astetta sen katkeamatta.
      Kun tilaatte ranskalaisia ja maksatte niistä, vaatikaa myös oikeita ranskalaisia.

      • Tumppumarkku

        Mitä ne onon?


    • ufo75

      Uuni pitää olla 300C, niin tulee rapeittt

    • maantietietäjä

      öljyn palolämpötilan tulee olla 260 astetta, että raneista tulee rapsakoita.

    • Ranchfries

      Tulen syömään ellei maistu.

    • makkaraperunoita

      Hiukan vanhahtaneet eli monesti lämmitetyt auringonkukkaöljyt uppopaistossa.

    • perunanviljelijä

      Eikös ranskalaiset perunat tehdä kiinteästä perunasta, joiden tärkkelyspitoisuus on n. 14-15% esim.Nicola, ei siis mistään jauhoisesta perunalajikkeesta, joiden tärkkelyspitoisuus on 17-18% esim. Afra.
      Öljy pitää olla todella kuumaa ranskalaisten kypsentämisessä.

      • näinjuuri

        Nimenomaan, ei jauhoisesta! Joku mainitsi Rosamundan, siitä tulee hyvää perunamuussia, mutta tässähän oltiin tekemässä ranskalaisia. Jauhoisista tulee "lötköjä". Mahdollisimman kiinteä peruna pitäis olla tohon tarkotukseen.


    • paistaja1

      mausteen makua saa paremmin perunoihin kun laittaa alle öljyä tai vettä pikkusen johon mausteet hetki uunissa ja sekoitus penunoissa niin mausteetkin sekoittuu samalla kertaa.

    • asdasdasdw

      Toinen tapa tehdä uunissa on se, että ensin keität leikattuja suikaleita vähän kiehuvassa vedessä ja laitat sen jälkeen uuniin.. Pehmenee ja kypsyy hieman ennen uuniin laittamista, parempia kuin suoraan uuniin heittämällä.

    • Hyvää.tulee

      Suikaloidut perunat astiaan tai kattilaan ja hölskyttele kansi päällä että mausteet tarttuu joka puolelle. Astiaan myös öljyä, suolaa, sipulia, valkosipulia, pippuria, chiliä tai mitä maustetta haluaa. Laita uunipellille leivinpaperin päälle ja uunin ylälämpö päälle. Uuneissa on hieman eroja joten opettele oman uunisi sopiva lämpö seuraamalla paistumista. Lämpö saa olla korkea. Rapeutta tulee kun alkavat ruskistua. Välillä voi lastalla käännellä. Näin ei tule turhan rasvaisiakaan. Jos haluat vieläkin kuivempia, laita perunat ensin puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja kuivaa perunoita hieman ennen maustamista ja paistamista. Rosamunda sopii tähän oikein hyvin ja aina on onnistuneet.

      • aureus

        "laita perunat ensin puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja kuivaa perunoita hieman ennen maustamista ja paistamista."

        Puhdasta pyyhettä on turha tuohon tuhlata. Pesuun menevä pyyhe välttää ja mahdolliset kokkibakteeritkin kuolevat paistossa.


      • ElämäKirkastui

        Kiitos, nyt ei tarvitsekaan ottaa avioeroa. Riittää tarkistaa, että henkivakuutusasia on kunnossa. Kerron myös sitten poliisille mistä sain ohjeen..


      • Se.edellinen
        aureus kirjoitti:

        "laita perunat ensin puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja kuivaa perunoita hieman ennen maustamista ja paistamista."

        Puhdasta pyyhettä on turha tuohon tuhlata. Pesuun menevä pyyhe välttää ja mahdolliset kokkibakteeritkin kuolevat paistossa.

        Kyllä pyyhkeen täytyy puhdas olla. Jos et viitsi sen takia pestä,voi ne perunat talouspaperinkin päälle laittaa. Niin että eipä porsastella siellä ;)


    • fransG

      Suikaloinnin jälkeen kuumaan veteen muutamaksi minuutiksi. Sen jälkeen kuivaus, jäähdytys ja öljyyn paistumaan. Toimii myös uunissa paistaessa.

    • Xopeto

      Huomaa, että ne hampurilaisketjujen käyttämät perunatikut ovat jo koostumukseltaan ihan toisia kuin kaupan myymät.

    • Sammakko81kommenteeraa

      Ei, ei ja ei.

      Perunat: Saa olla itäneitäkin, plöröjä. Ei jauhoisia, osta kiinteämaltoisia. Pestään, ei o pakko kuoria. Kuivataan. (oleellista ettei rasva räisky veden takia).

      Suikaloidaan, noin sentin paksuisiksi, tai vähän alle. Laitetaan oliiviöljyä kattilaan, kuumennetaan aluksi rasva niin, että potut sirisevät kattilaan heitettäessä. Ei liikaa pottuja kerralla, laita erissä.
      Sitten heti potut kattilaan laitettuasi, laske lämpö (asteikolla 1-9 käytä 6-7), jotta peruna ehtii kypsyä, eikä käy niin, että on päältä ruskea ja sisältä raaka. Saa olla useamman minuutin.

      Kun alkaa ruskistua vähän, nosta taas lämpöä, jotta saa kullanruskean värin. Varo, etteivät ole liian kauan ja pala.

      Nostellaan reikäkauhalla paperin päälle, jotta liika rasva ei lötkistä pottuja. Suolaa päälle. Seuraava satsi kattilaan.

      Toimii myös porkkanoille.

      Näin meillä Espanjassa. Ei voi epäonnistua. (tai voi toki, mutta harjoitus tekee mestarin...) Ja älkää nyt hyvät ihmiset käyttäjä niitä kaupan valmiita "ranskalaisia perunoita", ne imevät rasvaa järkyttävät määrät, vaikka ovat jo valmiiksi rasvaisia, ja niistä on oikea peruna kaukana. Oikeita juureksia käyttämällä rasvaa tulee saatua vähemmän, eikä perä leviä niin paljon. :D

      • snargarinpitäjä

        Mukava iltasatu. Tämä kuitenkin paljasti spämmisi "Laitetaan oliiviöljyä kattilaan".

        Öljykeittimessä ei voi käyttää oliiviöljyä, sanoohan sen jo järkikin.


      • sdsdsdsdsdsdss
        snargarinpitäjä kirjoitti:

        Mukava iltasatu. Tämä kuitenkin paljasti spämmisi "Laitetaan oliiviöljyä kattilaan".

        Öljykeittimessä ei voi käyttää oliiviöljyä, sanoohan sen jo järkikin.

        Järjen pitäisi myös sanoa että nimimerkki Sammakko81kommenteeraa ei missään vaiheessa maininnut öljykeitinsä sanallakaan.


      • sdsdsdsdsdsdss
        snargarinpitäjä kirjoitti:

        Mukava iltasatu. Tämä kuitenkin paljasti spämmisi "Laitetaan oliiviöljyä kattilaan".

        Öljykeittimessä ei voi käyttää oliiviöljyä, sanoohan sen jo järkikin.

        Järjen pitäisi myös sanoa että nimimerkki Sammakko81kommenteeraa ei missään vaiheessa maininnut öljykeitinsä sanallakaan.


    • sarvet2

      Ei mitenkään,turhaa touhua.

    • Manhattanilla

      Ranskalaiset valmistetaan näin. Suikaloidut perunat keitetään ensin vedessä puolikypsiksi ja annetaan hetken valua, jonka jälkeen ne uppopaistetaan kuumassa öljyssä. Näin ranskalaisista tulee maukkaita ja rapeita.

    • urts

      Tarkoitatko ihmisiä? Suomessa ei harrasteta ihmissyöntiä.

    • Hestoninkikka

      Huuhtele perunoita astiassa juoksevan veden alla, niin pitkään että vesi astiassa on kirkasta. Keitä perunat lähes hajoamis pisteeseen, niin että pinnasta rupee tulemaan röpelöinen. Jäähdytä/pakasta nopeasti ritilän päällä. Aseta fritti 140c ja frittaa perunoita 5 min. Jäähdytä/pakasta nopeasti ritilän päällä. Lopuksi frittaa perunoita 180c 3-5 min.

      Se että ranet tuntuu löysiltä johtuu perunoissa olevassa vedestä. Jäähdyttäminen/pakastaminen poistaa perunoissa olevaa kosteutta. Tämän prosessin jälkeen saat rapeimmat ranskalaiset.

    • Ylätalo

      Miks niistä pitää sellasia rasvalötköjä tehhä. Pannulla ensten öljyssä sit uuniin pellille. On paljon parempia kuin ne öljyä imeneet ja terveellisempiä. Mut makusa kullakin sano kissa kun muniaan nuoli.

    • eleguan_nyt

      ehkä nyt on parasta käydä ostamassa ne ranskalaiset, omalta suosikkikiskalta. kun ei ton parempaa syöntitulosta ja makumaailmaa ole olemassa.

    • avaruusmatkaajanall

      Peruna melko isoiks lohkoiks (n 30 mm). Pyöritellään runsaassa oliiviöljyssä. Pidetään uunissa 225 astessa n. 30 min tai kunnes tumman kullan ruskeita. Suolataan reilusti heti uunista ottamisen jälkeen. Ylä-grilli, ala-uuni- asetus. Tällä reseptillä tulee mielstäni parhaat lohkoperunat. :)

    • kotikokkkkkki

      Siis ihmiset on kyllä ihan idiootteja. Paras vinkki mitä olen itse käyttänyt = Pellille pistät niin paljon öljyä, että ei valu yli ja sit ranskalaiset siihen pellille öljyn sekaan. Uuni 250 asteeseen ja ranet pelti uuniin. Menee noin 30min ja voi käydä vaikka kaupassa sillä välillä. Tolla vinkillä saa parhaat ranet, lupaan sen

    • bhyq

      Öljyy kattilaan ja siihen perunoista tehdyt ranskalaiset ... tulee hyvii ! valuttaa siivilässä rasvat pois...

    • kokeilejaylläty

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      49
      2988
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      47
      2851
    3. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      124
      2649
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      342
      1715
    5. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1084
    6. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      10
      1061
    7. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      193
      927
    8. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      101
      782
    9. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      26
      780
    10. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      44
      739
    Aihe