Onko "100%"veganismi tärkeää? Salainen 99% vegaani

Monet vegaanit tykkää että ei ikinä saisi syödä eläintuotteita, mutta mitä tykkäätte siitä että pitää veganismin salassa (?), että syö aina vegaaniruokaa kotona, mutta esimerkiksi jouluna kun perhe syö joulukinkkua, niin syö sitä, niin että ei aiheuta turhaa "draamaa".

Tällä tavalla ei tarvitse alkaa selittelemään ja puhumaan veganismista, ja ei tarvitse panna ihmisiä miettimään että tekevätkö he väärin kun syövät lihaa.

Toisin sanoen: voiko olla lähes täydellinen vegaani ilman että "saarnata" siitä, ilman että tehdä siitä "uskontoa" tai politiikkaa jota pitää aina näyttää ihmisille?

Veganismistahan tulee aika paljon sosiaalisia ja muita seurauksia jos on sitä mieltä että pitää aina välttää lihaa ja eläintuotteita.

Kukaan vegaanikaanhan ei oo kuitenkaan 100% vegaani, koska eläintuotteita löytyy aina jostain, ja eläimiä käytetään hyväkseen niin monissa asioissa.

37

339

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jaysus

      Se on ihan kustakin itsestään kiinni, että mitä tekee ja mikä tuntuu oikealle. Itse kuitenkin olen mieluummin vähän pidetty sellaisena kuin olen, ennemmin kuin rakastettu sellaisena kuin en ole. Tuleepahan samalla katsottua, että ketkä ovat niitä oikeita ystäviä ja vähemmän pinnallisia.

      • Mutta eikö se ole helpompi olla sellainen kuin ei ole, koska sillon ei tule kaikkia noita sosiaalisia seurauksia? Esimerkiksi jos mennään kavereiden kanssa syömään jonnekin missä ei ole vegaaniruokaa, sehän on helpompi ottaa jotain ruokaa kun olla syömättä ja alkaa selittelemään miksi ei halua syödä, jne.


      • Jaysus
        Trexnonar kirjoitti:

        Mutta eikö se ole helpompi olla sellainen kuin ei ole, koska sillon ei tule kaikkia noita sosiaalisia seurauksia? Esimerkiksi jos mennään kavereiden kanssa syömään jonnekin missä ei ole vegaaniruokaa, sehän on helpompi ottaa jotain ruokaa kun olla syömättä ja alkaa selittelemään miksi ei halua syödä, jne.

        Nykyisin todella moni pikaruokaketjukin tarjoaa vegaanisia annoksia. Kuten Hesburgerin soijatortillasta saa täysin vegaanisen kunhan vaihtaa majoneesin valkosipulisalaatinkastikkeeseen ja jättää fetan pois. Todella monella ravintolallakin on mahdollisuus tarjota vegaanista ruokaa, jos on tiedottanut esim. päivää etukäteen tulevansa paikan päälle syömään.

        Omasta mielestäni minun on helpompi olla juuri sellainen kuin olen aivan kaikkien seurassa. Ainakin oma mielenterveyteni kärsisi, jos ihmiset pitäisivät minusta sellaisena kuin en ole ja teeskentelisin siinä mukana.


    • Murhviiina22

      No mä olen tässä pikkuhiljaa lipsumassa yhä enemmän vegaaniseenruokaan päin - tällä hetkellä varmaan 80% vegaani.

      Syinä tietämyksen lisääntyminen siitä, mistä ruoka tulee, se ettei vegaaninen ruoka vaadi oikeasti kamalia uhrauksia ja oma olo. Vegaanisruoka vain sopii minulle paremmin ja liha ei maistu minu suuhuni useinkaan hyvältä. En vain tykkää esim. jauhelihan, prosessoidun lihan jne. mausta.

      Sämpylää juustolla ja rehuilla jne otan (leikkeleet jätän otamatta) ja esim. jos on tarjolla nakkikeittoa jätän nakit syömättä. Tämä siis jos olemme vanhempieni luona kylässä ja äitini on ruokaa laittanut; en tee asiasta isompaa melua ja tavalliset juustot maistuu silloin. Perheeni ja lähipiirini on täynnä sekasyöjiä. Miehelle ja lapsillekin teen sekaruokaa, itselleni kasvista tai vegaanista siihen rinnalle.

      En minäkään tästä melua pidä tai erityistä kohtelua vaadi; vegaanista ruokaa syön aina kun voin ja jos sitä ei ole tarjolla, niin kasvissapuska, maitotuotteet ja munat menettelee myös. Itseasiassa olin ollut kolmatta vuotta nykyisessä työpaikassani, kun ilmeni, etten niin mielelläni todellakaan lihaa syö; tämä ilmeni silloin kun työkaveri tarjosi jotain kinkku-voileipäkakkua ja marjapiirakkaa. Piirakkaa otin, mutta voileipäkakun jätin väliin, kun tiesin että menisi maha kipeäksi ja ei se jänteinen suuhun pyörimään jäävä kinkkukaan houkutellut. Eivät ole toistaiseksi tajunneet varmaan sitäkään, että kaiken lisäksi evääni ovat aina usein myös vegaanisia, ei pelkästään kasvisruokaa.

      Ruokavalio ja uskonto ovat mielestäni sellaisia asioita, että niiden tuputtaminen toisille ihmisille pitäisi kieltää lailla. Jokainen huolehtikoon, että omalta osalta asiat ovat mukavasti ja antakoon toisten olla niinkuin haluavat. Minulla on sekä yksi himovegaani, että himouskovainen ystävä ja se julistaminen ja saarnaus on kyllä rasittavaa. :)

      • Mutta jos veganismista ei puhu ja kerro toisille, sillon siitä ei ole paljon hyötyä. Tarkoitus veganismissahan on että eläinten ei tarvitsisi kitua, ja jos siitä ei kerro ihmisille, se ei auta paljon olla vegaani.


      • Maalaistyttö.10

        Jokaisella on omat syynsä miksi on vegaani joista yleisin on sen eettisyys ja oma maailmankatsomus. Minäkään en pahemmin puhu veganismistani enkä ole ikinä kokenut tarpeelliseksi siitä kenellekkään saarnata. Minä en vain halua että yksikään elävä joutuu kärsimään minun makumieltymysteni takia ja vegaanina, toisin sanoen veganismin suurin 'hyöty' on kohdallani sen tuoma puhdas omatunto.


      • jokaisella_tyylinsä
        Trexnonar kirjoitti:

        Mutta jos veganismista ei puhu ja kerro toisille, sillon siitä ei ole paljon hyötyä. Tarkoitus veganismissahan on että eläinten ei tarvitsisi kitua, ja jos siitä ei kerro ihmisille, se ei auta paljon olla vegaani.

        Onhan siitä hyötyjä muille kertomattakin. Omat terveyshyödyt, se määrä lihaa, jonka itse jättää syömättä, jne. Kaikkien juttu ei vain ole lähteä (mitään) asiaa aktiivisesti ajamaan eteenpäin. Esim. jos on muutenkin taipuvainen ujouteen, niin on loukkaavaa sanoa tällaiselle henkilölle, että hän on "huono/hyödytön" vegaani, koska ei aktiivisesti kerro ihmisille ympärillään, että on vegaani.

        Vaikuttaa voi muullakin tavoin kuin kaikille lähipiirin ihmisille kasvokkain kertomalla. Esimerkiksi tämä some on aivan loistava paikka vaikuttaa. Tai voi toivoa kasvisvaihtoehtoja kauppoihin, tehdä ravintolalle ilmoituksen, jos oma vegaaniannos ei ole ruokaympyrän mukainen (esim. proteiininlähde puuttuu) jne.


      • Anonyymi
        Trexnonar kirjoitti:

        Mutta jos veganismista ei puhu ja kerro toisille, sillon siitä ei ole paljon hyötyä. Tarkoitus veganismissahan on että eläinten ei tarvitsisi kitua, ja jos siitä ei kerro ihmisille, se ei auta paljon olla vegaani.

        Miksi olet noin eläinvihamielinen. Mitä pahaa siinä on jos antaa esim. lampaalle elämän, huolehtii siitä talvella ja antaa elää kesän vapaana luonnossa ja eläin saa päättää päivänsä teurastamolla eikä kuolemalla janoon, nälkään, pakkaseen tai petojen raatelemana.


    • miltei.vegaani

      En pystyisi lihaa syömään enää millään. Munia en syö ja maitoperäisiä tuotteita koitan välttää, maidon olen korvannut soija- ja kaurajuomallla. Joskus kuitenkin käy niin, että kun tarjolla on esim kakkukahvit, niin syön myös kakunpalan, jossa on munaa ja maitoa. Maitosuklaata haksahdan joskus syömään, samoin juustopizzaa. Juustosta tulee huono olo, siis miltei oksennus... Tulisipa soijajuustot pikaisesti muuallekin kuin vain Prismaan ja hinta olisi kohtuullinen. Ärsyttävää että kaikki vegaaniset versiot maksaa tuplaten mitä lehmänmaitoperäiset tuotteet.

      • tyjät_aivot

        Voi hyvääpäivää teitä PISSIKSIÄ. Tulee todellakin mieleen se Triplan juontaja.. hyvin osaa parodioida tuota .
        Toivon teille nälänhätää ja että metroliikenne lakkautetaan, pitää laittaa korkkarit nurkkaan.
        TODELLA NAURETTAVAA.. mitä teistä lapsiraukoista tulee isona.
        Ei mitään.


      • Jaysus
        tyjät_aivot kirjoitti:

        Voi hyvääpäivää teitä PISSIKSIÄ. Tulee todellakin mieleen se Triplan juontaja.. hyvin osaa parodioida tuota .
        Toivon teille nälänhätää ja että metroliikenne lakkautetaan, pitää laittaa korkkarit nurkkaan.
        TODELLA NAURETTAVAA.. mitä teistä lapsiraukoista tulee isona.
        Ei mitään.

        Ja tämän kirjoittu joku, kuka ei saanut edes sanoja "tyhjät aivot" kirjoitettua oikein.


      • armeija_käyty_vegaani
        tyjät_aivot kirjoitti:

        Voi hyvääpäivää teitä PISSIKSIÄ. Tulee todellakin mieleen se Triplan juontaja.. hyvin osaa parodioida tuota .
        Toivon teille nälänhätää ja että metroliikenne lakkautetaan, pitää laittaa korkkarit nurkkaan.
        TODELLA NAURETTAVAA.. mitä teistä lapsiraukoista tulee isona.
        Ei mitään.

        Haluaisitko kertoa, miten olet itse PAREMPI? Sinullakin on varmasti aatteesi, mieltymyksesi, ruokavaliosi jne. Harvapa on 100 %:isen joustava. Et edes tajua kaikkia ajattelusi klikkejä - kuten vaikkapa ylenkatsettasi. Kuinka joustava ja poikkeusoloissa toimeentuleva todella olet? Millainen on kuntosi, millaiset survivalisi taitosi? Osaatko metsästää ja käsitellä saaliin? Itse olen valmis harrastamaan kannibalismia nälänhädän hetkellä. Se on ainoa mahdollisuus selvitä hengissä joissakin tilanteissa, niin muinoin kuin nyt. Siihen asti olen vegaani.

        Esim. merihädissä, syrjäisiin paikkoihin tapahtuneissa lentokoneiden pakkolaskuissa, piiritystilanteissa ja nälänhädissä on aina harjoitettu kannibalismia. Se on selviytymisstrategia. Nykyään ei ole sota, ei ole piiritystilanne, ei ole nälänhätä, en ole onnettomuustilanteessa. Miksi söisin eläinperäisiä tuotteita, kun en niitä tarvitse?


    • Murhviiina22

      Pissiksiä?? Noooh, tarpeetonta sanoa, että olen kolmekymppinen valtion keskikorkeassa virassa oleva kahden lapsen äiti. Metrolla en ole eläessäni liikkunut ja kotoisin olen niin korvesta Lapista, että et osaa edes kuvitella. Lähimpään maitokauppaan lapsuudenkodistani on 35km ja 12-vuotiaaksi asuin lapsuudenkodissa, jossa ei ollut juoksevaa vettä tai sisävessaa. Siinä sulle pissis. On ollut lapsuudessa joulukinkkupossua, joka kasvatettu rakkaudella, lopetettu asiallisesti ja syöty pois. Eläinten kotiteurastus on lapsesta asti nähty; ja se on jotain ihan muuta kuin tehomaatalouden meininki.

      Tällä hetkellä olen tuo 80% vegaani ihan itseni takia - itsekkäistä syistä. Vegaaninen ruoka sopii minulle ja mahalleni parhaiten, maistuu hyvältä ja siitä tulee hyvä olo. Eläinten oikeudet ovat korostumassa ja koska vegaaninen elämäntapa ei tunnu itseltäni vaativan mitään ylimääräistä uhrautumista, niin uskoisin että vuoden parin sisällä olen jo 99.9% vegaani.

      Ja minun puolestani muut saa syödä mitä haluavat.

    • Sannnnnnni

      On ja ei. Jos ei ole kypsä ryhtymään täysvegaaniksi niin sitten ei ole; monella on vaikeuksia luopua vaikkapa juustosta johon on lapsesta asti tottunut ja se ei ole suuri synti. Harva meistä on kiusauksista vapaa yli-ihminen ja ajan (ja kunnollisten reseptien) kanssa hyvä tulee. Mutta jos on pakko syödä jotain mitä oikeasti inhoaa ja vastustaa tai muuten riidellä, niin kysyn, miksi haluat syödä näiden ihmisten kanssa ateriaa ollenkaan? Oma sukuni ja perheeni kunnioittavat näkemyksiäni eivätkä tuputa sellaista mikä pilaa omat pyhäni; jo 90-luvun alussa yritimme äidin kanssa tehdä "soijarouhekinkkua" (joka oli täydellinen epäonnistuminen, nykyisin on olemassa kunnon tuotteet, silloin ei ollut) -mutta tärkeää olikin se että halusimme kaikki olla positiivisesti yhdessä, joten yrityskin huvitti. Ideologiaa/ politiikkaa voi keskustella jos se kaikkia miellyttää, mutta hyvin kasvatetut ihmiset mielestäni suhtautuvat erikoisruokavalioihin kuten allergioihin, järjen rajoissa huomioonottavasti ja aina kommentoimatta.

    • Sedä

      Riippuu vähän ympäristöstäkin missä elää, että kuinka paljon on ympärillä vänkääviä sekasyöjiä joiden täytyy päästä heittelemään hassunhauskoja kommentteja jos joku ei ota voileipäkakkua. Minä sanon että kiitos ajatuksesta mutta ei kiitos. Jos joku toinen sitten kysyy että mitä sä sitten syöt tai mistä saat proteiinia, niin vastaan kyllä mielelläni :) Vanhempien luona on vegeruokaa kun sinne menen, ja kavereille otan vaikka banaania evääksi jos on oletettavaa että tulee nälkä.

      Vegaanisesta elämäntavasta ja kasvisruuasta saa toki olla kiinnostuneita muutkin kuin vegaanit :) Kummallistahan se on, että perustallaaja ei välttämättä ikinä syö kasvisruokaa!

    • Soyr

      Miksi pitäisi olla sääntöjen mukainen vegaani? Siis sellasessa lahkossa? Voi sitä joustella, olla kotivegaani yms. kannattaa tehdä sitä mikä tuntuu itsestä hyvälle ja pystyy elämään sen kanssa. Jos on vaikea ulkona/kylässä/matkalla saada vegeä ja jos ei tunnu pahalta että ruuassa on maitoa, kananmunaa, hunajaa yms. Niin ei kai siinä päätä kuin mitä itse haluaa. Jos tulee huono omatunto, niin ei silloin tarvi, silloin teet sen ratkaisun joka helpottaa itseä. :)

      • Tuntuu vaan että jos veganismista ei puhu ja "saarnaa", siitä ei ole paljon mitään hyötyä, koska jos yksi ihminen lopettaa eläintuotteiden syömisen, ilman että puhua tai näyttää sitä jollain tavalla, se ei vaikuta kovin paljon maailmaan/eläimiin.


    • lihaakin.syövä.vege

      Itse olen 35% vegaani.

      80% lakto-ovo-vegetaristi.

      90% lakto-ovo-pesce (kala)-vegetaristi.

      Mutta siis joo, voin sanoa olevani vegaani, koska eihän kukaan vegaani ole 100% vegaani.

    • Kuppareita_vai_pappeja

      Loogisesti ajateltuna oleellisinta on koko elämäsi aikana kulutettujen eläintuotteiden määrä. Jos olet muuten vegaani, mutta syöt vaikka kerran viikkoon hampurilaisen niin sinulle kertyy siitä loppu elämäsi aikana saman verran lihankulutusta kuin mitä sekasyöjälle kertyy vuodessa. Moni aloittaa veganismin vasta myöhemmällä iällä joten tavallaan tässä tapauksessa se olisi sama kuin aloittaisit veganismin vasta vuoden myöhempään. Eli onko sillä oikeasti niin suurta merkitystä?
      Joku sekasyöjä saattaa jopa syödä elämänsä aika vähemmän lihaa kuin joku vegaani jos vegaani on syönyt paljon lihaa ennen vegaaniksi kääntymistään. Mutta silti vegaani pitää itseään moraalisesti ylempänä..

      Veganismi on monelle omatunnon asia, joten siitä voi muodostua uskonnon kaltainen pakkomielle. Pienikin lipsahdus on syy tuomita muut aateveljet kerettiläisiksi.

      • voipikkuista

        Voi kuule, sanonko suoraan, että vegaanit on moraalisesti ylempänä... Se vaan on taivahan tosi. Aivan kuin kaikki jotka eivät murhaa, on ylempänä moraalisesti kuin murhaajat. Ikävä juttu, että aina joku vetää herneen nenäänsä tosiasioista. Enpä voisi kuvitellakaan enää ikinä seurustelevani sekasyöjän kanssa, koska hän on minua moraalisesti alempana. Aivan kuten en kestäisi elää turkistarhaajan kanssa. Näin se vaan on. Positiivista on se, että tämä ei ole synnynnäinen juttu, vaan jokaisen oma valinta.


      • luonnon_laki

        Ja oiskohan kaikkien syömä-vegaanien korkea aika tutustua siihen oikeaan luontoon.
        Kuinkahan moni (ei ykskään) edes tietää miten marjat, vihannekset ja juurekset kasvatetaan, lihakarja hoidetaan ja samoin riista. Tai edes metsä.

        Sinä vissiin hukut sateella tuon asenteen kanssa kun kulet nokka pystyssä ostamassa kaupasta jotakin pöperöitäs.

        Siinä se moraali, ne tuotetaan lapsityövoimalla kolmansissa maissa.

        Enpä vois ikinä kuvitella seurustelevani nirisevän vekanin kanssa, ennen syön matoja itärajalla .
        Piä vaan valintas vaan älä tule lähellekkään sen kanssa, toivottavasti et saa jälkeläisä ylimileinen p'skarendipelle.

        Se joka itsensä ylentää, se alennetaan.


      • voipikkuista
        luonnon_laki kirjoitti:

        Ja oiskohan kaikkien syömä-vegaanien korkea aika tutustua siihen oikeaan luontoon.
        Kuinkahan moni (ei ykskään) edes tietää miten marjat, vihannekset ja juurekset kasvatetaan, lihakarja hoidetaan ja samoin riista. Tai edes metsä.

        Sinä vissiin hukut sateella tuon asenteen kanssa kun kulet nokka pystyssä ostamassa kaupasta jotakin pöperöitäs.

        Siinä se moraali, ne tuotetaan lapsityövoimalla kolmansissa maissa.

        Enpä vois ikinä kuvitella seurustelevani nirisevän vekanin kanssa, ennen syön matoja itärajalla .
        Piä vaan valintas vaan älä tule lähellekkään sen kanssa, toivottavasti et saa jälkeläisä ylimileinen p'skarendipelle.

        Se joka itsensä ylentää, se alennetaan.

        Tais osua arkaan paikkaan. Tiedän kyllä perusasiat mm. sen, että lihakarjaa kohdellaan huonosti. Olen mielestäni empaattisempi ja jalompi ihminen kuin sellainen, joka myös tiedostaa asiat, mutta EI VÄLITÄ. Juuri sen tähden en koskaan voisi elää ihmisen kanssa, joka on niin välinpitämätön ja itsekäs. Ei se minusta snobia tee. Arvostan kaikkia kasvissyöjiä aivan älyttömästi, siis myös itseäni. Mistäpä sinä tiedät, mitä minä ostan kaupasta... Voin kertoa että ihan kotimaisia tuotteita pääasiassa. Kotimaista nyhtökauraa odotellessa... Ja vielä, sinä niitä lapsia varmasti teet minunkin puolestani ajattelematta nokkaasi pidemmälle, kuluttaen maapallon viimeisetkin luonnonvarat.


      • siinä_se_jalous

        lyhyesti sanottuna: olet itsekeskeinen k*rpäotsa


      • siitäs.sait

        Mielestäni sinä se itsekeskeinen olet. Hah.


      • 20ekg

        jokos se kyr*ä otsa on syönyt montakin kiloa nyhtökauraa ja pelastanut näinollen maailman eläimet riistolta ja kidutukselta.
        se moraalisesti ylempi kuspiä


      • Lady_Old
        luonnon_laki kirjoitti:

        Ja oiskohan kaikkien syömä-vegaanien korkea aika tutustua siihen oikeaan luontoon.
        Kuinkahan moni (ei ykskään) edes tietää miten marjat, vihannekset ja juurekset kasvatetaan, lihakarja hoidetaan ja samoin riista. Tai edes metsä.

        Sinä vissiin hukut sateella tuon asenteen kanssa kun kulet nokka pystyssä ostamassa kaupasta jotakin pöperöitäs.

        Siinä se moraali, ne tuotetaan lapsityövoimalla kolmansissa maissa.

        Enpä vois ikinä kuvitella seurustelevani nirisevän vekanin kanssa, ennen syön matoja itärajalla .
        Piä vaan valintas vaan älä tule lähellekkään sen kanssa, toivottavasti et saa jälkeläisä ylimileinen p'skarendipelle.

        Se joka itsensä ylentää, se alennetaan.

        Voisitko opetella kirjoittamaan sen verran selkeästi, että viestisi ymmärtää? Ei veganismi sulje pois luonnossa liikkumista, sienestystä, marjastusta tai kasvimaanpitoa. Mistä olet saanut päähäsi, että vain sekasyöjä voi kerätä tai kasvattaa luonnonantimia?

        Olen koko ikäni seurustellut ja ollut naimisissakin sekasyöjien kanssa, eikä ravinto ole ollut suhteissa ongelma. Sinä voit pitäytyä kanankoiven puputtajissa. Olet ilmeisesti äärikonservatiivi, joka ei kykene päästämään yhdestäkään lapsuuden kodistaan omaksumasta asenteesta eroon. Se osoittaa lähinnä joustamattomuutta. Elikkä turhaan mollaat vegaaneja. Joista harva tässä keskustelussa edes on yhtä tiukkapipoinen vegaani kuin minä itse.


      • Lady_Old

        Siis kommenttini kohdistuvat nimimerkille luonnon_laki (en saanut lainauksia käyttöön).

        Mikä luonnonlaki muuten on, että tällä planeetalla ihmisen lukumäärä on x 100 siihen nähden, minkä kokoinen petoeläin ihminen on ja minkä verran tämä maapallo voisi tämän kokoista petoa elättää lajia kohden? Mikä luonnonlaki laittaa ihmisen käyttämään elektronisia laitteita, kaivamaan mineraaleja ja öljyä maan uumenista ja merten pohjista? Mikä luonnolaki saa ihmisen uhmaamaan luonnollisen lisääntymisen ja eliniän rajoja? Luonnollinen kuolleisuus esim. on 50 % alle 5-vuotiailla lapsilla. Nyt lähes joka ikinen länsimaihin syntynyt lapsi kasvaa aikuiseksi. Luonnolaista voisi ehkä puhua vielä, jos elää täysin luonnonmukaisesti erakkona korvessa. Kukaan moderni ihminen ei noudata luonnon lakeja. Eli vaihda nimimerkkisi.


    • Sedä

      Siihen mitä on jo tehnyt ei voi vaikuttaa, mutta siihen voi mitä tulevaisuudessa tekee. Jokainen on varmasti jossain vaiheessa tehnyt pahaa ihmisille ja toisille eläimille, mutta se ei estä meitä yrittämästä jatkossa parantaa tapojame :)

      • ikuinen_piip_piip

        Sedäkin on käynyt haistelemassa pskoja, ja kellottamassa vessa-aikaa ja nuuhkimnassa mitä tuli ja mitä on muut syöneet. Lihaa ??? Kamala !!!
        Kyllä on naurettavuuden huippu onneksse palstajeesus käräytti teidän tekemiset , työpaikan ja sukujuhlien vessayeeesus
        vielä teiän pitää tarkkailla menikö lambia ja miten monta arkkia
        eläinrääkkäystä sekin, pyyhkiä session päälle persiinsä lampaan kuvalla, tai toisessa taitaa olla orava

        Nyt nyt äkkiä animaliaan yhteyttä.

        laittavatten siihen porkkanan tai kurkun kuvat teiän persietä varten jotka kyttäätte sitä KAKKOSTA vessan ovella .. hou .. mou...


    • 4289428

      Vegaanisen ruoan puolesta voi puhua joissain sopivissa tilanteissa saarnaamattakin.
      Esim. monilla ihmisillä on vatsavaivoja, jotka johtuvat maitotuotteista ja maidoton ruokavalio on auttanut oireisiin. Jos joku tuo esille vatsavaivat, jotka voivat johtua maidosta, voi kehoittaa kokeilemaan jättämään maitotuotteet pois ruokavaliosta, ja katsoa helpottuuko olo sillä.

    • heyyohey

      Onko 100% tärkeää? Ei. Se, että kotona teet vegaanista ruokaa ja muutenkin noudatat 'vegaanista elämäntapaa' on mielestäni hienoa. Se, että välillä syöt lihaa ja eläinperäisiä tuotteita ei tee sinusta pahaa ihmistä, varsinkin jos se on esimerkiksi pelkästään juhlissa.

      Uudet vegaanit sekä nämä himo-vegaanit eivät ymmärrä sitä, että jos suurin osa ihmisistä lisäisi enemmän kasviperäistä ruokavaliota ja vähentäisi eläinperäisiä tuotteita edesauttaisi heidän sanaansa ja sitä, että eläintuotteita käytettäisiin vähemmän sen sijaan että he yrittävät saada kaikkia kääntymään 100% vegaaniksi. Kaikki ihmiset eivät tule kääntymään 100% vegaaniksi vaikka kuinka he sitä toivoisivat.

      En kuitenkaan ymmärrä postauksessasi sitä että sinun pitää vegaanisuuttasi salata. Itse kerroin suvulleni juhlissa, etten enää lihaa syö. Selitin, että olen huomannut terveyteni laadun olevan parempaa kun en syö lihaa ja olevani paremmassa kunnossa. Eivät he sen jälkeen ole paljoa kyselleet. Minusta se on surullista, ettet voi olla oma itsesi sukusi/perheesi kanssa.

      • vegealokas

        Itsekin olen "kotivegaani". Siis kotoani ei löydy eläinperäisiä ruoka-aineita, mutta kylässä voin kyllä niitä syödä. Se, millaisessa tilaisuudessa syön, vaikuttaa erittäin paljon siihen, vaadinko vegaaniruokaa vai en. Jos ystävä kutsuu kylään, en todellakaan ala tönkimään kahvipöytää ja kyselemään onko se ja tämä tehty maidosta. Etenkin jos ystävä on itse tehnyt syötävät, tuollainen käytös olisi aika kiittämätöntä. Samaahan toivon itsekin; että jos teen vaikka vegaanileivonnaisia, niin en halua, että ystäväni alkavat kartoittamaan, mitä vikaa epävarmoilla kokintaidoillani tehdyissä leivonnaisissa on. MUTTA jos osallistun suurempaan juhlaan (esim. häät), tai etenkin jos syön ravintolassa, jolloin erityisruokavaliot ovat osa protokollaa, niin tilaan vegaanisen vaihtoehdon.

        En ole varsinaisesti kertonut kotiväelle olevani _vegaani_, koska en halua leimata itseäni oudoilla snobitermeillä, joiden merkitystä perheeni ei ehkä ymmärtäisikään kunnolla. Mutta olen kertonut, että syön kotona nykyisin vain kasvisperäistäruokaa, koska tunnen olevani niin terveempi. Ja kun perheen luona käydessä tarjotaan lihaa, niin otan sitä itsekin, mutta vain kohtuudella (en ongi lihanpaloja kastikkeesta, otan pienemmän palan mureketta kuin ennen jne). Kaikki ovat olleet tyytyväisiä.


    • Lady_Old

      Ei. Mutta itse pyrin siihen. Maailman kannalta olisi parempi, että pyrkisimme enemmän kasvisperäiseen. Nyt maapallon väkiluku paisuu, mummoni elinaikana se on lie 6 - 8 - kertaistunut. Ei ole siis kestävää kehitystä, että jokaisessa kehitysmaan sopessa elintason kohotessa aletaan nauttia lihatuotteita moninverroin. Sillä viedään peltotilaa kasvisviljelyltä yhtä aikaa, kun peltoa pilaantuu eri syistä ja kun ruuan tarve lisääntyy ihmisten määrän lisääntyessä. Tätä eivät taulapääsuperlihansyöjät ajattele millin vertaa.

      Agraari-Suomessa, paikassa, jossa työtä teki koneen sijaan ihminen ja hevonen (vegaani eläin muuten), oli lihan kulutus paljon vähempi kuin nykyään. Nyt kulutetaan persiuksia työtuolia vasten suurin osa päivää, ja lihaa syödään enemmän kuin koskaan. Ei ehkä tervepäinen kehityslinja.

      Eli enemmän varttivegaaneja muutaman fanaatikon sijaan olisi globaalisti parasta.

      Itse olen ollu kauan vegaani, enkä halua tässä tilanteessa mitään muuta. Silti koko ajan tajuan yhä paremmin, mihin kaikkeen esim. sikaperäisiä tuotteita työnnetään (kiiltopaperin valmistuksesta lähtien). Lihateollisuus on niin massiivista, että teurasjätejalosteitakin on käytössä joka sektorilla. Aiheesta oli muutama kuukausi sitten Tiede-lehdessä. Eli veganismi on täydellisimmilläänkin pelkkä tavoite, täysin kasvisperäiseen maailmaan ei voi päästä.

      Eläinperäisistä tuotteista olisin valmis syömään hyönteisiä, jos ne markkinoille tulevat. Tosin varmaan yökkäilisin ensin monta tuntia/päivää/viikkoa lautasen päällä, ennenkuin saisin nieltyä NE. Ja katastrofitilanteessa olisin valmis syömään kuolleita ihmisiä. Sama juttu varmaan yökkäilyn sijaan, mutta eiköhän nälkä saisi lopulta syömään. Tosin minun ikäiseni joutaakin jo kuolla massiivisessa katastrofissa. Silloin elinsija on eettistä jättää lisääntymisikäisille ihmisille.

      • lisääntymiskykyinen

        No menppä vaan ja pyydystä heinäsirkkasi itse, vegepaska.
        Eilen tömtättiin eläviin karhuihin, paikassa nimeltä LUONTO.
        Et tiää mikä se on joten googleta.
        Manaanviljelyksestä ja karjanhoidosta yksikään vegepaska ei tajua tuon taivaallista paitsi jonkun heinäsirkan, niin pidä nyt vaan suosiolla se leipäläpes kiinni. Et häpäse itsees yhtän sen enempää ja kuole vaan ei oo iso menetys.


    • Noeikoskaan

      Onhan se totta että vegaanit ovat pissiksiä, joilla aivot ovat suurimman osan aikaa narikassa. :D
      jos he käyttäisivät aivojaan, he eivät söisi prosessoituja kasvismaitoja, soijaa ja muuta epäekologisia tuotteita muka eettisyyden varjolla. Milloinkohan ituhipit tajuavat, että he ovat todella kaukana eettisyydestä?

      • vaieikoskaan

        Pissiksiä? Sitten olen 44 v pissis. Ja en syö prosessoituja kasvimaitoja enkä paljon soijaakaan, ei kaikki vegaanit tykkää. Minulle sopii syödä enimmäkseen kunnon kasveja: hedelmiä, marjoja, lähiruokaa, perunaa. Ei vegaanisia sipsejä ja suklaita, ne koukuttaa, alkaa tekemään mieli ei-vegaanisia roskaruokia myös. Tärkeätä on syödä myös tarpeeksi ettei ole nälkä.
        Varmasti itse syöt aina hyvin ekologisesti ja eettisesti jos tuollaisia kommentteja lauot. Keskimäärin vegaanit syö aina eettisemmin ja ekologisemmin kuin kukaan sekasyöjä.


    • Anonyymi

      Vegaanin liha on varmaan paremman makuista kuin lihansyöjän ( vrt kettu tai jänis). Katastrofaalisen paikan tullen, jos pitäisi valita kuka syödään, niin valitsisin lihaa syövän, koska se sopii hänen maailmankatsomukseensa, ja hän hyväksyy sen. Voisin hengissä pysyäkseni itsekin syödä paloja hänestä, eikä se tuntuisi kovin pahalta, koska hän hyväksyy toisten olentojen syömisen.

      Eivät kaikki ihmiset samaistu kovinkaan paljon muihin kanssaihmisiin. Herää vaan kysymys, että missä menee raja. No meidän naapurissa on hiton paljon liikaa silavaa. No thanks!

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1696
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1325
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1220
    4. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      3
      1196
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      143
      1183
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1076
    7. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1065
    8. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      10
      1007
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      976
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      874
    Aihe