Kuolemattomuus

TulevaisuudessaEhkä

Onko kuolemattomuus mahdollista? Ihmisen elimiä ja muuten kuluvia osia voitaisiin nykyaikana tai tulevaisuudessa vaihtaa pikkuhiljaa keinotekoisiin. Kaikki paitsi aivot on korvattavissa.

25

270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KuolematonAnalyytikko

      On. Tosin onnettomuuksissa on mahdollista kuolla. Vanhuuteen kuoleminen on tulevaisuudessa mahdollista välttää. Tähän ei mene edes kauaa, parhaat asiantuntijat ovat sitä mieltä että ensimmäiset "vanhuuteen sairastuneet" voidaan parantaa jo 30- tai 40-luvulla.

      Kyllä, vanhuus on nykylääketieteen mukaan sairaus.

    • EiNiinYksinkertaista

      Ei elämästä selviä hengissä. Solukuolemat, mutaatiot, kromosomien lyhenemiset, kuonakertymät, kudosrappeumat... Hyvin vaikeasti korjattavissa vaikka on vaihto- ja tekoelimet, kantasoluhoito, geeniterapia, mikrokirurgia ja nanolääketiede. Rahaa ja valtaa omaavat voivat niillä pitkittää elämäänsä. Kloonauksella voidaan luoda identtinen fyysinen muoto mutta tietoisuuden siirtäminen on vielä hyvin kaukana, itse asiassa ei edes tiedetä tietoisuuden toimintatapaa.

    • aivotkoneeseen

      Bitti virtaan koneen muistiin niin ettei vaimosikaan erota kumpi on kumpi.

    • Lopettaja

      Kuolemattomuus ei ole mahdollista käytettävissämme olevan tiedon perusteella - näyttää siltä, että yksilöt kuolevat, lajit kuolevat ja elämä ilmiönäkin on vain tilapäinen, joskin tuon viimeisen kohdan osalta on vaikea olla täysin varma, koska se riippuu siitä, miten elämän jatkuminen määritellään.
      Elämän pitkittäminen on mahdollista teknologian ansiosta, mutta silloin puhutaan vain rajallisesta pitkittämisestä. Äärellinen ja ääretön eivät ole ollenkaan yhteismitallisia. Elämä edellyttää nykykäsityksen mukaan mm. käyttökelpoista energiaa ja sopivan aineellisen perustan.
      Ensimmäinen iso ongelma liittyy energiavarojen yleiseen riittävyyteen. Paikallisesti aurinkokunnan sisällä helpohkosti hyödynnettävissä olevaa energiaa voi olla käytettävissä ainakin 5 miljardia ja ehkä jopa 10 miljardiakin vuotta, mutta sen jälkeen tilanne muuttuu hankalammaksi. Tuossa vaiheessa mahdollisesti vielä elävät olennot voivat muuttaa halutessaan muualle, jos pystyvät, mutta sama ongelma on edessä myös muilla tähdillä, ehkä aikaskaalassa 100 - 500 miljardia vuotta. Elämäänsä pitkittäneen olennon elämä muuttuu viimeistään tuossa vaiheessa siis hankalammaksi.
      Toinen iso ongelma on se, että termodynamiikan toisen pääsäännön mukaisesti käyttökelpoisen energian määrä laskee vääjäämättä. Elämä edellyttää nykykäsityksen mukaan sitä, että elävän olennon lämpötila on korkeampi kuin ympäristön lämpötila. Toisaalta, elämä, jonka energiankäytön hyötysuhde ei ole 100% säteilee ympäristöönsä lämpösäteilyä, joten vähitellen kaikki energiaa säteilee ensin elävän olennon välittömään ympäristöön ja siitä vähitellen avaruuden loputtomiin syvyyksiin, ilman että sitä on mahdollista saada enää uudelleen käyttöön nykykäsityksen mukaisessa avoimessa maailmankaikkeudessa. Kaukaisessa tulevaisuudessa, jossa kaikki tähdetkin ovat jo sammuneet, tuollainen energiavuoto on vähitellen elävän olennon kannalta kohtalokas, vaikka se olisi kuinka hidasta. Hidastamalla elintoimintojaan äärimmilleen ja käyttämällä vain mustasta aukon saatavaa Hawkingin säteilyä, periaatteessa elämän pitkittäminen on mahdollista. Se edellyttäisi kuitenkin elämistä lämpötilassa, joka olisi vain noin 0.0000001 astetta absoluuttisen nollan yläpuolella; siis noin -273.15 celsiusastetta. Isoimpia ja kylmimpiä mustia aukkoja voisi olla käytettävissä vielä 10^100 vuoden päästä.
      Kolmas iso ongelma on se, että ainekaan ei ole vakaata. Atomien ytimissä sijaitsevat protonit hajoavat vähitellen, tosin erittäin pienellä, mutta kuitenkin nollaa suuremmalla todennäköisyydellä, joten käyttökelpoista ainetta tulee olemaan kaukaisessa tulevaisuudessa jatkuvasti entistä vähemmän käytettävissä. Näkyvässä universumissa ei nykykäsityksen mukaan ole enää käytännössä lainkaan protoneita 10^100 vuoden päästä. Eli, vaikka energiatalous olisi kunnossa, niin eliön rakenne olisi viimeistään tuolloin peruuttamattomasti hajonnut.
      Neljäs ja pahin ongelma on se, että havaintojen mukaan universumi laajenee kiihtyvällä vauhdilla. Tämä lisää energian saatavuuteen ja aineen koossapysyvyyteen liittyviä ongelmia eksponentiaalisesti ajan funktiona. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaukaisessa tulevaisuudessa havaittavissa oleva universumi supistuu ja paikallinen avaruus laajenee kiihtyvällä vauhdilla. Nämä neljä ongelmaa ovat samat kaikkialla universumissa. Tämä neljäs ongelma on niistä selvästi pahin elämän mahdollista pituutta rajoittavassa merkityksessä. Jos universumi tosiaan laajenee kiihtyvällä vauhdilla, niin nykyteknologiatasolla kuolema tulee väistämättä jo niin pian kuin vain 10 - 100 miljardin vuoden päästä, mikä ei ole edes silmänräpäys ikuisesti laajenevan universumin aikaskaalassa. Tämän ongelman selättämiseen tarvittaisiin todella järeitä keinoja - vähintään kykyä muuttaa radikaalisti aika-avaruuden topologiaa, kykyä siirtyä toiseen universumiin, luoda uusi universumi tms.

      • Lopettaja

        "Hidastamalla elintoimintojaan äärimmilleen ja käyttämällä vain mustasta aukon saatavaa Hawkingin säteilyä, periaatteessa elämän pitkittäminen on mahdollista."
        Jos universumin laajenemisen kiihtyminen osoittautuisikin jostain syystä havaintojen virheelliseksi tulkinnaksi, niin supermassiivisesta mustasta aukosta voisi olla eliniän pidentämisen kannalta ainakin teoreettisessa tai scifi-mielessä hyvinkin merkittävää hyötyä. Tarvittaisiin elämää tukeva infrastruktuuri, joka sijoitettaisiin mustan aukon kiertoradalle. Tarvittaisiin hyvin edistyksellistä teknologiaa, mutta sen kehittämiseen olisi aikaa vielä ehkä jopa 1000 miljardia vuotta.
        Jos otetaan hyötykäyttöön musta aukko, jonka massa on 10 miljardia Auringon massaa, ulosanti lämpötilana n. 10^-18 K, oletetaan, että protonien hajoaminen ei haittaa merkittävästi eliötä vasta kuin 10^30 vuoden kuluttua, varsin vaatimaton 10% hyötysuhde energian käytössä, Hawking-säteilyn keräin, jonka pinta-ala olisi 10 miljoonaa kertaa suurempi kuin lämmitettävän alueen pinta-ala, horrostaminen lähes absoluuttisessa nollassa mittaamattomia ajanjaksoja ja korkean teknologian mahdollistama ongelmaton eliön herättely aina välillä vaikkapa 20 C lämpötilaan, niin tulos olisi varsin hyvä. Kerättävä energia riittäisi esimerkiksi siihen, että eliö olisi aktiivinen yhden vuoden ajan noin 1000 biljoonan (10^15) vuoden välein, jolloin eliön elämä koostuisi tuollaisista vuoden pätkistä, joita olisi yhteensä 1000 biljoonaa (10^15) kappaletta. Tämä lienee jonkinlainen valistunut arvaus ylärajaksi ihmisen mahdolliselle eliniälle.
        Muutamia muitakin teknisiä ongelmia tulisi ensin ratkaista, mm. 1000 biljoonaa kertaa käytettäväksi tarkoitetun koneiston tulisi olla varsin korkealaatuinen. Säilötyn energian tulisi pysyä tallessa lähes häviöttä 1000 biljoonaa vuotta kerrallaan. Tulisi välttää se, ettei infrastruktuuri ajautuisi väärälle etäisyydelle mustasta aukosta, vaikka ohjausliikkeet olisivat mahdollisia näillä parametreilla vain 1000 biljoonan vuoden välein. Lisäksi lämpötila horrosjaksojen aikana laskisi niin alas, että aine voisi alkaa teleportoitua spontaanisti makroskooppisella tasolla tappaen elämäänsä pitkittävän eliön tai rikkoa infrastruktuurin, jollei teleportaatiota estettäisi jollakin teknisesti edistyneellä keinolla.


      • Lopettaja

        Tuossa siis oletettiin mahdollisimman suuri supermassiivinen musta aukko, jollaisen elinikä olisi ehkä jopa 10^90 - 10^100 vuotta, mutta itseasiassa emme tarvitsisi niin suurta mustaa aukkoa, koska sellainen, jonka elinikä olisi 10^30 vuotta riittäisi. Pitkäikäisemmistä aukoista ei olisi käytännön hyötyä. Hyöty pienemmän mustan aukon käyttämisestä tulisi siitä, että tuollainen aukko olisi vähemmän kylmä ja säteilisi siten nopeammin energiaa. Jos tavoitteena on organismin kokeman aktiivisen eliniän pidentäminen, sen sijaan että pyrittäisiin vain siirtämään kuoleman kalenteriajankohtaa mahdollisimman pitkälle horrostamisen kautta, niin kannattaa käyttää pienempää aukkoa.

        Auringon massainen musta aukko riittäisi elinikänsä kannalta enemmän kuin hyvin, koska senkin elinikä olisi noin 2.1 x 10^67 vuotta, eli yli 10^37 kertaa tarvittavaa pidempi. Jättimäisen mustan aukon lämpötila olisi siis jopa vain noin 10^-18 K, mutta auringonmassaisen noin 6 x 10^-8 K, eli yli 10 miljardia kertaa suurempi, jolloin tarvittava energia saataisiin kerättyä jopa 10 miljardia kertaa nopeammin ja organismin teoreettinen maksimielinikä vastaavasti olisi ehkä jopa 10 miljardia kertaa pidempi, eli 10^25 vuotta.

        Samalla päästäisiin eroon teleportaatio-ongelmilta ja mahdollisiin kytkinten yms. toimimattomuuksiin liittyvät tekniset riskit pienenisivät koska infrastruktuuria ei tarvitsisi päästää jäähtymään vaarallisen kylmäksi. Runsaampi aikayksikköä kohti käytettävissä oleva energia mahdollistaisi myös kiertoradan tiheämmän monitoroinnin. Optimaalinen aukko olisi ehkä sellainen, jonka elinikä olisi jossain välillä 10^30 - 10^35 vuotta, jolloin olion elinikää voitaisiin periaatteessa kasvattaa vielä huomattavasti pidemmäksikin kuin tuo 10^25 vuotta. Tähden massaista pienemmät mustat aukot tosin voivat olla harvinaisia ja niiden valmistuksessa taas toisaalta voi olla jopa 1000 miljardin vuoden ikäiselle hypersivilisaatiollekin ainakin vähäksi aikaa pohtimista. Pyörivää aukkoa käyttämällä saataisiin parannettua energiataloutta entisestään. Optimaalisen kokoista mustaa aukkoa tai sopivasti toisiaan kiertämään viritettyjen erikokoisten aukkojen järjestelmää hyödyntämällä voitaisiin organismin kokemaa maksimielinikää lisätä entisestään.

        Helppo keino energian säästämiseen ja siten elämän pidentämiseen olisi tietysti lisäksi se, että eliölaji valittaisiin siten, että se tarvitsisi mahdollisimman vähän lämpöä. Toisaalta eliön kokeman subjektiivisen ajan kannalta tuo keino ei oletusarvoisesti toimi sen tietojenkäsittelyelinten osalta, koska tietojenkäsittely ja siten elämän kokeminen edellyttää riittävää eliön ja ympäristön välistä lämpötilaeroa. Hypersivilisaatio tosin voisi ehkä osin lievittää tuotakin ongelmaa käyttämällä suprajohteita ja reversiibeliä tietojenkäsittelyä.


      • mrBaradox

        On olemassa vieläkin suurempi voima, joka ylittää kaiken luettelemasi nykyisen tietämisen valon. Älykkyytemme ymmärtää,ratkaista ja voittaa ongelmat kasvaa exponentaalisesti ja sen avulla käännämme edellä mainitut heikkoudet vahvoiksi avuiksemme ja luomme kokonaisen imperiaalisen kuolemattomuuden, kuten Raamattu ennustaa (uskovainen, lue"tietää")


    • solutasollakuoleminen

      Mitä mahdollisia kuolinsyitä onkaan mahdollisesti olemassa? Olisiko maailmanloppu yksi mahdollinen kuolinsyy?
      Minusta semmosta ikiliikkujaakaan ei ole ihminen viellä keksinyt ei edes Spede Pasanen ja "jatkuvan kasvun" ideologia on mahottomuus.

    • Valmis_hautaan

      Keksikää yksi syy kuolemattomuuteen pyrkimiseksi? Kun saatte satavuotiaan äitinne hautaan, ymmärrätte oman turhan elämänne olemassaolon ja muiden armoilla elämisen mielekkyyden. Halvemmalla uuden elämän saa syntymän kautta ja paljon freesimmän.

      • Syitähän-riittää

        Syitähän on vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi, jos puhutaan teknologian kehittämisestä kuoleman välttelyyn liittyen, niin motiivina voi tietysti toimia fyysisen rapistuneisuuden pitkittämisen sijasta myös fyysisen rapistumattomuuden pitkittäminen.
        Ihmiset eivät halua kuolla monista eri syistä ja vaikka haluaisivatkin, niin ihmisen rakenne ei yleensä sitä salli, niin kauan siis kuin rakenne on riittävän hyvässä kunnossa. Kuolema tulee varmasti, mutta se on myös ns. suuri tuntematon, joten on tietysti luonnollista, että ihmiset haluavat mieluummin pelata varman päälle, niin kauan kuin se siis on mahdollista.


      • aika.julmaa
        Syitähän-riittää kirjoitti:

        Syitähän on vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi, jos puhutaan teknologian kehittämisestä kuoleman välttelyyn liittyen, niin motiivina voi tietysti toimia fyysisen rapistuneisuuden pitkittämisen sijasta myös fyysisen rapistumattomuuden pitkittäminen.
        Ihmiset eivät halua kuolla monista eri syistä ja vaikka haluaisivatkin, niin ihmisen rakenne ei yleensä sitä salli, niin kauan siis kuin rakenne on riittävän hyvässä kunnossa. Kuolema tulee varmasti, mutta se on myös ns. suuri tuntematon, joten on tietysti luonnollista, että ihmiset haluavat mieluummin pelata varman päälle, niin kauan kuin se siis on mahdollista.

        Ihmiset eivät sitten lainkaan ajattele matoja.


    • hmhmhmhmhm

      Mielestäni ongelma tuossa kuolemattomuudessa on se, että siinä joutuu sitten lopettamaan lisääntymisen.

      Ellei halua, että väkiluku kasvaa radikaalisti, minkä se toki tekee joka tapauksessa.

      • Kuolematon-nussimaton

        Se nyt ei ole mikään ongelma muille kuin vähä-älyiselle roskaväelle, joka ei osaa muuta kuin nussia.


    • TulevaisuudessaEhkä

      Tulevaisuudessa voi olla jo teknologiaa jopa siirtyä toisiin galaxeihin. Ei tarvitse jäädä tänne kuolemaan. Kaikki on mahdollista teknologian kehittyessä.

    • hyvä_kuolla

      Kuolemattomuus on eräs typerimmistä ihmisen toiveista. Naisit itsellesi ryppyisen tuhannen miehen naiman iättömän naisen tyyliin.

      "Ikä on vain numeroita"

      P.S. Ei vanha mieskään kaunis ole.

    • kohtalon_kätyri

      Viimeistään siloin kun atomit ruummiissasi alkavat hajota, sinä kuolet, riippumatta siitä tahdotko sitä vai et.

    • joselääniinkuolee

      On, jos ei synny, ei kuole.

    • kaikkinimetvarattu

      Itsehän olen kyborgi. Nähtäväksi jää kuolenko.

      • Melkein_kiinnostaa

        Millanen akku sulla/sussa on?


    • ihan_mahdollista

      Kyllä kuolemattomuus on mahdollista.
      "Sitten hän sanoi seuraavan kuolemattoman lauseen:..."

    • Lopettaja

      Tuolla yllä luettelin joitakin reunaehtoja ihmisen eliniän pidentämiselle. Jos ihmisen elinikää olisi mahdollista pidentää vaikkapa mainittuun 10^25:een vuoteen (jotenkin välttäen mm. maailmankaikkeuden kiihtyvän laajenemisen aiheuttamat ongelmat), niin olisi mielenkiintoista myös tietää, millaisia tuollaisen ihmisen viimeiset ajatukset olisivat. Tuollaisen ihmisen (jos sitä edes ihmiseksi voisi kutsua) elämä olisi sen elämänkokemusten määrään suhteutettuna jo aivan viimeisillään, silloin kun sillä olisi vielä miljardi miljardia vuotta olennon itse kokemaa aikaa elettävänään. Tuo aika vastaisi siis oman elämämme viimeisiä sekunteja.

      • mitäs.luulet

        "millaisia tuollaisen ihmisen viimeiset ajatukset olisivat?"

        Onko nettipornoa kuoleman jälkeen?


    • älyäläjätä

      Only good is immortal.
      Me olemme kuolevaisia.

      Yksinkertaista mutta totta.

      Tosin muutamat homo sapiens rotuun kuuluvat
      käyttäytvät kuin he olisivat jumalia.

      Ei koske tätä plogin osaa kuolemattomuudesta.
      Hyvin asiallinen keskustelu vakavasta aiheesta.

    • alkusolu

      Tavallaan kloonaus on oikotie kuolemattomuuteen .
      Osittaiseen "kuolemattomuuteen" pääsee luovuttamalla jonkin elimen toiselle, edellytyksellä että myös luovutuksen saajat jatkavat luovuttamisen periaatetta.

      Toisaalta ihminen on oikeastaan vain solujen keskittymä ja solut uudistuvat meissä koko ajan. 50 vuoden ikäisenä me olemme joka ainoalta solultamme taatusti eri ihminen kuin syntyessämme.

    • Ajattelukuoolee

      Kuoleminen voi siinä mielessä olla kyllä vääjäämätöntä, että ihmismieli ei kyllä jaksa samaa ja toistuvaa elämää.

      Tarvii siis jotain virikettä, jatkuvaa uutta opiskelua jne. jotta mielenkiinto pysyisi yllä. Silti en ole varma, olisinko valmis pyristelemään täällä satoja vuosia. Ehkä sitä voi jo sen ensimmäisen sadan vuoden jälkeen tarkistaa, onko elämän jälkeen jotain muuta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1303
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe