Tutkimus: Huonosta terapiasuhteesta haittaa

Avix

Tutkimuksen mukaan (Goldsmith LP, Lewis SW, Dunn G, Bentall RP. Psychological treatments for early psychosis can be beneficial or harmful, depending on the therapeutic alliance: an instrumental variable analysis. Psychol Med 2015;45:2365–73) terapiasta voi olla merkittävää haittaa, jos terapiasuhde koetaan huonoksi.

Itselläkin on tästä kokemusta: kävin muutama vuosi sitten keskivaikean masennuksen takia Kelan kustantamassa psykoterapiassa kolme vuotta. Terapian aikana sairastuin psykoosiin (diagnoosina vaikea masennus mielialan mukaisin psykoottisin oirein), vaikka ennen terapiaa mitään psykoottisuuteen viittaavaa ei ollut ilmennyt. Jouduin sairaalaankin. Koin terapeutin käytöksen vähän kummalliseksi, suurimman osan aikaa hän vain tuijotti minua, ei sanonut tai kommentoinut mitään tai jos sanoi, hän syyllisti tai arvosteli minua. Esimerkiksi hän sanoi terapian loppupuolella, etten hyödy terapiasta tai tule koskaan hyötymäänkään. Hän sanoi myös, että maalaamani taulut, joita (psykoosissa?) hänelle näytin, ovat rumia ja että ne, jotka maalaustaitojani ovat kehuneet, halusivat vain olla mukavia. Hän myös sanoi, että olen hassu ihminen ja että traumojani (lapsuuden seksuaalinen ahdistelu) ei voi mitenkään hoitaa. Mitään positiivista hän ei sanonut. Valitettavasti tämän terapian jälkeen olen kamppaillut paljon pahemman masennuksen kanssa kuin ennen psykoterapiaa, vaikka psykoottiset oireet ovat onneksi jo poissa. On tietysti omakin syyni, että valitsin kyseisen psykoterapeutin enkä älynnyt vaihtaa terapeuttia kesken kaiken...

Kannattaa siis varmaan, jos hakeutuu psykoterapiaan, olla kriittinen psykoterapeutteja kohtaan ja valita sellainen, jonka kanssa yhteistyösuhde tuntuu varmasti toimivalta, muuten terapia voi olla rahanhukkaa tai siitä voi olla jopa haittaa!

4

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Terapiasuhde

      Tuntuu tosi pahalta tuo kokemuksesi.

      Mitä suuntausta/viitekehystä psykoterapeuttisi edusti? Missä oli kouluttautunut?

      Olisin itse varmaan yrittänyt vaihtaa toiselle terapeutille, niin hurjalta tuo kuulosti.

      Tosi kurjaa, että sait noin huonon kokemuksen.

    • onneksi.irti

      Hyvin tyypillistä. Kun terapia tuo negatiivisia tuloksia, syylliseksi leimataankin terapoitava. Terapeutti pitää itseään ja terapiamenetelmäänsä täysin syyttömänä.

      Olet ollut täydellisen puoskarin kynsissä. Sen lisäksi, että hän on puoskari, hän on myös psykopaatti. Monet terapeutit ovat. He noudattavat usein erityisesti freudilaisilta periytyvää tapaa olla mahdollisimman kylmä ja puhumaton. Selittävät, että se on suorastaan välttämätöntä. Ei se ole lainkaan välttämätöntä, mutta mitä muuta psykopaatti osaa.

      Terapeutit ovat itse lähes poikkeuksetta hakeutuneet alalle omien psyykisten vaikeuksiensa selvittelyssä. Muuten se olisikin hyvä, syntyisi vertaistukea, mutta psykopaatti terapeutti ei voi olla vertaistuki, silla myös terapeuttina hän käyttäytyy psykopaattisesti, ts. ilman empatiaa. Vertaistuessa oleellinen osa taas on empatia.

      Masennuksesta ja psykoosista voi toipua. Sinulla on hyvä ennuste. Sen sijaan psykopatiasta ei voi toipua. Kukaan ei koskaan ole toipunut.

      Onneksi olet päässyt hänestä irti. Mutta hänellä näyttää olevan vaikeaa. Kukaan vain ei voi hanta auttaa.

      Hyvää jatkoa sinulle! :)

    • Terapiakehäraakki

      Haittaa on ollut terapiasta täälläkin.

      Ensimmäinen varsinainen terapeuttini oli psykoanalyyttisesta suuntauksesta, ja hän oli juurikin tuollainen kylmähkö ja reagoimaton. Yritin selvitellä hänen kanssaan traumaattisia kokemuksia murrosiästä, kuten koulukiusaamista ja vaikeuksia vanhempien kanssa. Ja mitä teki terapeutti? Syyllisti minut! Minun vika oli koulukiusatuksi joutuminen, minun vika oli vaikeudet vanhempien kanssa. Kun kerroin, etten ollut läheisen kuoleman jälkeen saanut juuri tukea, oli sekin minun vikani. Ahdistaa hirveästi kun muistelee sitä "terapiaa". Hirveää syyllistämistä. Yritin lopettaa terapian, mutta terapeutti alkoi uhkailemaan minua. Sanoi, että jos lopetan, niin hän pitää minun terapiapaikkaani varattuna muutaman kuukauden, tulee itse tunnille ja laskuttaa siitä sitten minua. Minulle olisi tullut siitä sitten isot rahat maksettavaksi omasta pussista, joten jatkoin terapiaa. Mutta erittäin ahdistuneena! Ei terapiasta paljon hyötyä kyllä ollut, koska sairastuin myöhemmin psykoosiin.

      Psykoosin jälkeen kävin psykiatrisella sairaanhoitajalla mielenterveystoimistossa, mikä oli myös vähän ikävä kokemus. Tämä henkilö vaikutti olevan hirveän kiinnostunut raha-asioista, varsinkin puolisoni raha-asioista. Pääsin opiskelemaan, eikä tämä tyyppi edes onnitellut, vaan tokaisi vihaisena, että minun avopuolisoniko ne opinnot kustantaa.

      Sitten yritin käydä vähän aikaa kognitiivisessa terapiassa. Siellä erehdyin kertomaan ammattihaaveistani, ja terapeutti antoi ymmärtää, että minusta ei ole kyseisille aloille. Lisäksi hän kyseli, että "voisitko todella perehtyä muotiin". Muotiin?!

      No, nyt on sitten terapia taas meneillään. Aluksi tämä terapeutti vaikutti todella mukavalta, eikä onneksi ole syyllistänyt tai sanonut mitään kamalaa, kuten aiemmat "ammattilaiset". Mutta mutta... Ongelmia on nyt ilmennyt tässäkin terapiassa. Saa nähdä miten ratkeavat.

    • Anonyymi

      Olen tuo edellinen kirjoittaja. Tällä hetkellä en ole missään psykiatrisessa hoidossa, ja minulla on jotenkin kevyempi olo. En tiedä johtuuko siitä, että hoito on tepsinyt, vai siitä, että en saa hoitoa...Veikkaan jälkimmäistä.

      Tosi usein on tullut ihmeteltyä sitä, minkälaista kohtelua olen psykiatrisessa hoidossa joutunut kohtaamaan, ja miettinyt joutuuko muutkin potilaat samanlaisiin tilanteisiin. Minusta tuntuu vähän siltä, että huonon kohtelun taustalla on leimaaminen. Se on omassa hoidossa näkynyt aika selkeästi esimerkiksi siinä, että jos kerron jonkin ajatuksen tai teorian, jonka olen lukenut vaikka psykologian oppikirjasta kertomatta lähdettä, terapeutti on pitänyt kertomaani ajatusta oireena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 169
      4759
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      125
      4333
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2821
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1911
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1689
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1680
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      95
      1641
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1593
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1541
    Aihe