Tutkimus: Huonosta terapiasuhteesta haittaa

Avix

Tutkimuksen mukaan (Goldsmith LP, Lewis SW, Dunn G, Bentall RP. Psychological treatments for early psychosis can be beneficial or harmful, depending on the therapeutic alliance: an instrumental variable analysis. Psychol Med 2015;45:2365–73) terapiasta voi olla merkittävää haittaa, jos terapiasuhde koetaan huonoksi.

Itselläkin on tästä kokemusta: kävin muutama vuosi sitten keskivaikean masennuksen takia Kelan kustantamassa psykoterapiassa kolme vuotta. Terapian aikana sairastuin psykoosiin (diagnoosina vaikea masennus mielialan mukaisin psykoottisin oirein), vaikka ennen terapiaa mitään psykoottisuuteen viittaavaa ei ollut ilmennyt. Jouduin sairaalaankin. Koin terapeutin käytöksen vähän kummalliseksi, suurimman osan aikaa hän vain tuijotti minua, ei sanonut tai kommentoinut mitään tai jos sanoi, hän syyllisti tai arvosteli minua. Esimerkiksi hän sanoi terapian loppupuolella, etten hyödy terapiasta tai tule koskaan hyötymäänkään. Hän sanoi myös, että maalaamani taulut, joita (psykoosissa?) hänelle näytin, ovat rumia ja että ne, jotka maalaustaitojani ovat kehuneet, halusivat vain olla mukavia. Hän myös sanoi, että olen hassu ihminen ja että traumojani (lapsuuden seksuaalinen ahdistelu) ei voi mitenkään hoitaa. Mitään positiivista hän ei sanonut. Valitettavasti tämän terapian jälkeen olen kamppaillut paljon pahemman masennuksen kanssa kuin ennen psykoterapiaa, vaikka psykoottiset oireet ovat onneksi jo poissa. On tietysti omakin syyni, että valitsin kyseisen psykoterapeutin enkä älynnyt vaihtaa terapeuttia kesken kaiken...

Kannattaa siis varmaan, jos hakeutuu psykoterapiaan, olla kriittinen psykoterapeutteja kohtaan ja valita sellainen, jonka kanssa yhteistyösuhde tuntuu varmasti toimivalta, muuten terapia voi olla rahanhukkaa tai siitä voi olla jopa haittaa!

4

129

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Terapiasuhde

   Tuntuu tosi pahalta tuo kokemuksesi.

   Mitä suuntausta/viitekehystä psykoterapeuttisi edusti? Missä oli kouluttautunut?

   Olisin itse varmaan yrittänyt vaihtaa toiselle terapeutille, niin hurjalta tuo kuulosti.

   Tosi kurjaa, että sait noin huonon kokemuksen.

  • onneksi.irti

   Hyvin tyypillistä. Kun terapia tuo negatiivisia tuloksia, syylliseksi leimataankin terapoitava. Terapeutti pitää itseään ja terapiamenetelmäänsä täysin syyttömänä.

   Olet ollut täydellisen puoskarin kynsissä. Sen lisäksi, että hän on puoskari, hän on myös psykopaatti. Monet terapeutit ovat. He noudattavat usein erityisesti freudilaisilta periytyvää tapaa olla mahdollisimman kylmä ja puhumaton. Selittävät, että se on suorastaan välttämätöntä. Ei se ole lainkaan välttämätöntä, mutta mitä muuta psykopaatti osaa.

   Terapeutit ovat itse lähes poikkeuksetta hakeutuneet alalle omien psyykisten vaikeuksiensa selvittelyssä. Muuten se olisikin hyvä, syntyisi vertaistukea, mutta psykopaatti terapeutti ei voi olla vertaistuki, silla myös terapeuttina hän käyttäytyy psykopaattisesti, ts. ilman empatiaa. Vertaistuessa oleellinen osa taas on empatia.

   Masennuksesta ja psykoosista voi toipua. Sinulla on hyvä ennuste. Sen sijaan psykopatiasta ei voi toipua. Kukaan ei koskaan ole toipunut.

   Onneksi olet päässyt hänestä irti. Mutta hänellä näyttää olevan vaikeaa. Kukaan vain ei voi hanta auttaa.

   Hyvää jatkoa sinulle! :)

  • Terapiakehäraakki

   Haittaa on ollut terapiasta täälläkin.

   Ensimmäinen varsinainen terapeuttini oli psykoanalyyttisesta suuntauksesta, ja hän oli juurikin tuollainen kylmähkö ja reagoimaton. Yritin selvitellä hänen kanssaan traumaattisia kokemuksia murrosiästä, kuten koulukiusaamista ja vaikeuksia vanhempien kanssa. Ja mitä teki terapeutti? Syyllisti minut! Minun vika oli koulukiusatuksi joutuminen, minun vika oli vaikeudet vanhempien kanssa. Kun kerroin, etten ollut läheisen kuoleman jälkeen saanut juuri tukea, oli sekin minun vikani. Ahdistaa hirveästi kun muistelee sitä "terapiaa". Hirveää syyllistämistä. Yritin lopettaa terapian, mutta terapeutti alkoi uhkailemaan minua. Sanoi, että jos lopetan, niin hän pitää minun terapiapaikkaani varattuna muutaman kuukauden, tulee itse tunnille ja laskuttaa siitä sitten minua. Minulle olisi tullut siitä sitten isot rahat maksettavaksi omasta pussista, joten jatkoin terapiaa. Mutta erittäin ahdistuneena! Ei terapiasta paljon hyötyä kyllä ollut, koska sairastuin myöhemmin psykoosiin.

   Psykoosin jälkeen kävin psykiatrisella sairaanhoitajalla mielenterveystoimistossa, mikä oli myös vähän ikävä kokemus. Tämä henkilö vaikutti olevan hirveän kiinnostunut raha-asioista, varsinkin puolisoni raha-asioista. Pääsin opiskelemaan, eikä tämä tyyppi edes onnitellut, vaan tokaisi vihaisena, että minun avopuolisoniko ne opinnot kustantaa.

   Sitten yritin käydä vähän aikaa kognitiivisessa terapiassa. Siellä erehdyin kertomaan ammattihaaveistani, ja terapeutti antoi ymmärtää, että minusta ei ole kyseisille aloille. Lisäksi hän kyseli, että "voisitko todella perehtyä muotiin". Muotiin?!

   No, nyt on sitten terapia taas meneillään. Aluksi tämä terapeutti vaikutti todella mukavalta, eikä onneksi ole syyllistänyt tai sanonut mitään kamalaa, kuten aiemmat "ammattilaiset". Mutta mutta... Ongelmia on nyt ilmennyt tässäkin terapiassa. Saa nähdä miten ratkeavat.

  • Anonyymi

   Olen tuo edellinen kirjoittaja. Tällä hetkellä en ole missään psykiatrisessa hoidossa, ja minulla on jotenkin kevyempi olo. En tiedä johtuuko siitä, että hoito on tepsinyt, vai siitä, että en saa hoitoa...Veikkaan jälkimmäistä.

   Tosi usein on tullut ihmeteltyä sitä, minkälaista kohtelua olen psykiatrisessa hoidossa joutunut kohtaamaan, ja miettinyt joutuuko muutkin potilaat samanlaisiin tilanteisiin. Minusta tuntuu vähän siltä, että huonon kohtelun taustalla on leimaaminen. Se on omassa hoidossa näkynyt aika selkeästi esimerkiksi siinä, että jos kerron jonkin ajatuksen tai teorian, jonka olen lukenut vaikka psykologian oppikirjasta kertomatta lähdettä, terapeutti on pitänyt kertomaani ajatusta oireena.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   13
   1977
  2. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   108
   1764
  3. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   115
   1247
  4. Olit kiinnostunut mutta

   varovaisesti. Elämä koetellut sua mies? 😔
   Ikävä
   76
   1004
  5. Jos Harris saa naiset liikkeelle,niin kenties.....

   Myöskin Nikki Haleyn tukijat lupasivat Harrikselle tukensa.Harris vain 2-3% jäljessä vaikka ei ole edes viellä ehdokas.
   Maailman menoa
   134
   947
  6. Luulin olevani ainoa... Mutta jättääkö muutkin tosiaan lääkärikäynnit sivuun?

   Lueskelin netistä uutisia ja iltalehdessä oli juttua, että ihmiset eivät hakeudu hoitoihin. Luulin olevani ainoa, joka t
   Maailman menoa
   86
   885
  7. No oletko miten paljon miettinyt

   Sitä että mentäiskö me naimisiin? Mieheltä
   Ikävä
   66
   741
  8. Olet hyvin

   rakastettava ja kaipaan sinua.
   Ikävä
   38
   718
  9. Mies jos ottaisit yhteyttä

   Minuun.. kysyisit vaikka että mitä kuuluu? Eihän se paha ois..
   Ikävä
   47
   693
  10. On oltava hyvin varovaisia siinä, miten käytämme sanaa ikuisuus

   Aloitetaan tarkastelemalla sanaa ”ikuinen” tai ”loputon” Raamatussa. G. Campbell Morgan on yksi historian tunnetuimmista
   Hindulaisuus
   228
   673
  Aihe